FCSTEAUA.RO

Steaua, ASA și tălpanii

Situația conflictului dintre Ministerul de Război și Războinic este atât de complicată încât nici măcar cei de specialitate nu pot ajunge la o concluzie comună, juriștii fiind de partea uneia sau alteia din părți. Întrucât nu cunosc toate amănuntele privatizării secției de fotbal a clubului Armatei, nu m-am hazardat să mă pronunț pro sau contra vreuneia din cele două combatante – CSA și FC.

Ce mă miră este faptul că se trece mereu peste faptul că privatizarea n-a început-o GgB, ea având loc în 1999, când secția de fotbal a devenit FC Steaua, iar patroni erau Păuneștii.

Printre multele care s-au scris și se scriu despre necazul nostru, citesc în GSP-ul de azi un articol foarte interesant:  Ce urmărește Armata în conflictul cu Steaua: banii sau salvarea brandului? Cum a distrus MApN-ul un nume de tradiție pentru că nu aducea profit.

Din start, autorul, dl. Sergiu Alexandru, sintetizează situația: ”MApN susține că formația patronată de Gigi Becali nu este continuatoarea echipei înființate de Armată, echipă care câștiga Cupa Campionilor Europeni. Anul trecut a redobândit emblema în instanță și acum se pregătește să ceară recuperarea unui prejudiciu provocat de clubul lui Becali în intervalul 2004-2015.” După care precizează un lucru esențial: decizia a venit ”exact în momentul în care echipa mergea foarte bine și producea bani.” Pentru că, de fapt, aici e explicația înverșunării cu care Armata se zbate pentru ”redobândirea proprietății”. Să nu uităm că Steaua e singura echipă aflată în această situație. N-am auzit ca Internele, Transporturile sau mai știu eu cine să evalueze brandul Dinamo, Rapid, sau altul și să ceară ceva actualilor patroni. Chiar dacă n-ar fi fost vorba de 57 de milioane de euroi, ci de câțiva firfirici…

Și, absolut firesc, dl. Alexandru sesizează că MApN-ului nu i-a păsat de altă echipă a sa, de  Asociația Sportivă Armata Târgu Mureș. Normal, pentru că ”echipa nu produce nimic și nu aduce niciun beneficiu financiar.” Același minister, care s-a luptat ani de zile să-i interzică lui GgB folosirea numelui de Steaua și a siglei, a desființat A.S.A. Tg.Mureș, din lipsă de fonduri, și a permis echipei primăriei, FCM, să folosească culorile și numele defunctei ASA. Nu pentru 57 de milioane de euro, nici de lei, nici de lei vechi. Nu, bre, gratis! Și, din 2013 încoace, Târgu Mureș se mândrește cu… continuatoarea tradiției, care are același nume cu al dispărutei – ASA, care, cică, e acronimul AS Ardealul… E chiar amuzantă afirmația celui ce era pe atunci președintele clubului: ”eu inițial am vrut să întregistrez echipa ca Asociația Sportivă Ardealul Tg. Mureș, dar m-au dat în judecată cei de la Clubul Sportiv Ardealul. Așa că am pus ASA. Nu este niciun acronim și nu înseamnă nimic.” Deci, anonima CS Ardealul a sărit ca arsă, dar ditai ministerul ba… Pentru că, probabil, nu ar fi primit nici banii plătiți pe o eventuală evaluare.

Așa că nu-mi rămâne decât să mă întreb: dacă GgB refuză să plătească suma pe care ar calcula-o iecsperții, cota-parte a secției de fotbal din întreaga valoare a CSA, își ia jucăriile și pleacă, ce se întâmplă? Va apărea o echipă nouă, Steaua Bethleemuului, să zicem, cu GgB patron, cu sediul pe undeva prin țară, jucând pe nu știu ce stadion lăsat în paragină și renovat de latifundiarul din Pipera. Dacă o mai avea chef… Dar Steaua? Steaua noastră? Se va dizolva unitatea militară, se va casa clubul, ca în cazul ASA? Că nu-l văd pe Tălpan semnând ștatul de plată al clubului agreat de CSA. Nu de alta, dar… kaputt kartela, neama parale pentru așa ceva.

Sau o fi ce bănuiesc eu? Totu-i pus la punct ca, în momentul când cedează GgB, să apară ”deus ex machina” un investitor gigea în locul lui Gigi, care să primească urgent tot: brand, siglă, stemă, nume, prenume, stadion, anexe, binecuvântarea tălpanilor etc.. Acu`, ce să zic, de mult aștept eu să scăpăm de pațachina din Pipera, dar cine-mi garantează că nu ne pricopsim cu vreun nețoi, vreun mititel, vreun negoiță, vreun mason sau vreun morar? Sau vreun vânător de elefanți…

Andrei Sava
Preluare de pe blogul personal Sam Murray

Nota Redacției:

  • Reamintim celor care nu-l cunosc pe Andrei Sava.  Este un stelist „pur sânge”, membru înregistrat al fcsteaua.ro din 2005,  având contribuții editoriale deosebite. Din păcate, de prin 2008, când s-au acutizat luptele dintre grupările de suporteri și în virtual, Andrei Sava a rărit prezența pe site.Începând din 2015, „schisma” și radicalismul  exacerbat dintre suporteri sunt cu mult mai grave, fiind invocată de unii insăși identitatea clubului de fotbal.  Întâmplător sau nu, cei mai virulenți în contestarea identității sunt tot radicalii de după 2008. De aceea îi înțelegem retragerea din dezbaterea forumistică și îi respectăm opiniile emise doar pe blogul său personal. Sperăm că într-o zi se va intâmpla și concilierea între „fracțiunile beligerante” și Andrei Sava va reveni cu opiniile sale direct pe site-ul nostru.
Exit mobile version