Pe partea economică

de | mai 27, 2017

Am decis sa scriu acest articol spre a arata diferenta uriasa care se creaza pe zi ce trece între noi si lumea fotbalului european, principalul imbold a fost mai mult aroganta si vanitatea multora care flutura modelul CSA dreptul unul care va revolutiona fotbalul.

Diferenta dintre fotbalul nostru si cel european este ca la noi echipele se chinuie sa supravietuiasca, sa nu intre in faliment când pe tarâmul celalalt al fotbalului echipele isi fac planuri cum sa fie mai performante, mai bogate, sa atraga mai multa lume. Real, Barca, Manchester desi au depasit 600 milioane € anual, au obiectiv sa atinga miliardul în 5 ani, iar când îl vor atinge noul obiectiv va fi sa-l dubleze.

In acelasi timp în fotbalul nostru  principala miscare vine de la înfiintarea unei echipe in Liga 4 cu un buget anual de 300.000€, cât salariul saptamânal al unor fotbalisti mai rasariti.

Din cauza asta suntem la pamant pentru ca ne lipseste, constanta, viziunea, planuri pe termen lung, când unii au trecut prin 3 secole de istorie fotbalistica, noi tocmai înviem, când aceeasi cheltuiesc miliarde de euro noi abia strângem cu chiu cu vai câteva centime pentru bomboane.

Ceea ce ma nelinisteste este ca fotbalul românesc nu are nicio perspectiva, niciun proiect pe termen lung, totul se întâmpla aici dintr-o inertie bolnavicioasa. Treptat, fotbalul românesc moare, încet, încet dispare orice urma de pasiune, de bucurie, de traire, ramânând doar ura, frustrarile, injuriile, reprosurile si în functie de moment niste vinovati.

Mai jos sunt cele 5 mari campionate ale fotbalului european, concentrate în diferite statistici, stiu sunt multe cifre, greu de urmarit, dificil de analizat, de interpretat, dar cu toate acestea ele ne dau distanta reala între fotbalul romanesc si cel european.

Notă: Dați click pe imagini pentru a le mări.

Nota autorului:

Ideea articolului nu a fost de a persifla CSA Steaua si bugetul lor, nici de a lauda niste reusite ale altora ci de a arata ca in timp ce unele tari/cluburi cauta noi mijloace de extindere, tind sa ajunga la venituri de miliarde de euro, fac istorie de mai bine de 3 secole, depun eforturi de organizare si participare la nivel mondial, fotbalul românesc se zbate amarnic intr-un haos inimaginabil.

In timp ce noi luam anormalul drept ceva extraordinar, restul avanseaza, isi consolideaza istoria, o dezvolta, creaza, se auto depasesc simultat noi distrugem, stagnam, ne balacim în noroi considerând ca înaintam.

Bayern Munchen spre exemplu are un departament special care se ocupa de social media (Facebook, twitter, instagram), are un departament special pentru websiteul lor, departament special pentru comunicare si imagine. Au oameni care posteaza in diferite limbi în functie de comunitatea careia i se adreseaza, zona geografica/culturala.

Principala noastra frana in a ne dezvolta o constituie mentalitatea negativista, reactionara, paguboasa, nici nu se daduse in folosinta Stadionul National caci imediat “lumea buna” l-a botezat ” Cocalar arena, Pitiponc arena, Mall arena”. La fel si cu suporterii, la noi vezi Doamne acestia ducându-se doar pentru a pune poze cu ei si stadionul pe Facebook.

Daca lucrurile ar fi stat asa, atunci englezi, nemtii, spaniolii, etc sunt cocalari, pitipoance, nepriceputi la fotbal caci umplu toate stadioanele si sunt si cei mai prezenti pe facebook/twitter.

Inca o statistica despre comunitatile online:

1. Barcelona — 160 millioane fani (90 mil. facebook)
2. Real Madrid- 160 millioane fani (95 mil. facebook)
3. Manchester United – 100 milioane fani (75 mil. facebook)
4. Chelsea – 65 milioane fani (48 mil. facebook)
5. Arsenal 55 milioane fani (37 mil. facebook)
6. Bayern Munchen 54 milioane (40 mil. facebook)
7. Liverpool 41 milioane (30 mil. facebook)

Le reseau pansant
Membru fcsteaua.ro din 26 Mai 2006

Image result for baza sportiva fcsb steaua berceni 2017

48 de comentarii la „Pe partea economică

  1. vasglo

    @Le reseau pansant

    Acu’, ce sa facem domnule daca la noi numai unul baga banu’, iar ceilalti ii dau in cap
    intr-o veselie nebuneasca?!.-:)
    P.S. – singurul dinamovist care e aproape sufletului meu, Claudiu, a castigat in fata Marelui Plangacios Logoreic, zis si Sumudica!-:)

  2. Cosmin Andrei

    Foarte bun articolul. Felicitari LRP.
    Cat incaseaza Franta pe 1 an din drepturi TV atat are avere patronul Digi.
    Noi suntem in cadere libera. Astazi s-a jucat finala Cupei Romaniei. Pe Digi 1 in loc sa dea meciul din Romania a ales sa dea alt meci.
    Dupa terminarea contractului cu siguranta la noi drepturile TV se vor injumatati.
    La noi si nr de suporteri e in scadere. Toate cluburile de traditie au inceput usor,usor sa dispara. Practic din 2004 pana in prezent au mai ramas doar Steaua si Dinamo si CFR. Si ca patron doar Becali el fiind si singurul pe profit.

  3. xray Autor articol

    Felicitari pentru documentare si prezentare!
    Foarte bun articolul, mai ales pentru visatori.

    PS
    În România, pe prima scenă a ajuns fotbalul sătesc. 🙂
    După ce comuna Ovidiu poate da campioana Ligii 1, comuna Voluntari a fost nașa caprelor regelui în Cupa României. A scos caprele din Bănie și azi le-a suflat Cupa caprelor vișinii de la Astra.
    Dumnezeu nu doarme! :))

    Sclipirea lui Niculescu dupa ce a castigat Cupa: „Acum un an dadeau apa cu matura, acum au castigat Cupa!” :))
    Bravo lor!

  4. mq-messi

    Fara nici o suparare, un articol slab. Ma gandeam sa scriu aici un eseu cu diferentele dintre vest si zona balcanica, nivelul de trai si multe altele, dar subiectul este complex si nu am loc aici sa dezvolt. Ai spus niste chestii de care e constient chiar si unul de nivelul lui alexutz.
    In schimb las asta aici, poate intelegi ce vreau sa spun: https://www.youtube.com/watch?v=950ZJJUXFFE&feature=youtu.be
    Nu e vorba de bani, stadioane, salarii si alte mizerii. In loc sa luati exemple din vest, mai bine va uitati prin vecini.
    Ca si contra exemplu las inca un filmulet: https://www.youtube.com/watch?v=EDtKntD12wE. Supercupa italiei care se joaca in… Qatar.
    PS: Am o dilema. Majoritatea care scrieti aici erati contra protestelor impotriva lui becali acum ceva ani, iar acum visati la sute de milioane de euro buget pentru echipa.. ?!?!? ce ironic.
    Mai bine incepeti cu pasi mici… va dau cateva cuvinte cheie: cioban, mm, frf, lpf, mache, reghe, palmier, blaturi, sumudica, geraldo si lista continua.
    Succes, sunt ferm convins ca FC Fcsb va ajunge in cativa ani la nivelul echipelor prezentate mai sus.

    1. fortuneteller

      Ce legatura este intre a fi impotriva protestelor anti-Becali si visele despre buget de sute de milioane? Unde e ironia? Incerci sa sugerezi ca daca nu era Becali atunci bugetul era de nivelul ala? Dar pt ca vorba de ironie, hai sa te intreb cu ce fel de pasi incepeti voi si CSA Steaua 2017? Pasi mari sau mici? Si noi va uram ca CSA Steaua sa ajunga nivelul echipelor de mai sus, si sa ne bucuram impreuna de FC Steaua si CSA Steaua intr-o finala de LC. Cuvinte cheie: obsesie, comunism, gusati, Piti, masonii, Piti din nou, palmares, barbut, derbi CFR Miscare, buget.

    2. siegfried

      ” Ma gandeam sa scriu aici un eseu cu diferentele dintre vest si zona balcanica, nivelul de trai si multe altele, dar subiectul este complex si nu am loc aici sa dezvolt.”

      =))))
      Băi, ce ghinion pentru insitutele de cercetare din întreaga lume. Excelența sa „mq-messi” voia să scrie un eseu, și nu orice fel de eseu, ci unul complex despre nivelul de trai din zona balcanică, dar din păcate site-ul nu îi oferă suficient loc pentru a se desfășura.

  5. fortuneteller

    Asa cum ai remarcat, cand n-ai bani ai nevoie de constanta si viziune. Bineinteles ca e aproape imposibil sa te masori cu cluburile alea, dar macar poti incerca sa construiesti cate o generatie cat de cat competitiva cam la 4-5 ani. Problema e ca asta nu se face in Romania, ci se cauta cu disperare banii de LC, atatia cati vin pt participarea in tururile preliminare. Si pt asta se aduc ciurucuri africane si portugheze, care blocheaza orice tentativa reala de constructie pe termen mai lung. Inca ceva, poate adaugi la articol si diferenta (sau mai bine proportia) intre bugetele Steaua si CF Barcelona in 1986.

    1. vitto

      atentie,
      si eu m-am tot gandit cum am putea si noi, Steaua, sa progresam. fotbalul este azi un bss atat de important si este evident ca nu mai poti reusi doar actionand izolat …. un privat plin de initiativa si har ….. munca multa si inspiratia ajuta pana la un anumit nivel …. de acum fara implicarea autoritatilor nu este posibil saltul calitativ!

  6. naiyba

    Articolul nu este slab, e vorba de perceptie.

    Eu il vad in primul rand ca pe o dorinta a autorului sa fim seriosi cine plmea nu-si doreste ca Steaua sa ajunga la nivelul celor mai bogati ca noi, material, nu si sufleteste :)).
    Articolul pare si un strigat de frustrare catre incompetentii care au acaparat fotbalul nostru si care modidica legi dupa bunul plac si nimeni nu poate face nimic.

    Faptul ca finala cupei se joaca in Qatar nu inseamna ca echipele respective nu-si respecta suporterii, din contra. Depinde din ce punct de vedere privesti.

    Mie imi plac amandoua. Inainte Steaua!

  7. sunchas3r

    Articol in general bun, pacat ca autorul nu a putut sa se abtina si a introdus un comentariu despre CSA. Alaturi de acest comentariu, ar fi putut de asemenea aparea in aceeasi nota, detalii despre viziunea, constanta si strategia pe termen lung a conducatorului suprem, care a reusit de cand a iesit de la bulau performanta incredibila de a obtine un trofeu din 6 in 2 ani.
    Felicitari!

  8. alexandru-h

    Da, nu inteleg nici eu articolul. Nu numai noi suntem mult sub nivelor acelor echipe ci si tari/cluburi cu o mai mare traditie europeana, gen Olanda, Scotia sau Portugalia. Pana si o echipa de mijlocul clasamentului din Spania nu se poate compara cu capacitatea Realului sau Barcelonei de a accesa resurse, indiferent daca vorbim de cele financiare sau cele sportive.

    N-are deci nicio treaba cu istoria, constanta sau planuri pe termen lung. In fapt, motivul pentru care cluburi gen Steaua Bucuresti sau Steaua Rosie Belgrad au reusit sa aiba succese majore pe plan european a fost o legislatie restrictiva marca UEFA si climatul intern din blocul comunist. Dupa 1990-1991, cand ambele au picat, s-a terminat cu „surprizele”.

    Ceea ce vrea CSA-ul e o reeditare a perioadei comuniste, cand resursele statului erau folosite pentru a finanta echipe de fotbal iar jucatorii erau directionati „prieteneste” catre cluburile mari, fie prin presiuni institutionale (incadrarea in armata, amenintari cu politia), fie prin avantaje greu de atins de restul populatiei (facultate/grad pe neve, suire pe lista de asteptare pentru Dacie etc.). Problema e cu partea a doua – ca nu mai exista nici presiunea, nici monopolul statului asupra resurselor. CSA-ul va avea 300.000 de euro si atat – or banii aia nu-ti asigura nici spectatori, nici jucatori buni, nici succese interne sau europene.

    A devenit cuvantul „management” un soi de „catch-all term”, de zici ca e o alifie miraculoasa cumparata dintr-o venerabila spiterie chinezeasca. Dar e ceva ce lipseste clar in Romania. Si nu ma refer neaparat la aspectul financiar ci la acea viziune pe termen lung ce urmareste stabilizarea echipei de fotbal ca institutie fundamentala a comunitatii respective. Lipsesc programele comunitare, evenimentele de promovare in cadrul zonei, actiunile de tip ONG-ist, comunicarea directa cu orasul in care joci. Unde sunt actiunile demarate in parteneriat cu mari companii pentru a organiza meciuri de binefacere, meciuri de agrement, picnicuri, ziua portilor deschise, intalniri cu jucatorii si legendele etc.? In Romania, o echipa de fotbal e ca o insula in mijlocul oceanului – atotsuficienta si izolata. Cel mult are un cont de facebook pe care posteaza saptamanal un video sau un comunicat artagos despre cum arbitrajul din ultimul meci a fost o rusine nationala.

    Asta evident ca nu inseamna ca s-ar rezolva brusc toate problemele si am ajunge ca Manchester United. As fi bucuros daca ne-am stabiliza la nivelul Suediei – adica o liga micuta dar sanatoasa, cu o medie de spectatori de 9000 (numar pe care de-abia il mai atinge Steaua). E un obiectiv mai rational decat a dori sa te intreci cu gigantii continentului.

      1. mq-messi

        Iar cu o baza ca a Stelei, cu marca,istorie si suporteri sigur se vor găsi solutii. Si talpan asta, s a gasit el sa ii fure lui ne-a Steaua.
        Situatia actuala i se datoreaza suta la suta creditorului.
        @fortuneteller ironia este ca visati la modele de succes, cand la echipa sunt oameni ca becali,mm si tot asa. Cand incepuse protestul, nu rezultatele erau de vina, ci tocmai amatorismul managerial si bineinteles… Comportamentul gibonului.
        Lăsați visele ca vine falimentul fc fcsb curand.

        1. fortuneteller

          @mq-messi.

          Baza ca a Stelei? Ghencea? Am un prieten sarb, rade ala de mine cu lacrimi cand ii arat poze cu Ghencea si el imi arata stadionul din Belgrad. Guvernul va renova Ghencea, dar sunt tare curios cum va face fata CSA la cheltuielile de administrare. Nu e totul sa construiesti, trebuie si sa mentii. Hai sa ne uitam la bazele construite pt Olimpiadele de la Atena sau Rio, super faine, iar acum creste papura prin tribune. Dar am uitat, astea nu sunt problemele tale, tu esti ocupat cu managementul de la FCSB si situatia financiara de acolo! Inca o chestie: hotareste-te, ai inceput protestele pt FCSB nu e Steaua, sau pt ca nu erai de accord cu managementul FCSB la momentul respectiv (cu tot ce implica asta, patronat, cei din functii de conducere, etc)?

    1. vitto

      csa, statul, ar trebui sa puna la dispozitie „resursele” de care dispune si sa se asocieze cu privatul becali ptr a putea face saltul calitativ. dar asocierea nu trebuie sa urmareasca latura materiala, adica nu sa scoata niste bani de la becali (care pana la urma sunt bani din circuitul de performanta al Stelei), ci accederea la un nou nivel de performanta! asocierea ar trebui sa aibe ca unica tinta obtinerea de victorii: in campionat (de ex. min 3 titluri la fiecare 5 ani) si in cupele europene (min 5 calificari in grupe la fiecare 6 ani, din care min 2 calificari in grupele UCL, etc)!

      statul, autoritatile, trebuie sa sprijine performanta, nu sa spolieze pe cei care investesc. in mod firesc, resursele trebuie directionate catre entitatile de traditie care au rezistat in ultimii ani si care au un patronat orientat constant catre performanta (si NU catre insolventa)!

      inventarea si sprijinul alocat unor echipe artificiale, unor experimente fanteziste, va conduce doar la ruina! intotdeauna, mai binele este dusmanul binelui!

  9. alexandru-h

    @mq-messi

    Ceea ce spui tu acolo sunt vise, sperante. Realitatea e ca CSA-ul nu a avut echipa timp de 20 de ani si si-o face din nevoia de a avea justificare pentru noul stadion. Parteneriat public-privat suna bine dar pana acum a dat mari chixuri, dovada fiind rezultatele absolut penibile de la baschet, handbal sau hochei. Eu mai lucrez in unele proiecte cu finantare de la stat si pot zice cu mana pe inima ca statul e cel mai prost partener pe care un privat l-ar putea avea in viata – as prefera sa fiu casatorit cu cea mai violenta nevasta decat sa trebuiasca sa ma incred in promisiunile bugetarilor si a baga bani in proiecte comune.

    Fa abstractie de Gigel si de Carton in situatia asta. CSA-ul va fi judecat pe meritele proprii, nu vom analiza in contrapartida realizarile lui Becali pentru a gasi justificari esecului generalilor. V-ati fi dat si voi seama daca nu ati fi fost ocupati sa-l pupati intre pulpane pe Talpan – se implinesc 3 ani de la procesul marcii si sunteti in aceeasi pozitie. CSA-ul nu vorbeste cu voi, nu-si exprima gandurile si viziunea intr-un document public, nu aveti echipa sau strategie, nu stiti nici macar in ce liga ati juca daca v-ati forma lot de jucatori.

    De bine de rau, pot spera ca Jiji va vinde la un moment dat echipa si ca va ajunge la un privat mai normal la cap. Voi, insa, veti fi legati de stat si de interesele politice toata viata.

  10. alexutz2007

    @Messi o sa ai o mare supriza cu acest proces privind prejudiciul mai ales ca CSA a recunoscut echipa ca fiind Steaua. Ba mai mult de unde stim noi ca CSA nu asta a urmarit? A lasat lucrurile asa ca sa se adune anii apoi sa vina sa ceara prejudiciul?
    Eu abea astept decizia TB(probabil peste 1 an).

  11. le-reseau-pansant

    Din teama de a nu face un articol prea tehnic, prea lung si cu multe statistici l-am redus poate cam mult.

    Putem spune ca sunt multi factori care diferentiaza Romania de Spania/Anglia/Germania, ca Bucurestiul si tara noastra nu se va compara niciodata cu capitatele si tarile respective, dar aici este o mare problema pe care o facem constant, tendinta de a abandona din start orice si a spune din capul locului „pai România nu e Germania, nu ne comparam noi cu Londra, engleza e vorbita peste tot”.

    Bayern Munchen spre exemplu are un departament special care se ocupa de social media (Facebook, twitter, instagram), are un departament special pentru websiteul lor, departament special pentru comunicare si imagine. Au oameni care posteaza in diferite limbi în functie de comunitatea careia i se adreseaza, zona geografica/culturala.

    Nu am spus-o în articol desi vroiam, FRFul german a început sa intre pe piata din China si Asia de SE, piata considerata de analisti ca cea mai atractiva si rentabila in urmatorii 20 de ani. ïn urmatoarele 3 sezoane China plateste 50mil € pe an pentru a transmite Bundesliga, sunt negocieri cu Indonezia, Filipine si India. Care este logica, expunerea echipelor germane, a produselor germane (in general), urmand ca multe echipe sa faca stagii/meciuri demonstrative/pregatiri in acele tari.

    Beneficiile sunt estimate la sute de milioane de euro daca reteta reuseste, si se pare ca semnele sunt pozitive.

    La fel, liga engleza primeste aproape 1 miliard (da un miliard) pentru drepturile TV din Asia SE pana in 2021.

    De ce am spus toate acestea?

    1- pentru faptul ca oamenii de acolo nu trateaza la misto superterii considerându-i nici „sclavi ai ciobanului”, nici pitipoance, niste semintari, din contra depun eforturi imense ca sa-i atraga in numar cat mai mare.

    2-pentru a promova si da fotbalului si echipelor lor o imagine cat mai buna, mai luminoasa, mai atragatoare spre a aduce sponsori si deschide posibilitati noi de castig, a atrage noi capitalui

    3-a oferi un produs vandabil, de calitate, aflat intr-o permanenta imbunatire, ori produsul acesta (fotbal de calitate) se doreste a fi vandut/oferit cat mai mult timp posibil.

    La noi in fotbalul din tara nu este nimic la orice nivel, organizare si administratie FRF si LPF, la nivel de cluburi suntem praf, la nivel de suporteri ZERO, la nivel de societate si perceptie a fotbalului ca o posibila piata de castig cu imagine buna stam si mai prost.

  12. le-reseau-pansant

    completare la articol
    =====

    Ideea articolului nu a fost de a persifla CSA Steaua si bugetul lor, nici de a lauda niste reusite ale altora ci de a arata ca in timp ce unele tari/cluburi cauta noi mijloace de extindere, tind sa ajunga la venituri de miliarde de euro, fac istorie de mai bine de 3 secole, depun eforturi de organizare si participare la nivel mondial, fotbalul românesc se zbate amarnic intr-un haos inimaginabil.

    In timp ce noi luam anormalul drept ceva extraordinar, restul avanseaza, isi consolideaza istoria, o dezvolta, creaza, se auto depasesc simultat noi distrugem, stagnam, ne balacim în noroi considerând ca înaintam.

    Bayern Munchen spre exemplu are un departament special care se ocupa de social media (Facebook, twitter, instagram), are un departament special pentru websiteul lor, departament special pentru comunicare si imagine. Au oameni care posteaza in diferite limbi în functie de comunitatea careia i se adreseaza, zona geografica/culturala.

    Principala noastra frana in a ne dezvolta o constituie mentalitatea negativista, reactionara, paguboasa, nici nu se daduse in folosinta Stadionul National caci imediat „lumea buna” l-a botezat ” Cocalar arena, Pitiponc arena, Mall arena”. La fel si cu suporterii, la noi vezi Doamne acestia ducându-se doar pentru a pune poze cu ei si stadionul pe Facebook.

    Daca lucrurile ar fi stat asa, atunci englezi, nemtii, spaniolii, etc sunt cocalari, pitipoance, nepriceputi la fotbal caci umplu toate stadioanele si sunt si cei mai prezenti pe facebook/twitter.

    Inca o statistica despre comunitatile online:

    1. Barcelona — 160 millioane fani (90 mil. facebook)
    2. Real Madrid- 160 millioane fani (95 mil. facebook)
    3. Manchester United – 100 milioane fani (75 mil. facebook)
    4. Chelsea – 65 milioane fani (48 mil. facebook)
    5. Arsenal 55 milioane fani (37 mil. facebook)
    6. Bayern Munchen 54 milioane (40 mil. facebook)
    7. Liverpool 41 milioane (30 mil. facebook)

  13. mq-messi

    Discutiile astea sunt de anul 2008-2009. V-ati trezit tarziu, baieti. Pe langa diferentele dintre est si vest, cea mai mare fiind ca in est sunt maxim 3 echipe care pot tine pasul, restul fiind de umplutura. Cum sa compari tu Romania cu o tara precum Germania, care are in liga a 4-a mai multi fani pe stadion decat liga 1. Ca sa vorbim de fc fcsb, sa ne aducem aminte de tricourile peticite cu noua stema? Pot sa scriu o saptamana despre incompetenta conducatorilor din Romania, dar n-are niciun rost.
    Amuzanta si „noua academie”. Acelasi obicei prost, de a copia ce e de succes, la modul grotesc. Cat timp n-ai oameni capabili sa se ocupe de asa ceva, doar pompezi bani degeaba. Ma bucura faptul ca se cresc cheltuielile, iar in cazul in care nu prinde macar grupele Europa League, sunt sanse mari sa se inchida afacerea.

  14. Cosmin Andrei

    @mq-messi dar de ce vorbesti despre ce face FCSB si nu vorbesti despre ce face CSA?
    Sa-ti aduc aminte de incompetenta unora care intr-un an au ajuns la concluzia ca trebuie sa cumpere un lot de jucatori si nu au fost capabili sa faca o selectie din ligile a 2 a si a 3 a, ca in fond tu iti doresti sa promovezi. Exista toate sansele ca jucatorii de la ACS Regal sa nu mai dea acelasi randament ca in Liga a 4 a. Nu pe tine te freaca grija cat de capabili sunt antrenorii de la academia FCSB. Stai tu relaxat ca sunt mult mai capabile decat ce are CSA.
    Asa ca sfat mai bine te-ai uita in ograda ta si lasa tu echipa din Liga 1, ca ea deocamdata in Liga 1 ii merge destul de bine spre deosebire de altii care nu au demonstrat nimic nici in Liga a 4 a(nu ca ar fi o chestie wow sa castigi Liga a 4 a).

  15. Gosu

    Si nu doar atat , dar daca vine vorba de amatorism, oamenii nu au habar nimic despre partea logistico-administrativa. Vor sa faca centru de copii, dar habar nu au unde vor avea baza de pregatire/cantonament/cazare, fiindca intr-un final vor incepe lucrarile la Ghencea si vor dura ceva vreme.
    De finantare nu mai vorbesc, in momentul in care s-a pus prima data problema de a face asa ceva si Bumbi i-a pus pe copii sa plece cu echipamentele si mingile de la FCSB :)), doar pentru a desfiinta ulterior echipa.
    Cum a zis si Alexandru mai sus, una era sa fie vorba de un privat serios si alta cand vorbim de amatorismul si dezinteresul Statului, in cazul asta reprezentat si de una din cele mai obtuze institutii, instutia care a si generat situatia actuala a FCSB-ului.

  16. alexutz2007

    @Gosu toate lucrurile astea se fac citez,, pentru a proteja marca si pentru ca recupera prejudiciul”.
    De asta cu Bumbescu nu stiam. Daca e asa inseamna ca e un om de joasa speta.

  17. mq-messi

    Asa e, momentan e dezorganizare, dar vorbim totusi de liga a 4-a. Avem 4 ani sa punem lucrurile la punct. Singurele lucruri pe care la astept sunt respectul pentru fani, adica sa avem loc toti la meciuri, promovare succesiva si cedarea activitatii unui privat( probabil dupa 1-2 ani). Vorbim de incompetenta lor, dupa un sezon, doua.
    Am mai spus chestia asta, diferenta dintre CSA si becali este ca de la primii mai ai o speranta sa se indrepte lucrurile. De la gheorghe becali, patron-manager-antrenor-psiholog.. niciodata.

  18. Gosu

    Incompetenta au demonstrat-o deja, ca au marca de 3 ani de zile si n-au facut nimic concret ! Bai se fac 3 ani in decembrie ?!
    O conferinta de presa si o incercare timida de a cumpara niste copii de la Regal Sport.
    „Cedarea activitatii unui privat” – adica exact ce s-a mai intamplat o data cu rezultatele din prezent.

  19. jt89

    Fiecare are dreptul la opinie dar sincer cand citesc ce spune messi este ca si cum as avea o discutie cu cineva care a citit manifestul lui Karl Marx, pe hartie suna bine ce zice Marx si ce spune messi dar problema este ca practic este un dezastru dar vad ca lumea nu invata iar cu utopia asta ca vine armata, ca va fi totul pace pe pamant, toti vor fi respectati, vom avea rezultate…o minciuna goganata, lumea inca nu a invatat lectiile trecutului.

  20. alexutz2007

    @jt89 ei cred ca CSA va face ce a facut in trecut. Trecut care a fost glorios si nu va mai fi. Nu-i condamn dar parca prea se lasa asa orbiti de Lacatus,Ion si Petrea.
    Raman la idee mea ca singurul lor scop e de a scoate bani de la Becali.

  21. fortuneteller

    Inca ceva vis-a-vis de articol: cluburile alea fac bani si pt ca exista mai multe echipe competitive (cat se poate). Exemplu: degeaba ar fi MU plina de vedete daca nu ar exista si Chelsea, MC, Arsenal, Liverpool, Tottenham. Idem in Spania: Real, Barcelona, Valencia, Sevilla. Exceptia pare a fi (pe moment) in Germania, unde BM a luat-o mult inainte. Dar si acolo au fost recent Dortmund, Shalke. La noi? Tema campionatului e autobaza in poarta cu FC Steaua, apoi jocuri de societate si omenii. Pai cine sa fie fraier sa bage bani in rahatul asta? E distractiv sa vezi cum Rapidul a crapat dupa ce l-au fugarit pe Copos pe sine, Dinamo rezista doar pt ca au buget cat Gaz Metan si oameni in birouri si presa, iar unii isi imagineaza ca exista cu adevarat „investitori” care sa arunce cu banii pt gloria CSA. Interesul pt fotbalul romanesc este deasemenea sub asalt direct in secolul 21, cand omul are 150 canale de TV, basca ce e disponibil pe internet. Si cand ai de ales intre Real-Sevilla, MU-Chelsea, sau FC Steaua-Viitorul, atunci lasi balta autobazele romanesti si arbitrii cu tema pregatita de acasa. In anii comunismului, dupa care suspina atatia stelisti liberi, romanul avea maxim 1 meci de fotbal la TV, pe Domozina la radio, si puteai merge linistit la stadion caci alte posibilitati nu prea existau. Acum avem o oferta mai mare, mai buna, si nu mai pacalesti multi fraieri sa vina pe stadioane pt comedii precum cele cu artistii poporului iubitor de zaibar. Fara interes din partea spectatorilor, nici „investitorii” nu mai au de ce sa arunce bani pt Liga sau o echipa in particular.

    1. xray Autor articol

      @naiyba

      MM e „manager” onorific, având și restricții impuse de lege. Practic nu e nici cât Mache. I-a dat și lui un loc ciobanul, post-pârnaie, numai pe prietenie. Altfel, e doar o umbră a ce a fost prin anii 2000-2010 la Oțelul, Steaua și Urziceni. Știe asta și Becali.

      De tot ce se întâmpla la Steaua este un singur resposabil, Becali. Singurul care ia decizii, majoritatea proaste și neinspirate, mai ales după ce a ieșit din pușcărie.

      Mai mult, aruncă cu banii câșigați din transferuri și UEFA pe jucători de valoare indoielnică, pentru că din vara lui 2015, în 2 ani, nu a reușit să facă o echipă acoperită corespunzător pe toate posturile. Când Steaua a avut, cât de cât, fundași nu a avut atacanți, iar când a adus atacanți au dispărut fundașii. Mereu în contratimp cu logica și necesitățile reale ale echipei, într-un „hei-rupism” care n-are nimic în comun cu o strategie de club și performanța.

      1. naiyba

        @xray nu poti sa-l absolvi pe mimi de vina pt ca el a adus totusi niste jucatori si numeste ai antrenori, Dica.

        In rest sunt total de acord cu tine cand spui ca la Steaua, gigi pare ca face pe totul pe genunchi.

        1. xray Autor articol

          @naiyba

          Eee, nu mai aduce MM nimic. Îi mai dă ciobanul importanță în media, pentru moral, spunând că s-a consultat cu el. Decizia o ia tot Becali, indiferent de ce spune MM. De fapt, încă dinainte de pușcărie, ciobanul nu mai are încredere „oarbă” în ochiul lui MM la jucători, și pe bună dreptate. Cam de la faza cu Gabi Matei.

          La nervi a și declarat că nu se mai consultă cu nimeni în privința transferurilor. Se referea la MM și Reghe în special.
          Chiar și de Dică, Becali a spus: „l-am ales pe Dică pt. că-mi place cum pune problema la digisport” (unde colabora Dică)… „are caracter și apoi a demonstrat la Pitești…”. Citat aproximativ din declaratia văzută la TV.

          PS
          MM a devenit „useless” și ca mediator/moderator în vestiar, dar să numească el antrenor. 🙂
          Bețiile și scandalurile din vestiarul Stelei au fost fără precedent. El însuși s-a făcut muci în Elveția în preziua meciului și l-a taxat ciobanul public când MM a încercat să o dea pe caterincă în media cu acest eveniment.

    2. vitto

      serios ….. mm este de vina ca reghe nu a putut sa bata asa la bucuresti? sau ca am facut egal in casa cu voluntari si egal la medias? si atentie: vorbesc de meciurile din primavara ….. cu alibec, haarlem ……

        1. vitto

          mm este foarte competent…. are niste restrictii legale si nu poate sa conduca politca de transferuri in mod direct …. nu poti transfera eficient daca nu interactionezi cu agenti si impresari, daca nu te duci sa vezi jucatori, daca nu vorbesti cu ei, daca nu participi la negocieri pentru intelegeri de plata si comision ….. daca ai lipsit din circuit un nr de ani si apoi cand ai revenit ai tot felul de bariere si constrangeri, lucrurile se vor misca mai greu la inceput!

          ce nu intelegeti voi este ca mm stoica are o cultura fotbalistica solida, cu mult peste medie. eu stiu ca el avea o baza cu date despre jucatori pe care ii urmarea si era mereu u-date la ce se intampla pe diferite piete! in plus mm este si un mare stelist …. asa ca rabdare …. iesiti din zona crepusculara a „anei care avea mere” vom construi o echipa competitiva!

Lasă un răspuns