Steaua pasărea Phoenix

de | decembrie 2, 2015

În ultimii zece ani, Steaua s-a mai aflat în situaţii de criză ca exprimare fotbalistică, iar schimbările de antrenori s-au dovedit uneori inspirate şi au scos echipa din conul de umbră al lipsei de formă. În perioada 2004-2015 au stat pe banca Stelei  20 antrenori, incluzându-i pe Rădoi și Dică, dar numai 4 au performat și  doar 4 au adus un plus notabil față de situația anterioară.

Sezonul 2004-2005: Walter Zenga -Țiți Dumitriu

  • Walter Zenga a fost cel care a schimbat fața Stelei imprimând pe gena roș-albastră și scoala italiană de fotbal. A preluat formația Steaua după 3 ani consecutivi (2000/2001) în care nu luase nici un trofeu şi ratase o dată şi prezenţa în Europa. Liga1, sezonul  2001-2002 loc 4, 2002-2003 loc 2, 2003-2004 loc 2.
  • A calificat Steaua în grupele unei competiţii europene după o pauză de 8 ani.
  • În 2005 Steaua a reuşit să elimine detinătoarea Cupei UEFA, FC Valencia, în 16-zecimile aceleași competiții, după executarea loviturilor de la 11 metri. Era 24 februarie 2005 și doar 4 grade Celsiul, cu peste 30.000 de fani cântând în ploaie, cu golurile lui Cristea, cu atmosfera fenomenală şi cu nebunia lui Walter Zenga, care a început partida cu 3 atacanţi. Steaua trecuse în optimile Cupei UEFA după o victorie ca la Rovine! Echipa Stelei a fost: Hamutovski, Marin, Radoi, Ghionea, Ogararu, Oprita(Lovin), Paraschiv, Munteanu, Dică, Dinita(Bostina), Cristea(Baciu).
  • Golurile și penalty-urile memorabile
  • În 2005 a lăsat echipa aproape campioană, fiind demis cu 3 etape înainte de final. Încidentul petrecut imediat după partida FC National – Steaua 0-1, in care Zenga a fost lovit cu o piatră în cap de un suporter roș-albastru, a fost un bun pretext pentru a penaliza pierderea de turație a Stelei pe finiș. Becali a speculat momentul de șovăială al lui Zenga și l-a demis. „Walter Zenga a vrut sa isi dea demisia imediat dupa incidentul petrecut la stadionul Cotroceni, dar am hotărit de comun-acord sa renunțăm noi la serviciile sale pentru a nu compromite cariera sa de antrenor. Sunt de părere ca este inadmisibil să pierzi campionatul când ai opt puncte avans cu șapte etape inainte de final. Echipa avea nevoie de un soc. Oricum vreau să ii multumesc lui Zenga pentru tot ceea ce a făcut la Steaua”, a declarat atunci Gigi BecaliDupă înfrângerea din Cotroceni, etapa a 27-a, 18 mai 2005, Zenga a fost înlocuit de Țiți Dumitriu cu care Steaua a luat titlul la mustață prin 3 victorii în ultimele 3 partide. Dumitru Dumitriu era șef al departamentului de căutare a tinerelor speranțe in cadrul clubului din Ghencea.Screenshot_15

Sezonul 2010-2011: Cosmin Olăroiu

  • Cosmin Olăroiu a preluat neoficial echipa pe final de sezon, mai 2011, după ce Cârţu o dusese până pe locul 6.Screenshot_17
  • În etapa a 31-a din 4 mai 2011, după  Steaua – Rapid 0-1, Cârtu a demisionat. Ce echipă a pierdut acel meci în Ghencea:Screenshot_18
  • În 3 săptămâni, Oli a urcat-o pe Steaua pe loc european (locul 5), luând fața câinilor și în campionat.Screenshot_12
  • A câştigat Cupa României, 2-1 în finală cu Dinamo.
  • Sezonul 2010-2011 a fost asemănător cu acesta din multe puncte de vedere. Steaua a bătut recordul la antrenori pe sezon. Nici mai mulți, nici mai puțini de 7, încluzându-l și pe Oli.

Sezonul 2011-2012: Ilie Stan – Stoichiță

  • Ilie Stan a preluat echipa după ce israelianul Ronny Levy o coborâse pe locul 9 în etapa a 8-a şi îi compromisese în mare şansele în grupele Europa League după 1-1 cu ciprioții de la AEK Larnaca.Screenshot_15
  • A calificat-o pe Steaua din grupa J, locul 2 cu 8 puncte, în primăvara Europa League (16-zecimi). Grupa J: Schalke(14 puncte), Steaua(8),  M. Haifa(6) și AEK Larnaca(5).
  • I-a dus pe roș-albaștri pe locul 4 în Liga 1, dar și-a dat demisia în etapa 23 după 0-0 cu Gaz Metan.
  • A fost înlocuit cu Mihai Stoichiță,  care după 11 etape (24-34) a terminat sezonul pe locul 3.Screenshot_15

Sezonul 2012-2014: Laurențiu Reghecampf

  • Laurențiu Reghecampf este de departe cel mai de succes antrenor stelist din ultimul deceniu cu cele două titluri consecutive câștigate într-o manieră categorică. După Anghel Iordănescu (1986-1990), este antrenorul tânăr cu cea mai spectaculoasă evoluție, încă de la debut, din toată istoria Stelei, fără să fi fost vreodată secund și doar cu un an vechime (cumulat) ca antrenor în Liga 1. În 2012 a preluat echipa după 4 ani consecutivi în care Steaua nu se mai clasase pe primele două poziții.
  • A cîştigat două titluri consecutive și o supercupă.
  • A dus echipa în optimile de finală ale Europa League, învingând Ajax și Chelsea.https://youtu.be/6M0jjgWpeV0

    https://youtu.be/vcAx57rmAHE

  • A readus Steaua în grupele Champions League după o pauză de 4 ani.

Dintre cei 18 antrenori din ultimii 10 ani, fără Rădoi și Dică, doar 4 antrenori au câştigat cele 10 trofee ale Stelei stânse in ultimul deceniu: Zenga (1), Olăroiu (3), Reghecampf (3) şi Gâlcă (3).

In toată istoria Stelei, dintre cei 40 antrenori care au stat pe bancă între 1947-2015, doar 17 au câștigat cele 57 de trofee ale Stelei strânse în 68 de ani, începând cu Colea Vâlcov  (1948-1948), Cupa României, și terminând cu Costel Gâlcă cu cele 3 trofee din 2015.

Este adevărat, ca în 2015 nu a fost niciodată. Nu e vorba de prestația fotbalistică a echipei, care nu este mai slabă decât în returul din 2014-2015, ci de factorii externi care otrăvesc, înveninează atmosfera din jurul echipei. Toti antrenorii nominalizati mai sus au avut parte de bază și teren de antrenament corespunzătoare, de suportul managerial a lui MM Stoica, de sprijinul galeriei și nu era ciuca miștourilor cu „FCSB”, deși FCSB e marcă înregitrată a FC Steaua București încă din 2008De aceea nu mă aștept la o revitalizare spectaculoasă pentru că de fapt nu s-a schimbat nimic.

XRay

Un comentariu la „Steaua pasărea Phoenix

  1. naiyba

    Deci sa inteleg ca Dica cu Radoi, care doar „asista” la antrenamente si nu se implica gen, in colaborare cu Titi Dumitriu ar putea revitaliza un campionat deja compromis si o echipa care nu joaca mai nimic? Eu unul nu cred asa ceva, chiar daca imi doresc asta, pentru ca tridentul acesta de „antrenori” a fost si pana acum! Ce sa schimbe Dica? In primul rand ce il recomanda pe el ca sa pot eu sa sper ca el poate schimba ceva cand nici el nu are nici un fel de experienta, si daca ar fi putut interveni cu ceva atunci de ce nu a facut-o pana acum ca doar si el a fost implicat in antrenamentele echipei si tot el dadea indicatii de pe margine.

    Dupa mine alte probleme mult mai importante trebuiesc rezolvate mai intai, cum ar fi:
    Emblema si numele Steaua Bucuresti
    Suporterii
    Baza antrenament si stadion.

Lasă un răspuns