Bomba cu al 12-lea ceas

de | aprilie 17, 2015

gigi-becali-a-pierdut-definitiv-marca-steaua-111996Nu mai reiau ce s-a tot spus. Vin cu o altă perspectivă a disputei. Butonul care poate detona o bombă nu se află la CSA, ci la Becali. Bomba care poate face din palmaresul fotbalistic al Stelei, doar o amintire. Jumătate din buton l-a răsucit în 2011, cand a radiat ASC Steaua București. Dacă Becali lichidează, radiază SC FCSB SA și dezafiliază clubul de la FRF, „dispare” și palmaresul.

Când Becali a solicitat radierea AFC Steaua, Marian Iancu, un procesoman pe speța palmaresului, a declarat la sport.ro:
Steaua renunță la istorie! Gigi Becali a cerut radierea AFC Steaua, renunțând la palmares și istorie … Becali merită felicitat și aplaudat prin modul în care s-a despărțit de istoria Stelei. În cazul în care AFC Steaua s-ar desființa, clubul din Ghencea ar pierde 23 de titluri de campioană, 20 de Cupe ale României, 5 Supercupe, precum și Cupa Campionilor și Supercupa Europei.

Deținătoarea palmaresului, AFC Steaua, este radiată și fără succesori. În 1999, CSA a predat palmaresul la AFC Steaua odată cu secția de fotbal. În 2003, AFC l-a adus în SC FCSB SA și acolo a rămas. A venit ca urmare a continuității activității fotbalistice, nu a siglei din 2004.

CSA știe, de asta a încercat imediat în 2011 să recupereze ceva pentru a scoate un ban, pentru că în 1999 l-a dat „gratis”. Dar singura chestie atacabilă era sigla înregistrată în 2004 de Becali(SC FCSB SA), nu de AFC Steaua. De fapt, AFC a înregistrat în 1999 la OSIM propria siglă/marcă, care a fost recunoscută de MApN/ CSA și menționată în celebrul Protocol din 07.03.1999 la punctul 10: „10. Marca de identificare a Asociației Fotbal Club Steaua București este cea inregistrată la Oficiu de Stat pentru Invenții și Mărci, conferind asociației dreptul asupra mărcii, dobândit și protejat prin Legea nr.54/15.04.1998.” Acestă marcă din 1998 a fost adusă/cesionată de AFC la SC FCSB SA în anul 2003.

CSA mai stie și că palmaresul nu are nicio legatură cu marca/sigla în litigiu. SC FC Steaua Bucuresti SA este membru afiliat FRF din 2003.  Marca, despre care este vorba în hotărarea ÎCCJ, a fost omologată de OSIM în 2004. Deci afilierea și continuitatea nu s-au făcut în baza acelei mărci din 2004. Nu a fost condiție, patrimoniu sau alt document prezentat în 2003 la cererea de afiliere a SC FC Steaua Bucuresti SA. În fond, în 2011, CSA a cerut în instanță numai anularea la OSIM a omologării siglei din 2004, nu a cerut dezafilirea. ÎCCJ a anulat și CSA a omologat-o  în 2014.

În al 12-lea ceas, Becali poate rupe pisica-n două amorsând bomba.

Plan A – renunță formal la „brandul Steaua”  reprezentat prin siglă
1) În vară schimbă denumirea în FC Steaua 2003 cu marca/sigla FCSB si/sau mai face una FCS. Înființeaza SC FC Steaua 2003 SA, care ar fuziona prin absorbție cu SC FC Steaua Bucuresti SA, prelunându-i patrimoniul, locul în Liga 1 și membru afiliat LPF și FRF. Exact după modelul parcurs în 2003 de AFC SB și SC FCSB SA. Apoi lichidează și radiază SC FC Steaua București SA. Adică SC FCSB SA va lua drumul în neant al AFC Steaua. Renunță deliberat la folosirea palmaresului din ’47-2002, inclusiv la cele 2 steluțe pe siglă. Palmaresul afișat ca imagine în marketing va fi numai cel din 2003-2015: 4 titluri etc.
2) Pleacă din Ghencea și inchiriază un stadion din București pentru jocurile din Liga 1 și baza de antrenament de la Mogoșoaia. Ceea ce se intâmplă deja. Din sezonul următor nu va mai folosi baza și stadionul din Ghencea, care il costă 1 milion euro pe an.
3) Va continua brandul propriu și va gestiona clubul ca pe un business, urmărind performanță și implicit profit. Sursele de finanțare: drepturile TV, sponsori, publicitate, calificări în grupele UEFA și vânzări de jucători. Fără bugetare pe bilete și marketing.

Plan B – renunță la tot
1) În iarna 2015-2016, după ce se termină grupele CL/EL și încasează banii de la UEFA, va vinde jucătorii și va retrage clubul din Liga 1.  O parte din jucători îi dă lui Hagi cu % dintr-un viitor transfer.
2) Lichidează și radiază clubul SC FC Steaua București SA și il dezafiliază de la LPF și FRF. În felul ăsta se pune punct final palmaresului Stelei.
– O nouă echipă de fotbal CSA Steaua ar fi respinsă din start de UEFA.
– O altă echipă privată cu marca Steaua va avea palmaresul de la data înregistrării ca membru afiliat al FRF.

Indiferent de soluția propusă de CSA cu sigla, închiriere sau vânzare, va fi ceva provizoriu, pentru că în Romania relația stat-privat este supusă neprevăzutului și DNA-ului. Vedem zilnic ce se întâmplă.

Provizoriu va fi și prin faptul că o marcă inregistrată la OSIM are valabilitate 10 ani, după care trebuie reînnoită. Cel care cumpăra/inchiriază sigla/marca, când va incerca să o reînnoiască în 2024, se poate trezi cu un alt proces de anulare din partea CSA, exact ca SA FCSB SA în 2011. Vor fi alți Talpani, Boroi „la muls” și alți Becali „mulși”. Situația asta de „mulgător” și „muls” nu este onorantă pentru niciuna din părțile care invocă spiritul stelist.

MApN/CSA și-a pus în palme un cartof fierbinte. Experiența contractelor anterioare (schimbul de terenuri) o determină să-l pună la răcit. Invocă regulamentele militare, evaluarea cu experti autorizati etc. Mai nou, prin comandantul Boroi, anunță că va face licitație publică. Marfă! Prin urmare, „marca Steaua” poate ajunge în mâinile oricui se înscrie la licitație și câstigă. Deci și la un ipotetic Nea Caisă din Cuca Măcăii, plin de lovele.

După spusele lui Talpan, asta ar inseamna că o dată cu sigla/marca, Nea Caisă va lua și numele, palmaresul și culorile. Cu ele poate să facă o Steaua la Cuca Măcăii, continuatoarea Stelei ’86 etc., care să joace în campionatul sătesc. Nu?

Cam la asta se reduce spiritul stelist și onoarea Stelei recuperată de Talpan dintr-o siglă, după cum se laudă. Sunt scoase la tarabă , care dă mai mult pe ele. Nu conteaza cine, bănuțul la buzunarul CSA să fie. Așa a ajuns Steaua și la ciobanul din Pipera …

Becali nu dă semne că s-ar lăsa atras într-o altă tranzacție cu MApN, după ce a luat 3 ani cu executare pentru un schimb de terenuri evaluate tot de MApN. Exact ca sigla acum. Dacă sigla nu ajunge la SC FC Steaua Bucuresti SA, atunci a fost mult zgomot pentru nimic. Chiar pentru nimic nu. S-a mai afundat în derizoriu mercantil un brand românesc din fotbal.

Este posibil și ca sezonul 2015-2016 să fie ultimul pentru SC FC Steaua București SA și palmaresul fotbalistic al Stelei să devină doar o amintire de povestit nepoților.

Dacă Becali va decide să participe la licitație, atunci o va face numai pentru marketing față de suporteri, dar va continua procesele începute în 2015 pentru recuperarea siglei în justiție. Chiar cu sigla pe tricouri și banii în cont la CSA, bâlciul e departe de a avea o finalitate pe termen mediu.

Vom trăi și vom vedea!

XRay

P.S.
Dacă CSA va face o echipă de fotbal amator, eu voi ține cu ea, dar și cu FC Steaua actuală, care mi-a oferit atâtea clipe de bucurie. Eu nu-mi schimb sentimentele după interes, fulare sau desene. Nu am reacții sentimentale de tip Pavlov.

Suporterii sunt liberi să aleagă ce doresc. Nimeni de pe planetă nu le poate cere cum să simtă și pe cine să iubească.

24 de comentarii la „Bomba cu al 12-lea ceas

 1. ronnie

  Articolul asta clar a batut recordul la categoria cele mai multe minciuni pe paragraf.

  Am stiut din prima ca e scris de xray. Chiar inainte sa ajung la minciuna cu „csa a cedat gratis palmaresul”.

  CSA nu a cedat nimic gratis. CSA a imprumutat patrimoniul catre acea asociatie. Si patrimoniul includea dreptul de a folosi marca. In momentul in care asociatia a disparut, patrimoniul s-a intors automat la CSA. Asta a spus si justitia. Echipa lui becali a folosit marca abuziv in toti acesti ani. Nu a fost si nu este Steaua. Este doar o echipa pe care un puscarias a furat-o cu ajutorul unor oameni murdari si pe care a inscris-o intr-un campionat murdar cu ajutorul altor oameni murdari.

  Daca tot ati remodelat siteul, ar trebui sa puneti si un mesaj in care sa le explicati utilizatorilor ca aici faceti doar pamflet.

  xray, ps-ul tau e genial, demn de un adevarat suporter de rezultat. Tu tii si cu echipa puscariasului dar si cu Steaua. O sa tii si cu ASA Tg. Mures daca ia campionatul. Abia astept sa citesc articole pro ASA peste cateva luni.

 2. xray Autor articol

  @ronnie
  Invata sa citesti.
  1) Am scris : „… pentru că în 1999 l-a dat “gratis”” Si un lovit de cecitate vedea ghilimele alea.
  2) Ce marca sa imprumute, mai? AFC avea marca inregistrata din 15.01.1999, la data incheierii protocolului, 07.03.1999:

  Marca Steaua - AFC Steaua

  Asta spune si in protocol, chiar daca tu citesti ce vrei:
  Protocol pct 10

  In rest … I don’t feed the troll!

 3. xray Autor articol

  Pai, da! Iti si trebuie mult creier sa pripepi ca CSA a dat sectia de fotbal la AFC de buna voie si nu a fost luata cu japca. Idem si acordul pentru a inregistra marca, ca doar nu era sa joace echipa cu chipul tau pe piept.

  Dar asta nu schimba cu nimic datele problemei. Odata inregistrata la OSIM, cu acordul CSA, evident, AFC era proprietara pe marca, nu chiriasa. Nu o avea „imprumutata” cum tendentios insinuezi tu!

  Sa ai o zi buna si vise placute!

 4. ronnie

  Eu nu insinuez nimic. Eu iti spun ca marca nu era proprietatea acelei asociatii. CSA s-a asociat cu AFC pentru ca echipa sa poata juca in cupele europene. Cu titlu de imprumut i-a transferat tot ce avea nevoie, inclusiv dreptul de a folosi marca. CA ALTFEL ECHIPA NU ERA STEAUA! AFC dadea in fiecare an raportul la CSA. Tu ai creier in cap? Il folosesti? In ce univers poate statul sa cedeze gratis un bun catre un privat?

  Uite aici cum se scrie un articol. Cu argumente, nu pareri si minciuni.
  http://www.fcsteaua.ro/index/section/articles/article/24120/

  1. xray Autor articol

   @ronnie
   Dar tu ai creier?
   In ce tara din lume se imprumuta si datoriile? AFC a preluat sectia de fotbal de la CSA cu datorii cu tot, fapt consemnat si in protocol. Sectia de fotbal era datoare vanduta. Vezi tot in articolele lui Pindean la care tot faci trimitere. Pierderi de milioane de USD. Cand ajung acasa iti dau si link-urile sa vezi ca tu minti de ingheata apele. De fapt iti joci un rol.

   Last edit:
   1)
   Protocol art 12

   Asta suna a imprumut? MApN/CSA isi imprumuta datoriile si creantele unei societati non profit de drept privat? Unde ai mai auzit tu pe planeta de asa ceva, ca tot aminteai de creier?

   2) Vezi ce scrie Pindean despre datoriile CSA care incepeau sa se acumuleze si cum scrie chiar el: „Nu putem trece însă, peste un aspect ce va fi unul dintre elementele principale ale tăvălugului care va rostogoli Steaua în bratele lui George Becali.”
   http://www.fcsteaua.ro/index/section/articles/article/24160/
   CSA a dat sectia de fotbal pentru ca MApN/statul nu mai avea bani sa o tina. Intreaga economie era pe butuci. Se privatiza totul de-a valma ca statul sa scape de povara subventionarii. CDR dusese tara de rapa. Tu ai trait in alta tara sau erai cu cas la gura in 1996-2000?

   3) Trebuie sa stii si tu ca statul nu imprumuta active sau orice altceva unui privat, ci cesioneaza, concesioneaza, vinde sau inchiriaza contra cost.
   Nu mai detaliez, pentru ca tu intentionat ai deturnat sub pretextul ca eu mint. Obiectul articolului nu era trecerea de la CAS la AFC. Oricum, daca era ceea ce sustii tu, atunci CSA actiona in justitie pe aceasta speta, nu pe o sigla din 2004. Punct!

 5. empyro

  Si daca nu dadea marca sau o dadea cu imprumut, drepturile federative le-a cedat definitiv. De aceea echipa a fost si este Steaua Bucuresti.
  Cine preia activitatea si se substituie altei echipe in drepturi devine una cu predecesorul sau. Discutiile pe teme juridice nu au nicio relevanta in situatia de fata.

 6. madalinn

  Nu inteleg de ce ar pierde palmaresul daca ar infiinta alta societate si ar muta activitatea pe ea , ar prelua activitatea. E pe acelasi principiu al continuitatii si cum a fost in 2003. Ce , daca Copos a schimbat 3 societati la Rapid , acestia nu mai au palmaresul ? A fost UFC , AFC , FC(2006)….deci nu inteleg. Daca ar radia societatea da , ar disparea si palmaresul si tot ce s-a realizat pana-n prezent , altfel nu. Asta e parerea mea.

  1. xray Autor articol

   @madalinn
   1) Nu ai inteles. In planul A ar schimba numele pentru a nu mai fi sintagma „Steaua Bucuresti”, deci motiv de discordie cu CSA. Evident ca nu ar pierde palmaresul, dar ar renunta in mod deliberat sa-l mai afiseze pe cel anterior lui 2003. In prezentare si in marketing s-ar referi numai la cel din 2003-2015. Mai mult, ar da la CSA toate trofeele obtinute pana in 2003. Asta am vrut sa zic.
   2) La planul B ai inteles bine.

   Evident, eu unul nu mi-as dori sa se ajunga aici, dar asta nu inseamna ca nu exista aceasta bomba si nebun capabil sa o detoneze in caz extrem, ca solutie finala care ar pune capat acestui sir de sicane si scandaluri din jurul Stelei.

 7. xray Autor articol

  @Empyro
  1) Este un articol de autor cu opinia personala a lui, nu este punctul de vedere al fcsteaua.ro, cum insidios au interpretat carcotasii de serviciu. Exact cum au fost si articolele tale si ale tuturor celor care au trimis spre publicare si au fost postate.

  2) Este un articol, nu o tema de dezbatere care isi avea, sau nu, rostul acum. Pentru lansat teme de dezbateri este forumul, unde ai deschis si tu topice pentru discutii.

  3) Astept sa trimiti acel articol pe care consideri ca isi are rostul acum. Momentan nu prea mai nimeni scrie… Doar se priveste, se barfeste … si se face o ipotetica agenda redactionala din vorbe. Evident, altii trebuie sa scrie articolele, nu ei.

  BTW. Faptul ca Boroi a anuntat oficial ca sigla va fi scoasa la licitatie este breaking news! In articolul am vizat si asta.

 8. solodiablo7

  xray … esti un tip inteligent dar vandut …. oricum e de apreciat modul subtil de a-l sustine pe becali in incercarea lui de a obtine cat mai mok sigla inapoi … sa iti aduc aminte cat a degradat ciobanul clubul asta de cand l-a preluat ? …. paradoxul este ca nici armata nu are dreptate in demersurile pe care le face in acest moment …. sincer te asteptai sa fie vreun creier in MAPN care sa gestioneze conflictul asta elegant ? … conflictul va degenera si vom asista la o reprezentatie de mahala in lunile urmatoare … actorii principali vor fi becali si boroi … eu am zis-o si o sustin : becali trebuie sa scoata banul, sa negocieze cu MAPN si sa concesioneze sigla pe o perioada ca sa stinga acest conflict din fasa … sper din suflet ca peluzele sa isi mentina pozitia si sa nu se prezinte pe stadion …. sunt curios cum va arata meciul cu dinamo fara galeria Stelei pe stadion … eu sunt 100% convins dupa ce am citit acest articol ca tu iti iei niste bani pentru toate articolele atea …. e clar ca lumina zilei la amiaza … esti periculos pentru ca ai o anumita logica in articolele tale …. nu contest calitatea ta de stelist … chiar ai scris unele articole foarte bune si per ansamblu activitatea ta pe site e de apreciat …. te demasti singur prin faptul ca esti hiperactiv in a combate pe forum orice parere contrara ideologiei tale …. daca ai scris un articol lasa frate pe altii sa il comenteze si sa isi dea cu parerea … nu te mai justifica atat si nu mai ataca lumea ….. am zis sa iti dau si eu un atac direct ca sa vezi cum e :)) …. e o vorba veche …. daca semeni vant culegi furtuna prietene ….

 9. xray Autor articol

  @solodiabolo7
  Tu ai impresia ca vreunul dintre noi suporterii, care debitam pe aici vrute si nevrute, putem influenta cu 0.0000000000001% destinul acestui conflict? Daca sigla va fi moka sau pe 10 mil euro?? Nu cred ca esti atat de naiv.

  Apoi eu nu am spus nicaieri sa plateasca sau sa nu plateasca. Mi-e fix pix! E numai problema CSA si a lui Becali. Banii si onorabilitatea lor. Pe mine ma intereseaza doar echipa Steaua, nu generalii, ciobanii si marlani. Din pacate, soarta echipei o decid ei, nu noi …

  Eu am incercat sa analizez situatia dincolo de lozincile de pe garduri, comunicate oficiale, bla,bla-uri si dau un pronostic, ca tot suntem la fotbal.

  PS
  Chestia asta cu „esti vandut” e din valiza de argumente a celor fara argumente. Oricum, multumesc pentru apreciere.

 10. xray Autor articol

  @solodiabolo7
  Nu as fi comentat nimic, dar sub pretextul ca articolul prezinta miciuni am fost atacat direct de mereu aceeasi, care o fac de ani de zile. Eu am replicat prin argumente, nu am atacat, cum spui.
  Vezi, si tie a trebuit sa-ti raspund ca mi te-ai adresat direct. 🙂 Pentru ca ai fost in termeni civilizati, ti-am raspuns pe masura.
  Daca te uiti in urma, nu am mai scris un articol de autor de muuult. Doar cronici neutre.

 11. naiyba

  Cred ca ceea ce s-a intamplat aseara la meciul dintre ASA si Chefere este cu mult mai important decat aceasta dezbatere interminabila despre palmares marca si Barabas.

  Aseara am vazut 2 decizii incredibil de obraznice in favoarea AsA – ului, faze clare ca lumina zilei, nu mai zic de cartonasele galbene care nu s-au dat, as vrea sa-l mai remarc si pe „balerinul” de Minca – mwe ba fmm!

 12. xray Autor articol

  Da, penalty pentru CFR și ofsaid la primul gol al lui N’Doye(iar). La ASA s-au facut 12-0 greselile pro-contra. Noi trebuie sa ne castigam meciurile noastre, fara sa ne beleasca arbitrii.

 13. madalinn

  Tot nu inteleg de ce ar pierde palmaresul chiar daca si-ar schimba numele si mai ales cum sa le dea CSA-ului , mai bine zici ca s-ar pierde , dar nu ca s-ar duce la csa. Si UEFA poate recunoaste palmaresul unei noi echipe , aceasta protejeaza echipele de patronii nebuni , dar noua echipa sa aiba o legatura cu fosta , cum a fost la napoli.

 14. xray Autor articol

  Madalin, reciteste bine.
  Am spus limpede ca NU ar pierde palmaresul daca si-ar schimba numele din SC FC Steaua Bucuresti SA in SC FC Steaua 2003 SA, dar ca ar refuza el sa mai faca referire la perioada ’47-2002= ar scoate cele 2 stelute de pe sigla etc., iar in prezentare s-ar referi doar la perioada 2003-2015. Ca asa vor vrea muschii lui, nu ca l-ar obliga cineva.

 15. vitto

  xray …… cam pesimist articolul tau …… cred ca va faceti prea multe griji …… steaua merge inainte …… cum-necum o sa se descurce gigi, desi evident presuinea ccea mai mare este pe el …… cat despre generali, minister, csa ……. niste pitici rai intentionati si incarcati cu ganduri negre!

  dincolo de cuvinte important este sa joace echipa bine …… daca ai rezultate, lumea este fericita! daca nu…..toti stramba din nas si dau cu pietre! ca asa-i pe la romani ….. civilizati suntem in teorie …. practica ne omoara!

  sa nu uitati niciodata:
  steaua nu este doar o echipa de fotbal …… steaua este echipa din vis!

Lasă un răspuns