A mai căzut o Stea. Daniel Prodan

de | noiembrie 17, 2016

Stelistul și fostul component al Generatiei de Aur Daniel Prodan, în vârstă de 44 ani, a murit miercuri seara, 16 noiembrie 2016, în urma unui infarct!

Apelul la numărul de urgenţă a fost făcut la ora 20.00, primul echipaj ajungând în 14 minute la locuinţa fostului fotbalist. Echipa medicală a început imediat resuscitarea, după opt minute ajungând la faţa locului un alt echipaj cu medic. Doctorii au făcut manevre de resuscitare timp de trei ore însă pacientul nu a răspuns manevrelor. Daniel Prodan nu era cunoscut ca având probleme medicale, a declarat pentru MEDIAFAX Alis Grasu.

Daniel Claudiu Prodan s-a născut la data de 23 martie 1972, la Satu Mare și a fost unul dintre cei mai importanți jucători români.  Și-a început cariera la Olimpia Satu Mare, iar în 1992 a fost cumpărat de Steaua, unde a jucat 5 ani (1992-1996 si 2000; 122 meciuri, 10 goluri). Ca și în cazul lui Iosif Rotariu, tot ochiul magic al Sfinxului a fost cel care l-a adus pe Didi în Ghencea tocmai din Divizia B, de la echipă care avea în anul următor avea să retrogradeze în C (1993). Între 1990-1992 a jucat la Olimpia Satu Mare, în Divizia B.

La 20 de ani, Prodan ajungea în Ghencea fix în perioada de vârf a Stelei. A câștigat titlul în toate cele 5 sezoanele jucate la Steaua,  2 cupe și 2 supercupe. În 1995, s-a clasat pe locul 3 (după Gh. Popescu și Hagi) în ancheta care a desemnat cel mai bun fotbalist român al anului,  s-a remarcat în  grupele Champions League și printr-un gol memorabil în victoria cu Glasgow Rangers, 1-0. În cupele europene a debutat în 03.03.1993, R Antwerp FC – Steaua 0-0, și are 38 de jocuri și 1 gol.

După 5 sezoane de succes la Steaua, Prodan a făcut pasul spre Spania, unde a evoluat la Atletico Madrid. Madrilenii l-au transferat în 1996 și a fost coleg cu Diego Simeone, actualul antrenor al ibericilor. Accidentările și o operație greșită i-au risipit șansele de a mai juca fotbal la nivel înalt.

  • Didi îl învinuia pe doctorul Filipescu pentru operația greșită: ”Ăla m-a terminat! Era cu o lună înainte de Mondialul din 1998. Filipescu putea să-mi fi zis din start: «Băi Didi, cu problema asta a ta n-ai cum să joci la Mondial!». Mi-a promis că joc, mi-a zis că Baresi a avut același lucru și și-a revenit după 30 de zile. Nu știu ce mi-a făcut el, dar la cinci, șase zile de la operație m-a pus să alerg, să fac efort. Mie îmi curgea lichid din genunchi, nici nu se închisese bine operația. Următoarea operație a fost cînd eram în Scoția. Semnasem cu Rangers. Atunci am mers la Martens, care a zis din start: «Mai ai 60 la sută șanse să joci și 40 la sută să te lași, depinde de gene». S-a mai uitat o dată pe radiografii: «Pfa, ce e aici! Cine te-a operat?». «Unu’, Filipescu». «Ai pistol? Că e de împușcat pentru așa ceva!». Glumea, bineînțeles”.

În 1998 Atletico Madrid l-a vândut la Glasgow Rangers. După două sezoane cu alte 2 titluri cucerite în Scoția, dar fără a juca vreun meci oficial, a revenit la Steaua în 1999. Apoi a mai trecut pe la Rocar Bucuresti (2000-2001), FC Național (2001), Messina (2002) și în final din nou la FC Național (2002-2003).

Steaua l-a propulsat pe Didi la națională, unde a devenit unul dintre jucătorii importanți ai Generației de Aur. Daniel Prodan a strâns 54 de selecții la echipa națională în perioada 1993-2001, participând cu reprezentativa României la Campionatul Mondial din USA 1994, unde a fost integralist în toate cele 5 partide. Victoriile împotriva Columbiei și Statele Unite ale Americii (în fața unui stadion cu 93.869 de spectatori), au fost suficiente pentru ca România să obțină locul 1 în grupă.

  • Fază din meciul România – Columbia 3-1, CM 1994 din SUA. Didi în marcaj la legendarul mijlocaș Carlos Valderrama, El Pibe.

România a câștigat grupa A și a realizat o performanța istorică. Prodan &Co. s-au calificat în sferturile de finală, după ce au trecut în optimi de Argentina lui  Batistuta și Diego Simeone.

Din păcate, România a pierdut dramatic calificarea în semifinale la penalti, fiind cel mai aproape de o performanță uriașă. ROMÂNIA – SUEDIA 2-2 (1-1, 0-0), 4-5 l.d.

  • Reacția lui Didi la eliminarea României de la mondialele din 1994 spune totul despre dăruirea, sufletul și caracterul acestui om.

De asemenea, Prodan a făcut parte și din lotul național calificat  la Campionatul European din 1996 găzduit de Anglia.

Și după ce nu a mai activat în clubul Steaua, Didi nu a încetat să fie un stelist trup și suflet. ”Dacă îmi tai venele, îmi curge sânge roş-albastru”, spunea cu mândrìe Daniel Prodan.

Spre deosebire de Hagi, Petrescu sau Dumitrescu, Prodan nu a vrut să fie tehnician. ”Eu nu am luat-o pe calea antrenoratului. Am absolvit Institutul «Johan Cruyff», din Barcelona, pe partea de management, pentru că aici mă descurc cel mai bine. Cred că în domeniul administrativ pot fi de folos unei echipe.”

Pentru a lăsa și altceva în urma lui, Didi Prodan a construit o bază sportivă ultra modernă în orașul său natal, Satu Mare, și un „Muzeu Fotbalistic”. Iată interviul în calitate de ctitor sătmărean, în care Didi  vorbește și despre Steaua.

Daniel Prodan a lucrat la FRF pe postul de director tehnic, dar și în Comisia Hattrick a UEFA. În 2009 și 2014 a fost la un pas să ajungă în conducerea Stelei. Prima dată a fost dorit de Becali pentru a-l înlocui pe Adrian Ilie, însă a optat pentru a continua la Federație. A doua propunere a venit din partea lui Costel Gâlcă în timpul mandatului său de antrenor, însă de data asta Becali a refuzat, pentru că nu a vrut să numească pe cineva în locul lui MM Stoica, aflat în acel moment la închisoare, ca și Becali.

În ultimii ani din viață, Prodan a intrat într-un conflict deschis cu Răzvan Burleanu. Șeful FRF l-a forțat să plece de la Federație, după ce Didi l-a atacat frontal în momentul în care Răzvan Burleanu a refuzat să achitele diurnele juniorilor U17. Acesta a cerut 100.000 de euro pentru a-și rezilia contractul, iar litigiul a ajuns și la DNA.

Iată unul din ultimele interviuri a lui Prodan rămase pentru eternitate, în care își spune și păsul față de noua echipă de conducere a FRF. De fapt, viața este o luptă prmanentă, alta decât cea de supraviețuire. Din păcate, anduranța la stres nu o are orice organism.

Didi Prodan și-a iubit mult părinții și locul în care s-a născut, crescut și educat. Marele lui of a fost că tatăl său a murit în timp ce conducea Mercedesul dăruit de el. După calificarea la Campionatul Mondial din 1994, fiecare tricolor a primit cadou un Mercedes. ”Îmi pare rău că i-am dat mașina aia. Dacă nu i-o dădeam, poate nu se întâmpla nicio nenorocire. Când a murit tata, eram la FC Național, cu Zenga antrenor. Am plecat din cantonament, m-am dus acasă, în Pipera. Era o zi de vineri, nu aveam bani suficienți în casă pentru înmormântare și nu aveam de unde să scot alții, nu erau deschise băncile. M-am dus la Ioan Becali, care juca poker. I-am zis problema și când a auzit, a strâns toți banii de pe masă, de la toți jucătorii, și mi i-a dat fără să-i numere! I-am dat banii după aia, dar pentru gestul ăla o să-l respect toată viața”, mărturisea Didi. În fond era „vinovatul” fără vină.

O poveste întâmplată în urmă cu 15 ani cu siguranță va intra în filele de istorie neșterse din fotbalul românesc. În iunie 2001, România a jucat un meci cu Ungaria, scor 2-0, din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2002. Pentru respectiva partidă a fost convocat și Daniel Prodan, care a surprins întreaga asistență prin modul în care a venit îmbrăcat la convocare. ”Am făcut pariu cu unul din Satu Mare că mă duc așa îmbrăcat la lotul național. Nu m-a crezut. Când m-a văzut, s-a închinat”, a spus atunci Prodan.

O poveste întâmplată în urmă cu 15 ani cu siguranță va intra în filele de istorie neșterse din fotbalul românesc. În iunie 2001, România a jucat cu Ungaria, scor 2-0, din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2002. Daniel Prodan, care a surprins pe toată lumea prin modul în care a venit îmbrăcat la convocare. ”Am făcut pariu cu unul din Satu Mare că mă duc așa îmbrăcat la lotul național. Nu m-a crezut. Când m-a văzut, s-a închinat”, a spus atunci Prodan.

Uite că la numai 44 ani, Didi ne-a părăsit și el subit, lăsându-ne pe noi românii cu oful că poate nu l-am girat suficient cu încredere să ajute fotbalul românesc pe măsura capacității și caracterului lui.

Despre viața fiecărui om se poate scrie o carte. Cu atât mai greu este să comprimi în câteva rânduri existența omului și sportivului Daniel Prodan, despre care s-a scris mult și se va mai scrie mult, pentru că Didi, deși a trecut în neființa în floarea vârstei, a lăsat în urma lui mai mult decât o mare amintire. A și construit ceva pentru sportul care i-a modelat viața și cariera. Noi steliștii îi vom purta o veșnică recunoștiință în memoria noastră pentru tot ce a făcut în culorile roș-albastre și ale României.

Vă invit să citiți și articolul „TĂ, TUCA” scris în 2010 pentru fcseaua de stelistul Constantin Ardeleanu, articol dedicat lui Daniel Prodan.

Odihnește-te în pace, Didi Prodan!

X Ray

Mesaje de la cluburile la care Didi Prodan a activat

La prima oră, FC Steaua BucureștiAtletico Madrid și Rangers FC au postat mesaje consemnând acest trist eveniment.

FC Steaua București

Atletico Madrid

Rangers FC

38 de comentarii la „A mai căzut o Stea. Daniel Prodan

  1. alexandru-h

    Un mare fotbalist! RIP 🙁

    Vad ca „adevarata Steaua” nu s-a sinchisit sa bage vreun mesaj pentru fostul ei jucator, fie ca vorbim de site sau facebook. S-au simtit cei de la Atletico, fanii lui Rangers dar uite ca jigodiile de la CSA vor sa fie probabil rugate sau invitate.

    Si-au luat ei marca dar nu au putut recupera bunul-simt…

  2. xray Autor articol

    La prima oră (8:00), cluburile la care a activat Didi, FC Steaua București, Atletico Madrid și Rangers FC, au postat mesaje consemnând acest trist eveniment.
    CSA Steaua nimic!
    Nu vreau să fiu răutăcios într-o zi ca asta, dar probabil figurează pe lista neagră a lui Talpan ca „fecesebist” non grata, pentru că Didi Prodan a susținut tot timpul că FC Steaua este Steaua. E clar că Boroi și Talpan trăiesc în lumea lor, aia a sertarelor cu hârtii și a pungilor cu bani. Oamenii nu mai au loc în universul lor.

    FC Steaua și schimbat și imaginea paginii de facebook.

    PS
    O bilă neagră și pentru Peluza Nord, care se pare că s-a retras din toate cele. În schimb Peluza Ros-Albastră, Peluza Sud și fanii Rangers au dedicat mesaje marelui dispărut.

    1. double

      Daca intr-o zi ca asta, avem orice fel de ginduri despre CSA, Boroi, Talpan etc, inseamna ca si-au atins scopul…am sus-o demult, le -a reusit dezbinarea a tot ce inseamna ros-albastru.

      Dumnezeu sa te ierte, Daniel !

  3. asmodai

    Odihneasca-se in pace!

    TIn minte meciul de debut, in toamna-iarna lui ’92, la Craiova, cu Universitatea. Fusese adus in locul lui Iovan, cred ca era la concurenta pe post cu unul, Sburlea. A fost eliminat si tin minte ce distrus era pe banca, plangea cu hohote. Oricum, Steaua n-a pierdut, iar meciul nu era fusese deloc decisiv, era destul de clar inca din tur la cine se duce titlul, Steaua dominase autoritar, iar DInamo era in picaj, iar Craiova o luase la vale de mai bine de 1 an dupa titlul din ’90. Pare rau ca nu si-a reinfiripat realtia cu Steaua dupa accidentare, fie ca jucator, fie in administrativ.

    1. xray Autor articol

      @sunchaser.

      Păstrează pentru tine și Boroi decența aia, măi „nemoldovene”!

      În primul rând, de când „Emblema de Onoare a Armatei Romane” se dă pe facebook-ul ministului și pe hotnews???
      Mai mare jena!

      La comunicate oficiale de presă MApN nu este! Asta înseamnă că Motoc intenționează.

      În al doilea rând uită-te la dată: sâmbătă, 19 noiembrie 2016. Didi a murit pe 16 noiembrie, iar CSA a postat un comunicat abia pe 17 noiembrie, ora 13:44!

      Alexandru a făcut comentariul ref la CSA la ora 11:21, iar eu la 12:37, când fcsteaua a pus articol la ora 8, FCSB a dat la ora 8, Atletico Madrid la ora 10:08, Rangers la ora 12 … etc.
      CSA

      Ministrul, de fapt cel care îi administrează pagina.

      Între timp, acum 13 ore, a zis să dreagă busuiocul si cu emblema, că sunt alegeri, nu?

    1. xray Autor articol

      D-le Harald, nu a spus nimeni asta. Era doar o constatare tristă, că străinii sunt mai sensibili si mai receptivi decat CSA!
      De fapt, CSA putea să scrie și azi, sau peste 40 de zile, că nu era grabă.

      MApN dacă nu i-a dat emblema aia cand a plecat de la CSA acum 20 de ani, și nici apoi timp de 20 de ani, putea să mai aștepte încă alți 20 de ani, că nu e contraconometru, nu? Daca tot s-a gândit să i-o dea numai post mortem, deși de 20 de ani nu mai avea treabă cu armata și a avut tot timpul din lume să i-o dea când trăia, să simtă Prodan recunoștiința CSA-MApN, nu noi!

      Dar strict la comentariul tău, nu ai inteles nimic. Nu era vorba de cronometru. Sunchaser il ataca pe alęxandru ca a făcut o constatare pe data 17, dar aducând ca argument ceva venit abia pe data de 18.

  4. alexandru-h

    @sunchaser

    Pai nu e problema ca sunt in Moldova. V-am delegat pe voi sa stati la fundul lui Talpan – mi se pare ca am si prelungit contractul pentru inca un an, deci aveti noroc.

    In rest, mai lasati-o moale cu dovezile astea zdrobitoare ca nu am ajuns totusi sa cobor la nivelul intelectualilor de peluza. Nici nu as fi comentat de CSA daca nu ar fi scris in chiar ziua aia o postare pe contul de facebook – i-as fi inteles ca au un program strict de postari ce trebuie aprobate de conducere. Dar cand bagi pe la 11 dimineata ceva despre handbal si amani treaba cu Prodan, e cam penibil.

    Si inca ceva – ca vad ca ceilalti colegi de la fundul lui Talpan au dat de comunicatul original ce a fost taiat pentru uzul CSA – e ceva in neregula cu scriitorii de comunicate din cadrul Armatei. Indivizii aveau pretentia ca sa le fie publicat un comunicat despre Prodan in care sa-i foloseasca numele in razboiul contra lui Becali. Noroc ca mai are cineva minte pe acolo si a avut grija sa publice o treaba decenta si potrivita evenimentului.

    @harald

    Pai cred ca ti-a raspuns bine xray. Voi oricum sunteti cu mintea in 1998 – cum sa fie mort Prodan cand tocmai s-a transferat la Rangers? Hai ca e bine – peste vreo 18 ani veti descoperi ca CSA nu mai are echipa de fotbal.

    1. moromette

      @alexandru-h.
      „In rest, mai lasati-o moale cu dovezile astea zdrobitoare ca nu am ajuns totusi sa cobor la nivelul intelectualilor de peluza”

      …mai H,tu acolo sus,inca te mai stergi la gura cu felii de paine,precum inteleptii greci ?

  5. xray Autor articol

    Oficialii celor de la Atletico Madrid i-au convins pe conducătorii Ligii de Fotbal din Spania să fie de acord ca înaintea meciului de acasă cu Real Madrid, programat sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 21:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 1, din etapa a 12-a a La Liga, să se țină un moment de reculegere în memoria lui Daniel Prodan.


    Daniel Prodan nu va fi comemorat doar în Spania, ci și în România. Înaintea tuturor partidelor din Liga 1, din etapa a 16-a, se va ține un minut de reculegere, conform unei deciziii a FRF.

    ”În urma decesului fostului internaţional Daniel Prodan, miercuri seara, la vârsta de 44 de ani, în locuința sa, după ce a suferit un infarct, Federaţia Română de Fotbal a anunţat că, la finalul săptămânii, în toate competiţiile de juniori și seniori pe care le organizează se va ţine un moment de reculegere înaintea fluierului de start”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al FRF.

    Imagini triste

    Galerie foto – GSP







    Jucătorii Stelei



    Jucătorii Chiajnei

  6. mq-messi

    […]
    Didi Prodan va fi mereu unul dintre noi… un stelist pur sange, care la fel ca noi… iubea Steaua adevarata. O data cu el, a murit o particica din spiritul stelist.. iar marele regret este ca n a putut sa faca parte din Steaua si dupa cariera de fotbalist… ca multi altii de altfel…

  7. xray Autor articol

    @mq-messi

    Dacă vrei să jignești userii și să faci trolling de pe fcsteaua, du-te și fă-o, ca de obicei, pe Steaua liberă!
    Acum ți-am șters dar jignirea. Data viitoare îți șterg tot comm-ul care include și jigniri dresate userilor!
    Nu fac poliție de corecție pe site!

    Nu are nimeni niciun război cu CSA! Nici măcar cu Boroi și Talpan, care oricum nu sunt CSA, MApN sau Armata Română, la fel cum nici ciobanul nu este echipa FC Steaua!
    Voi „adevărații” aveți război cu ciobanul, FC Steaua, Boroi și generalii din CSA care au dat clubul de fotbal Steaua ciobanului! Tu scrii fără să citeșți pe facebook-ul frației?

    1. sunchaser

      @ xray.

      Da da, nu are nimeninici un razboi. Hai sa ne uitam cum la fiecare articol corul de bocitoare zice ceva de CSA, Boroi, Talpan, mama lui Talpan, Steaua Libera desi subiectul nu are nici unfel de legatura.
      Hai macar sa nu ne mai mintim ca de inteles unii pe altii e clar ca nu se mai poate

      1. xray Autor articol

        @sunchaser

        Daca se zice despre ceea ce spun si ceea ce fac, inseamna ca boceste cineva sau e razboi???
        Ii injura cineva pe aici, pe ei sau pe userii care îi aplaudă?

        Intra pe Steaua Libera sa vezi cat mumu și jigniri ca la ușa cortului se dau/postare acestui site si userilor de pe aici, lui Boroi, generalilor din CSA și MApN, ciobanului, „fecesebeilor”, PN, Peluzei Ros-Albastre, FC Steaua, Duckadam, Reghecampf, Ilie Năstase etc. si tuturor care au opinie diferită de a lor/voastră, fie că sunt suporteri steliști sau foste glorii steliste, fie că sunt din CSA, din Justiție, FRF, MApN etc… și apoi sa ai tupeul sa rostești de razboaie pe aici.

        Limbajul și nivelul discuțiile de pe Steaua liberă vs discuțiile de pe fcsteaua.ro sunt ca o șatră pe lângă Oxford University.
        Unii citesc pe aici, uneori și scriu, dar apoi se duc și înjură acolo să-și defuleze inteligența. Sunt o listă întreagă. Ei nu mai au nicio treabă cu sportul, fotbalul în special, doar cu cancanul, manipularea și trollingul în războiul cu un cioban.

        1. sunchaser

          Pai da xray si daca pe Steaua libera se intampla ce se intampla, trebuie sa se raspunda intr-un mod similar aici ? In fine voi alegeti drumul pe care o ia comunitatea fcsteaua, eu zic ca nu e drumul cel bun

          1. xray Autor articol

            @sunchaser

            Nu ai înțeles nimic. Eu ți-am spus cum stă treaba cu războaiele, că tu le cautai pe aici, nu să justific opinia unuia sau a altuia!
            Comunitatea fcsteaua.ro nu este într-un lagăr de o anumită opinie! Este complet liberă!

            Repet a „n” oară. Fiecare este absolut liber să exprime orice opinie vrea, atât timp cât nu face un trolling ostentiv (provocator – de ex vine unul și scrie „ce faceți oilor/idioților/mizerabililor/mincinoșilor… etc.?”) și are un limbaj decent (fără să-și jignească grosolan colegii de forum, în particular sau la grămadă).

            Nu există cenzură de opinie, numai de limbaj insalubru!

            Singura direcție pe care se străduiește să o dea site-ul este de civilizare a dialogului și polemicilor între suporterii steliști! ATÂT! Numai așa se poate face o punte peste prăpastia pe care au săpat-o unii între suporteri!

            Nu dă direcții, nu face drumuri de teme și opinii! Oricine poate scrie artiole și vor fi publicate, indiferent de tema stelistă și opinia exprimată!

  8. xray Autor articol

    Câteva mesaje internationale pentru marele dispărut.

    Presedintele FIFA, Gianni Infantino, a trimis o scrisoare Federatiei Romane de Fotbal in care isi exprima tristetea pentru disparitia, la varsta de 44 de ani, a fostului international Daniel Prodan.

    „Va rog sa acceptati condoleantele mele pentru tragica disparitie a fostului international roman Daniel Prodan, fost jucator la Steaua Bucuresti si Atletico Madrid, cu 54 de selectii pentru Romania si component al echipei legendare care a atins sferturile de finala ale World Cup 1994.

    In numele intregii comunitati fotbalistice internationale, v-as fi recunoscator daca puteti transmite condoleantele noastre familiei si celor dragi. Ne-am dori ca, intr-o oarecare masura, cuvintele noastre sa aduca putina pace si alinare in aceste momente triste”, scrie Gianni Infantino.

    Desi a jucat doar un sezon la Atletico, Didi Prodan a ramas in inimile spaniolilor si a lui Diego Simeone, antrenorul de acum al echipei din Madrid. Argentinianul s-a declarat socat de vestea mortii lui Prodan si a transmis condoleante familiei.

    „Simt durere, a fost luat prin surprindere de aceasta veste si vreau sa transmit condoleante familiei sale. Sunt cu gandul la el, a fost intotdeauna un om foarte bun si un coleg bun, un jucator important pentru acest club”, a spus Simeone.

  9. xray Autor articol

    Daniel Prodan a fost înmormântat azi, ora 13:00, la cimitirul „Sfântul Ilie” din Pipera. Discursul tulburător ţinut de Gică Popescu: „Ne e teribil de greu sa «jucăm» în minus. Rămas bun, prieten de aur!”

    După ce a fost depus, vineri, la Arena Naţională, unde sute de oameni i-au adus un ultim omagiu, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului fundaş central a fost adus din nou la capela Bisericii „Sfântul Ilie”, iar astăzi a fost depus la cimitirul cu acelaşi nume, unde a fost înmormântat. Foşti jucători ai Stelei, oficiali FC Steaua şi fotbalişti din „Generaţia de Aur” au fost prezenţi la funeralii.
    Video cu o parte din cei prezenți la cimitir.
    http://s5.digisport.ro//onedb/transcode/583067c095f9cfa83e8cc857.480p.mp4

    Discurs cutremurător al lui Gică Popescu la înmormântarea lui Prodan: „Mi-ar fi fost aproape imposibil să vă vorbesc liber în acest moment, motiv pentru care am scris câteva rânduri despre Didi, rânduri pe care și să le citesc mi-e foarte greu.

    Încă nu-mi vine să cred unde ne aflăm acum, pentru ce ne-am adunat aici. Am pierdut un coleg și un prieten pe care orice om și l-ar fi dorit aproape. Un suflet mare, care iubea atât de mult oamenii și răspândea în jurul lui numai bucurie. Cine l-a cunoscut pe Didi știe că era de ajuns să-l vezi zâmbind ca să te binedispună, iar dacă îți mai spunea și o poveste, îți schimba cu totul ziua.

    Plecarea lui ne-a sfâșiat pe toți. Pe cât de mari au fost bucuriile trăite împreună, pe atât de dureroasă este despărțirea de el. Avea planuri atât de mari cu fotbalul și iși dorea din toată inima să schimbe lucrurile, să le facă să strălucească la fel ca inainte.

    Generația noastră de aur nu mai e în formulă completă. Ne e teribil de greu să ’jucăm’ în minus, dar îi promitem lui Didi că o să facem tot ce ne stă în putință pentru ca el să-și vadă, de acolo, de sus, visurile împlinite.

    Cu câteva minute înainte ca el să ne părăsească, ultimele lui cuvinte pentru mine au fost: ’Sunt alături de tine, Gică!’ Da, Didi, simt asta… chiar dacă nu mai ești aici, vei fi prezent în sufletul meu pentru totdeaună.

    Rămas bun, prieten de aur!”, a fost mesajul citit la înmormântarea celui care a fost Daniel ”Didi” Prodan

    Să-ți fie tărâna ușoară, Didi!

    PS
    Mă întreb retoric, oare dacă Didi a primit Emblema de onoare a Armatei, de ce nu a fost înmormântat cu onoruri militare?

    Sunchaser, tu știi răspunsul, că tu ne-ai dat link-ul cu știrea despre emblemă?

    1. sunchaser

      Tu chiar crezi ce scrii ? :)) ma indoiesc. I-auzi site-ul nu are o directie. Penibil.
      Singurul motiv pentru care nu iti raspund la intrebarea penibila pe care ai pus-o e faptul ca aici ar trebui sa se discute despre Prodan.

  10. xray Autor articol

    @Sunchaser
    Spui: „Tu chiar crezi ce scrii ? :)) ma indoiesc. I-auzi site-ul nu are o directie. Penibil.”

    Penibilă este lipsa ta de înțelegere. Ia notițe!
    Ca și tine, ca și toți ceilalți useri, am și eu opinii și dreptul de a le exprima.
    Opinia mea nu este direcția site-ului. Cum nici opinia ta nu este vreo direcție pentru cineva!
    Poți să fi de acord cu opinia mea sau nu. La fel și eu cu a ta. Pot să o combat civilizat, cu argumente, sau să o ignor. La fel și tu! Care-i problema ta?

    Un hater vrea ca toți să spună numai ce vrea el să audă, altfel emitentul opiniei este clar „sclav”, „vândut”, „da direcții” etc.
    Însă eu nu dau 2 bani pe hateri. Capisci?

    PS
    Sebastian Papaiani, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu. Radu Beligan, inmormantat astazi cu onoruri militare. Fostul fotbalist Ion Nunweiller a fost înmormântat cu onoruri militare. Fostul selecţioner Angelo Niculescu a fost înmormântat cu onoruri militare. Fostul fotbalist Costică Ștefănescu a fost înmormântat cu onoruri militare la Craiova. Nicolae Rainea a fost inmormantat cu onoruri militare. Stefan Sames a fost inmormantat cu onoruri militare. Și lista e lungă…

    @mq-messi
    Nu stau să mă bălăcăresc cu tine! Dacă mai jignești, orice vei posta va ajunge în Trash!

  11. bodanel

    @xray

    Exista o lege care reglementeaza onorurile militare. Daca tin bine minte trebuie sa ai grad si, in functie de grad, se stabileste componenta, dimensiunea si gradul comandantului garzii. Daca nu avea grad militar nu stiu, legal, daca putea fi inmormantat cu onoruri militare chiar daca a facut multe lucruri mari.
    Parca se pot da si derogari dar nu mai tin minte exact.

    1. xray Autor articol

      @bodanel.
      Nu neaparat. Papaiani, Beligan, Dinica etc. nu erau militari. Nici Rainea etc.

      Sunt două „Regulamente”, unul emis de MAI si altul de MApN, cei care „prestează onoruri militare”.
      1) Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare în Ministerul Afacerilor Interne din 30.04.2014

      2) Regulamentul onorurilor si ceremoniilor militare din 10.06.2013. EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE. PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 396 bis din 1 iulie 2013

      Ce zice cel al MApN:

      Prodan era rezervist. Serviciu militar obligatoriu a fost desfiinţat în România în data de 23 octombrie 2006. Eu, de exemplu, sunt ofițer MApN în rezervă, deși sunt civil și am făcut armată doar 9 luni (Termen Redus).

      Cel al MAI e si mai „larg”:
      SECŢIUNEA a 2-a
      Funeraliile cu onoruri
      Art. 41.
      (1) Funeraliile cu onoruri militare se organizează şi se desfăşoară pentru următoarele categorii de personal al Ministerului Afacerilor Interne care, la data decesului, au avut calitatea de:
      a) demnitar sau înalt funcţionar public;
      b) veteran de război;
      c) militar în activitate, în rezervă şi în retragere;
      d) funcţionar public cu statut special – poliţist;
      e) student sau elev al instituţiilor de învăţământ ale ministerului;
      f) soldat sau gradat voluntar;
      g) funcţionar public sau personal contractual admis în ierarhia ordinelor naţionale sau a ordinelor militare de pace ori război, potrivit prevederilor Legii nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, republicată, la solicitarea familiilor;
      h) funcţionar public sau personal contractual, dacă decesul a survenit pe timpul şi ca urmare a executării unei misiuni;
      i) personal militar în activitate, rezervă sau retragere ori personal cu statut special din cadrul altor structuri de securitate naţională, în baza unor protocoale încheiate cu Ministerul Afacerilor Interne.

      (2) Termenul de depunere de către familie a solicitărilor de organizare şi desfăşurare a funeraliilor cu onoruri militare în situaţia decesului unei persoane prevăzute la alin. (1) lit. b), g) şi i) este de cel puţin 24 de ore înainte de desfăşurarea funeraliilor organizate în Bucureşti şi de 48 de ore în cazul celorlalte unităţi administrativ-teritoriale.

      (3) Solicitările se adresează comandantului Comenduirii Garnizoanei Bucureşti a Ministerului Afacerilor Interne, în cazul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, respectiv inspectorului şef al inspectoratului judeţean de jandarmi competent teritorial, în cazul celorlalte localităţi.

      (4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), indiferent de locul înhumării, precum şi în situaţia în care funeraliile cu onoruri au loc în garnizoana Bucureşti, acestea se organizează de către Comenduirea Garnizoanei Bucureşti a Ministerului Afacerilor Interne, cu efective ale Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, Transporturi Speciale şi Intervenţie al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

      (5) În celelalte situaţii, garda de onoare şi trompetul se asigură de către inspectoratul judeţean de jandarmi, iar în situaţia în care nu are trompet încadrat, acesta se solicită de la garnizoana Ministerului Apărării Naţionale competentă teritorial.

      (6) Pentru personalul prevăzut la alin. (1) lit. d), funeraliile cu onoruri militare se acordă potrivit gradului militar echivalent gradului profesional deţinut la momentul decesului.

Lasă un răspuns