Gabi Stan: „Îi credeam profesionişti”

de | mai 16, 2015

u3_gabi_stanGabi Stan e tehnicianul de care se leagă cea mai frumoasă perioadă a formaţiei  FC Braşov. La finalul sezonului 2000-2001, echipa a reuşit cea mai bună clasare din istoria ei în Divizia A, locul 3 şi a jucat în Cupa UEFA, unde a fost eliminată de Inter Milano, formaţie la care evoluau, printre alţii, Ronaldo, Seedorf, Toldo, Zanetti şi Adriano. Ajuns la 62 de ani, Gabi Stan, poreclit „Gabello”, nu mai prezintă interes pentru cluburile de fotbal din România, mai ales din partea Braşovului, lucru care îl întristează.

El a prefaţat pentru ProSport întâlnirea de sâmbătă dintre „stegari” şi Steaua.

– Domnule Stan, la ce vă aşteptaţi de la această partidă?
– Este evident că Steaua are o echipă mai bună, dar de puţine ori s-a întâlnit aici, la Braşov, o astfel de situaţie, ca ambele echipe să depindă de toate cele trei puncte puse în joc. Dacă nu bat, steliştii pot spune adio titlului, iar braşovenii dacă nu înving, vor retrograda cel mai probabil şi nu ştiu dacă vor mai putea ieşi cât de curând din liga secundă, ţinând cont de ceea ce se întâmplă cu fotbalul aici, în oraş. Orice e posibil, să nu uităm că Steaua a pierdut şi cu Reghecampf aici. Şi era mai puternică atunci.

gabi matei– Cum vi se pare faptul că stelistul Gabi Matei a plecat de la echipa braşoveană înainte de expirarea împrumutului?
Nu ştiu exact ce s-a întâmplat acolo între ei, pentru că nu mai am acces la informaţii, eu vin la meciuri incognito, nu mă afişez să mă vadă lumea. Nu sunt genul să dau cu râtul ca porcul. Revenind la Matei, el promitea mult în anii trecuţi şi credeam că prin venirea lui la Braşov îşi va relansa cariera. M-am înşelat.

enceanu2Mutarea la Steaua l-a dat înapoi pe Enceanu

– Enceanu a fost cumpărat de Steaua în iarnă şi Braşov s-a salvat de la faliment, credeţi că a fost o alegere fericită pentru tânărul fotbalist?
– Nu a fost alegerea lui, cu siguranţă, clubul l-a obligat să plece acolo. El nu era titular nici aici la Braşov, aşa că nu era pregătit să meargă la o echipă precum Steaua. El e foarte talentat, dar cred că mutarea asta l-a dat înapoi. Istoria spune că Braşov a dat mulţi jucători Stelei, dar parcă mai toţi au mers acolo când erau deja „copţi”.

 

chipciu josRandamentul său e invers proporţional cu mărirea salariului

– Ar fi cazul lui Chipciu, dar iată că nici el nu se regăseşte…
Aşa e! Chipciu a regresat foarte mult. Credeam că 2015 va fi anul lui, că va exploda, dar randamentul său e invers proporţional cu mărirea salariului de care a beneficiat (n.r. – cu 30.000 euro pe lună e plătit Chipciu, cel mai bine din Liga 1). Uite, Nicuşor Stanciu îmi place că a început să-şi revină, joacă bine. L-am antrenat şi eu puţin la Alba Iulia, îi cunosc calităţile.

eroarea-din-spatele-scandalului-nuntii-lui-adi-popa-cum-au-ras-rapidistii-de-ei_size10Îi credeam profesionişti

– Adrian Popa nu va evolua contra Braşovului, va juca însă la propria nuntă…
(râde) Ce să mai zic! E o situaţie pe care nu credeam că am să o văd la o echipă mare. Nu poţi la nivelul acesta să nu rămâi conectat la obiectivele echipei. Îi credeam profesionişti.

– De ce credeţi că a ajuns Steaua în situaţia de a pierde titlul după ce a condus detaşat la finalul turului?
Prima explicaţie ar fi plecarea celor trei fotbalişti în iarnă: Szukala, Sănmărtean şi Keşeru, „coloana vertebrală” a echipei. În tur, Steaua a avut o altă faţă, total diferită de ce arată acum. Apoi, desigur, frământările care sunt pe acolo, probleme lor interne, lucruri ce au dus la o mai mare presiune încât să se trezească acum că sunt pe cale să piardă titlul.

reghe_galcaCostel Gâlcă nu putea să dea cu pumnul în masă, să nu-i plece cei mai buni fotbalişti

– Gâlcă e vinovat de situaţie?
Domnule, pe Gâlcă îl cunosc de când era jucător şi l-am întâlnit ca adversar al echipei pe care o pregăteam. E un băiat extraordinar şi cred în el ca antrenor pentru că sunt convins că are metode bune, are acces la fotbalul mare. El nu era în măsură, astă iarnă, când i-au plecat cei trei fotbalişti, să dea cu pumnul în masă. Reghe ar fi putut! Pentru că deja avusese rezultate. E altceva! Îmi pare rău de el dacă va rata obiectivele propuse. Costel Gâlcă n-a avut experienţa să gestioneze asemenea momente care au avut loc la Steaua.

Preluare selectivă din interviul realizat de Florin Marian  și publicat pe Prosport.ro

 

Notă: Am selectat din interviu doar partea care se referă la Steaua.

XRay

Lasă un răspuns