După 70 ani! Steaua vrea titlul la TAS și Talpan prinde iar glas: „FCSB în Liga a 5-a”

de | iunie 7, 2017

George Becali, a declarat că a depus în cursul zilei de marţi toate documentele pentru a constesta câştigarea titlului de către FC Viitorul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„Deja am depus actele astăzi, am plătit la avocat, a făcut toată apărarea. Dumnezeu să hotărască prin judecători dacă a fost dreptate sau nu. Dacă a fost dreptate cu Craiova, dacă a fost dreptate cu Săpunaru, dacă a fost dreptate cu Petrescu, care nu ne-a dat două penaltiuri şi cu Haţegan. Dacă nu am dreptate, o să fiu primul care o să zică: «Să mă ierte toată lumea fotbalului, felicitări Viitorul, felicitări Hagi!». Dacă nu, o să zic: «Mulţumesc, Doamne, că ai făcut dreptate!».

Dacă nu erau toate câte s-au întâmplat, un singur jucător nu dădea două autogoluri într-o săptămână, care n-a dat în viaţa lui autogol, poate nu făceam. Dacă tu, Craiova, nu intrai cu cinci copii, poate nu făceam, dacă Petrescu ne dădea cele două 11 metri pe care nu ni le-a dat, poate nu făceam. Nu mai vreau să zic mai multe. Asta nu înseamnă că eu acuz Viitorul, Viitorul n-are nicio vină şi nici Hagi. Sunt lucruri care s-au întâmplat şi le-au făcut ceilalţi actori ai fotbalului, a declarat Sport.ro.

Viitorul şi FCSB au terminat sezonul la egalitate de puncte, câte 44, iar echipa lui Hagi a fost desemnată campioană de forurile din România. FCSB atacă faptul că în regulamentele interne nu este făcută o separare clară între sezonul regulat şi cel de play-off şi cere luarea în calcul a tuturor meciurilor directe. Comitetul Executiv al FRF, în cadrul şedinţei de luni, 5 iunie, a omologat clasamentul LPF şi a acceptat astfel Viitorul drept echipa campioană.

 

Becali cere titlul la TAS, iar Talpan vrea FCSB in LIGA a 5-a! Juristul CSA reaprinde razboiul declaratiilor: „Vrem sa-i luam locul echipei lui Becali, pentru ca el a obtinut fraudulos aceasta echipa.”

Oficialii CSA Steaua fac demersurile pentru nasterea echipei de fotbal. Acestia au depus un dosar la AMFB pentru ca echipa sa fie inscrisa in sezonul viitor al ligii a patra. Initiativa vine intr-un moment in care CSA Steaua aniverseaza 70 de ani de existenta.

Numit in functia de manager al viitorului proiect CSA, Marius Lacatus spune ca echipa va evolua, cel mai probabil, in liga a patra. Acelasi lucru il spune si Adrian Bumbescu, fostul mare fundas al Stelei.

„Am primit acceptul si vom juca din toamna in liga a patra. Este proiectul nostru, asa cum a fost prezentat, astfel ca nu e vorba de nicio fuziune”, a spus Bumbescu.

„Zilele viitoare va fi un Comitet Executiv al celor de la AMFB si noi consideram ca dosarul depuse ne va permite sa evoluam in liga a patra”, a spus si Lacatus.

Pe de alta parte, Florin Talpan, juristul CSA, este radical si vrea ca CSA sa fie inscrisa in Liga I. Acesta cere in continuare retrogradarea FCSB. Florin Talpan spune insa ca noua echipa ros-albastra trebuie inscrisa direct in prima liga, nu in cea de-a patra. Talpan vrea ca FCSB sa fie retrogradata in liga a 5-a!

„Locul echipei Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti este in prima liga. Vrem sa-i luam locul echipei lui Becali, pentru ca el a obtinut fraudulos aceasta echipa.

Echipa FCSB nu este afiliata la FRF, nu a fost afiliata, nu stiu cum si-a desfasurat meciurile in campionat. FCSB nu trebuie sa mai evolueze in Liga I, FRF trebuie sa dispuna masurile legale care se impun. Mi se pare ca lumea trebuie sa respecte legea in Romania si echipa lui Becali sa fie retrogradata in liga a cincea”, a spus Florin Talpan.

Nota Redacției: Sesizăm o mare fractură în logica juristului Talpan: ” Vrem sa-i luam locul echipei lui Becali, pentru ca el a obtinut fraudulos aceasta echipa”. Chiar dacă Becali, să zicem, obținea fraudulos pachetul majoritar de acțiuni la SC FC Steaua București SA, asta nu avea nicio legătură cu statutul legal și sportiv al clubului de fotbal FC Steaua București, ci numai cu cine este proprietarul legal al cubului.

 • Dacă acțiunile de la AC Milan a fost luate de chinezi de la Berlusconi, nu înseamnă că Milan nu mai e echipă italiană în seria A. Și dacă furau chinezii acțiunile, tot AC Milan rămânea.

Transformarea clubului din asociație non-profit (AFC Steaua București) în societate comercială pe acțiuni (SC FC Steaua București SA) a decis-o AGA a AFC, organul de conducere suprem, nu Gigi Becali!

Dacă în 2003 devenea acționar majoritar AFC-ul, sau Păunescu, sau Pițurcă, sau Tudorel Stoica, sau Florin Talpan, sau Florin Salam…, clubul SC FC Steaua București SA ar fi avut același statut juridic și sportiv (continuator Steaua în fotbal) ca acela de acum!

În 2003, Becali a primit 51% din acțiuni de la asociația non-pofit de drept privat AFC Steaua București, NU de la CSA Steaua  București! CSA, ca instituție, nici nu avea calitatea de membru în AFC. Câțiva generali din CSA erau membri fondatori AFC, dar în nume privat, ca persane fizice. Legal erau numai acțiunile AFC, nu ale CSA-ului.  Așadar, în 2003, AFC i-a cedat 51% din acțiuni lui Becali printr-o decizie AGA, organul suprem AFC, nu au fost luate fraudulos de Becali de la CSA!

În 2003, Becali a primit de la AFC acțiuni la un club de fotbal, FC Steaua București, nu a luat „fraudulos o echipă” din curtea CSA, cum susține Talpan! Nici nu avea ce lua!

Că secția de fotbal s-a desprins de CSA și MApN în 1998 o recunoaște și CSA pe site-ul oficial csasteaua.ro la secțiunea fotbal:

„În anul 1998, în urma solicitărilor Federației Române de Fotbal și a Ligii Profesioniste de Fotbal din România – care precizau noile cerințe ale UEFA conform cărora nu mai pot fi admise echipe departamentale– secția de fotbal a fost nevoită să se desprindă de clubul mamă CSA Steaua.

Pentru continuarea tradiției fotbalistice roș-albastre, CSA Steaua și Ministerul Apărării au acceptat atunci ca activitatea să continue sub forma unei asociații sportive non-profit – Asociația Fotbal Club Steaua București – în a cărei componență au intrat ca membrii atât fotbaliști, antrenori, cât și o mare parte din oamenii de sport ai CSA Steaua inclusiv de la alte discipline sau din alte compartimente administrative.”

Exact cum am scris mai sus, CSA recunoaște că nu era membru, ca instituție, în asociația AFC, ci numai diferiți angajați ai CSA erau membri ai AFC în nume propriu (persoane fizice). Deci „de facto și jure” CSA-ului nu îi mai aparținea nimic din asociația de drept privat AFC.

X Ray

Image result for baza sportiva fcsb steaua berceni 2017

 

10 comentarii la „După 70 ani! Steaua vrea titlul la TAS și Talpan prinde iar glas: „FCSB în Liga a 5-a”

 1. newyorkezu

  Sa i vedem pe liberi ce parere au in legatura cu declaratia idolului lor,”au obtinut fraudulos”. Pan la urma „a obtinut” sau nu echipa ciobanul? S a desprins de clubul mama echipa? Cum definesc liberii termenul „a obtine”?sunt curios…….

 2. fortuneteller

  Mai sunt si alte „fracturi” in gandirea Talpanului. De exemplu in ce calitate cere ceva de la FRF? Daca era intr-adevar reprezentatul CSA in aceasta privinta, atunci trebuia sa existe si notificarea legala. Dar nu exista decat declaratii la TV si vestitul Udrea., adica numai vorbe goale ale Talpanului. Alta chestie e cerinta ca CSA sa revina in Liga 1, in locul FC, pe motiv de frauda acum tzashpe ani. Din nou, frauda nu a fost dovedita pt ca nu a fost raportata si nici nu s-a cerut legal repunerea in drepturi a fostului proprietar daca FC este fosta sectie de fotbal CSA.

  Pur si simplu, CSA nu cere ce Talpanul declara ca este al lor. E adevarat, pt asta ar trebui si acte, nu ar mai fi suficient sa ai alte sectii ca sa detii marca. Iar daca FC nu este fosta sectie de fotbal de la CSA, atunci CSA nu poate avea nici o pretentie vis-a-vis de locul din Liga 1. In acest caz, CSA ar trebui sa astepte calitatea de afiliat la LPF (sau prin intremediari) pt a chestiona locul din Liga 1 al FC, fara insa a putea cere ca ei sa preia acest loc. Sunt multe alte echipe mai indreptatite decat CSA la o eventuala preluare a locului din Liga 1: echipele retrogradate, cei din Liga 2.

 3. kla2005

  Mie mi se pare ca intrece orice limita a bunului simt.
  Ar trebui actionate in instanta CSA si Ministerul Apararii pentru aceste declaratii. Dl. Talpan e ofiter al Armatei Romane si face afirmatii defaimatoare cu privire la o entitate privata.
  Mi se pare absurd sa continue sarada asta la infinit!
  CSA nu are calitate procesuala pentru a pretinde ceva de la FC Steaua…
  Au gasit chichita cu „proprietate intelectuala” si uite cum „marca notorie” e distrusa complet in momentul asta. Este stearsa din istoricul echipei, din spatiul public si isi incepe NOUA cariera in liga a IV-a(?) sau a V-a!

  1. vasglo

   @kla2005

   Si cand te gandesti ca „proprietatea intelectuala” a fost castigata in urma unui act de buna credinta venit din partea FC STEAUA BUCURESTI S.A. (FCSB) care a cerut acordul CSA Steaua pentru inregistrarea marcii la OSIM!! Daca marca ramanea inregistrata fara a se cere acordul CSA, acum era bine merci, „definitivo i per tutta la vita”, in patrimoniul ADEVARATEI SI UNICEI Steaua, nu a unei CLONE mosite
   intr-un dispensar de categoria a 5-a!..-:)

 4. Redondo

  Pai e logic ceea ce afirma Talpan in cazul in care ar avea dreptate la modul general. Pt. ca daca se dovedeste ca Becali a preluat fraudulos echipa, trebuie s-o lase tot acolo de unde a preluat-o. Sigur, a bagat bani, e greu acum de facut un audit si e destul de tarziu dupa atatia ani. Asta era singurul proces logic care treebuia sa existe…anume ca Becali sa fie despagubit si indepartat legal de la echipa. Echipa revenea armatei si era tot in prima Liga. Becali putea sa-si ia lotul de jucatori cu el si sa-si faca alta echipa de la 0 in Liga a cincea. De la bun incaput s-a gresit cu circul asta cu doua Stele si aici Justitia trebuia sa intervina cu mana de fier si sa nu permita asemenea proces ilogic.

  1. vitto

   @Redondo

   nu va mai plictisiti de subiectul asta …. o discutie stupida si fara sens …. o polemica teoretico-absurda care eludeaza voit vremurile pe care le traim ….. suntem in 2017 si peste tot in lume fotbalul de performanta este facut cu bani …. Steaua are nevoie de bani ca sa supravietuiasca, ca sa continue povestea …. Steaua nu poate supravietui in derizoriu …… acum bani are gg … becali este patronul unei societati fotbalistice care se numeste Steaua (ma rog generic …. care fotbalistic reprezinta Steaua)…. dar sa nu uitati niciodata adevarul cel atat de simplu……. ca pana la urma:
   Noi suntem Steaua!

 5. blaugrana86

  Ce vor ăștia de omit acest aspect asa de important:

  „După publicarea O.G. nr.26/2000, care a abrogat Legea nr. 21/1924, A.F.C. “Steaua Bucureşti” a ieşit de sub autoritatea Ministerului Apărării Naţionale.”

  Ei defapt contestă legea sau care e treaba ca nu inteleg? Sau e doar praf in ochi aruncat prostimii?

  „Tot în anul 2003, în temeiul O.G. nr. 26/2000, a fost înfiinţată Societatea Comercială Fotbal Club ”Steaua Bucureşti” S.A.. Prin contractul de cesiune nr. 30/2003, S.C. F.C. ”Steaua Bucureşti” S.A. prelua în mod gratuit o parte a drepturilor A.F.C. “Steaua Bucureşti” (drepturile de participare în Divizia A, drepturile federative asupra tuturor jucătorilor A.F.C. “Steaua Bucureşti”, toate contractele de publicitate, sponsorizare, drepturile de televiziune etc.).”

  Deci AFC care nu mai avea nici o treaba cu ministerul, deci nici cu CSA, a infiintat societatea pe actiuni SC FCSB SA. Unde e problema?

 6. joseph

  da, e intotdeauna mai bine si constructiv sa vorbim de ne-a gigii care are banii grei

  cat despre Talpan, daca nu castiga pana acum toate procesele, probabil nu prea mai vorbea nimeni de el…

Lasă un răspuns