Născut Lider

de | iunie 22, 2015

Pe Mirel Rădoi, fotbalistul de la Steaua sau de la echipa națională, îl cunoaștem foarte bine. Pe antrenorul Mirel Rădoi așteptăm să-l descoperim. Până atunci, încercăm să-i extragem deciziile viitoare din personalitate. Și cine ne-ar putea ajuta mai bine în acest proces decât cei care au fost cei mai aproape de Rădoi în momentele în care i s-a format caracterul fotbalistic.

„Mirel își altoia colegii care nu veneau la antrenamente!”

La Turnu Severin, acolo unde Mirel Rădoi a început fotbalul, Marian Brihac, antrenorul care l-a descoperit și l-a pregătit pe toată durata junioratului, se ocupă și acum de copiii de la centrul sportiv școlar. Deci, cum era Mirel Rădoi?

”Cum era Mati, vrei să zici. Că așa îi spuneau toți. Pe el îl cheamă Mirel Matei Rădoi, de aici vine. Și eu îi spun Mati și acum”, face introducerea Brihac. ”Mati era la fel de energic ca acum. A avut nerv de mic. Era un învingător, pur și simplu nu accepta să fie învins. Și atunci își certa colegii și chiar le mai dădea și câte una, așa. Îi altoia dacă nu veneau la antrenamente, se ducea după ei și îi aducea la teren. Le spunea că dacă vor să ajungă fotbaliști, atunci trebuie să respecte programul de antrenament. Le zicea: <Băi, voi ce vreți să faceți? Vreți să veniți doar la meciuri?> Și le mai trăgea câte una. Și-mi zicea și mie să nu-i bag în meci, să joace doar cei care s-au pregătit… Avea o personalitate ieșită din comun. Îl enerva și când colegii nu se concentrau în timpul meciului, trebuia să dai tot din tine. Îi trimitea acasă, le spunea că el nu joacă lângă asemenea jucători. Ca antrenor, creștea inima în mine când vedeam că am un asemenea fotbalist în echipă”, povestește primul antrenor al lui Rădoi.

”Plângea în hohote când ne furau arbitrii”

”Țin minte că o singură dată l-am pedepsit din cauza asta, când l-a bătut pe portar, un vecin de-al lui, că era prea relaxat, lua goluri de la distanțe mari. Dar, în rest, el era antrenorul din teren. Știa să mobilizeze jucătorii, își impulsiona mereu colegii îi făcea să joace momentul. Dădea totul din el ca să câștige. Indiferent ce juca, fotbal, handbal, tenis cu piciorul, ștafete sau biliard. La biliard chiar era chiar foarte bun, era tartorul lor. Dar nici aici nu suporta să piardă. Și ce-l mai enerva extrem de mult era când ne furau arbitrii. Atunci plângea în hohote după meci, era cel mai frustrat. Iar când eram conduși, îmi cerea permisiunea să urce la mijloc ca să forțăm egalarea și dădea și gol, și pasă de gol”, mai spune cel care conduce și acum Clubul Sportiv Școlar din Drobeta Turnu Severin.

”Alerga cu picioarele pline de sânge”

De episoade asemănătoare cu Rădoi își aduce aminte și Sorin Cîrțu, cel care l-a debutat pe Mirel în Liga 1 în 2000, la Extensiv.

”Făceam într-un cantonament la Sf. Gheorghe alergări cu greutăți la picioare. Și, la un moment dat, lui Rădoi i s-au rupt greutățile respective. Îi curgea sânge la picioare și el tot alerga. De atunci l-am văzut cât e de tenace. L-am oprit eu din alergare și i le-am dat jos, că el ar fi continuat așa…”, spune ”Sorinaccio”.
Iar Marian Brihac completează: ”A avut la un moment dat piciorul în ghips și chiar și așa venea la antrenamente. Nu se menaja niciodată. Tot timpul avea pulpa numai răni de la atâtea alunecări pe terenurile astea fără iarbă. Și mai târziu, când era la Steaua, îmi spunea de multe ori că juca cu infiltrații. Și-l dau mereu exemplu copiiilor de aici, de la Severin, că Rădoi intra în teren cu dureri teribile ca să-și ajute echipa și ei se vaită pentru o zgârietură. Nu avea teamă niciodată, frica nu exista în abecedarul lui. Ce mai, am fost un antrenor norocos… E greu să găsești așa caractere cum e Mirel Rădoi”.

”M-am decis să-l iau la Extensiv, chiar dacă era dezordonat. Dar se vedea că e altceva…”

Interesante sunt și primele întâlniri dintre actualul tehnician al Craiovei și Rădoi. ”Florin Cioroianu și Marian Brihac îmi spuseseră de el, că e un junior bun la Severin. Și, într-o duminică, m-am dus să-l văd. Era un meci între Bere Craiova și CSȘ Severin. Îți dai seama ce partidă de mare atracție (râde). Am ajuns și mai târziu, prin minutul 10, el dăduse deja un gol. Dar nu mi-a sărit cu ceva deosebit în ochi, chiar dacă se detașa de ceilalți, se vedea că e altceva. Era dezordonat în mișcări, dar m-am decis să-l iau. Am zis că la mine nu are cum să facă așa ceva. Și l-am adus la discuții cu Mihăileștii (n.r. – frații Mihăilescu, patronii de atunci de la Extensiv Craiova). Îmi aduc aminte, i-au pus niște condiții cam înrobitoare, tot felul de clauze aproape imposibil de îndeplinit. Să zicem că i-au oferit un salariu de 1.000 de dolari de bază, apoi nu știu cât dacă joacă unele meciuri, dacă e convocat la naționala de juniori, la tineret, dacă face nu știu ce… Dar el le-a acceptat imediat și cert e că, după câteva luni, ajunsese să câștige vreo 8.000 (râde). Le îndeplinise pe toate!”, își aduce aminte Cîrțu.

”Ca lider, seamăna cu Gică Popescu. Ca stil de jucător, cu Cannavaro”

”Se vedea că e fotbalist. După primele pregătiri a ieșit deja titular. Era incredibil, domne! Toate mingile se loveau de el, atât de bine se poziționa în teren. În jumătate de an a ajuns la Steaua. I l-am recomandat cu toată încrederea lui Piți, am zis atunci că Rădoi, în orice vestiar se va duce, indiferent de vestiar, că va fi Steaua, Real Madrid sau Barcelona, el va fi liderul acelui vestiar. Și avea 19 ani… Eu l-am asemuit cu Gică Popescu din acest punct de vedere. De la Gică Popescu nu mai văzusem un jucător din ăsta de tip lider…”, spune Cîrțu, care rememorează și primul meci al lui Rădoi la Steaua.

”Era un amical, într-o cupă de vară, împotriva lui Dinamo. Și i-a bătut Dinamo cu vreo 7-0! (râde). Dar el tot a lăsat o impresie bună, din moment ce Piți l-a oprit, că nu știu câți or fi rămas din echipa aia… A avut inspirație mare Piți. Iar într-un meci oficial la Steaua a debutat cu autogol și după aia a egalat imediat. Ca să vezi cât e de al dracu și tenace e și ce inimă mare are. De aici vezi calitatea unui jucător, nu a căzut după autogol și s-a ambiționat să-și repare greșeala”, mai povestește antrenorul care l-a debutat în Liga 1.

Putea Rădoi să joace la un nivel și mai înalt? ”Da, mi-a displăcut că nu a plecat într-un fotbal mare. Bine, a și fost blocat de Gigi cu ideile lui… Plus că Gigi i-a creat la Steaua un confort destul de bun. A fost și modul în care Gigi s-a apropiat de el, l-a nășit… Dar într-un fel i-a făcut rău lui ca ascensiune în fotbalul mare. Eu l-am văzut un tip de Cannavaro ca stil de joc. Putea ușor să ajungă la nivelul ăsta…”, e ferm convins Cîrțu.

”Ar fi super pentru Steaua dacă va fi și jucător”

Ajungem și la momentul actual. Rădoi e noul antrenor al Stelei. ”Pe mine m-a surprins, așa, că știi cum e… Antrenorul de dinainte ți-a luat trei trofee… Și mă așteptam să mai joace cel puțin un an. Dar ar putea să o facă și la Steaua. Eu am sfătuit mulți fotbaliști ca, în momentul în care decid să se apuce de meseria de antrenor, să-și păstreze și posibilitatea asta de a juca. Eu am început ca jucător-antrenor și m-a ajutat fantastic. Și cred că mai poate face față lejer în campionatul nostru. Are cine să stea pe bancă, Pedrazzini, iar el ar fi antrenorul din teren. Ar fi super. Dar l-aș vedea mai bine la mijloc, acolo o greșeală nu se vede atât de mult ca una făcută ca fundaș, de unde e mai greu să-i cerți pe ceilalți când greșești tu (râde)”, e de părere tehnicianul Craiovei, care nu e deranjat de faptul că Rădoi nu are studii de antrenor.

”De ce să mă deranjeze? Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie lăsat să se înscrie direct la licența Pro. De ce nu? Un fotbalist de tipul lui… Sunt alții care au jucat mai puțin, care nu au spus nimic în fotbal și au licența Pro. Sigur, nu poate să stea acum pe bancă în această calitate, dar îi dai o derogare, face școala… Să se găsească o soluție. Pentru că eu îi văd un viitor în această meserie”.

”Rădoi riscă. Gigi e imprevizibil”

În final, întrebarea pesimistă pentru Cîrțu: nu riscă Rădoi să înceapă ca antrenor direct de la Steaua? ”Nu știu, s-ar putea să riște. Pe plan internațional ar putea să aibă ceva dificultăți, pentru că pe plan intern nu cred că Steaua va avea probleme să ia din nou campionatul. Iar Gigi ar trebui să-i fie alături, să fie mult mai permisiv și să nu aibă fluctuațiile alea pe care el le are de multe ori în comportament. Știm foarte bine, a avut un comportament din ăsta care nu se merită și cu Hagi, de care era tot așa de apropiat. Nu știm cum va fi acum, cum va fi Gigi. Dacă e cineva care poate prevedea sau spune clar cum se va comporta Gigi, eu mă dau la o parte (râde). Ce e clar e că nu va avea probleme în vestiar. Nu e nimeni care să-i treacă prin față sau să conteste ce spune. Nu are cine să sufle în fața lui. Eu cred că Mirel Rădoi va reuși la Steaua”

Interviuri realizate de Radu Draguț Digisport.ro

Notă
Walter Zenga, noul antrenor al Sampdoriei, a vorbit despre numirea lui Mirel Rădoi ca ”principal” la Steaua.
El va fi un mare antrenor! Atunci cînd eram la Steaua îi ziceam mereu: «Tu o să devii antrenor!». El era deja antrenorul din teren. M-a ajutat foarte mult cît am fost la Steaua. Rădoi trebuie să ia titlul dacă vrea să reziste la Steaua. Dacă termini pe locul doi, nu ajungi nimic. E la fel ca Real Madrid cu Ancelotti! Dacă ajungi pe doi, ești dat afară„, a spus Walter Zenga la Pro TV.

XRay

 

Un comentariu la „Născut Lider

  1. cristi-cosor

    Aiurea!Steaua este clubul ideal pentru debutul in cariera de antrenor.Publicul te venereaza,cu patronul esti ruda apropiata,lotul este valoros,conditii moderne de pregatire ai…Ce facea daca incepea de jos cu jucatori de duzina,se antrena pe ogor si suporterii cereau demisia dupa a doua infrangere?.Plus ca anul asta nu e nici o tragedie daca esueaza pe plan extern avand in vedere ca se schimba o generatie.

    Ce ma ingrijoreaza este temperamentul sau.Sper ca anii i-au adus si intelepciune nu numai determinare.Nu ma da pe spate faptul ca este agresiv cu jucatorii si sper ca nu o sa stranga de gat arbitrii in pauza meciurilor.Este de ajuns un cioban la club.

Lasă un răspuns