Președintele FRF, despre retrogradarea Stelei: “Situații din astea halucinante nu au cum să se întâmple”

de | septembrie 2, 2015

Juristul Clubului Sportiv al Armatei lt-colonelul Florin Talpan, a declarat în presă și prin Comunicate că a cerut la FRF și LPF la retrogradarea echipei SC FC Steaua București SA (FCSB) , pe motiv că nu este continuatoarea formației care cucerea Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Talpan: ” Consider că FRF şi LPF nu trebuiau să permită ca noua echipa FCSB să evolueze direct în prima divizie ca şi continuatoare a legendarei Steaua Bucureşti, ignorând hotărârea irevocabilă a ICCJ. Mai mult, nici până în prezent nu au informat UEFA corect, aceştia continuând să afişeze FCSB-ul cu palmaresul care aparţine CSA-ului.

FRF și LPF au refuzat să pună în aplicare decizia din decembrie și am fost nevoiți să luăm această măsură acum. Cele două nu trebuiau să permită ca noua echipă, FCSB, să evolueze direct în prima ligă ca și continuatoare a FC Steaua București. Au ignorat hotărîrea Înaltei Curți. Am tot așteptat, nu știu de ce se tolerează în continuare. Hotărîrea e definitivă și irevocabilă.

Palmaresul nu a fost cedat niciodată celor de la FCSB. Palmaresul face parte exclusiv din patrimoniul CSA, conform legii. Noi am tot așteptat, am notficat FRF și LPF să dispună măsurile care trebuie luate în mod normal.

 • N.R. – Juristul Talpan a explicat, în direct, ce inseamnă „conform legii„: „Palmaresul aparţine prin lege CSA Steaua Bucuresti, adică în temeiul Regulamentului de organizare şi functionare a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, art. 23 alin 1 lit. d).

Președintele FRF a vorbit azi despre această situație

La plecarea spre Budapesta, alături de delegația tricoloră, acolo unde naționala joacă vineri cu Ungaria în preliminariile Euro 2016, Răzvan Burleanu a fost întrebat dacă a primit vreo cerere de la CSA/MApN ca Steaua să fie retrogradată.

 • Reporter:  Ați primit vreo cerere de la Armată ca Steaua să fie retrogradată?
 • Burleanu: Eu nu, poate dumneavoastră. Nu am primit absolut nicio solicitare. Am văzut un comunicat (face o grimasă) atâta tot, nimic mai mult.
 • Reporter: UEFA a întrebat ceva?
 • Burleanu:  Nici UEFA nu a întrebat nimic. Nu, situațiile sunt clare și subiectul nici nu ar trebui să se mai rostogolească.  Steaua este acolo indiferent de numele pe care-l poartă, Steaua sau FCSB, joacă în Liga 1. În momentul de față au ca obiectiv câștigarea campionatului după ratarea calificării în competițiile europene.Situații din acestea halucinante vă asigur că nu au cum să se întâmple.

Declarația  video este  aici (click) la digisport.ro

XRay

 

12 comentarii la „Președintele FRF, despre retrogradarea Stelei: “Situații din astea halucinante nu au cum să se întâmple”

  1. xray Autor articol

   @ssk

   In cel mai rau caz nu se mai poate numi FC „Steaua Bucuresti”, ci doar FC „Steaua”. A recunoscut asta si Boroi: „„… brandul este „Steaua Bucureşti”, iar „Steaua” este substantiv comun. Nu o să poată să interzică nici CSA Steaua şi nici alte entităţi folosirea cuvântului „Steaua”. Dar „Steaua Bucureşti” aparţine doar Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti„.

   Totusi, echipa nu se numeste si nici nu se va numi „FCSB”. In primul rand FCSB nu este un nume, ci o abrevire! De exemplu „FCV” au si Vaslui si Viitorul. Asta nu insemna ca „FCV” determina unic o echipa.

   PS
   De exemplu, o paralela, pentru că „destinele” sunt asemanatoare.
   Dinamo
   -clubul MI se numeste CS Dinamo București, inclusiv echipa de fotbal din liga a V-a.
   -clubul privat de fotbal se numește SC Dinamo 1948 SA ( FRF )
   Deci nu are „București”. Nu mai spun de sigle care sunt total diferite.

   Steaua
   – clubul MApN se numeste CSA Steaua București
   – clubul privat de fotbal se numește SC FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI SA ( FRF )

   Poate renunța oficial la București, exact ca Dinamo.

  2. vitto

   de ce dispare Steaua…..?
   tu (generic) chiar nu stii acum care este Steaua cea adevarata? ai nevoie ca cineva sa ti-o arate, ai nevoie de o decizie a „unui for competent”? chiar nu va mai aduceti aminte care este echipa sufletului nostru? chiar tineti cu disperare sa fiti mai „saraci”? asta va doriti?

 1. piece-of-mind

  Da, SSK, asta e marea problema…daca echipa actuala continua din punct de vedere sportiv acolo unde e acum, dar insa nu se mai poate numi Steaua (noi doi stim ca riscul asta exista si nu e de neglijat, a confirmat-o chiar Adi Popa in interveiul de zilele trecute), lucrurile sunt limpezi. Din pacate!

 2. xray Autor articol

  PS2
  Trebuie sa admitem o realitate a României și a fotbalului din secolul 21.
  1) Legal, CSA nu poate fi club profesionist de fotbal. Privatizarea este obligatorie dacă se vrea in UEFA.

  2) Nu poate fi semnul identic între CSA și un FC, indiferent cine ar fi acționarii la FC. Chiar daca, să zicem, ar avea actiuni acolo și CSA.
  Un FC nu este o clona privată a CSA. Este altă entitate juridică și sportivă. FC-ul este continuatorul privat în fotbal a CSA, nu un CSA mascat cu o pălărie de privat.

  A repeta de fiecare data cand nu mai place mutra noilor acționari la FC, „Steaua (fotbalistica) înseamnă CSA”, „să vină Armata”, inseamnă ca niciodata nu se va scapa de balciul pe care il traim si acum. Va fi acelasi balci, dar cu alte personaje.

  1. ronnie

   Inca o realitate a Romaniei e faptul ca tu habar nu ai despre ce vorbesti.

   1. Oricine poate sa detina legal un club profesionist de fotbal. Nu spune nicaieri ca CSA(care detine deja si alte echipe) nu poate avea o echipa in liga 1. De aia primaria Craiova are o echipa in liga 1. Regulile sunt destul de clare: Echipele care participa in cupele europene nu trebuie finantate de stat.

   Nu ca romanii nu ar fi trecut peste aceste reguli. Toate echipele mici primeau si inca mai primesc ajutoare de la primarii.

   2. Gresit din nou. Daca echipa de fotbal primeste de la CSA dreptul de a folosi marca Steaua Bucuresti, e Steaua Bucuresti si poate purta absolut orice emblema detinuta de CSA.

   Daca nu ai habar despre nimic, de ce mai vorbesti?

   1. xray Autor articol

    Habar nu ai tu! Numai dezinformezi!
    1) Primaria din Craiova nu are echipa in liga 1 Ca e a primarie e doar in folclor, cu care invadezi si tu virtualul..
    Societatea comerciala „CLUBUL SPORTIV U CRAIOVA S.A.” e membru afiliat la FRF
    Renașterea echipei de suflet a Craiovei are la baza un contract de asociere încheiat între trei entități, conform legislației în vigoare, fără a se constitui într-o nouă societate cu personalitate juridică. Părțile, una de drept privat și două de drept public, sunt: Club Sportiv U Craiova S.A., C.S. Universitatea Craiova și Municipiul Craiova. Club Sportiv U Craiova S.A. va asigura, din surse proprii și surse atrase, tot suportul financiar necesar desfășurării activităților sportive, de administrare și organizare a obiectului central de activitate: fotbalul. Societatea comercială, deținătoare a Certificatului de Identate Sportivă, va înscrie echipele de copii, juniori și seniori în campionatele și competițiile de fotbal, naționale și internaționale, demarând cu înscrierea echipei de seniori în Liga a II-a de fotbal profesionist, în sezonul 2013-2014.” ( link )

    Legal, CSA nu poate infiinta club privat in interiorul CSA. Nu are nici macar in Regulamentul de organizare si functionare. Poate avea actiuni la un club privat, dar asta presupune „finantare de stat” a acelui club.

    2) Cine a zis cu nu poate da marca Steaua? O poate da si la Voluntari, de exemplu, dar nu o poate controla si nici nu e continuatoarea „Stelei”, ci o clona.

    PS
    Ma refeream la realitatea economica a Romaniei.

 3. ronnie

  In prostia lui, xray tocmai v-a aratat cum o sa arate noua echipa a Stelei. Va fi o asociatie in care CSA Steaua Bucuresti va avea jumatate, iar cealalta jumatate va fi reprezentata de o asociatie care se va ocupa de administrarea si finantarea echipei. Deci CSA poate sa faca echipa de fotbal. Restul nu mai conteaza.

  CSA Steaua Bucuresti e singura Steaua Bucuresti.

Lasă un răspuns