FCSTEAUA.RO

Cupa care sufocă

camp-nou-fc-barcelona-barca-worlds-loudest-stadiumsScriu aceste rânduri cu o durere în suflet la numai o zi distanță când Messi, Neymar și compania au reușit să învingă într-o manieră entuziasmantă, cu scorul de 3-0, pe marea favorită a competiției (zic eu) Bayern München.

Citisem cândva, în presa noastră sportivă, un articol în care autorul specifica faptul că acel trofeu câștigat de români în urmă cu 29 de ani, atârnă greu la gâtul Stelei, devenind o povară de la an la an. În acel moment l-am urât pe autor, neînțelegând prea bine semnificația acelor rânduri dar, acum, văzând ce a devenit între timp Barca și ce s-a ales din Steaua, pot înțelege.

Un stadion plin la orice meci, peste 100.000 de oameni cântând un imn, o siglă care s-a schimbat doar o dată la câteva zeci de ani fără a-i scandaliza pe suporteri, o întreagă regiune pentru care această grupa sportivă reprezintă un simbol, milioane de simpatizanți în întreaga lume, o super echipă care a adunat an de an trofee europene, ducând la rang de artă un joc pe care, păstrând proporțiile, Steaua l-a propus Europei la mijlocul anilor 80. Aceasta este astăzi echipa FC Barcelona.

Pentru Barca și pentru suporterii acesteia momentul Sevilla 1986 a însemnat doar un prim eșec, una dintre sutele de încercări de inventare a becului, adică o etapă al unui drum al succesului ca a fost obținut peste câțiva ani în timp ce, pentru Steaua București, a însemnat apogeul, unul care a anunțat începutul unui declin ce a venit la mijlocul anilor 90.

Iar contrastul dintre performanța de aseară a catalanilor și scandalurile, plus seceta fotbalistică a roș-albaștrilor, nu face altceva decât să demonstreze faptul că acel trofeu, în loc să ajute pentru obținerea altor performanțe românești, nu a făcut altceva decât să atragă interesul samsarilor autohtoni pentru a stoarce bani de pe spatele unei echipe în care după anul 1990 nu s-au mai investit bani.

Cătălin Asăvoaei

Preluare de pe asavoaeicatalin

Notă:

Astăzi am descoperit excelentul articol scris pe blogul său de Cătălin Asăvoaei, Il Soldatino, cum îl stiu steliștii care frecventează site-ul fcsteaua.ro, unde Cătălin a publicat zeci de articole unanim apreciate. Pentru că opinia scrisă de el pe 7 mai 2015 este valabilă și astăzi, și cred că va fi și peste 100 de ani, îmi face o deosebită plăcere și onoare să postez articolul pe fcsteaua.ro pentru cititorii noștri.

XRay

Exit mobile version