Cupa care sufocă

de | mai 16, 2015

camp-nou-fc-barcelona-barca-worlds-loudest-stadiumsScriu aceste rânduri cu o durere în suflet la numai o zi distanță când Messi, Neymar și compania au reușit să învingă într-o manieră entuziasmantă, cu scorul de 3-0, pe marea favorită a competiției (zic eu) Bayern München.

Citisem cândva, în presa noastră sportivă, un articol în care autorul specifica faptul că acel trofeu câștigat de români în urmă cu 29 de ani, atârnă greu la gâtul Stelei, devenind o povară de la an la an. În acel moment l-am urât pe autor, neînțelegând prea bine semnificația acelor rânduri dar, acum, văzând ce a devenit între timp Barca și ce s-a ales din Steaua, pot înțelege.

Un stadion plin la orice meci, peste 100.000 de oameni cântând un imn, o siglă care s-a schimbat doar o dată la câteva zeci de ani fără a-i scandaliza pe suporteri, o întreagă regiune pentru care această grupa sportivă reprezintă un simbol, milioane de simpatizanți în întreaga lume, o super echipă care a adunat an de an trofee europene, ducând la rang de artă un joc pe care, păstrând proporțiile, Steaua l-a propus Europei la mijlocul anilor 80. Aceasta este astăzi echipa FC Barcelona.

Pentru Barca și pentru suporterii acesteia momentul Sevilla 1986 a însemnat doar un prim eșec, una dintre sutele de încercări de inventare a becului, adică o etapă al unui drum al succesului ca a fost obținut peste câțiva ani în timp ce, pentru Steaua București, a însemnat apogeul, unul care a anunțat începutul unui declin ce a venit la mijlocul anilor 90.

Iar contrastul dintre performanța de aseară a catalanilor și scandalurile, plus seceta fotbalistică a roș-albaștrilor, nu face altceva decât să demonstreze faptul că acel trofeu, în loc să ajute pentru obținerea altor performanțe românești, nu a făcut altceva decât să atragă interesul samsarilor autohtoni pentru a stoarce bani de pe spatele unei echipe în care după anul 1990 nu s-au mai investit bani.

Cătălin Asăvoaei

Preluare de pe asavoaeicatalin

Notă:

Astăzi am descoperit excelentul articol scris pe blogul său de Cătălin Asăvoaei, Il Soldatino, cum îl stiu steliștii care frecventează site-ul fcsteaua.ro, unde Cătălin a publicat zeci de articole unanim apreciate. Pentru că opinia scrisă de el pe 7 mai 2015 este valabilă și astăzi, și cred că va fi și peste 100 de ani, îmi face o deosebită plăcere și onoare să postez articolul pe fcsteaua.ro pentru cititorii noștri.

XRay

13 comentarii la „Cupa care sufocă

  1. fcsbvaly

    Un stadion plin la orice meci, peste 100.000 de oameni cântând un imn.

    Mai este ceva la Barcelona 99% din suporteri vin la Stadion cu tricoul Echipei la noi doar 1% vin cu tricoul Echipei si nu inteleg de ce? Iti e rusine sau frica atunci stai acasa. Iar cu imn-ul nu avem pentru ca dan bitman (holograf) vrea bani ori de cate ori se va difuza imn-ul. Pai nu a venit sa ceara bani cei de la Scooter si vi tu care mai zici ca esti Stelist… parerea mea halal Stelist ca eu daca eram puneam la fiecare album 2, 3 melodii cu Steaua si vindeam ca painea calda.

    Vorba lui tata aia sunt suporteri adevarati care vin cu tricoul echipei si incurajeaza, aplauda echipa indiferent de scor. Nu ca la noi spectatori galeriile vin intr-un tricou negru si gata pai nu sunt suporteri ci sustinatori care nu au bani de un tricou al echipei da pe bombe, torte si fumigene arunca bani.

    1. tiempo

      Ei, lasa ca fara bombe, torte si fumigene, la fel ca si fara ei (oamenii din galerie) fotbalul nu are culoare ! Nu imi place atmosfera de la Barca, Real, Chelsea si multe alte echipe bogate. Sincer. Prefer sa aud scandari, sa vad mesaje si sa vad un meci intrerupt din cauza fumului decat sa aud aceeasi scandare 90 de minute : intonarea imnului echipei.

      Cat despre Dan Bitman : ce imn e ala ? Un imn trebuie sa fie cu totul altceva, nu o simpla melodie. Un imn trebuie sa redea pasiunea iubirii de echipa, a imaginii apogeului atins de stelisti, sa imprime emotie in randul romanilor prezenti la stadion.

  2. xray Autor articol

    Jordi Cardoner, vicepreşedintele Barcelonei, susţine că la finala de la Berlin vor fi invitaţi toti fostii antrenori: Pep Guardiola, Frank Rijkaard, Johan Cruyff, dar şi Terry Venables – antrenorul care a pierdut finala din 1986 contra Stelei. De asemenea, la finala cu Juventus au fost invitaţi şi mai mulţi jucători care au scris istorie pentru club, însă n-au fost oferite nume.

    Cât despre tichetele pentru suporteri, Cardoner susţine că numărul acestora este insuficient. Barca va primi aprox 19.500 de bilete, însă spune că interesul suporterilor este mult mai mare: ”La finala de pe Wembley din 2011 am avut 97.000 de cereri”.

  3. fcsbvaly

    tiempo

    Ce dan bitman (holograf) a facut vreun imn Stelei si nu stiu eu? Din contra ar fi putut sa faca dar vrea bani la fiecare difuzare a imnu-lui… Apropo esti de prin galerie? De ce toti cei din galerii nu vin in tricoul Echipei Steaua?

  4. tiempo

    @FCSBValy,

    te citez : „Iar cu imn-ul nu avem pentru ca dan bitman (holograf) vrea bani ori de cate ori se va difuza imn-ul. Pai nu a venit sa ceara bani cei de la Scooter si vi tu care mai zici ca esti Stelist… parerea mea halal Stelist ca eu daca eram puneam la fiecare album 2, 3 melodii cu Steaua si vindeam ca painea calda.”

    Tu ai zis de imnul facut de Bitman. Daca nu ma insel, vorbeai despre melodia „Holograf – Sa nu-mi iei niciodata dragostea”, corect ? Melodia asta am vazut ca se vehiculeaza a fi un asa-zis imn al Stelei, pe grupurile de pe Facebook. Mie asta nu mi se pare imn, chiar deloc. Scuza-ma daca ma insel. Oricum, aia e o melodie comerciala si nimic mai mult. Normal ca vrea bani pentru ea de fiecare data cand e difuzata pe stadion, pentru ca nici nu cred ca a vrut sa o faca cu tenta de imn.

    Nu vin in tricoul echipei pentru ca poate nu simt necesar. Mie imi place cum arata si peluzele in totalitate negre, sincer. Recunosc, poate ar fi destul de frumos sa arate rosii, si sa aiba toti tricou cu Steaua, dar pentru mine, si culoarea neagra e o culoare in fotbal. Mai ales ca galeria stelista e de departe cea mai frumoasa din tara. Si nu sunt deloc subiectiv in legatura cu asta.

    PS : nu trebuie sa folosesti cratima dupa cuvantul „imn”. E un cuvant romanesc, si nu impune asa ceva. Si nu te iau peste picior spunand asta.

    Pace.

  5. cristi-cosor

    Daca tot vorbim de suporteri va spun ca si nici mie nu imi plac cei din Spania sau Anglia.Problema,Tiempo,este ca tifosii din Italia de care suntem mai apropiati ca mentalitate nu aduc chiar asa multi bani clubului.Si trebuie sa recunoastem ca succes financiar au Benfica,Manchester sau Barca si nu Napoli,Olympiacos sau Steaua Rosie Belgrad.Si spun asta desi nici nu sunt convins ca vreau genul asta de reteta financiara la Steaua.

  6. alexandru-h

    Hai sa nu exageram. In Germania atmosfera e mult mai misto decat pe orice stadion romanesc si pot sa asiste la meciuri familii fara problema, pot sa incaseze cluburile bani seriosi iar cei din peluze isi pot exprima trairile fara a cobori la nivelul nevertebratelor. In fapt ultrasia e un fenomen ce ajuta, in ultima instanta, finantatori precum Becali. Daca impiedici un cash-flow pozitiv din incasarile din bilete pentru ca alungi spectatorii normali si mai aduci si amenzi clubului, singurul care poate tine un club e ala care marca banul si comanda muzica. Pentru ca ti-e imposibil altfel.

    Modelul meu e Bayern, e Borussia, e Gladbach, e HSV. De acolo ar trebui sa invatam echilibrarea suportului pasional cu eliminarea fricii de a nu fi maltratat in tribune (atat fizic, cat si psihic). Cine vrea sustinere de tip sarba, ucrainiana sau turceasca nu are ce cauta intr-un fotbal decent si modern.

  7. tiempo

    Intr-un fel sunt de acord cu tine, Alexandru-H. E atmosfera frumoasa in Germania. Suporterii se aud PUTIN mai tare ca in Spania, sau alte tari unde nu prea sunt suporteri, decat oameni care merg sa se uite la teatru. Mie nu-mi place asa ceva. Ar fi ok, sa zicem, o atmosfera asa cum spui tu, precum cea din Germania la meciurile mai putin importante, gen : Viitorul, Astra, Targu-Mures, etc. , insa la derby-uri trebuie o atmosfera total ultras. Ca si la meciurile cu dinamo, rapid, etc. Sau cum ai numit-o tu, o atmosfera ucraineana, turceasca, sarba.

    1. empyro

      ucraineana, turceasca, sarba, acum poti sa-ti explici care e legatura. Noi nu mai tindem spre lumea a treia, ci spre Occident. Fenomenul asta e pe moarte, inclusiv in tara care i-a dat nastere, Italia.
      La ora actuala gasesti mai multa „pasiune” in Maroc sau in America de Sud, iar europenii nu se vor (mai) manifesta asa.
      Cat priveste Germania, acolo este echilibriul perfect si imi pare rau sa-ti spun, dar nu cred ca urmaresti suficiente meciuri din Bundesliga. Pe langa stadioane pline, la nivel de „ultraserie” sunt cu doua clase peste noi.
      Referitor la alte tari, poate in Spania comertul si-a spus cuvantul la Barcelona sau Real Madrid, dar studiaza cu atentie care e atmosfera in meciurille lui Atletico, ale lui Bilbao sau ale Seviliei. Anglia, ramane cu o incarcatura aparte, nu doar ca stadioanele sunt mereu pline, nu doar ca orice echipa oricat de mica are o istorie si are povesti de spus, dar fanii chiar daca nu au cazut in influenta „ultras” (ci „hool”), intotdeauna au avut supporters. Decibelii din Anglia sunt mult peste ceea ce se inregistreaza pe la noi si asta fiindca, acesti „supporters”, canta si se manifesta din toate coltisoarele stadionului, chiar daca fara steaguri, fara torte si fara scaune in cap.

      Personal, ma lasa rece, sa vad 50.000 de oameni la derbi si o peluza plina, doua meciuri pe sezon, iar in restul sezonului sa apara 2000-3000 de persoane, mai preocupate de „meciuri” cu Jandarmeria, asa cum s-a intamplat in returul trecut si turul din sezonul actual.

      Dar, cu timpul lucrurile astea se vor eradica din zona asta, tinzandu-se catre ceea ce e si in Occident.

  8. cyclon

    Poate fcsbvaly ar trebui sa invete intai sa scrie corect „imnul” iar apoi lasat sa comenteze. Poate suporterii merg la meci fara tricoul echipei favorite pentru ca nu vor sa bage bani in buzunarul unor lipitori care paraziteaza clubul…

  9. fcsbvaly

    tiempo

    Ai inteles gresit eu nu am spus niciodata ca melodia aia Sa nu-mi iei niciodata dragostea este sau poate fi un imn nu niciodata nu poate fi imn… Am spus ca dan bitman poate sa faca un imn frumos Stelei ca doar se da Stelist. Melodia aia nu are cum sa fie imn pentru ca nu aud nimic de Steaua deci nu a fost, nu este si nici nu poate fi imn niciodata. Eu daca eram bitman sau alt muzician si Stelist scoteam albume cu 2,3 melodii in ele cu Steaua vindeam ca painea calda si nu ceream Stelei nici un ban. Daca esti Stelist nu ai cum sa vi la un club sa ceri bani pentru un imn nu ai cum poate alti sunt altfel dar eu nu aveam cum…

Lasă un răspuns