Marea cacealma

de | decembrie 19, 2016

Toată tevatura CSA cu noua echipă are un iz de cacealma la imagine. Inscăunarea cu surle si trâmbițe a lui Lăcătuș și anunțarea cu multe luni înainte a înscrierii unei echipe de fotbal în Liga a 4-a din sezonul 2017-2018, au fost la foc automat. Mulți naivi au pus-o pe seama plecării lui Boroi, pe care îl considerau o frână și bara-bara cu Becali. Adevărul este cu totul altul.

Păi să vedem contextul zilei de 14 decembrie:

  • Ministrul MApN,  Mihnea Motoc, este cu bagajul la ușă. Va fi debarcat în câteva zile și va fi numit alt ministru. Nu mai mișcă un deget.
  • Comandantul CSA, colonelul Cristian Petrea, este interimar până în 31 mai 2017, când va fi numit un comandant titular, cum ne-a spus însuși colonelul. Sezonul următor de fotbal începe abia în iulie-august 2017.
  • Bugetul CSA pentru 2017, unde 80% este din bugetul de stat, nu poate fi făcut înaintea bugetului de stat, care se definitivează la începutul anului 2017, dat fiind schimbarea parlamentului și a guvernului. Atunci află și MApN cât primește.
  • În acea zi se aștepta și decizia Curții de Apel în procesul pe nume.

Deci un cvasi „vid” de putere. Tema cu echipa nu a fost pregătită, ci prezentată colateral cu prilejul numirii lui Lăcătuș,  la „job description”.

S-a văzut asta și din bâlba cu Liga a 4-a, vorbitul la AMFB infirmat, plata taxei numai după ce vine motivarea (e o taxă de timbru redusă de achitat, nu vreo amendă să o conteste în baza motivării!)… etc. Întroducerea pe ordinea de zi a echipei a fost de imagine în contextul acelei zile de sentință. Pentru a înființa o echipă de fotbal nu a fost decizia comandantului interimar, ci a unor discuții anterioare purtate de Boroi cu Lăcătuș. Așa ne-a spus col. Petrea. Totuși, ok-ul trebuia să vină de la ministrul Motoi, și acel ok nu cred că este încă dat, la fel și cel pentru plata taxei. Se așteaptă noul ministru.

Dar dincolo de cele expuse mai sus, care sunt lucruri firești, de înțeles, este și o mare cacealma de imagine în discursul despre noua echipă de fotbal.

În primul rând CSA a blufat că vrea să înființeze o nouă echipă, chipurile, pentru a veni întâmpinarea  dorinței suporterilor. Da, există această dorință la unii suporteri, dar nu pentru asta face CSA o echipă de fotbal! Nici în subsidiar, pentru a valorifica patrimoniul național, cum declamă noul șef interimar al CSA. Voi demonstra în cele ce urmează.

I. A blufat cu o cauză emoțională servită suporterilor prin facem echipă pentru a veni întâmpinarea  dorinței suporterilor, când  în realitate echipa este o necesitate legată de finanțarea modernizarii stadionului.

Ceea ce nu știe multă lume este că pentru modernizarea stadionului din Ghencea, clubul CSA trebuie să dețină o echipă de fotbal. Este o condiție obligatorie pentru a accesa fondurile de la Ministerul Dezvoltării. Inițial, CS Dinamo și CSA Steaua au crezut că e suficient un Centru de copii și juniori. În concluzie, chiar dacă nu exista conflictul cu FC Steaua, CSA tot trebuia să-și facă Centru de copii și juniori și o echipă de fotbal înscrisă la seniori, fie și amatori.

CSA nu a scos un cuvânt despre această condiție la conferința de presă, ci a blufat cu pentru a veni întâmpinarea  dorinței suporterilor!

În 2015, CS Dinamo si-a inscris echipa la seniori în Liga a-5-a. Din vorbele lui Ionel Augustin, șeful Centrului de copii și juniori al CS Dinamo, vrea să ajungă și ei până în prima divizie. Și acolo sunt nostalgii ale fostelor glorii. „Aici este adevărata Dinamo. De aici am plecat. E clubul care m-a educat și eu mi-am făcut datoria la acest minunat club. Dacă ne ajută Dumnezeu, vrem să ajungem până în Liga 1”, a declarat Ionel Augustin în 2015. CS Dinamo și FC Dinamo ar putea disputa primul derby în Ştefan cel Mare chiar pe noua arenă. Ar fi la noi ca la nimeni!

De ce a făcut-o,  ne lămurește limpede Elisabeta Lipă: Elisabeta Lipă a anunțat că la Euro 2020, în locul vechiului stadion de la Dinamo se va construi unul nou. Singura condiție pentru ca fondurile de la Ministerul Dezvoltării să fie accesate este existența unei echipe de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Dinamo. Sursa digisport, 26 octombrie 2015.

De asta face și CSA echipă de fotbal, pentru a accesa fondurile de milioane de euro pentru modernizarea stadionului Steaua, nu minciuna servită „prostimii” cu „pentru dorința suporterilor”!

II. Cu înființarea echipei de fotbal, CSA blufează când declară pentru a valorifica patrimoniul naționalÎn realitate, cu echipa se acoperă  un alt bluf, cel cu marca.

Nici vorbă să poată valorifica marca prin închiriere cu 3,7 mil euro/an, cât a (supra) evaluat CSA plătind 80.000 de euro unui evaluator, o clientă DNA. Marca este de fapt doar o siglă cu „Steaua București”. Și colonelul Petrea îi spune la fel, „siglă”. Continuitatea, palmaresul  și locul în Liga 1 sunt la FC „Steaua București”, nu în acel desen omologat la OSIM de CSA în 2014. O știe asta de la MApN până la Talpan. De asta s-a renunțat la licitație. Nu aveau ce oferi și se făceau de râs public. Acum încearcă să ascundă, transferând-o la propria echipă.

După 2 ani de așteptări, într-o bălăcăreală mediatică și între suporteri, CSA a constatat că nu mai are pe unde scoate cămașa și banii cu marcă lui Talpan. Să se salveze, vine și ne spune că sigla nu va mai fi închiriată, ci va fi folosită de noua echipă, care va avea un buget de 300.000 de euro pe an pentru Liga a 4-a. 

Și pentru că ne iau drept fraieri, CSA blufează cu a doua motivare pentru înființarea echipei, pe lângă cea cu suporterii: „pentru a valorifica patrimoniul național”.

O minciună la minciună! Real, echipa ar costa 3,7 mil. euro/ an, pentru că atât ne aburea CSA că ar aduce sigla la bugetul statului prin închiriere conform evaluării. Nu?

Prin înființarea unei echipe a statului cu sigla luată de la „FCSB”, statul va pierde anual 3,7 mil. euro prin neînchirierea siglei, plus 300.000 de euro/an cu bugetul echipei. Sunt cifre oficiale CSA, nu de presă. Când vreodată acea echipă va produce un profit anual de minim 3,7 mil. euro/an pentru a justifica renunțarea la închiriere? Never!

Deci, CSA înființează o echipă de Liga 4-5 cu ex-sigla „FCSB”-ului, care va costa statul 4 mil. euro pe an! După ce timp de 2 ani CSA ne-a dus cu vorba și a ținut sigla în sertar pierzând încă 7,4 mil. euro! Asta este dorința „de valorificare a patrimoniului statului pe care o clama în conferință colonelul Cristian Petrea? Logic, valorificarea e un bluf!

Să vedem acum care sunt „zonele gri” din problematica siglei pe care CSA le acoperă blufând cu o echipă de fotbal.

  • Înființarea unei echipe va ajuta CSA în instanță la procesele legate de marca „Steaua București” la fotbal.  Lucru recunoscut și de noul comandant CSA în conferința de presă. De exemplu, la procesul pe nume, CSA a invocat marca la fotbal, dar nu are echipă din 1998. Scoaterea de pe piață a „FCSB”-ului, prin orice mijloace, ar crește cota reală a mărcii. Procesele fac parte din campania de discreditare a FC Steaua, chiar dacă nu le-ar câștiga CSA. Sunt postaci în mediile de socializare care au spus că Becali a cumpărat judecătorii, după ce CSA a pierdut la Fond procesul pe nume. Deci fiecare proces intentat este o lovitură de imagine pentru CSA. Talpan a devenit deja, pentru unii, Che Guevara de Ghencea, care luptă cu hidra Becali.
  • Cu noua echipă, se incearcă să se acopere eșecul cu licitația de închirire a mărcii și banii publici pierduți cu acestă acțiune. Chipurile, nu o mai închiriem, ci o vom folosim noi. Am explicat mai sus costurile. Din fericire pentru CSA, poate folosi sigla pentru că Becali a uitat în 2004 să treacă pe marcă un element esențial, prezent pe sigla AFC-ului din 1998-2003, sintagma „Fotbal Club”. De asta a și pierdut-o în 2014.

Astfel, sigla pierdută de FCSB în 2014, poate fi folosită de CSA la orice sport, pentru că nu are niciun semn distinctiv pentru fotbal. 

Pentru a da praf în ochii suporterilor și publicului că nu o ține in sertar, și să nu mai dea socoteală de ce nu o valorifică prin închiriere pe 3,7 mil. euro/an, CSA o pune la noua echipă, când în mod normal putea să pună sigla CSA-ului, cum a făcut și CS Dinamo.

De fapt asta cred că este cea mai mare cacialma! În loc să pună sigla CSA actuală sau cea cu care Steaua a câșigat Cupa Campionilor Europeni, CSA pune o siglă care nu i-a aparținut niciodată în istoria de 69 ani, fiind desenată de FC Steaua în 2004.

Motivul? Pentru că CSA speră să atragă suporterii obișnuiți în ultimi 10 ani cu acea siglă, iar aproape toate materialele fanilor pentru meciuri (fulare, tricouri, steaguri etc.) au acea fostă siglă a FC Steaua pe ele. Se vrea și o identificare optică forțată cu FC Steaua, fanii care vor veni la meciurile echipei FC Steaua vor fi asumați/asimilați ca fani CSA pentru că vor purta acea siglă pe recuzită.

Dar folosirea acelei sigle are și o altă rațiune bine definită. Voi puncta doar trei din elemente.

1. Chiar dacă va face echipă din Liga 4-5, CSA nu o va ține. Prin urmare, CSA vrea să asocieze palmaresul cu acea siglă, pentru a-i da valoare, deși acea siglă a însemnat ceva în fotbal numai în perioada 2004-2014, perioadă din care CSA nu-și revedincă palmaresul. La conferință comandantul a spus că CSA are palmaresul până în 2003.

Să ajungă în Liga 1, CSA  trebuie să înstrăineze echipa de fotbal din nou ca în 1998. Legile în fotbalului profesionist nu s-au schimbat. Ce a obligat-o în 1998, mai este valabil și astăzi.

Șeful de la CSA știe că echipa nu poate trece în Liga 1 în forma juridică a CSA-ului! CSA este un club militarizat, înregistrat ca unitate militară UM 02301. CSA este club departamental pentru că este al MApN si este finanțat peste 80% de la bugetul de stat. De fapt, la conferința de presă, noul comandat a spus: „începând de la Liga a 3-a să putem atrage parteneri seriosi…”. Exact ca in 1998, se inființează o nouă Asociație non-profit de drept privat sau o societate comercială pe acțiuni, altfel nu poate face un club profesionist de fotbal. După 20 de ani se va intoarce de unde a plecat, cu alt Becali. Numai că acum va avea palmaresul din 2017, coeficient UEFA „0”. Degeaba pune CSA pe panouri palmaresul până în 2003.

De ce vrea CSA palmaresul până în 2003 și nu 1998? Păi este o problemă cu sigla. Cele 2 steluțe, nu se justificau. Până în aprilie 1998, în 51 ani, CSA câștigase doar 19 de titluri. La 9 aprilie 1998, a fost aprobată transferarea secției de fotbal a CSA Steaua Bucuresti la FC Steaua Bucuresti, asociație sportivă fără scop patrimonial. Cel de-al 20-lea titlu l-a adjudecat  AFC Steaua București, după ultima etapă din 2 mai 1998. Deci, la 19 titluri este o steluță, nu două!

Ce era de făcut? S-a găsit soluția, s-a pictat palmaresul până în 2003 pe un panou. La conferința de presă din 14 decembrie 2016, CSA și-a auto-atribuit public palmaresul până în 2003, să acopere 21 de titluri, si cu ele, cele două steluțe, deși echipa Steaua nu mai era la CSA din 1998, ci la AFC. Apoi, noua deținătoare a Stelei, AFC, a fost membră fondatoare și acționară la SC FC SB SA din 2003. Dacă CSA vrea să o auto-mostenească AFC-ul, atunci trebuia să ia și palmaresul până în 2011, dată la care AFC a fost radiată și a dispărut din SC FCSB SA. Nu?

Partea comică abia acum vine. Când Cristian Petrea a fost intrebat „de ce palmaresul până in 2003?”, colonelul a răspuns, dublat de Lăcătuș, că nu poti să-ți atribui ce a obținut altul. Însă Lăcătuș a afirmat, tot în acea conferință, că sentimental a fost legat de FC Steaua până când a pierdut sigla în 2014 și nu mai era Steaua. Adică, stai! Pe de o parte spui că a fost Steaua până în 2014, și pe de alta, cand e vorba de trofee, spui că după 2003 le-a obținut altul? Pai ce se judecă ca palmares? Clubul Steaua sau patronatul?

Mai mult, colonelul Cristian Petrea spune că palmaresul nu a plecat niciodată de la CSA. Adică, în 1998 a plecat echipa nu și palmaresul? Ok! Păi atunci, în logica asta, dacă nu a plecat, CSA are palmaresul până la 9 aprilie 1998, când nu a mai avut echipă, nu până în 2003.

Însă e clar de ce a spus „până în 2003”. Să acopere cele 2 steluțe de pe sigla noii echipe. Dar e ceva și mai important în subsidiar! Prin asumarea palmaresului până în 2003, se recunoște că trasferul secției de fotbal de la CSA la AFC în 1998 a fost corect, însă nu se recunoaște trecerea Stelei de la AFC la SC FCSB SA. Normal, pentru că CSA nu mai avea nicio legătură legală cu AFC și „Steaua fotbal” în 2003. Dacă în 1998 ar fi fost incorect, atunci palmaresul Steaua pentru CSA se încheia în 1998, nu în 2003. Logic. Se considera că secția de fotbal a fost desființată și nu a mai existat continuitate.

Spun logic pentru că CSA nu a prezentat niciun document. Palmaresul a fost asumat pe vorbe pentru urechile presei și în special ale suporterilor. Singura dovadă prezentată presei de CSA prin colonelul Cristian Petrea, a fost un panou publicitar cu palmaresul pictat. Lăcătuș a dat și el asigurări că CSA are palmaresul. Dovada „Fiarei” este ca panoul de pe peretele CSA-ului: „Eu cred că, atunci când comandantul îmi spune că palmaresul până în 2003 e al Armatei, nu se joacă cu aceste cuvinte”.  Nu mai e mult până la vară când o va înscrie, dacă o va mai înscrie. O să se lămurească atunci toată lumea cum va figura oficial la FRF.

2. Dacă nu folosea sigla timp de 5 ani, CSA pierdea dreptul asupra ei și o putea inregistra oricine la OSIM. În 2017 depășește 3 ani, licitația fiasco… CSA va pune sigla pe echipa să nu o piardă prin nefolosire.

3. Business plan. Pe sigla nu lua nimic la licitația de închiriere, în schimb pe siglă la pachet cu o echipă de Liga a 3-a, cu brandul Steaua și infrastructură, da. Ghinionul este însă că fiind o institutie de stat, MApN nu se poate juca cu cuiele pe care si le-a bătut singur în talpă. A făcut evaluarea la sigla și a stabilit chiria de 3,7 mil. euro pe an. Mai mult, acea valoare stă la baza și procesului pe prejudiciu, unde va plăti 100.000 de euro taxă de timbru. Astfel, sigla nu poate intra într-un parteneriat cu o valoare mai mică. Dacă se mai adaugă și chiria pe stadionul modernizat, partenerul trebuie să scoată anual din buzunar aproape 5 mil. de euro numai pe „unde să joace” și „ce siglă să pună pe piept”, pe lângă bugetul normal al unei echipe de fotbal. Și asta vreo 2 ani până ajunge în Liga 1. Dacă palmeresul va fi cel din 2017, situația este și mai maro. Însă este noua strategie CSA prin care vrea să valorifice o siglă, asociată cu o echipă de sorginte militară. Vom vedea dacă îi va reuși. Sincer, îi urez succes!

III. Suporterii și lovitura de imagine

Ce îi poate crește cota unei echipe nou înființate? Imaginea și Suporterii! Un model de bluf la promovarea imaginii este cel din cazul CSU Craiova:

  • Craiolguța l-a dat afară cu japca pe Mititelu de pe stadionul municipalității, deși avea contract, motivând reconstrucția cu mult timp înainte de a începe. Însă a făcut loc acolo la CSU.
  • Craiolguța a strâns în proiectul noii echipe CSU fostele glorii craiovene, să legitimeze echipa și așa să adune suporteri. Conjunctura era favorabilă. Aproape toate gloriile erau certate cu Mititelu-acest Becali din Bănie, deși peste 80% au trecut pe la casieria lui Mititelu înainte. Suporterii îl contestau vehement, echipa era decimată și clubul în insolvență.
  • A ars etape și a intrat direct in Liga a 2-a, profitând de o decizie a justiției care a obligat FRF să repună U Craiova în drepturi (Liga a 2-a). Pentru că Mititelu nu avea echipă, FRF a dat la CSU, considerând că dă locul în Liga a 2-a orașului Craiova.
  • Trambitează agresiv și insistent că este continuatoarea, are palmaresul, dar oficial nu îi recunoaște nimeni. UEFA nu a primit-o în competiție. Pentru forul european nu avea decât 2 ani vechime și nu din 1948 cum scrie pe site-ul oficial, panourile CSU.
  • Și-a însușit imul.
  • Sunt „n” procese pe rol în instanțe între părți… etc.

Suporterii, deși supărați pe Mititelu, nu au agreat clona, însă treptat CSU a început să strângă spectatori, dar și pentru că adevărata U Craiova încă nu funcționează, fiind în procese cu toată lumea.

Vă sună cunoscut? La fel a făcut și CSA, cu stadionul și baza, procese, ars etapă cu Liga 4, susține că noua echipă e continuatoarea, are palmaresul etc. si vrea să legitimeze o nou înființată la suporteri  oferind cu generozitate locuri de muncă (într-o Românie bântuită de șomaj) fostelor glorii steliste, în paralel cu acțiunea de atac sistematic la FC Steaua București pe toate fronturile.

Inițial a fost acțiunea lui Jean Pavel, de a capacita suporterii, însă a eșuat. Idem tandemul Jean-masoni, nu a avut un feedback pozitiv la suporteri. CSA se putea baza 100% doar pe Peluza Sud, care este prezentă la meciurile CSA de baschet, handbal … etc. și cam atât. Mă refer la cei cu implicare reală, nu doar din gură și mouse.

La fel cum a gândit și Becali în 2005 când l-a adus pe Lăcătuș președinte, apoi în plin conflict cu galeria, în 2008, l-a adus antrenor, și CSA a mizat pe imaginea puternică pe care o are Lăcătuș  în rândul peluzelor. De fapt cei care populau stadionul constant, pentru că ei contează pentru scopul propus. Imaginea de pe stadion este extrapolată la gradul de susținere în orice laudă. E o iluzie optică care prinde  în mentalul public. O echipă poate avea peste 1 milion de fani și sub 10.000 prezenți pe stadion, cum un alt club poate avea sub 100.000 de fani și peste 20.000 pe stadion, meci de meci. Asta depinde de mulți factori: stadion, cultură sportivă, atașament local, performanțe, spectacol, rivalități etc. Aseară au fost 541 pe Arena Națională și imediat s-a tras concluzia că FC Steaua a rămas fără suporteri, punând asta în legătură cu conferința din 14 decembrie. Imagine!

Noua echipă de fotbal CSA Steaua avea nevoie de un simbol care să atragă nu doar suporterii care îl vor mort pe Becali. Acel simbol nu putea fi Talpan sau Bumbescu, ci Lăcătus. Astfel l-au adus pe Lăcătuș într-o poziție în care nu are nicio experiența. Însuși Lăcătuș declară că abia acum vrea să învețe de la Hagi si Gică Popescu, devoalând indirect scopul pentru care a fost adus și pus șef la fotbal. Nu a vrut antrenor pentru că are experiența de la FC Steaua, când suporterii i-au cerut demisia. Trebuia să fie într-o poziție neexpusă, deasupra celor care vor fi trași la răspundere. Un Duckadam de la FC Steaua, implicat și în componenta sportivă, dar la vârf.

Da, Lăcătuș e un simbol și are relații excelente cu peluzele și fostele glorii. În interviul de la Tribuna zero, publicat și pe fcsteaua, a spus că numai „peluzele contează”, făcând un act dibaci de marketing.

Reacția ultrașilor a fost diferită. Peluza Sud a trecut fară să clipească, și se știe de ce, însă Peluza Nord nu. Vrea dovezi, nu vorbe, că palamaresul este în integralitatea lui la CSA și nu acceptă o echipa Steaua în Liga a 5-a pentru că Steaua nu a retrogradat niciodată! Ceea ce este corect!

Da, Lăcătuș a fost adus numai pentru imagine. Fără angajament din 2014, Lăcătuș a acceptat pe loc și pe salariu propus. A făcut foarte bine! Și eu procedam la fel, însă sigur mă feream să mă antepronunț pe ceea ce nu s-a pronunțat justiția și-mi vedeam strict de aspectul sportiv și nu pe spețele dintre CSA și FC Steaua, care nu au nicio legătură cu Centrul de copii și juniori sau viitoarea echipă de fotbal CSA Steaua. Atitudinea lui de la conferință l-a pus de câteva ori în dificultate până și pe comandatul CSA. Dar poate asta este chiar parte a matketingului de imagine.

Însă totul are un preț. Imaginea agresivă promovată pentru CSA a început să-i consume deja din propria lui magine. E suficient să parcurgi mediile de socializare și acest lucru iese în evidență. Din păcate.

Calcâiul a lui Achile

Toată această țesătură are și un calcâi a lui Achile! Au fost alegeri și mai mult ca sigur PSD-ul va face noul guvern. După fostul ministru Dușa, când lucrurile se duceau în sensul negocierilor, cu tehnocratul Motoi aproape totul a fost la mâna celor de la CSA spre război, alimentat și de gură spartă Becali, evident.

Acest proiectul trebuie să aibă aprobarea noului guvern. Ceea ce s-a prezentat a fost faza de intenție scoasă repede în public inainte de plecarea guvernului Cioloș. Cum noul guvern a promis peste 6% din bugetul de stat la educație, micșoarea TVA-ului la 18%, mărirea salariului minim la 1.450 lei etc., mi-e greu să cred că va aproba ca MApN să cheltuie bani publici pe o echipa de fotbal.

Ce spunea șeful PSD-ului în septembrie 2015, inainte de demisia guvernului Ponta din noiembrie. Liviu Dragnea, in 2015, despre STEAUA ARMATEI: „Ministerele să se ocupe cu altceva, nu cu echipe de fotbal!”

Intr-un interviu acordat in septembrie 2015 pentru Sport ProTV despre situația fotbalului din Romania, Liviu Dragnea, președintele PSD spunea ca nu este de acord cu ideea unui club al armatei.

Dacă în urma cu un an ideea unui club al armatei era doar un zvon, în acest moment cei de la CSA deja au mutat decisiv. L-au adus pe Lacatus si au anunțat că vor inființa un club de fotbal cu un buget in primul an de 300.000 euro. Obiectivul va fi promovarea până în 2020 în Liga I.

Liviu Dragnea despre un astfel de scenariu,  2 septembrie 2015,  pentru Sport ProTV. :



„Ministerele trebuie sa se ocupe cu altceva, nu pentru a face echipe de fotbal” Interviu cu Liviu Dragnea despre meciul Romaniei de la Budapesta, situatia Stelei si planul EURO 2020 la Bucuresti pe www.sport.ro

În opinia mea, trebuie înscrisă o echipă în Liga a 5-a, pentru a se putea moderniza stadionul, dar cu juniori U19, cum a făcut CS Dinamo. Apoi menținută la nivel de amatori pentru a oferi competiție juniorilor formați la Centrul de copii și juniori.

Ce se va alege din scenariul CSA prezentat pe 14 decembrie, vom vedea anul viitor!  Până atunci îi urez succes lui Lăcătuș la CSA și steliștilor le doresc echilibru, inclusiv mie!

X Ray

 

 

 

23 de comentarii la „Marea cacealma

  1. kla2005

    Bravo!
    Foarte tare textul!

    Noul ministru cred ca ar trebui sa-i responsabilizeze direct si personal pe cei din CSA cu toate aceste decizii pe care le – au luat si le iau in continuare.
    Adica, dle Talpa iute si dle Comandant, considerati ca aveti palmaresul? Bine, declansati imediat proces pe NUME, PALMARES, IDENTITATE SPORTIVA cu FC Steaua!
    Dar, si aici va fi un mare DAR, veti raspunde in solidar cu tot ceea ce inseamna cheltuieli legate de o asemenea decizie: buget echipa de fotbal CSA, cheltuieli de judecata, eventuale despagubiri pe care FC Steaua le-ar solicita ca urmare a deteriorarii imaginii, etc.
    Daca tot se tin atat de corecti si de Dumnezei pe taramul fotbalului, sa-si asume atat vorbele, cat si faptele si nu numai la nivel declarativ, si la nivel pecuniar!

  2. geamspart

    Cine dracu crezi ca sta sa ti citeasca tie propaganda asta comunisto-securista-antenista in afara de aia 5-6 ?care unul din ei sigur esti tot tu cu alt cont
    Stiu, frica si frustrarea sunt mari in aceste momente, ramai fara obiectul muncii, te da Meme afara si inchide si site ul dar nu i nimic, calmeaza te Xray, sunt convins ca o sa te puna redactor sef la viitor site oficial www,fcsb,ro

    Hai ca mai e doar un pic. Rabdare.

    1. kla2005

      @geamspart.

      Tocmai ce mi-ai adus aminte de proverbele romanesti:
      „Pasarea malai viseaza”
      „Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”
      „Dacă vrei să presari ghimpi pe drumul altuia, ai grijă să umbli încălţat”
      si mai sunt cateva.
      Va rog sa apelati la intelepciunea populara, pentru ca in ciuda campaniilor recente impotriva Romaniei si romanilor, acestia nu sunt prosti, iar intelepciunea populara e de multe ori sursa de intelepciune proprie.
      Va recomand cu caldura, cu alte cuvinte, sa va vedeti de liga a V-a si de CSA, Steaua are drumul ei!

    2. xray Autor articol

      @geamspart.

      Spui: „Cine dracu crezi ca sta sa ti citeasca tie propaganda asta comunisto-securista-antenista”

      Tu ai stat! Sau tu te pronunti pe ceea ce nu citesti? ?

      PS
      Apropo de comuniști și securisti. Tu vorbești de propagandă comunisto-securista????
      Numai în țările comuniste, armata și securitatea aveau echipe de fotbal. Exact ce îți dorești tu acum.
      Asta ca să știi pe viitor ce mănânci și cât mănânci în propaganda ta de bla, bla-giu lozincard.

  3. calinel

    Ma minunez cum ministerul dezvoltarii e gata sa dea milioane de euro pentru echipe de amatori. Pai in citi ani isi vor recupera investitiile echipe care joaca in liga a 5 si care nu au dreptul sa devine echipe profesioniste. Mai bine ar face zeci de terenuri pentru echipele de amatori decit sa faca un stadion gol.

    1. xray Autor articol

      @calinel.

      Sunt fonduri nerambursabile. Nu orice investiție in domeniul public este un business. De exemplu, nici banii pe Arena Națională nu-i va scoate niciodată. Din ce plătesc cluburile se acoperă din cheltuielile de întretinere. La fel sunt școlile, spitalele, parcurile etc.

      Condiția cu echipa este ca să nu modernizeze stadionul și apoi să zacă nefolosit, ca acum.

  4. apparte

    @xray, o singura intrebare am: colonelul Petrea o fi ruda cu acel Petrea despre care se zice ca va fi la MTS? Pt ca atunci avem o problema tocmai tinand cont de faptul ca e PSD la guvernare( nu uita de sprijinul primit de dl „interes national’)!

    1. xray Autor articol

      @apparte

      Sincer, habar nu am. De Petrea am auzit și văzut prima dată la conferință. De celălalt am auzit de la tine acum.
      Ingerinta politicului în sport e nocivă. De asta UEFA nu vrea echipe departamentale, plus fair play-ul financiar.

      CSA Steaua va fi și este sub influență politică, pentru că MApN controlează CSA, iar ministrul MApN este numit politic, cel care dă banul și face legea.
      Asta nu văd partizanii echipelor departamentale. Soarta echipelor depinde de un partid aflat la guvernare.
      Exact ca echipele care depind puternic de parteneriatul cu primariile, numai ca asa a dorit primarul. Cand pleaca primarul… se taie robinetul (Sageata Navodari, CSMP Iasi, Chiajna, Voluntari, ASA Tg Mures etc.)

      PS. De aceea si federatiile in sport nu sunt de stat sau sub controlul statului, ci organizatii de drept privat, apolitice etc.

  5. xray Autor articol

    Apropo de CSU Craiova

    GSP: „Ca şi 2016, anul viitor se anunţă unul extrem de învolburat în „războiul” pe care Adrian Mititelu îl duce cu fosta, dar şi cu actuala conducere a FRF pentru revenirea fostei echipe a Universităţii în fotbalul românesc.

    Surse juridice susţin că în 2017 vor începe audierile într-un alt caz cu iz penal, în care procurorii vor investiga detaliile înfiinţării actualului club din Bănie, CSU Craiova, afilierea acestuia la FRF, dar şi dreptul de a participa direct în Liga a 2-a, în 2013.

    Procurorii vor investiga modul în care a fost constituit clubul CSU Craiova, cum a fost afiliat şi cum a promovat în L1.”

  6. xray Autor articol

    Update la articol (mi-a scăpat)

    „Pentru a da praf în ochii suporterilor și publicului că nu o ține in sertar, și să nu mai dea socoteală de ce nu o valorifică prin închiriere pe 3,7 mil. euro/an, CSA o pune la noua echipă, când în mod normal putea să pună sigla CSA-ului, cum a făcut și CS Dinamo.

    De fapt asta cred că este cea mai mare cacialma! În loc să pună sigla CSA actuală sau cea cu care Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, CSA pune o siglă care nu i-a aparținut niciodată în istoria de 69 ani, fiind desenată de FC Steaua în 2004.

    Motivul? Pentru că CSA speră să atragă suporterii obișnuiți în ultimi 10 ani cu acea siglă, iar aproape toate materialele fanilor pentru meciuri (fulare, tricouri, steaguri etc.) au acea fostă siglă a FC Steaua pe ele. Se vrea și o identificare optică forțată cu FC Steaua, fanii care vor veni la meciurile echipei FC Steaua vor fi asumați/asimilați ca fani CSA pentru că vor purta acea siglă pe recuzită.

    Trebuie înțeles că CSA putea face oricând echipă de fotbal, din 1999 încoace! Nu sigla de la FCSB a oprit-o!

  7. joga-bonito

    Totusi, eu daca eram Ministrul Apararii alocam 300 de mii de euro pentru modernizarea Spitalului Militar sau pentru alte proiecte mai importante. Consider ca bugetul statului n-ar trebui irosit pe fotbal.

    La o scara mai mare, n-as fi construit in Oltenia stadioane de fotbal costisitoare ci as fi inceput cu pasi marunti o autostrada spre vestul Europei. Dar posibil sa fiu prost sau fcsbist cu asemenea gandire.

    1. kla2005

      Intr-adevar…
      Rusii ocupa Crimeea si vorbesc de ocuparea Moldovei.
      MAPNul isi trage echipa de fotbal…
      Sincer, nu sunt mai bune avioane si antiaeriene, decat cluburi sportive?
      Sau ce facem cand ne trezim cu rusii la granita? Il trimitem pe Talpan in linia I???

  8. geamspart

    Bai smechere de internet, daca tot te apuci sa mi moderezi ce scriu, macar nu mai sterge doar ce ti convine ca sa pici tu bine cand imi raspunzi la ce scriu. Sterge tot! Vedea te as dat afara de la Fcsb. Prost eu ca mai intru din cand in cand aici.

    1. xray Autor articol

      @geam spart

      Ti-a rămas strict opinia ta despre articol, nu și inepțiile din atacul la persoana. Pentru ălea meritai să-ți dau altceva, nu un răspuns.
      Te poți ușura liniștit direct la tine în acasă (tot ai geamul spart), nu aici pe forum.

      Cat privește finalul tău: „Prost eu ca mai intru din cand in cand aici.”, există leac. Intră mai des și poate, poate ieși și deștept.

  9. respect

    Am profitat de liberele astea si am citit cam tot ce a insemnat razboi csa – fc. Inclusiv la voi. Acum, dupa toata documentarea, am o dilema: Gigi ori are avocati prosti ori avocatii au fraternizat cu armata…
    Caci, dupa toate cele citite, alta dilema nu poti avea… Singura lui solutie este sa isi traga un translator brici si sa apeleze la o casa de avocatura de afara.

Lasă un răspuns