FCSTEAUA.RO

Pe partea economică

Am decis sa scriu acest articol spre a arata diferenta uriasa care se creaza pe zi ce trece între noi si lumea fotbalului european, principalul imbold a fost mai mult aroganta si vanitatea multora care flutura modelul CSA dreptul unul care va revolutiona fotbalul.

Diferenta dintre fotbalul nostru si cel european este ca la noi echipele se chinuie sa supravietuiasca, sa nu intre in faliment când pe tarâmul celalalt al fotbalului echipele isi fac planuri cum sa fie mai performante, mai bogate, sa atraga mai multa lume. Real, Barca, Manchester desi au depasit 600 milioane € anual, au obiectiv sa atinga miliardul în 5 ani, iar când îl vor atinge noul obiectiv va fi sa-l dubleze.

In acelasi timp în fotbalul nostru  principala miscare vine de la înfiintarea unei echipe in Liga 4 cu un buget anual de 300.000€, cât salariul saptamânal al unor fotbalisti mai rasariti.

Din cauza asta suntem la pamant pentru ca ne lipseste, constanta, viziunea, planuri pe termen lung, când unii au trecut prin 3 secole de istorie fotbalistica, noi tocmai înviem, când aceeasi cheltuiesc miliarde de euro noi abia strângem cu chiu cu vai câteva centime pentru bomboane.

Ceea ce ma nelinisteste este ca fotbalul românesc nu are nicio perspectiva, niciun proiect pe termen lung, totul se întâmpla aici dintr-o inertie bolnavicioasa. Treptat, fotbalul românesc moare, încet, încet dispare orice urma de pasiune, de bucurie, de traire, ramânând doar ura, frustrarile, injuriile, reprosurile si în functie de moment niste vinovati.

Mai jos sunt cele 5 mari campionate ale fotbalului european, concentrate în diferite statistici, stiu sunt multe cifre, greu de urmarit, dificil de analizat, de interpretat, dar cu toate acestea ele ne dau distanta reala între fotbalul romanesc si cel european.

Notă: Dați click pe imagini pentru a le mări.

Nota autorului:

Ideea articolului nu a fost de a persifla CSA Steaua si bugetul lor, nici de a lauda niste reusite ale altora ci de a arata ca in timp ce unele tari/cluburi cauta noi mijloace de extindere, tind sa ajunga la venituri de miliarde de euro, fac istorie de mai bine de 3 secole, depun eforturi de organizare si participare la nivel mondial, fotbalul românesc se zbate amarnic intr-un haos inimaginabil.

In timp ce noi luam anormalul drept ceva extraordinar, restul avanseaza, isi consolideaza istoria, o dezvolta, creaza, se auto depasesc simultat noi distrugem, stagnam, ne balacim în noroi considerând ca înaintam.

Bayern Munchen spre exemplu are un departament special care se ocupa de social media (Facebook, twitter, instagram), are un departament special pentru websiteul lor, departament special pentru comunicare si imagine. Au oameni care posteaza in diferite limbi în functie de comunitatea careia i se adreseaza, zona geografica/culturala.

Principala noastra frana in a ne dezvolta o constituie mentalitatea negativista, reactionara, paguboasa, nici nu se daduse in folosinta Stadionul National caci imediat “lumea buna” l-a botezat ” Cocalar arena, Pitiponc arena, Mall arena”. La fel si cu suporterii, la noi vezi Doamne acestia ducându-se doar pentru a pune poze cu ei si stadionul pe Facebook.

Daca lucrurile ar fi stat asa, atunci englezi, nemtii, spaniolii, etc sunt cocalari, pitipoance, nepriceputi la fotbal caci umplu toate stadioanele si sunt si cei mai prezenti pe facebook/twitter.

Inca o statistica despre comunitatile online:

1. Barcelona — 160 millioane fani (90 mil. facebook)
2. Real Madrid- 160 millioane fani (95 mil. facebook)
3. Manchester United – 100 milioane fani (75 mil. facebook)
4. Chelsea – 65 milioane fani (48 mil. facebook)
5. Arsenal 55 milioane fani (37 mil. facebook)
6. Bayern Munchen 54 milioane (40 mil. facebook)
7. Liverpool 41 milioane (30 mil. facebook)

Le reseau pansant
Membru fcsteaua.ro din 26 Mai 2006

Exit mobile version