Negroslovacii l-au trimis pe oier la coada vacii…

de | iulie 24, 2015

Meci de coşmar. Steaua – Trencin! Nimeni nu-şi imagina că, după 2 – 0 în deplasare, Steaua va tremura, pînă în ultima secundă, fiind bătută, acasă, cu 3-2! Echipa noastră nu merge deloc. Sau merge brambura, ca un şontorog epileptic, în studenţia mea, care, de la Facultatea de Drept a făcut două zile pînă la Gara de Nord.

Întors de la arabi, Mirel ibu Rădoi s-a dat sultan şi l-a dat afară pe Tamaş, care n-a venit la antrenament. Asta-i situaţia, muncise omul în schimbul de noapte, la „şpriţuri mari de vară” (Şt.O. Iosif) şi la spart uşi – ce, credeţi că lui i-a fost uşor? Tamaş în norocul lor de machitori din fotbalul românesc, că aşa făceau şi Pîrcălab, şi Dumitrache, şi Iovan, şi Bumbescu. Cu cît erau mai de neînlocuit, cu atît mai vîrtos trăgeau la măsea! Ultimii doi, Iovan şi Bumbescu, ne-au mîncat (băut) finala Cupei Campionilor Europeni, din 1989, de la Barcelona. Pe „bulevardele” lor au zburat turboreactoarele Gullit şi Van Basten, care ne-au dat cîte două goluri. Nu-mi venea să mă ridic de pe scaun şi să ies din stadion.

Unde era Gigi Becali atunci? Făcea de strajă la uşa blocului unde locuia prietenul meu, Gigi Becali aşteptîndu-l cu bidoanele de brînză, mai albă ca Biserica Albă de peste drum. Azi, prin tot felul de şmecherii proprii acestei familii de machidoni, s-a făcut stăpîn pe cel mai important brand al fotbalului românesc. Pe care l-a transformat într-o afacere de familie. A vrut el, proaspăt eliberatul (că doar e scriitor!) să-l ungă antrenor pe finul lui? L-a uns! Cine era să-i stea împotrivă, Viorel Hrebenciuc (tot cu un picior în puşcărie) şi Viorel Păunescu (a împlinit, recent, 80 de ani, să trăiască)?! Niminea. Numai că Mirel nu e antrenor. Nu numai că n-are licenţa necesară, dar el n-a antrenat, niciodată, nimic. Cheia succesului din Slovacia a fost prezenţa lui Tamaş ca stîlp al apărării. Cheia eşecului din România a fost eliminarea, brutală, a lui Tamaş din lot. Nimeni nu-i atît de naiv să creadă că foarte crudul Rădoi şi-a permis o asemenea măsură radicală de capul lui. E clar că ordinul l-a dat naşul. Care, probabil, vrea să facă o echipă din călugării de la Muntele Athos. În poartă: Varsarafie. Fundaşi: Pafruntie, Nectarie, Macarie, Sofronie. Şi tot aşa.

Fireşte că nu trebuie tolerate actele de indisciplină. Dar cînd ai vîndut o întreagă echipă, în frunte cu fundaşul central Chiricheş, te mulţumeşti şi cu înlocuitorul acestuia, n-ai încotro. Adică tu, ca patron lacom de bani, ai voie să-i haleşti pe jucători la micul dejun, dar jucătorii n-au voie să bea nimic, pe canicula asta? Respectă, ca să fii respectat. În rapacitatea lui de om disperat, Gigi Ţînţarul a făcut ca Steaua să fie de nerecunoscut. Nu mă refer doar la steaua (vigneta) echipei, care a fost schimbată, fiindcă cine este el să se facă stăpîn pe ea? Mă refer la peticirea dalmaţiană a lotului. El, care nu suporta nici negri, nici arabi, a băgat în teren cea mai „colorată” echipă din Europa! La un moment dat, dacă nu mă înşel, erau 6 străini la 5 români! Unde se va opri, în ritmul ăsta? Pe cine a mai pus ochii lui de bişniţar? El însuşi a spus-o, că Steaua e o afacere (?!). Nu-ţi e, mă, ruşine? Iar te trage aţa la puşcărie? Pune, mă, echipa în bidoane şi vinde-o la preţ de telemea, dacă numai asta ai în creierul ăla plin de muci. Cum te-a reeducat închisoarea? Aiurea, ai ieşit şi mai ticălos de acolo.

Am scris toate aceste rînduri după ce am dormit cîteva ore. Aşadar, nu imediat după meciul de coşmar. Noaptea e un sfetnic bun. Poate. Dar ce sfaturi să-mi dea ea, noaptea asta, ca să scap de senzaţia de vomă pe care o am? Ca stelist şi ca român. Ne-a umilit, acasă la noi, o adunătură de anonimi. În 1988, am fost la Praga, la meciul prin care Steaua zdrobea, cu 5-1, pe campioana Cehoslovaciei. Azi, epigonii cei mai îndepărtaţi ai cehoslovacilor, negroslovacii, au dat stingerea în garnizoana unde un analfabet se crede „războinicul luminii”. Care lumină? Feştila de la căpătîiul unei legende. Nu merge aşa. Cineva trebuie s-o scoată pe aschimodia asta, îmbătrînită în rele, de la cîrma echipei. Decît să te bată, la tine acasă, orice anonimă, mai bine lipsă. Ce-am ajuns noi? Sacul de box al tuturor samsarilor Africii şi Ţărilor Arabe?

CORNELIU VADIM TUDOR 
23 iulie 2015

Preluare de pe ziarultricolorul.ro

Nota Redactiei:

Corneliu Vadim Tudor este un stelist cu vechi state, nu un jurnalist oarecare. Stelist convins, a fost un apropiat și un obișnuit al clubului militar Steaua, insoțind oficial echipa în toate deplasările externe, chiar si la Sevilla ’86.

 • Imagini-document filmate in 1988 cu Valentin Ceausescu, Hagi si Vadim Tudor (click). Mai pot fi vazuti: Gica Hagi, Marius Lacatus, Tudorel Stoica, Adrian Bumbescu, Silviu Lung, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu, Iosif Rotariu, Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu si Cosntantin (Tica) Danilescu.
 • Imagini rare, filmate in toamna lui 1988, dupa victoria obtinuta de Steaua la Moscova, 2-1 cu Spartak (goluri Lacatus si Balint). Video cu echipa in avion (click). Era si Vadim Tudor( min 2:38).
 • Pe 19 aprilie 1989, Steaua se califica pentru a doua oara in finala Cupei Campionilor Europeni, dupa un rezultat de egalitate, 1-1, obtinut în deplasare cu Galatasaray, campioana Turciei. Meciul nu a avut loc la Istanbul, ci la Izmir. La acel joc a asistat si Valentin Ceausescu. Corneliu Vadim Tudor a asistat şi el la partida, fiind trimisul special al publicatiei “Saptamana”. Delegatia romanilor s-a intalnit, la Izmir, cu marele violonist roman Ion Voicu. Fostul senator a insistat pe langă Valentin Ceausescu ca Ion Voicu sa se intoarca la Bucuresti în acelasi avion cu echipa Steaua. Cum ros-albastrii s-au intors fericiti si calificati, maestrul violonist le-a oferit un mic recital de vis în avion, cu vioara Stradivarius pe care i-o oferisera autoritatile romane.

 

Publicăm/preluăm toate opiniile steliștilor care spun ceva argumentat și coerent despre Steaua.  Această cronică-pamflet este savuroasă și cât de cât obiectivă, dar nu suntem de acord cu tenta xenofobă a bardului, referitoare la lot, și ne delimităm de ea.

XRay

 

21 de comentarii la „Negroslovacii l-au trimis pe oier la coada vacii…

  1. xray Autor articol
   Vitto, și „măscăricii” au voce si pot emite opinii cu care putem fi sau nu de acord. Lumea roș-albastră este o comunitate cu opinii diverse.

   Îndiferent de opinia ta, CVT-ul este un stelist, o voce, un condei talentat, o cultură, chiar dacă e limpede că îi lipsește și o doagă. Dar oare câți dintre noi steliștii sunt perfecți? 🙂

   Referitor la articol, este un pamflet acid, și trebuie luat ca atare, dar în materie de cum s-au făcut transferurile Vadim are dreptate. Altfel spus, același lucru l-am scris și eu, înclusiv în cronică, și Andrei Sava în „Bulan” și mulți alții. Am impresia că și tu. CVT și-a spus opinia lui, e drept cam acidă, dar fără să jignească Steaua sau suporterii ei, cum fac alți „adevărați” sau „neadevărați”. Nimic din ce a scris nu este antistelism sau invrăjbire între suporteri!

   Fiind un site al tuturor stelistilor, incerc să cuprind cât mai diverse opinii prin preluari, pentru că userii sunt „muți” și „Redacția” goală. Mulți sunt tari numai in pietre de pe margine în munca altora. 🙂
   Opiniile diverse se publică NUMAI pentru dezbatere pro-contra, nu ca rampă de lansare talente literare. Se publică opinii, nu se promovează autori.

   In fine, nu putem fi „Frația 2”, cenzurând în direcția opusă! Atunci am fi ipocriți daca i-am mai arăta cu degetul!

   Mai mult decât orice pe lume iubesc libertatea de exprimare. Să spun ce gândesc fără teama ca nu da bine la X sau la Y.
   E suficient că timp de peste 40 de ani în România s-au băgat vorbele sub preș!

   Am spus vorbele, nu injurăturile, jignirile etc. Ce era de delimitat din articol am spus în nota redacției.

   PS
   Ti-am răspuns nu ca avocatul lui Vadim, ci ca redactorul care l-a publicat.
   Altfel, Vadim și Becali au fost tovarasi în toate. Azi se ceartă, maine se pupă, intr-un ciclu fără fârșit. 🙂

  1. xray Autor articol

   @Piece-of-mind
   Pe vremea împușcatului era un banc:
   – Ce este Marea Adunare Națională?
   – E ca o haită de câini în care unul f*te(Ceaușescu), ceilalți mimează și dau din cur”.
   🙂

   Așa și cu „Steaua suntem noi”.
   Care Steaua?
   Aia lui Boroi pe care vrea să o scoată la licitație pe lovele grase (ciobanului sau și lui Fane Spoitorul dacă plătește) sau aia lui Becali din care scoate doar el bani și ar vrea și Talpan &Boroi o felie de 10% din cașcaval? 🙂

   Contează vreunul din ” Steaua suntem noi” în ecuația asta a proprietății, a lovelor și a soartei Stelei??? Vezi bine că niciunul!

   Ceva populisme de amble tabere, pentru o masă de manevră în decor la negocieri, in rest flit în masă.
   Steaua suntem noi” se îmbăta cu vorbe și apă rece … Așa e de când e fotbalul. Unii dețin și conduc, alții mimează că dețin.

 1. dalexandru20

  Mda, nu prea pot face legatura intre ce spune Vadim si Steaua, am mereu senzatia ca tot ce iese din gura sa este raportat la Becali sau in directia lui. Pamflet nu este ci bascalie iar bascalia nu tine loc de umor ci de altceva… Singura fraza relevanta ar fi concluzia care, in cuvinte multe spune ce spun mai toti suporterii dar nu vine cu o solutie ci doar identifica problema… Ma rog, poate mi se pare.

 2. empyro

  Xray nenică, ai ajuns sa-l postezi pe vădim, un descreierat, un pamfletar și un xenofob. Mă amuz cum amintește el de cehoslovaci, uitând ca negroslovacii ăștia ne-au făcut zile fripte și aici nu doar Stelei, ci în întregului fotbal românesc, inclusiv nationala. Un dement, un xenofob, un grandoman. Fratele de cruce al ciobanului.

  1. empyro

   P.s. : Imparțialitatea și obiectivitate pe care ții dinadins să o afisezi, care ca puteai să o ilustrezi prin „stiloul” propriu, nefiind necesară citarea unui cuc, caz de internat.

   1. xray Autor articol

    Comentează sau nu articolul, lasă sfaturile redacționale.
    Pentru asta ai topic aici Redactia.

    PS
    Stiu că e mai ușor sa dai sfaturi și să pui „stiloul” în mâna altuia.
    Poate tu reușești ca pe aceeași temă să scrii o opinie pro și apoi una contra să pari imparțial. Eu nu! 🙂

 3. naiyba

  El însuşi a spus-o, că Steaua e o afacere (?!). Nu-ţi e, mă, ruşine? Iar te trage aţa la puşcărie? Pune, mă, echipa în bidoane şi vinde-o la preţ de telemea, dacă numai asta ai în creierul ăla plin de muci. Cum te-a reeducat închisoarea? Aiurea, ai ieşit şi mai ticălos de acolo.” – inchisoarea i-a intunecat judecata si mai rau.

  au dat stingerea în garnizoana unde un analfabet se crede „războinicul luminii”. Care lumină? Feştila de la căpătîiul unei legende. Nu merge aşa. Cineva trebuie s-o scoată pe aschimodia asta, îmbătrînită în rele, de la cîrma echipei. Decît să te bată, la tine acasă, orice anonimă, mai bine lipsă. ” – nu are cine sa-l scoata, l-au bagat in pushcarie si el tot nu a vandut Steaua. Moare de gat cu ea si nu o da pentru ca prostu altceva decat bisnita nu stie sa faca…din pamanturi nu prea mai face bani asa ca Steaua e cam singura lui sursa sigura de venit…nu scapam noi de dobitocul asta prea curand.

  E o situatie ciudata pentru ca daca ii doresti raul lui jijel si anume ca echipa sa nu castige titlul si sa nu se califice in grupe si deci jijel sa nu puna labele lui de primata pe cascavalul din UCL sau EL, asta ar inseamna sa doresti rau Stelei, pentru ca ar insemna sa iti doresti ca echipa ta de suflet Steaua sa piarda si sa nu faca performanta, insa cum poti sa doresti raul cuiva drag tie? Daca gandesti cu inima e imposibil, adica nu poti sa pui ura pt jijel mai presus decat iubirea pt Steaua. Dar daca as gandi logic atunci s-ar putea, pentru ca raul pe care i l-as dori Stelei ar fi de scurta durata, cel mult 5 ani de zile fara cupe europene, pentru binele de lunga durata si anume inlaturarea definitiva a cancerului – insa eu inca gandesc cu inima iar cateaua nu ma lasa sa-i doresc raul Stelei chiar daca ciobanul ii face rau Stelei.

 4. xray Autor articol

  Precizare pentru toți

  CV Tudor nu atacat nici Steaua, nici suporterii, altfel articolul nu ar fi fost publicat!

  A atacat jocul echipei, transferurile si mai ales pe Becali. Nu au facut asta aproape toți suporterii dupa meciul cu slovacii??

  Becali cand a preluat Steaua si-a asumat statutul de persoana publica, stiind că functie de evolutia Stelei va fi laudat, criticat sau injurat. La fel si jucatorii, staff-ul etc.

  De data asta Vadim l-a atacat (cam dur) pe Becali în mod justificat, pe probe: jocul echipei, transferuri, declarații tembele înainte de meci și după. Nu pe sloganuri, lozinci, VPM … ca alții. Care-i problema???

  Numai stelistii „agreati” sau „de casă” au voie sa-l critice și să vorbească? Restul steliștilor nu?

  Ba da! Toți au dreptul la opinie care nu e antistelism. Am scris si aici în Exprimi opinii, deci exiști, unde indemnam sa scrieți articole, să vă spuneți părerile.

  Nu suntem „frăția 2”! Sau cel puțin eu NU!

 5. piece-of-mind

  XRay, ce te tot justifici atat? Articolul este excelent, minus derapajele cu iz rasist. Rezuma perfect debandada manageriala de la club.

  Ma uitam acum pe YT la niste imagini din 1988, dintr-o deplasare europeana (poate la Praga?). Apar Valentin, Vadim, Ilie, Roti, Belo, Balint si toti ceilalti…O, tempora!

 6. dalexandru20

  Te superi daca iti spun ca lui Vadim i se cam rupe de Steaua si de suporteri? La cum vad eu lucrurile, e genul de om care se cam da dupa cum bate vantul presarat cu crize de … cum i se pare lui… cu Becali clar are ceva…

 7. alexandru-h

  O sa-l intreb pe Tudor Ionescu de la Noua Dreapta daca vrea sa fie promovat online. Trebuie doar sa-si expuna teoriile nationalist-antisemite si la final sa scrie o fraza, doua despre Steaua. O sa-l rog sa nu se supere – va fi publicat pe prima pagina dar se va delimita site-ul de ideile luil.

 8. saphyrre

  Am cont pe site-ul asta de 10 ani, si nu cred ca am mai vazut un articol mai penibil postat pe acest site in tot acest timp. Imi pare rau de starea in care a ajuns (atat in ceea ce priveste articolele postate in ultima vreme, cat mai ales comentariile case se permit aici in numele „libertatii de opinie”), dupa un asa inceput bun.

  Acesta este ultimul meu comentariu aici, si daca aveti optiunea de „delete account”, o voi folosi . Nu ma astept sa intereseze pe nimeni acest lucru, cum nu a interesat nici plecarea celor care duceau in spate greul lucrului la acest site in anii care au trecut.

  1. xray Autor articol

   Tu vorbești de greul site-ului? Tu ce ai dus în spate? Ai scris si tu ceva la viata ta sa se publice pe site? Ceva așa, pur și 100% liber de penibil?

   Referitor la ultimul comentariu … ai și scris multe. Ai cont de 10 ani și 92 comentarii. Adică 9 pe an. Sub 1 pe lună. Probabil in Detroit merge netul mai greu.

   Ceea ce este terfiant e ca articolul pe care il incriminezi, sterge pe jos cu Becali, adica exact cauza(Becali) pentru care cei pe care ii invoci cu patos au renuntat la site, echipa si fotbal.

   Mai mult, nici macar pe aia nu-i citeai, altfel nu bateai campii. Prietene, aproape toti cei care „duceau in spate greul lucrului la acest site in anii care au trecut„, erau impotriva lui Becali, ca Vadim acum, si scriau in aceasi termeni despre cioban.

   Vad ca esti si membru AISS. Poate undercover, altfel ai fi singurul membru AISS pe care l-a deranjat ca Vadim l-a atacat dur pe Becali si i-a spus sa plece de la Steaua!!! 🙂

Lasă un răspuns