FCSTEAUA.RO

Bomba cu al 12-lea ceas

gigi-becali-a-pierdut-definitiv-marca-steaua-111996Nu mai reiau ce s-a tot spus. Vin cu o altă perspectivă a disputei. Butonul care poate detona o bombă nu se află la CSA, ci la Becali. Bomba care poate face din palmaresul fotbalistic al Stelei, doar o amintire. Jumătate din buton l-a răsucit în 2011, cand a radiat ASC Steaua București. Dacă Becali lichidează, radiază SC FCSB SA și dezafiliază clubul de la FRF, „dispare” și palmaresul.

Când Becali a solicitat radierea AFC Steaua, Marian Iancu, un procesoman pe speța palmaresului, a declarat la sport.ro:
Steaua renunță la istorie! Gigi Becali a cerut radierea AFC Steaua, renunțând la palmares și istorie … Becali merită felicitat și aplaudat prin modul în care s-a despărțit de istoria Stelei. În cazul în care AFC Steaua s-ar desființa, clubul din Ghencea ar pierde 23 de titluri de campioană, 20 de Cupe ale României, 5 Supercupe, precum și Cupa Campionilor și Supercupa Europei.

Deținătoarea palmaresului, AFC Steaua, este radiată și fără succesori. În 1999, CSA a predat palmaresul la AFC Steaua odată cu secția de fotbal. În 2003, AFC l-a adus în SC FCSB SA și acolo a rămas. A venit ca urmare a continuității activității fotbalistice, nu a siglei din 2004.

CSA știe, de asta a încercat imediat în 2011 să recupereze ceva pentru a scoate un ban, pentru că în 1999 l-a dat „gratis”. Dar singura chestie atacabilă era sigla înregistrată în 2004 de Becali(SC FCSB SA), nu de AFC Steaua. De fapt, AFC a înregistrat în 1999 la OSIM propria siglă/marcă, care a fost recunoscută de MApN/ CSA și menționată în celebrul Protocol din 07.03.1999 la punctul 10: „10. Marca de identificare a Asociației Fotbal Club Steaua București este cea inregistrată la Oficiu de Stat pentru Invenții și Mărci, conferind asociației dreptul asupra mărcii, dobândit și protejat prin Legea nr.54/15.04.1998.” Acestă marcă din 1998 a fost adusă/cesionată de AFC la SC FCSB SA în anul 2003.

CSA mai stie și că palmaresul nu are nicio legatură cu marca/sigla în litigiu. SC FC Steaua Bucuresti SA este membru afiliat FRF din 2003.  Marca, despre care este vorba în hotărarea ÎCCJ, a fost omologată de OSIM în 2004. Deci afilierea și continuitatea nu s-au făcut în baza acelei mărci din 2004. Nu a fost condiție, patrimoniu sau alt document prezentat în 2003 la cererea de afiliere a SC FC Steaua Bucuresti SA. În fond, în 2011, CSA a cerut în instanță numai anularea la OSIM a omologării siglei din 2004, nu a cerut dezafilirea. ÎCCJ a anulat și CSA a omologat-o  în 2014.

În al 12-lea ceas, Becali poate rupe pisica-n două amorsând bomba.

Plan A – renunță formal la „brandul Steaua”  reprezentat prin siglă
1) În vară schimbă denumirea în FC Steaua 2003 cu marca/sigla FCSB si/sau mai face una FCS. Înființeaza SC FC Steaua 2003 SA, care ar fuziona prin absorbție cu SC FC Steaua Bucuresti SA, prelunându-i patrimoniul, locul în Liga 1 și membru afiliat LPF și FRF. Exact după modelul parcurs în 2003 de AFC SB și SC FCSB SA. Apoi lichidează și radiază SC FC Steaua București SA. Adică SC FCSB SA va lua drumul în neant al AFC Steaua. Renunță deliberat la folosirea palmaresului din ’47-2002, inclusiv la cele 2 steluțe pe siglă. Palmaresul afișat ca imagine în marketing va fi numai cel din 2003-2015: 4 titluri etc.
2) Pleacă din Ghencea și inchiriază un stadion din București pentru jocurile din Liga 1 și baza de antrenament de la Mogoșoaia. Ceea ce se intâmplă deja. Din sezonul următor nu va mai folosi baza și stadionul din Ghencea, care il costă 1 milion euro pe an.
3) Va continua brandul propriu și va gestiona clubul ca pe un business, urmărind performanță și implicit profit. Sursele de finanțare: drepturile TV, sponsori, publicitate, calificări în grupele UEFA și vânzări de jucători. Fără bugetare pe bilete și marketing.

Plan B – renunță la tot
1) În iarna 2015-2016, după ce se termină grupele CL/EL și încasează banii de la UEFA, va vinde jucătorii și va retrage clubul din Liga 1.  O parte din jucători îi dă lui Hagi cu % dintr-un viitor transfer.
2) Lichidează și radiază clubul SC FC Steaua București SA și il dezafiliază de la LPF și FRF. În felul ăsta se pune punct final palmaresului Stelei.
– O nouă echipă de fotbal CSA Steaua ar fi respinsă din start de UEFA.
– O altă echipă privată cu marca Steaua va avea palmaresul de la data înregistrării ca membru afiliat al FRF.

Indiferent de soluția propusă de CSA cu sigla, închiriere sau vânzare, va fi ceva provizoriu, pentru că în Romania relația stat-privat este supusă neprevăzutului și DNA-ului. Vedem zilnic ce se întâmplă.

Provizoriu va fi și prin faptul că o marcă inregistrată la OSIM are valabilitate 10 ani, după care trebuie reînnoită. Cel care cumpăra/inchiriază sigla/marca, când va incerca să o reînnoiască în 2024, se poate trezi cu un alt proces de anulare din partea CSA, exact ca SA FCSB SA în 2011. Vor fi alți Talpani, Boroi „la muls” și alți Becali „mulși”. Situația asta de „mulgător” și „muls” nu este onorantă pentru niciuna din părțile care invocă spiritul stelist.

MApN/CSA și-a pus în palme un cartof fierbinte. Experiența contractelor anterioare (schimbul de terenuri) o determină să-l pună la răcit. Invocă regulamentele militare, evaluarea cu experti autorizati etc. Mai nou, prin comandantul Boroi, anunță că va face licitație publică. Marfă! Prin urmare, „marca Steaua” poate ajunge în mâinile oricui se înscrie la licitație și câstigă. Deci și la un ipotetic Nea Caisă din Cuca Măcăii, plin de lovele.

După spusele lui Talpan, asta ar inseamna că o dată cu sigla/marca, Nea Caisă va lua și numele, palmaresul și culorile. Cu ele poate să facă o Steaua la Cuca Măcăii, continuatoarea Stelei ’86 etc., care să joace în campionatul sătesc. Nu?

Cam la asta se reduce spiritul stelist și onoarea Stelei recuperată de Talpan dintr-o siglă, după cum se laudă. Sunt scoase la tarabă , care dă mai mult pe ele. Nu conteaza cine, bănuțul la buzunarul CSA să fie. Așa a ajuns Steaua și la ciobanul din Pipera …

Becali nu dă semne că s-ar lăsa atras într-o altă tranzacție cu MApN, după ce a luat 3 ani cu executare pentru un schimb de terenuri evaluate tot de MApN. Exact ca sigla acum. Dacă sigla nu ajunge la SC FC Steaua Bucuresti SA, atunci a fost mult zgomot pentru nimic. Chiar pentru nimic nu. S-a mai afundat în derizoriu mercantil un brand românesc din fotbal.

Este posibil și ca sezonul 2015-2016 să fie ultimul pentru SC FC Steaua București SA și palmaresul fotbalistic al Stelei să devină doar o amintire de povestit nepoților.

Dacă Becali va decide să participe la licitație, atunci o va face numai pentru marketing față de suporteri, dar va continua procesele începute în 2015 pentru recuperarea siglei în justiție. Chiar cu sigla pe tricouri și banii în cont la CSA, bâlciul e departe de a avea o finalitate pe termen mediu.

Vom trăi și vom vedea!

XRay

P.S.
Dacă CSA va face o echipă de fotbal amator, eu voi ține cu ea, dar și cu FC Steaua actuală, care mi-a oferit atâtea clipe de bucurie. Eu nu-mi schimb sentimentele după interes, fulare sau desene. Nu am reacții sentimentale de tip Pavlov.

Suporterii sunt liberi să aleagă ce doresc. Nimeni de pe planetă nu le poate cere cum să simtă și pe cine să iubească.

Exit mobile version