Lupu umflă mușchii Stelei (?)

de | iunie 5, 2015

Începând cu sezonul 2012-2013, mentalul colectiv a transferat cheia succesului în Liga 1 din arta antrenorului în bagheta magică a preparatorului fizic. După pasul de defilare din era Reghecampf, când opinia publică a decretat că Steaua s-a renăscut din mâna preparatorul fizic Neubert și a TRX-urilor lui, a urmat boleroul lui Costel în care campionii au gâfâit tot returul.

Mulți au pus rezultatele  slabe din retur pe forma fizică a lotului, asigurată de spaniolul Julian Jimenez, 43 de ani, adus de Gâlcă de la Racing Santander, unde preparatorul a prestat servicii în sezonul 2013-2014. Nu mai intrăm în detalii și polemici. A murit regele, trăiască regele!

nicolae-dica-marian-lupuPentru era de „forță și disciplină” a lui Mirel Rădoi, presa a dat ca sigură aducerea în staff-ul tehnic a preparatorului fizic Marian Lupu. De fapt, Lupu s-ar întoarce la Steaua după o pauză de peste de 9 ani (2006), fiind adus în 2002 de Olăroiu în primul și scurtul său mandat roș-albastru.

Datorită interesului general față de răspunsul la intrebarea”cine este preparatorul fizic al Stelei?”, m-am documentat și am găsit un portret al lui Marian Lupu, făcut de  Andrei Crăiţoiu în Gazeta Sporturilor:

Marian Lupu, care a repus-o pe picioare pe Irina Begu după grava accidentare de acum 2 ani, ar putea urma modelul preparatorului fizic al naţionalei Franţei, care era în acelaşi timp şi la Lyon, şi ar putea colabora cu Mirel la Steaua.

Noul antrenor al Stelei vrea să-l aducă la echipă pe preparatorul cu care chiar el a lucrat cel mai bine cît timp a fost fotbalist în Ghencea. Rădoi l-a ofertat pe Marian Lupu, cel responsabil în prezent cu pregătirea fizică a echipei naţionale a României, formaţie cu care a şi fost la Campionatul European din 2008.

Cît timp l-a avut pe Lupu ca preparator la Steaua, adică între vara lui 2002 şi primăvara lui 2006, Rădoi n-a avut nici o accidentare gravă. Imediat cum a plecat acesta din Ghencea, Mirel a început să se rupă şi chiar a ajuns la operaţii complicate, care l-au ţinut perioade lungi departe de gazon.

Lupu a fost adus la Steaua de Olăroiu şi, indirect, tot din cauza lui a şi decis să plece, atunci cînd Ferdinando Hippoliti a fost angajat să lucreze şi el în Ghencea, iar metodele italianului n-au fost pe placul lui Lupu.

CUNOAŞTE TOT LOTUL STELEI

Singura barieră în calea venirii acestuia alături de Rădoi e contractul de la naţională. Lupu, care cîştigă în jur de 50.000 de euro pe an la FRF, nu vrea să renunţe şi nici Iordănescu nu e încîntat de idee, dar i-a transmis deja lui Rădoi că ar putea lucra în paralel.

Ar fi modelul preparatorului fizic al naţionalei Franţei, care în acelaşi timp lucra şi la Lyon. Mirel îl doreşte cu orice preţ şi fiindcă Lupu cunoaşte în momentul de faţă aproape toţi jucătorii Stelei, fie de la naţionala de seniori, fie de la tineret şi ar şti exact ce trebuie să lucreze cu fiecare în parte.

În afară de naţională, Lupu e şi cel care o pregăteşte fizic pe Irina Begu. A început colaborarea cu ea în urmă cu aproape 2 ani, cînd jucătoarea era aproape terminată de mai multe accidentări şi era undeva în jurul locului 150 WTA.

Lupu a repus-o pe picioare şi azi Begu e în top 30 cele mai bune din lume, însă parteneriatul cu ea e valabil numai cînd sportiva e în ţară şi preparatorul o însoţeşte la primul antrenament al zilei, între 7:00 şi 8:30 dimineaţa.

Cinci e numărul antrenorilor cu care Marian Lupu a lucrat la Steaua şi la echipa naţională: Olăroiu, Piţurcă, Zenga, Protasov şi Iordănescu.”

marian-lupuSuplimentar față de cele prezentate de  Andrei Crăiţoiu, vă mai spun că Marian Lupu a ținut și lecții practice de pregătire fizică la Școala Federală de Antrenori în fața candidaților la licența PRO. Acesta a prezentat o temă intitulată: ”Mișcarea atletică în fotbal”. El a insistat pe nevoia ca preparatorii să evalueze și să îmbunătățească bagajul motric al jucătorilor, insistând pe faptul că mulți jucători români au carențe în a executa corect mișcări atletice de bază: exerciții de gimnastică, sărituri, aterizări, schimbări de direcție.

În principiu, e același model folosit și de Neubert, în baza căruia Reghecampf i-a propus lui Becali construcția unei săli moderne dotată și cu tehnologia„speedcourt”.  Acesta este un spaţiu de 4 metri pe 4 prevăzut cu sensori în podea, care monitorizează parametri unui sportiv în timpul exerciţiilor. Se antrenează viteza şi forţa explozivă.

Construirea unei astfel de săli costă vreo 500.000 de euro. Real Madrid şi Bayer Leverkusen utilizează această tehnologie, dar este folosită și în alte sporturi (baschet, handbal etc.). Pușcăria și apoi plecarea nemțului au făcut din sală și „speedcourt” un vis …

marian-lupu1Să analizăm „filozofia” profesională a lui Marian Lupu, trebuie mai întâi să îi dăm cuvântul. Într-un interviu la Sport Total FM,  acesta a declarat, printre altele:

Sunt profesori români, doctori în sport, recunoscuți în Europa, mai puțin în tara noastră. În ultima perioadă, în pregatirea fizică, a apărut un concept, un antrenament funcțional, mișcările sportivului fiind mult mai bine efectuate. Dacă tactica se poate vedea, pregatirea fizica nu se poate observa.

Pregatirea fizică de mare nivel înseamnă eliminarea uzurii. Cum credeți că se poartă cluburile mari cu fotbaliștii de elită? Gânditi-vă ce inseamnă pentru Barcelona ca Messi să-și incheie cariera peste doi ani sau să-și încheie cariera peste 5 ani…

Metodele spaniole sunt mai puțin îndreptate către partea atletică, ci către partea tactică. Periodizarea tactică este latura pe care ei o abordea cel mai des. Scoala germana avea un alt princpiu în trecut, până când i-am bătut cu 5-1. Apoi a venit Klinsmann, care a adus alte principii preluate din America de la atleți și fotbalul american si a revitalizat fotbalul german.

În România, un domeniu de top este cel destul de bine remunerat, altfel ești nevoit să abandonezi domeniul în care ești tare și să te readaptezi, dar este greșit. Preparatorii fizici vor sa iasă în prim plan, dar ei trebuie sa stea în umbra și să țină legatura strânsă cu antrenorul, atât.„.

Înregistrarea audio integrală este Aici . Concluziile vă aparțin!

În opinia mea, staff-ul Stelei trebuie să cuprindă cel puțin  3 preparatori fizici profesioniști, din care, unul capabil să suplinească absența lui Marian Lupu (coordonatorul) când este chemat la acțiunea naționalei, și altul specializat pe recuperarea jucătorilor accidentați. Toți trei fiind indispensabili și determinanți în tonusul de performanță al  lotului.

XRay

4 comentarii la „Lupu umflă mușchii Stelei (?)

 1. andyq

  In fotbalul zilelor noastre(modern) fara sa pui accent pe preparatori si recuperatori fizici, nu faci fata intr-o competitie interna, daramite sa fii antrenat in doua competitii interne si una europeana.

  De multe ori vad, la echipe din campionatul intern, cum jucatori tineri, pana in 25 de ani, se rup la jumatatea unui meci, sau gafaie dupa 70 de minute de joc.

  Intr-un meci Steaua-dinamo, in care, sa fim seriosi, nu se alearga precum intr-un meci de UCL(Steaua stie… dinamo nu), prin minutul 65, super fotbalistul Steliano Filip, avand respectabila varsta de 21 de ani, scotea limba de parca ar fi participat la vre-un maraton. Am zis ca-i intamplare… La cateva etape distanta, alt meci Steaua-dinamo, acelasi Steliano Filip, introdus dupa pauza, prin minutul 80 era terminat d.p.d.v. fizic, respirand cu gura larg deschisa, semn clar al epuizarii, iar prin minutul 90 s-a asezat pe gazon, suferind, cel mai probabil, o intindere.

  Intrebare: cum e posibil ca un jucator profesionist de fotbal, la 21 de ani, sa nu poata duce o amarata de repriza, sa-l vezi schimonosindu-se de parca l-au alergat hingherii vreo 10 km sprint sustinut!?

  Raspuns: recuperare facuta prost dupa ultimul meci(sau deloc), pregatire fizica sub orice critica, incalzire facuta in doru’ Lelii, privind meciul de pe margine in loc sa-si vada de exercitiile de incalzire.

  Am vazut de nenumarate ori in campionatul intern, jucatori intrati in a 2-a repriza, care s-au rupt la 5-10 minute de la intrarea pe teren.

  Asta e nivelul de profesionalism la care se face fotbal in Romania, si aici vorbim de echipe cu „traditie”, cu pretentii, unde doar Steaua a mai reusit sa aduca plus pe partea pregatirii fizice.

  Nici nu ma gandesc ce program de pregatire fizica si recuperare au jucatori de la echipe precum Ceahlaul Piatra Neamt, U Cluj, FC Brasov sau Gaz Metan, daca cei de la echipele care se lupta pt. campionat(exceptie javre, care o fac doar teoretic) se rup dupa 60 de minute de fotbal, nici ala jucat la intensitate maxima…

 2. xray Autor articol

  Toate echipele din Liga 1 pun accent pe preparator.

  De exemplu, Jorge Alvarez, preparator fizic al echipei ACS Poli Timișoara, a făcut un Doctorat în Știința Sportului și, de asemenea, deține Licența Pro. A lucrat timp de doi ani ca preparator fizic pentru echipa a doua a lui Real Madrid.

  În 2011-2012, UEFA a intenţionat să introducă licenţe obligatorii pentru preparatorii fizici prin cursuri la nivel european. În octombie 2013, s-a desfăşurat la Budapesta cursul anual cu directorii Școlilor Naţionale de Antrenori din Europa. Cu această ocazie a avut loc şedinţa Comisiei Tehnice UEFA (Comisia JIRA) în care s-a hotărât neacordarea licenţei de preparatori fizici în Europa.

  Aşadar, Comisia Tehnică UEFA recomandă ca aceste cursuri să se organizeze la nivel naţional cu recunoaştere a diplomei doar pe plan intern, iar la aceste cursuri să participe numai absolvenţi de institute cu profil de educaţie fizică şi sport.

  Școala Federală de Antrenori a intenționat să organizeze un curs pentru preparatorii fizici cu recunoaşterea internă a diplomelor, în primăvara anului 2014, dar se pare că nu s-a ținut. Probabil din lipsă de cursanți, care au preferat să urmeze aceste cursuri în vest (Spania, Germania, Anglia, Italia, Portugalia etc.).

 3. gaby

  Ar fi un semn de potentiala stabilitate (re)venirea lui Marian Lupu, pentru ca nu-l vad dand postul caldut de la nationala pe ceva de 2 – 3 luni. N-ar face decat sa-si dea cu firma in cap.
  Dar pana cand nu-l vad la antrenamente nu cred.

Lasă un răspuns