Steaua, ASA și tălpanii

de | martie 1, 2016

Situația conflictului dintre Ministerul de Război și Războinic este atât de complicată încât nici măcar cei de specialitate nu pot ajunge la o concluzie comună, juriștii fiind de partea uneia sau alteia din părți. Întrucât nu cunosc toate amănuntele privatizării secției de fotbal a clubului Armatei, nu m-am hazardat să mă pronunț pro sau contra vreuneia din cele două combatante – CSA și FC.

Ce mă miră este faptul că se trece mereu peste faptul că privatizarea n-a început-o GgB, ea având loc în 1999, când secția de fotbal a devenit FC Steaua, iar patroni erau Păuneștii.

Printre multele care s-au scris și se scriu despre necazul nostru, citesc în GSP-ul de azi un articol foarte interesant:  Ce urmărește Armata în conflictul cu Steaua: banii sau salvarea brandului? Cum a distrus MApN-ul un nume de tradiție pentru că nu aducea profit.

Din start, autorul, dl. Sergiu Alexandru, sintetizează situația: ”MApN susține că formația patronată de Gigi Becali nu este continuatoarea echipei înființate de Armată, echipă care câștiga Cupa Campionilor Europeni. Anul trecut a redobândit emblema în instanță și acum se pregătește să ceară recuperarea unui prejudiciu provocat de clubul lui Becali în intervalul 2004-2015.” După care precizează un lucru esențial: decizia a venit ”exact în momentul în care echipa mergea foarte bine și producea bani.” Pentru că, de fapt, aici e explicația înverșunării cu care Armata se zbate pentru ”redobândirea proprietății”. Să nu uităm că Steaua e singura echipă aflată în această situație. N-am auzit ca Internele, Transporturile sau mai știu eu cine să evalueze brandul Dinamo, Rapid, sau altul și să ceară ceva actualilor patroni. Chiar dacă n-ar fi fost vorba de 57 de milioane de euroi, ci de câțiva firfirici…

Și, absolut firesc, dl. Alexandru sesizează că MApN-ului nu i-a păsat de altă echipă a sa, de  Asociația Sportivă Armata Târgu Mureș. Normal, pentru că ”echipa nu produce nimic și nu aduce niciun beneficiu financiar.” Același minister, care s-a luptat ani de zile să-i interzică lui GgB folosirea numelui de Steaua și a siglei, a desființat A.S.A. Tg.Mureș, din lipsă de fonduri, și a permis echipei primăriei, FCM, să folosească culorile și numele defunctei ASA. Nu pentru 57 de milioane de euro, nici de lei, nici de lei vechi. Nu, bre, gratis! Și, din 2013 încoace, Târgu Mureș se mândrește cu… continuatoarea tradiției, care are același nume cu al dispărutei – ASA, care, cică, e acronimul AS Ardealul… E chiar amuzantă afirmația celui ce era pe atunci președintele clubului: ”eu inițial am vrut să întregistrez echipa ca Asociația Sportivă Ardealul Tg. Mureș, dar m-au dat în judecată cei de la Clubul Sportiv Ardealul. Așa că am pus ASA. Nu este niciun acronim și nu înseamnă nimic.” Deci, anonima CS Ardealul a sărit ca arsă, dar ditai ministerul ba… Pentru că, probabil, nu ar fi primit nici banii plătiți pe o eventuală evaluare.

Așa că nu-mi rămâne decât să mă întreb: dacă GgB refuză să plătească suma pe care ar calcula-o iecsperții, cota-parte a secției de fotbal din întreaga valoare a CSA, își ia jucăriile și pleacă, ce se întâmplă? Va apărea o echipă nouă, Steaua Bethleemuului, să zicem, cu GgB patron, cu sediul pe undeva prin țară, jucând pe nu știu ce stadion lăsat în paragină și renovat de latifundiarul din Pipera. Dacă o mai avea chef… Dar Steaua? Steaua noastră? Se va dizolva unitatea militară, se va casa clubul, ca în cazul ASA? Că nu-l văd pe Tălpan semnând ștatul de plată al clubului agreat de CSA. Nu de alta, dar… kaputt kartela, neama parale pentru așa ceva.

Sau o fi ce bănuiesc eu? Totu-i pus la punct ca, în momentul când cedează GgB, să apară ”deus ex machina” un investitor gigea în locul lui Gigi, care să primească urgent tot: brand, siglă, stemă, nume, prenume, stadion, anexe, binecuvântarea tălpanilor etc.. Acu`, ce să zic, de mult aștept eu să scăpăm de pațachina din Pipera, dar cine-mi garantează că nu ne pricopsim cu vreun nețoi, vreun mititel, vreun negoiță, vreun mason sau vreun morar? Sau vreun vânător de elefanți…

Andrei Sava
Preluare de pe blogul personal Sam Murray

Nota Redacției:

 • Reamintim celor care nu-l cunosc pe Andrei Sava.  Este un stelist „pur sânge”, membru înregistrat al fcsteaua.ro din 2005,  având contribuții editoriale deosebite. Din păcate, de prin 2008, când s-au acutizat luptele dintre grupările de suporteri și în virtual, Andrei Sava a rărit prezența pe site.Începând din 2015, „schisma” și radicalismul  exacerbat dintre suporteri sunt cu mult mai grave, fiind invocată de unii insăși identitatea clubului de fotbal.  Întâmplător sau nu, cei mai virulenți în contestarea identității sunt tot radicalii de după 2008. De aceea îi înțelegem retragerea din dezbaterea forumistică și îi respectăm opiniile emise doar pe blogul său personal. Sperăm că într-o zi se va intâmpla și concilierea între „fracțiunile beligerante” și Andrei Sava va reveni cu opiniile sale direct pe site-ul nostru.

31 de comentarii la „Steaua, ASA și tălpanii

 1. xray Autor articol

  O similitudine clara, sub presiunea financiară și a evenimentele anilor 2000.

  MAPN-ul nu mai deține nicio ASA, pentru ca a fost desfiintata candva prin 2000, cam tot atunci cand echipa de fotbal a CSA Steaua s-a desprins si ea de MAPN.

  Motivele erau aceleasi: MAPN nu putea sustine financiar si, chiar daca ar fi putut, nu avea dreptul sa controleze echipe in ligile profesioniste de fotbal, pentru că UEFA rules.

  E terifiant cât de scurtă este memoria unora ca Talpan & Co.!

  Brandul evaluat de Cucu-bau SRL la 57,3 mil. euro nu mai putea susține financiar echipa de fotbal, mai ales după 1996. Dovadă sunt bilanțurile economice și pierderile raportate (click).  Notă: 10 miliarde lei în 1995-96 valorau cam 4-5 mil. dolari. Un jucător avea 20.000 dolari pe an, fără prime.

  Cristian Gațu, a declarat că a preluat șefia CSA în 1997 cu o datorie de peste 7 mil. dolari, o sumă imensă in acele vremuri!
  Interviu Gațu: Am preluat clubul Steaua pe minus 7 milioane de dolari și într-un an l-am dus la minus 800.000 de dolari (click)

  De ce scăzuse? Și pentru că în 1998, secția de fotbal CSA a fost dată la Asociația FC Steaua cu datorii cu tot!

 2. xray Autor articol

  PS

  „Dialog” tipic între un „adevărat” de-al lu’ Talpan și „prostimea roș-albastră”:

  Daniel Vladu
  „Bun,unde-i Steaua Bucuresti atunci?…Armata a desfiintat echipa… Si-au bătut joc de un simbol national…? Armata nu are nici o scuza pentru ca echipa de fotbal nu mai exista…si asta-i numai vina lor… Repet întrebarea: Unde-i echipa de fotbal a armatei Steaua…unde-i?”

  Steaua Libera
  „Ce întrebări tâmpite. Echipa de fotbal e la CSA. Cand va vrea sa o reactiveze, o va reactiva. Si echipa de baschet a avut perioade in care nu a activat si nimeni nu intreba atunci unde e. Si daca esti curios din cauza cui nu mai activează echipa de fotbal, răspunsul e sfântul Gheorghe.”

  Taras Bulba
  „E la CSA la sertar, daca e sa-i dam crezare lu’ „Steaua Libera” „:))

  Daniel Vladu
  „Nu asteptam raspuns la întrebare, mi-am dat si eu seama cu nu poti găsi ceva ce nu mai exista…si daca tie stimabile domn iti convine situatia cu echipa de fotbal si astepti o „reactivare”… ca vezi cică s-a mai întâmplat si cu echipa de baschet… atunci e vai de Steaua voastră Libera… Unde ai auzit talica la un club sa se întâmple…” Gata, ne-am plictisit de fotbal… il reactivam mai târziu”.PS. Nu-mi mai răspunde la întrebări…daca gandesti in felul asta,nu ai ce-mi spune”

  Steaua Libera
  „Asta e situatia, tovarase. Deal with it. Cu cat o accepti mai repede, cu atât mai bine pt tine.”

 3. xray Autor articol

  Burleanu la sport.ro… îi răspunde lui Talpan cu privire la dreptul de joc al Stelei în Liga 1 + cum crede că s-ar putea rezolva problema siglei:

  „Mi se pare o oportunitate pentru dumneavoastra sa aduceti cele doua parti la masa si sa creati o dezbatere. Asa vom vedea daca brandul Steaua valoreaza 57 de milioane. Steaua este un un brand national, pentru ca nu exista alte echipe cu astfel de performante.

  Mi-e dificil sa cred ca exista cineva care sa poata sa dea 57 de milioane pentru brandul Steaua si, atentie, sa nu poata sa evolueze in Liga I.

  In schimb, exista acea posibila cedare a brandului cu titlu de licentiere.”

 4. xray Autor articol

  Marius Baciu, căpitan stelist, a evoluat pe postul de fundaş central la Steaua între anii 1996-2002, și a prins CSA Steaua și FC Steaua.

  Fostul fundaş de la Steaua a dezvăluit la Prosport Live ce salariu primea la Steaua în a doua jumătate a anilor ’90 (1996-2002)
  „Salariile erau destul de mici în perioada în care jucam eu la Steaua, dar primele erau mari. Eu aveam 20.000 de dolari pe sezon, asta însemna cam două apartamente în Drumul Taberei… Eu n-am apucat negocierea cu domnul Becali, dar atunci se ajunsese la 100.000 de euro salariu la Steaua”, a declarat la prosport.ro Mariu Baciu.

  Astăzi, Alex Chipciu este remunerat la FC Steaua cu aproximativ 30.000 de euro lunar.

 5. geamspart

  Cu toate articolele voastre cu dedicatie, cu toate atacurile si ironiile… tot 0 fani oficiali va avea FCSB in „derby ul” cu Dinamo. Haideti, mai inventati ceva ca nu da roade planul vostru. De un an o tineti ca e aceeasi echipa, fara rezultate concrete pe stadion, acolo unde conteaza cu adevarat.

  Usor e sa dai din gura, mai greu cu practica.

  1. alexandru-h

   @geamspart

   Amice, esti idiot, vorba lui Caragiale. De un an de zile Steaua ti-a castigat un campionat si 2 cupe – astea ce sunt? Nu rezultate concrete pe stadion, acolo unde conteaza cu adevarat?

   1. xray Autor articol

    @Alexandru H

    Corect!

    Mai mult, în ultimii 5 ani a câștigat 7 trofee interne: 3 titluri de campioană, 2 Cupe ale României, 1 Supercupă, 1 Cupa Ligii și a mai jucat în 4 finale (1-Cupa României și 3-Supercupă).
    Tot în ultimii 5 ani, a paricipat în UEFA: 1 dată în grupele CL, de 4 ori în grupele EL, a câștigat o grupă de EL, a ajuns de 2 ori în primăvara Europeană și o dată în optimi de finală EL, după ce a trecut de Ajax și a învins o dată și pe Chelsea, regina Europei en titre la acea dată și care și-a adjudecat si Cupa EL în acel sezon.

    Toate pe stadion și făcute de aceași echipă FC Steaua („FCSB”), nu de „Steaua” din sertarul lui Talpan!

    Scăderea de turație din acest sezon se datorează primenirii lotului, etapă prin care trec toate echipele din lume, nu pentru că s-a schimbat sigla.

   2. geamspart

    @alexandru-h

    Specialistule, Gurule Stelist, Atotcunoscatorule, eu ma refeream la suporteri si la prezenta. In mintea voastra sunt doar rezultatele. Eu NU ma refeream la ele.

    Timpul le va rezolva pe toate.

    Acum ia-te de mana cu Xray si va pot explica cum se ajunge la Stadionul Dinamo daca nu stiti. Nu e foarte greu. O sa va integrati complet cu specimenele de la tribune de la ei. E ok. Fara griji, o sa fie bine.

    1. xray Autor articol

     @geamspart

     Să înțeleg că tu nu ești doar geamspart, ești și șerpaș în Groapă, un fel de human-GPS! 🙂
     Ai rămas pe vremea abacului. Am GPS și la mașină și pe telefon, cu o voce blondă, nu de geam spart. 😉

     1. geamspart

      @xray

      Pff, uite unde era glumetul de pe site. Berea e la rece ? Fotoliul e asezat in pozitia corecta ? Seminte de bostan ? Laptopul langa tine pentru comentarii live ? Netul e bun in provincie ? Felicitari, esti un „adevarat suporter”. FCSB are nevoie de tine. Pacat ca sunteti doar vreo 5.

     2. xray Autor articol

      @geamspart

      Bravo! Ai ghicit! Văd că ești și un vizionar nepereche, ceva între Mafalda și Nostradamus! Păcat că ești singur, home alone cu fiber link! 🙂

  1. alexandru-h

   @piece-of-mind

   Ah, adica aspectul cel mai irelevant al intregii afaceri? Vorbim de peluzele care dupa un an de zile inca asteapta sa fie informate in privinta existentei echipei Steaua dupa ce timp de un an de zile s-au intrecut in a ataca aceasta echipa mai mult decat adversarii traditionali ai ei?

   Prefer sa vad in stadion suporteri dinamovisti, ce traiesc acest meci precum un derby, recunoscand astfel ca joaca impotriva adevaratei Steaua, decat stelistii de hartie, ce nu au trecut de stadiul „hai sa anuntam ca facem societate pe actiuni si apoi sa nu mai zicem nimic vreo 6 luni, poate nu-si mai aminteste nimeni ca suntem doar papagali”. Sau „echipa de fotbal e la CSA. Cand va vrea sa o reactiveze, o va reactiva”. De suporteri ca astia nu are nevoie nimeni.

   1. empyro

    @ alexandru-h

    Povara celui mai bun club din tara, ala cu brand de 57 de milioane si cu fani 50% din populatia microbista. Aduna pe langa toti neavenitii si toate lipitorile. Orice dubios, orice carciumar (vezi Cotnari „am alocat in consiliul de administratie 100.000 pentru marca 🙂 )isi face reclama gratuita.

 6. jac87

  @Geamspart

  1. Nu te enerva prea tare. Apar ridurile…e nasol !
  2. Daca nu tii cu Steaua ( FCSB aia…ii stii,nu? ..) nu stiu ce cauti pe site dar e dreptul tau sa scrii si sa divaghezi orice situatie din perspectiva ta.
  3. Suporterii nu au mai venit datorita neclaritatii situatiei. Dupa cum vezi, cu timpul, se observa faptul ca este o marlanie a CSA-ului, Mapn-ului…samd… Detalii detali…
  4. Daca nu-l suporti pe Gigi Becali, nu trebuie sa dai in Varela & Co. Pana la urma analfabetul a fost singurul care a aratat ceva scris. Talpan saracu nu stie ce vorbeste. Mi se pare un om cu o inteligenta sub-mediocra dar este platit si trebuie sa isi faca „treaba”.
  5. Am vazut ca esti priceput la ironii. Pai cea mai tare ironie e ca esti anti-FCSB insa ai cont pe site-ul asta. Un adevar trist!
  6. Am fost pe stadion cand tu, ma indoiesc ca stiai sa scrii cuvantul.
  7. Legat de Brand/Marca dupa primii 10 ani de folosinta, trebuie sa platesti din nou taxa de licenta ( nu iti dau legea..pune mana si citeste !!! ) . 2014 minus 2004 = 10 ani. Ce ti-e si cu coincidentele astea…
  8. Ghencea arata ca Ferentari
  9. Ghencea nu poate fi folosita decat de echipa asta, nu de alta de prin sertare.
  10. M-am plictisit sa scriu, si sunt la birou. Am treaba,

  Numai bine,

  1. geamspart

   @ jac87

   1. Ai incercat tu ceva aici dar nu ti a iesit. Mai incearca.
   2. Eu tin cu Steaua. ( si da..FCSB nu e Steaua ). Eu s pe site aici de minim 10 ani. Tu ce cauti aici ?
   3. Si daca situatia e neclara, ce te face sa crezi ca e ca voi ? Eu nu observ nicio marlanie din partea Mapn ului ci din contra, o „marlanie” din partea Ciobanului care si a insusit ceva ce nu i al lui si acum ca s a aflat, tot nu vrea sa scoata bani din buzunar, doar sa bage.
   4. Unde am dat eu in jucatori ? A aratat ce i a convenit, ceva ce s a aratat ca n avea nicio legatura cu sustinea el. Da, Talpan nu stie sa vorbeasca, dar stie sa faca acte si procese pentru instaurarea adevarului si a normalitatii. Nu toata lumea trebuie sa stie sa vorbeasca in public. El e jurist, vorbeste prin acte.
   5. Iar nu ti a iesit nimic aici. Pariez ca esti fan Gadea. Se vede ca esti nou pe aici. Pune mana si citeste articolele si comentariile de acum 5 ani de pe site…sa vezi o mica-mare diferenta de directie si viziune a site ului. Eu am cont aici de cand site ul avea o atitudine normala, nu slava la Cioban.
   6. Iti garantez ca am mai multe meciuri ale Stelei vazute pe stadioane decat o sa ai tu in 3 vieti. Deci care pe care ?
   7.Asa, si ?
   8. Ghencea cartierul sau complexul ? Indiferent la care te ai referit, cu parere de bine iti spun ca te inseli. Arata mai bine decat arata cand se juca acolo. Tu du te pe Mall Arena unde o poti urmari pe Fcsb in conditii civilizate.
   9. Ca zici tu ? Ghencea este casa Stelei si punct.
   10. Prost eu ca stau sa raspund la unii cu aere de superioritate fara nicio baza solida.

   11. Plusez eu. Cum pm Fcsb sa fie Steaua cand nu are voie sa foloseasca numele de „Steaua”, cand are o emblema facuta in 2 zile dupa mintea creata a Ciobanului cu steaua lui in opt colturi, sfanta si galbena, cum sa fie Steaua cand joaca meciurile de acasa la Pitesti, cand n are baza de pregatire, cum sa fie Steaua cand 90% din oamenii vechi nu mai vin la meciurile ei, cum sa fie Steaua cand nici palmaresul nu l mai are ( chiar daca voi va luati dupa Cioban si sustineti ca e la el ) Cum? Cum? Ganditi in pm. Daca maine schimba Ciobanul numele in Fc Pipera si se muta in Pipera cu jucatori si cu Meme in frunte, e tot Steaua, nu ??
   12. Hai adio.

   1. bujold

    @geamspart.
    6. Primul meci al Stelei pe care l-am vazut pe stadion a fost in septembrie 1972 – Steaua-Rapid 1-1, intr-un cuplaj in care Sportul a batut pe Dinamo cu 3-0.
    2. Daca FCSB nu este Steaua cine te opreste sa te duci la meciurile Stelei si sa o sustii? Cine te opreste sa mergi sa comentezi pe site-ul Stelei si vii sa comentezi pe site-ul FCSB-ului.
    3. Ce vrea MAN-ul? Cu exceptia banilor? Sau, in lipsa banilor, sa distruga, romaneste, gaina care facea oua de aur. Sau, cine stie, sa incerce sa puna mana, din nou, pe echipa si s-o dea unuia cu dedicatie. Probvlema este ca, chiar daca noi nu-l suportam pe cioban, ciobanul macar a tinut echipa in viata ba, chiar, a obtinut si rezultate cu ea, nu ca alti investitori ai lui peste, pe la Dinamo sau Rapid… Cine stie cu cine vrea armata sa ne procopseasca daca legile sportive i-ar da voie. Naspa e ca nu se mai poate. O avea armata o sigla… Sportiv n-are nimic. Cam asta e cu adevarata Steaua si neadevarata Steaua…

  2. joseph

   @jac87
   problema e destul de complexa si se pare ca Peluza Sud nu a strigat degaba ani de zile ca lucrurile nu sunt in regula. de ceva timp am ajuns in situatia de care ne temeam… sa se puna chiar problema disparitiei echipei si ma mir ca puteti sa va plasati intr-una din tabere si nu vedeti ca Steaua este prinsa intre FCSB/Becali si CSA si toate partile au interesele lor si probabil si niste „cadavre” prin dulap de la manevrele facute pana acum… si din cauza asta probabil nici nu s-au putut intelege pentru a rezolva si ingropa toata povestea.

   noi, cu toate greselile noastre, nu avem alt interes in minte decat al Stelei si tragem de ani de zile un semnal de alarma pe care prea putini l-au auzit cand trebuia si pe care multi nu il inteleg nici acum. din pacate la cum arata acum situatia, doar justitia mai poate face lumina, dar asta probabil o sa mai dureze ceva

   si daca ziceti ca subiectul este nou… http://www.prosport.ro/sport-life/special/dovada-becali-minte-armata-n-acceptat-niciodata-pierderea-echipei-fotbal-comandantul-csa-steaua-prosport-2001-poarta-ilegal-emblema-sigla-e-armatei-s-au-nascut-1998-numesc-intamplare-fc-steaua-15097613

 7. bijoux

  Degeaba-i desenezi lui geamspart. Omu’ intra doar pt. ca are tema. Din pacate pt. el nu mai poate prosti pe nimeni. S-au mai desteptat chiar si cei care, nu cu mult timp in urma, erau de partea ofiteroilor. Mai sunt o mana de oameni care inceaca sa manipuleze si sa destabilizeze. In curand vor disparea si ei.
  Asa cum bine ai spus, multi il injuram pe Becali pt. derapajele pe care uneori le are, parca din ce in ce mai putin. Asta nu inseamna sa nu avem suficienta luciditate pt. a analiza corect situatia ultimilor 15 ani. A tinut echipa, asa cum ai subliniat si tu, la un nivel decent, nexistand an, cu exceptia primului, parca (1999-2000), in care echipa sa nu joace in Europa. Mai mult, 11 ani consecutiv ne-am calificat in grupe. Nu mai amintesc celelalte rezultate, spun eu onorabile, obtinute in aceasta perioada, pt. ca le stim cu toti. Mai spun doar atat: pana sa vina ‘ciobanul’ sa bage bani terminam la 20 si ceva de puncte in spatele gunoaielor tiganului batran si a militienilor.

 8. piece-of-mind

  Da, imi fac mea culpa, confirmând faptul ca, fiind de partea ofiteroilor, am tema sa intru aici si sa manipulez, întocmai ca geamspart. Eu unul primesc si bani pentru asta, in curand o sa reusesc sa imi cumpăr in format Blu Ray filmul „Blood Diamond”…băi bijuteria lui peste prăjit, mai ai de gand sa aberezi mult? Sau esti cumva S.O.S., UTCopos, Anfield reloaded?

  1. empyro

   @ piece-of-mind
   Nu crezi ca esti cam agresiv la adresa dumnealui ? Nu ca as cunoaste cine e personajul. Poate e tot xray, deghizat.
   Cum spuneam, poate ne mai ia valul, dar frumos ar fi sa ne mentinem pe linia de plutire, asa cum i-ai sugerat tu lui AH sa nu mai „admonesteze gratuit”, userul geamspart.

  2. bijoux

   @piece-of-mind
   Cu ce am aberat domnule cu mintea agera? Ce va deranjeaza? Faptul ca suporterii care n-au niciun fel de interes NU SUNT de partea Armatei? Sau ca majoritatea stelistilor realizeaza ca Gigi, asa cioban cum este, nu si-a batut joc de echipa si ca fara el putea fi, sau ar fi putut fi, mult, mult mai rau? Remember pe ce loc eram cand a venit Gigi cu banii (parca 8, cu -4 la adevar) si la cati ani lumina am terminat campionatul 1988-’89 fata de gustul ciorbii si militieni?
   Hai fiti serios si nu mai tineti partea celor intra aici doar pentru a manipula si intoxica. Gandesc ca nu faceti si dvs. parte dintre ei.

 9. piece-of-mind

  @ Bijoux

  Ma deranjeaza insinuarile ca am scrie cu tema.

  @ Empyro

  Nu crezi ca esti prea vigilent? :))) Ti-ar fi placut sa fie XRay deghizat, este? :)) Maine ce faceti, mergeti in Groapa?

Lasă un răspuns