România – Finlanda 1-1! Calificarea directă se joacă în Insulele Feroe

de | octombrie 8, 2015

UPDATE: Cronica meciului România – Finlanda 1-1

Pe Arena Națională, în fața a peste 50.000 de spectatori, tricolorilor le-a trecut un glonț pe la ureche. Un glonț ricoșat din propria lor incapacitate de a finaliza cu gol câteva din numeroasele ocaziile create. Keseru a fost „killerul cu gloanțe oarbe”, ratând din toate pozițiile, exact ca în partida Aalborg – Steaua 1-0, din grupele Europa League 2014-2015.

Echipele de start:

  • România: Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, D. Grigore, Raţ –   Hoban, Sânmărtean – Torje (Adi Popa 87), Stancu (Andone 69), Chipciu (Maxim) – Keşeru. Rezerve: 1. Pantilimon, 23. Lung – 4. Moți, 8. Pintilii, 14. Filip, 15. Găman, 16. Mățel, 18. Prepeliță, 20. Budescu. Selecționer: Anghel Iordănescu.
  • Finlanda: Hradecky – Arajuuri (Toivio 62), Moisander, Arkivuo (Jalasto 62), Uronen – Schüller,  P. Hetemaj,   Halsti, Ring – Pukki,    Pohjanpalo (Hamalainen 77). Selecționer: Markku Kanerva

Statistica spune fără echivoc: tricolorii au dominat, finlandezii au fost foarte eficienţi.

Cu 52 % posesie, 14-8 șanse de gol , 9-7 șuturi pe portă, și 2 bare, am trecut de la extaz la agonie și iar la extaz pe final, într-un meci dominat care se putea transforma într-un coșmar tocmai la un record de spectatori pe Național Arena.

România a obținut în extremis  un punct în fata Finlandei, scor 1-1, când putea avea o victorie la pas, adjudecată încă din prima repriză. Tricolorii și-au creat o ocazie mare de gol în chiar primul minut de joc, când Keșeru a reluat cu capul spre colțul scurt, dar fundașul Uronen a respins din fața porții. Peste doar câteva minute, atacantul României a reluat cu capul peste poartă (4). Bogdan Stancu a fost și el aproape de gol, dar portarul Hradecky a respins, iar Grigore a trimis peste poartă (8). Grigore a creat și el pericol la poarta lui Hradecky, însă a fost imprecis (21), după care Keșeru s-a aflat de două ori în prim plan: în min. 35 a luftat din poziție ideală, de la 11 metri, iar în minutul 43 șutul său a fost respins de portar. Goalkeeper-ul finlandez a avut o intervenție providențială și la șutul lui Torje (44) pe colțul lung.

România a dominat copios primul mitan, arătând un joc bun, ofensiv. Am avut o bară si nenumarate ocazii de a marca, însă nici una concretizată. La box, Markku Kanerva ar fi aruncat prosopul sau la pauză, finlandezii ar fi fost încopciați fără anestezie, stropiți cu oțet şi apoi aruncați în ring să-și primească lovitură fatală în bărbie.

În repriza a doua continuat asediul românilor. Torje (50) i-a testat vigilența lui Hradecky, iar Raț (53) a trimis puțin peste transversală, pentru ca Torje să rateze cea mai mare ocazie (55), șutul său din marginea careului lovind bara. Hradecky a fost la post și în min. 58, la mingea trimisă cu capul de Keșeru, din centrarea lui Sânmărtean.

Finlandezii, care nu a învins niciodată România, în zece meciuri oficiale, au detonat bomba. Împotriva cursului jocului, Finlanda a reușit să deschidă scorul, prin Joel Pohjanpalo (67), la capătul unui contraatac în care Chiricheș și Dragoș Grigore au greșit elementar la marcaj.  Golul căzut din senin a clătinat moralul tricolorilor câteva minute  și doar arbitrul scoțian Craig Thomson a făcut să nu mai încasăm un alt gol, poate, din penalty (72) și să avem și un om în minus, Dragos Grigore. Paradoxal, Romania a fost in pericol sa piarda tocmai la primul meci dupa multa vreme in care si-a creat numeroase ocazii de gol, aproape cât în toate cele 8 meciuri anterioare.

România a exercitat o presiune constantă, întreruptă de câteva contraatacuri ale finlandezilor, care nu au avut consistență în atac. Noi, o altă bară, alte ocazii … dar golul a refuzat să apară, în pofida numeroaselor lovituri libere obținute în preajma careului advers. Alergarea disperată după egalare și victorie a lăsat spații în defensivă și finlandezii au avut vreo două oportunități  bune de a închide meciul pe contraatac, dar „apără Tătărușanu!”.

În minutul 91 Ovidiu Hoban a marcat golul care ne păstrează la mâna noastră înaintea meciului cu Feroe. Un șut al lui Andone a fost respins de portarul Hradecky, iar Hoban a împins mingea în poartă, egalând scorul 1-1.

  • Cartonașe galbene: Pohjanpalo (49), Halsti (54), Toivio (74), Hetemaj (82)
  • Arbitru: Craig Thomson; arbitri asistenți: David McGeachie, William Conquer; arbitri asistenți adiționali: Steven McLean, Andrew Dallas; arbitru de rezervă: Douglas Ross (toți din Scoția)

Lukas Hradecky, portarul Finlandei, a fost cel mai bun jucător al adversarilor României. 

Am făcut o primă repriză foarte bună. Am avut multe ocazii și bară și tot. Am jucat foarte bine. În a doua parte ne-au suprins puțin. Am încercat tot pentru a marca, dar golul nu a venit. Am înscris prea tîrziu. Am acuzat golul lor, dar după aceea am revenit la tactica noastră și am marcat. Dacă o faceam mai devreme, puteam cîștiga.

Portarul lor a prins o zi foarte bună și a scos toate șuturile. Mă întrebam ce mai poate face și cîte mai poate scoate„, a spus Keșeru, cel care a ratat din toate pozițiile.

Iordănescu a fost contestat pe finalul meciului, stadionul cerându-i demisia, într-un moment în care echipa era într-o vizibilă degringoladă. România a stabilit și un nou record de ineficacitate cu acest prilej, 428 de minute fără gol marcat, depășind contraperformanța care dura din 1948 (413 minute).

Așadar, calificarea la EURO 2016 se va juca peste patru zile aproape de cercul polar de nord, la Torshavn, unde trebuie să câștigăm pentru a evita să ajungem de pe locul trei de baraj. Ungaria este la un punct în spatele nostru și are ultimul meci in Grecia, o echipă fără niciun obiectiv.

  • Rezumat

România va juca împotriva Insulelor Feroe duminică, 11 octombrie, de la ora 19.00, la Torshavn.

XRay


Avancronica

„Tricolorii” ţintesc prima victorie după trei remize albe

Tricolorii” sunt pregătiți pentru meciul cu Finlanda și promit prima participare la Euro după o pauză de 8 ani. „Suntem mai buni decât ei. Câștigăm și ne calificăm!”, a dat asigurări Gabriel Torje.

România e neînvinsă in meciurile oficiale cu Finlanda, iar în turul de la Helsinki s-au impus cu 2-0, datorită unei duble reuşite de Bogdan Stancu.

Mai mult decât, cel mai clar succes din istoria naţionalei a fost obţinut chiar împotriva nordicilor. Pe 14 octombrie 1973, România învingea Finlanda cu un incredibil 9-0, în preliminariile Cupei Mondiale din 1974.

Un rezultat ca cel de acum 42 de ani este practic imposibil, mai ales că finlandezii vin la Bucureşti să-şi joace ultima şansă de a fi prezenţi la barajul pentru Euro 2016.

Ne aşteaptă un meci dificil, cu un adversar care încă mai speră că se poate califica. Doresc ca jucătorii să dea dovadă de o concentrare maximă şi de determinare, pentru a rezolva ecuaţia calificării cât mai rapid„, a declarat selecţionerul Anghel Iordănescu.

E o echipă valoroasă, însă noi jucăm acasă. Am câştigat acolo şi trebuie să demonstrăm şi acasă. Suntem mai valoroşi decât ei, însă valoarea noastră trebuie să se vadă pe teren şi să câştigăm fără nicio scuză„, a completat Torje.

Anghel Iordănescu n-are probleme de lot şi ar putea folosi tandemul Keșeru-Stancu în atac încă din primul minut de joc. De asemenea, la antrenamentul oficial, pe postul de fundaş dreapta a fost jucat Măţel, care pare să fie favorit în faţa lui Papp.

Întâlnirea va fi arbitrată de scoţianul Craig Thomson, „central” care a mai condus două meciuri ale „tricolorilor”, 1-4 cu Olanda, în octombrie 2012, preliminarii CM 2014, și 1-2 cu Austria, în aprilie 2009, preliminarii CM 2010.

Partida de pe Arena Naţională se va disputa cu casa închisă, toate biletele fiind epuizate.

România – Finlanda se dispută joi, de la ora 21:45, pe Arena Naţională. 

ECHIPE PROBABILE
  • România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, D. Grigore, Raţ – Hoban, Sânmărtean – Torje, Stancu, Maxim – Keşeru. Antrenor: A. Iordănescu
  • Finlanda: Hradecky – Arkivuo, Moisander, Arajuuri, Uronen – Ring, Toivio, Hamalainen, Hetemaj – Pukki, Pohajanpalo. Antrenor: M. Kanerva

Preluare de pe digisport.ro


 

Remember

Pe 14 octombrie 1973, România a înregistrat cea mai clară victorie din istoria naționalei, scor 9-0 cu Finlanda, pe stadionul 23 August, în fața a 30.000 de spectatori.

Au marcat: Lita Dumitru (‘6), Marcu (‘8), Mircea Sandu (’25, ’65), Marcu (’43), Dumitrache (’45, ’63), Pantea (’55), Dudu Georgescu (’81)

Romania: Necula Raducanu – Lajos Satmareanu, Dumitru Antonescu, Stefan Sames, Augustin Deleanu – Cornel Dinu, Ion „Lita” Dumitru – Nicolae Pantea, Mircea Sandu, Florea Dumitrache (75 Dudu Georgescu), Dumitru Marcu.
Selectioner: Valentin Stanescu

  • VIDEO

Je m’appelle CALIFICARE !

2 comentarii la „România – Finlanda 1-1! Calificarea directă se joacă în Insulele Feroe

  1. dalexandru20

    Mizerabil meci, s-a jucat haotic, fara o idee clara de joc, putea sa se termine oricum meciul iar jucatorii emana nepasare, neimplicare si indiferenta la fiecare atingere de balon, de parca sunt fortati sa faca act de prezenta la nationala.

Lasă un răspuns