Suporterii Stelei fac diferența

de | decembrie 19, 2016

collage-embleme28.000 de suporteri pe stadionul Steaua care să susțină 11 mânji echipați în tricourile purtate cândva de Voinescu, Savu, Răducanu și Ienei. Toate acestea într-un meci de liga a 4 a. Cum ar arăta?

În trecut s-a spus mereu despre roș-albaștri că au fost ajutați, că suporterii au venit odată cu victoriile. Ei bine, acesta este momentul pentru a se demonstra contrariul. Un club de liga a 4 a care să promoveze în prima și s-o câștige, iată un proiect care va demonstra încă odată ce înseamnă Steaua București.

Din primul moment când am auzit de inițiativa Armatei am fost cu tot sufletul alături de aceasta. Pentru mine, o astfel de transformare, ar fi ca un botez și totodată o exorcizare de o perioadă în care fosta echipa a Armatei Române a fost mânjită cu rahat de către infractori. Mai mult, curajul lui Lăcătuș, nebunia lui, mi-au dat speranță: Fiara trăiește. Mai mult, se bagă într-o nebuloasă din care poate ieși doar învingător sau își va rupe gâtul. Definitiv. Dar așa a fost și la Sevilla, acolo unde gazonul ardea, iar oile ciobanului Jiji nu ar fi avut posibilitatea să pască.

Noua echipă nu va primi din primul moment susținerea tuturor tocmai pentru că „Steaua lui Becali” a devenit mai degrabă a simpatizanților, a iubitorilor de victorii. Deci, într-o primă fază, cei care se grăbeau să-și huiduie favoriții atunci când jucau slab pentru a-și urla bucuria după succese, împânzind rețelele de socializare cu mesaje războinice, se vor plasa în tabăra ANTI CSA. Sunt oameni pentru care demnitatea nu este o valoare, proiectele grele, sacrificiul sunt de neînțeles. E mai ușor cu nea Jiji și odată ce spiritul Stelei a dispărut, ei au devenit șefii, întruchipând profilul robot al suporterului stelist dominant pe Internet.

Le-ar veni greu să se desprindă de câteva titluri câștigate în era Becali, de victoriile cu Sevilla, Chelsea și Ajax Amsterdam. În plus, mulți abia dacă l-au prins pe Lăcătuș jucând, de unde naiba să știe de ce a însemnat această echipă în urmă cu 40 de ani? Colac peste pupăză, cei mai mulți au tatuaj cu George Becali, pe corp sau pe neuroni.

Apoi aceștia vor fi obligați să se repoziționeze, adică vor „înțelege” că și acele succese au venit pe o traiectorie care avea la bază rămășițe ale câștigătoarei Cupei Campionilor Europeni 1986 și a Cupei Cupelor 1987. În traducere, Becali nu a inventat o echipă ci a beneficiat de prostia, lașitatea și duplicitatea unor lucrători din MApN, luând jucători și un brand care aveau alipite vreo 7 milioane de români. Pentru a încheia paranteza, anticipez că mai rău va fi atunci când vor schimba macazul cu toții și acești simpatizanți își vor urla în gura mare dragostea pentru „noua-veche” echipă, afirmând că au susținut-o din primul moment.

Ceea ce nu au înțeles niciodată simpatizanții Stelei, devenită între timp FCSB, a fost incapacitatea proprietarului acesteia de a crea o echipă pentru suporteri, o stare de spirit, o comuniune între ceea ce se întâmplă pe teren și trăirea tribunelor. George Becali s-a comportat mereu ca acel copil oligofren care-și invită prietenii acasă la petrecere dar pe care nu-i lasă să se atingă de nimic, pentru ca apoi să se mire că aceștia îl părăsesc. Vorba lui Boloni, este vorba de acel „întuneric intelectual”. Practic nu și-a asumat rolul celui care unește și inspiră ci a demolatorului de vise.

Apoi, aceiași oameni care astăzi nu înțeleg că aceasta este ultima șansă de a avea o echipă A LOR, nu conștientizează că limitele manageriale ale lui Becali nu au leac, cea esențială fiind imposibilitatea de a construi un proiect care să vizeze altceva decât urâțenia fotbalului oferit, cu mici excepții, în ultimii ani. Ultimul extras de cont demonstrează negru pe alb cum poți să câștigi bani de pe spatele brandului, aruncând la coș un mecanism fotbalistic funcțional și să te întorci în mocirla fotbalului pentru a te face de râs cu Dinamo și Chiajna, după ce Rusescu, Sânmărtean, Chiricheș, Tănase, Latovlevici, Szukala, Gardoș, Chipciu, Keseru și Stanciu au fost vânduți „la timp”.

În încheiere țin să evidențiez virulența reacțiilor celor care se simt amenințați de proiectul CSA Steaua București. Această vehemență, această încrâncenare mi-au întărit credința că acest nou proiect este unul bun. Ei bine, o echipă Steaua având de partea ei suporterii și SPIRITUL pe care l-a avut cândva, nu poate decât să dea fiori. Altfel nu se poate înțelege de ce o biată grupare fotbalistică de liga a 4, care are un manager în persoana lui Lăcătuș și nu a lui Steve Jobs, ar stârni atâta teamă, în timp ce turma de oi din Liga 1 a devenit preferata tuturor, fiind aproape implorată de unii, printre care vechi rivali și gazetari, ca să-și revină. Amin.

Catălin Asăvoaiei (Il Soldaino)
DECEMBRIE 19, 2016 · 10:01 PM
Preluare de la blogul personal asavoaeicatalin

Nota Redacției

Catălin Asăvoaiei, cunoscut userilor fcsteaua.ro ca Il Soldatino, este membru al site-ului din 2006 și a fost unul din redactorii redutabili ai acestui site. Din păcate pentru site și el s-a retras prin 2012. Însă de fiecare dată când a scris pe blogul său despre Steaua, articolul a fost preluat și pe site-ul nostru. Exact ca în cazul lui Andrei.

Articolele lui publicate pe fcsteaua le găsiți aici:Suflet de stelist

Trebuie să remarc că și Cătălin asociază nou anunțata echipă a CSA cu sigla din 1974-1991, nu cu cea din 2014, fostă a FC Steaua.

Toate articolele publicate pe fcsteaua.ro, de autor sau preluări din presă, înclusiv articolele subsemnatului, reprezintă opinia autorilor și nu a site-ului.

X Ray

 

17 comentarii la „Suporterii Stelei fac diferența

 1. alexandru-h

  Mizerie de articol.

  Ce scria baiatul asta dupa meciul retur cu Ajax:

  „Steaua București 2- 0 (4-2 după penaltyuri)

  Impresionantă imaginea cu acea doamnă care se ruga….apoi a urmat imaginea copilului care se ruga la rândul său. Mărturisesc că mi-a zvâcnit inima cu putere la vederea prichindelului: mi-a adus aminte de anii copilăriei mele când urmăream meciurile Stelei și mă rugam să învingă.
  Și câți or fi făcut la fel ca mine, acum oameni în toată firea cu familii și copii…Și câți or face acum la fel: noua generație de steliști, o echipă care se încăpățânează să trăiască prin suporterii săi, o echipă care nu vrea să își încheie legenda prin victoriile sale.

  …o VIAȚĂ DE STELIST…una petrecută cu gândul la Steaua și la meciurile ei, când iubire extremă când momente de detașare. Și totuși mă simt ca un trădător pentru că nu am mai crezut.

  În seara aceasta am primit o lecție. Mă refer doar la mine. Am crezut în victorie dar nu am crezut în calificare, poate e prima dată în cei aproape 30 de ani de când sunt stelist. Reghe și băieții lui mi-au adus aminte de Steaua, de ce înseamnă această echipă.”

  Ce spune acum:

  „Sunt oameni pentru care demnitatea nu este o valoare, proiectele grele, sacrificiul sunt de neînțeles. E mai ușor cu nea Jiji și odată ce spiritul Stelei a dispărut, ei au devenit șefii, întruchipând profilul robot al suporterului stelist dominant pe Internet.

  Le-ar veni greu să se desprindă de câteva titluri câștigate în era Becali, de victoriile cu Sevilla, Chelsea și Ajax Amsterdam. „

  Asta e de acum caz patologic – scuipi unde ai pupat si ii injuri pe aia care nu scuipa in tandem cu dumneata. Nu mai amintesc iar de faptul ca ne asociaza cu „oile”, precum un scriitoras de mana a cincea ce-si scrie opera prin bifarea de clisee.

  Si-au facut fanii CSA-ului site, din cate stiu – poate il indrumi xray pe domnul Soldatino in directia aia. Vrea sa iasa ceva din el neaparat si ar fi pacat sa nu imparta cu fratii intru suferinta si speranta.

  1. xray Autor articol

   @alexandru-h.

   Alexandre, după 1990 mi-a fost dat să văd atâtea năpârliri încât nu mă mai miră nimic în România post-decembristă. ?

   De exemplu, dacă a fost în stare un ditamai partid să năpârlească peste noapte păcălind alegătorii, atunci ce pretenții să ai de la un singur om?
   A câștigat alegerile în 2004 ca partid de stânga, membru cu drepturi depline în Internaționala Socialistă din 1996. Când a ajuns la putere, după ceva timp, 2006, s-a declarat peste noapte de dreapta (creștin democrat) numai ca să intre în UE la Partidul Popularilor Europeni, că erau locuri libere pentru diverse funcții.

   Adică, a dat mumu milioanelor de alegători români de stânga care l-au votat și i-au dat puterea. Știi care a fost culmea? Că pe șeful năpârliților, românii l-au mai ales o dată apoi în fruntea țării. ?

   De fapt omu’ a fost sincer și a spus de la început ce va da! :)))))

   Atunci ce să mă mai mire? ?

   Îi respect opinia lui Il Soldatino, dar surprinzător a luat-o și el prin miriște cu năpârlitul față de echipă și cu epitetele la adresa suporterilor. E problema lui.

  2. kla2005

   intr-adevar…o mizerie de articol si mai ales dualitatea asta nonsalanta
   mi se face greata cand vad c…ve cu doua fete
   ce usor vorbeste de „castigarea unor titluri si victorii cu Chelsea, Ajax”…mi se face pur si simplu parul maciuca!
   Uita complet cu totii sumele de bani investite, timpul si sacrificiile facute de jucatori pentru a obtine acele victorii si acele titluri.
   Sau mai bine zis bagatelizeaza o munca grea dusa de jucatori, antrenori si chiar si de acest mult-hulit finantator.
   (Daca Jiji si-ar tine gura, nu ar mai avea astia de ce se lega.)
   An de an Steaua a jucat pe mai multe fronturi: cupa, campionat, cupe europene. An de an a crescut jucatori si a trebuit sa vanda pentru a se putea intretine.
   Anul asta au gresit. Clar!
   S-a vazut pe rezultate si pe faptul ca lotul e atat de prost distribuit!
   Da’ sa vina oricine sa bagatelizeze niste performante obtinute cu truda de niste jucatori de valoare (se vede ca domina tot timpul selectiile la nationala) si cu aportul administrativ/sportiv al celorlalti, mi se pare de-un tupeu jegos extraordinar!

   In fine, am zis si o repet: este o campanie concertata menita sa distruga FC Steaua.
   Daca vom avea cojones, atunci nu vor reusi…daca nu….Doamne-fereste!

 2. xray Autor articol

  Trebuie făcută o precizare. Cei 100.000 în 1985 erau suporterii de la 4 echipe: Steaua, Dinamo, Rapid și Sportul. Erau celebrele cuplaje.

  Mă întreb dacă astăzi suporterii de la Steaua, Dinamo și Rapid, ar putea sta împreună ca atunci și la marginea gazonului. E o glumă să ne închipuim că da. 🙂
  Acum cu greu ar sta steliștii singuri, fără să se încaiere între ei. De fapt asta o fac și câinii și rapidiștii. O ard între ei. 🙂

  Acele vremuri de demult nu vor mai reveni niciodată, oricât le-am boci!
  Trăim alte vremuri, ne-am înrăit și avem o paletă infinit mai diversă de a ne distra.
 3. cristi-cosor

  Simt si gandesc la fel ca tine Catalin,felicitari pentru articol.Pentru mine Steaua inseamna o stare de spirit,un anumit tip de mentalitate,o FAMILIE formata din conducatori-jucatori-suporteri.

  Odata cu varsta esti mai cumpatat,mai reticent iar eu nu sunt sigur ca la vara vom avea echipa,deocamdata sunt doar intentii.Dar daca acest proiect se va concretiza atunci siteul fcstesua.ro trebuie sa hotarasca de partea cui este.In situatia asta nu mai este vorba de sectia de fotbal si alte sectii sportive ci de doua cluburi rivale.

  Sustin in totalitate proiectul atmatei,nu am nici o problema cu suporterii FCSB si cred ca o pozitie clara a acestui site ne va face viata mai usoara.Fiecare cu drumul sau,suntem destui useri vechi pe acest site si cred ca timpul ne-a maturizat,ne putem canaliza energia pentru a contribui fiecare la sustinerea si dezvoltarea clubului sau de suflet fie ca e vorba de CSA sau FCSB.

  Subliniez inca odata ca nu pot exista doua echipe Steaua iar separarea noastra definitiva ne va elibera si ne va da ocazia sa mai si construim ceva,nu doar sa distrugem asa cum am facut in perioada asta de trista amintire.

  Felicitari inca odata Catalin,multumesc oentru aceste randuri care m-au uns pe suflet.

 4. le-reseau-pansant

  Minunate pozele de la cuplaje, nici nu-ti vine sa crezi ca pe un stadion se pot întâmpla asemenea lucruri, cât de frumos statea fiecare le locul sau si traia pentru meci.Astazi e imposibil din cauza patimilor care ne-au încatusat sufletul, avem doar ura fata de cel de lânga noi, il consideram inferior conditiei noastre.

  Despre articol nu prea e de comentat, sunt profunde dezamagit ca si Soldatino jetuieste insensibil pe Steaua fara nicio remuscare.

  PS: am scris si eu un articolas daca s-ar putea sa fie publicat, dau o bere (virtuala).

 5. le-reseau-pansant

  Gata, l-am trimis, poate a ajuns. Ti-am scris si aici, întrucât nu ma descurc prea bine cu interfata forumului, merge foarte greu si sa fiu sigur ca l-ai primit.

  Evident poti sterge dupa ce totul este în regula.

Lasă un răspuns