Maratonul proceselor Steaua vs Steaua

de | august 27, 2015
 • SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de cel dintâi.
 • Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013.
 • Pe 3 decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat pe marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
 • În 6 februarie 2015, SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, prin casa de  avocatură Piperea, a intentat proces Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti și OSIM-ului pentru recuperarea siglei din 2004. Sursa: Tribunalul Bucuresti (tmb.ro) – Click pentru Dosar la TB.

Astăzi, Prosport a publicat un articol „Talpan îi pregăteşte lovitura decisivă lui Becali. CSA a intentat un nou proces şi vrea să oblige societatea sub care activează echipa din Liga 1 să-şi modifice numele în Registrul Comerţului, la FRF şi LPF„.

Cele scrise în articolul din Prosport, nu sunt publicate oficial nici de CSA, nici la Tribunalul București – Click pentru Dosar la TB. Mai mult, Prosport precizează:

 • Prin acest proces, cei de la CSA reclamă clubul de fotbal al lui Gigi Becali că se foloseşte în continuare de sintagma “Steaua Bucureşti”. De asemenea, clubul Ministerului Apărării vrea să oblige societatea lui Becali să îşi modifice numele înregistrat la Registrul Comerţului şi e gata să ceară daune pentru fiecare zi de întârziere de la nerespectarea deciziei. “Nicio firmă nu va putea cuprinde o denumire întrebuinţată de comercianţii din sectorul public” se precizează în Legea nr. 26/1990.

Întrebarea firească este: de când CSA Steaua este unul dincomercianţii din sectorul public” de care se face vorbire în Legea nr. 26/1990? Mai mult, în fotbal nu a mai existat din 1998? Dar numai Justiția are răspunsurile.

De aceea nu ne-am grăbit să publicăm. Însă în dolcesport.ro și gsp.ro a apărut o confirmare direct de la sursă. Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a anunțat la Dolce Sport că a intentat azi proces la Tribunalul Bucuresti:

 • Am depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de chemare in judecata pentru a nu se mai folosi numele Steaua in activitatea comercială. Folosirea de catre FCSB incalcă drepturile asupra marcii Steaua. FCSB ar trebui sa isi modifice numele inscris la FRF si LPF. Cei de la FCSB au refuzat sa puna in aplicare acea decizie a Inaltei Curti care spunea ca nu mai au dreptul sa foloseasca numele Steaua. FRF si LPF nu trebuia sa dea dreptul celor de la FCSB sa joace in Liga 1, ca o continuatoare a clubului Steaua. FRF si LPF ar fi trebuit sa puna in aplicare deciziile Inaltei Curți.FCSB nu a primit niciodată palmaresul detinut de CSA. Palmaresul echipei de fotbal apartine conform legii CSA Steaua in exclusivitate. E foarte grav. Induc în eroare suporterii„, a declarat Talpan.

Deci, procesul intentat azi, 27 august, este pentru nu se mai folosi „Steaua București” în activitatea comercială, nu și cea sportivă. Oare de ce?

Despre folosirea „Steaua” sau ” Steaua București„, ne-a spus și șeful lui Talpan, colonelul George Boroi, comandantul CSA. Pe 01 Iulie 2015, după ce tot returul a tergiversat semnarea, Boroi a condiționat prelungirea contractului de închiriere, de schimbarea numelui.  Întrebat dacă „FCSB” mai poate folosi Steaua, Boroi a declarat în fața camerelor TV :

 • Eu am vorbit de mult timp, brandul este „Steaua Bucureşti”, iar „Steaua” este substantiv comun. Nu o să poată să interzică nici CSA Steaua şi nici alte entităţi folosirea cuvântului „Steaua”. Dar „Steaua Bucureşti” aparţine doar Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti„. ( link ).

Așa cum am tot scris în articole, acest conflict e departe de un final. Dar e treaba Justiției să rezolve. Până atunci așteptăm cu interes finalul celor două procese pe care ambele părți și le-au intentat reciproc în 2015. Mă rog, două până acum. Show must go on!

XRay

20 de comentarii la „Maratonul proceselor Steaua vs Steaua

 1. piratu2191

  Pai oricum fcsb nu se mai antreneaza in bucuresti, sa-i zica steaua mogosoaia. E in regula, doar e substantiv comun. :)) Imi vine sa plang cand vad ce fac astia (toti) din clubul asta. Mi-e ca devin romantic ca vitto. Steaua joaca acum la trondheim si eu scriu aici. Unde e viata ?

  1. vitto

   ce sa facem mestere…..cautam fiecare un refugiu, un loc unde putem sa ne bucuram……pe mine de aceea ma irita prostia oarba a unora care nu inteleg ce inseamna apartenenta la un grup, bucuria jocului, surasul victoriilor sau lacrimile durerii……..

 2. empyro
  COMUNICAT Locotenent – colonel de justiţie Florin – Costel TALPAN

  Înainte de toate, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost şi sunt alături de mine în demersul meu de a conserva brandul Steaua Bucureşti, care aparţine Clubului Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti” (CSA), cel care l-a creat şi l-a dezvoltat şi cel sub egida căruia s-au realizat performanţe deosebite interne şi internaţionale.

  Pentru cei care îmi critică munca, le spun că nu mi-am făcut decât datoria şi am încercat să nu dezamăgesc milioanele de suporteri stelişti. Pot să îi asigur pe aceştia că pot face mult mai mult pentru Clubul Armatei dacă aş avea posibilitatea să mă implic mai mult la nivel de conducere.

  Vreau să întreprind acţiuni ferme şi legale în timp scurt, cu condiţia ca persoanele care până acum au arătat dezinteres şi au adus grave prejudicii imaginii Stelei să nu se mai implice.

  Menţionez că imediat după pronunţarea deciziei ICCJ din 3 decembrie 2014 şi până în prezent am înaintat comandantului clubului numeroase rapoarte prin care am făcut toate precizările necesare şi prin care am propus şi solicitat următoarele:

  -schimbarea imediată a siglei FCSB, a denumirii şi a eliminării practicii FCSB de a se mai folosi de brandul Steaua Bucureşti în toate formele posibile.

  -formarea unei noi echipe de fotbal sub patronajul CSA, echipă care să poarte numele şi sigla notorie Steaua Bucureşti şi care este singura îndreptăţită să ducă mai departe istoria glorioasă a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti.

  – crearea imediată a Centrului de copii şi juniori. Selecţiile pentru copii şi juniori se desfăşoară în această perioadă. M-am bucurat să văd că în primele două zile am avut o prezenţă numeroasă de copii, ai căror părinţi ne-au felicitat pentru această iniţiativă. Tradiţia Steaua Bucureşti, care a început în anul 1947 va merge cu siguranţă mai departe prin aceste tinere talente. De asemenea, îi aşteptăm şi pe marii fotbalişti care au activat sub culorile roş-albastre să ni se alăture, pentru a-şi aduce aportul ca antrenori.

  – evaluarea mărcii şi a prejudiciului provocat de folosirea fără drept a mărcii în perioada 2002-2014de către FCSB.

  – o luare de poziţie fermă a CSA faţă de discuţiile interminabile care vizează palmaresul, discuţii care derutează complet suporterii. Vreau să vă asigur că FCSB nu este continuatoare a tradiţiilor sportive ale CSA. Din păcate, FCSB este de multe ori asociată cu marca notorie Steaua Bucureşti, din cauza folosirii acestei denumiri, cea mai prejudiciabilă consecinţă pentru noi fiind asocierea de către public a FCSB cu istoria glorioasă a CSA Steaua Bucureşti, lucru total neadevărat şi manipulator, întreţinut chiar de către conducătorii FCSB. Recenta intervenţie publică a dl. Argăseală Valeriu poate sta ca probă într-un eventual proces.

  FCSB nu a primit niciodată palmaresul obţinut de CSA. Prin palmares se înţeleg victoriile, cupele, trofeele, medaliile, poziţiile în clasamente, fie ele naţionale sau internaţionale, obţinute de către sportivii (fotbaliştii, în cazul de faţă) care au activat sub egida CSA-ului. Palmaresul echipei de fotbal a CSA aparţine în exclusivitate, conform legii, Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, făcând parte din patrimoniul acestuia. FCSB şi-a însuşit pe nedrept acest palmares, încă de la înfiinţarea societăţii, iar motivele pentru care se întârzie emiterea unui comunicat pentru lămurirea acestei situaţii îmi sunt străine, însă este clar că există un dezinteres şi o pasivitate care îngreunează lucrurile. Motivul pentru care în decizia ICCJ din 3 decembrie 2014 nu se vorbeşte de palmares în mod direct este pentru că acesta aparţine conform legii, Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti şi nu a fost nevoie să învestim instanţa cu soluţionarea unui astfel de capăt de cerere distinct. CSA poate proceda direct la solicitarea de sancţiuni pentru acţiunile abuzive şi nelegale întreprinse de către FCSB în tot acest timp.

  În ceea ce mă priveşte, sunt pregătit să continui lupta pentru brand alături de oamenii de bună credinţă şi de suporterii Stelei, lupta cu cei care timp de 16 ani au încălcat constant, flagrant şi sistematic legile.

  Această stare de fapt a condus la deprecierea aproape iremediabilă a imaginii şi blazonului Steaua Bucureşti, atât pe plan naţional cât şi internaţional, prin acţiunile ruşinoase ale conducerii FCSB (Teia Sponte, Mihai Stoica) dar şi ale creditorului George Becali, care au culminat cu condamnări penaleale acestora. Desigur, aceştia nu sunt singurii vinovaţi pentru acest dezastru. La fel de vinovaţi sunt şi cei care au încălcat HG 66/1999 şi care au transferat jucătorii de fotbal ai CSA din spaţiul public în spaţiul privat cu încălcarea legilor, lucruri pentru care ar trebui traşi la răspundere.

  Atrag atenţia că pasivitatea şi dezintersul comandantului CSA, George Boroi, de a nu lua măsurile pe care le-am propus şi care sunt o consecinţă firească a hotărârii judecătoreşti a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, riscă să aducă în continuare prejudicii grave atât CSA cât şi milioanelor de suporteri stelişti care sunt într-o totală stare de incertitudine asupra echipei lor iubite, Steaua Bucureşti.

  Consider că FRF şi LPF nu trebuiau să permită ca noua echipa FCSB să evolueze direct în prima divizie ca şi continuatoare a legendarei Steaua Bucureşti, ignorând hotărârea irevocabilă a ICCJ. Mai mult, nici până în prezent nu au informat UEFA corect, aceştia continuând să afişeze FCSB-ul cu palmaresul care aparţine CSA-ului.

  Cu această ocazie, le răspund şi acelora din presă care au făcut acuzaţii la adresa mea şi a clubului de “întoarcere la comunism” prin crearea echipei de fotbal de către CSA. Trebuie să fii ori rău intenţionat, ori să nu ai despre ce altceva scrie, ori pur şi simplu să fii confuz, caz în care mai bine nu mai faci astfel de afirmaţii. Să fii convins că în anul 2015 există tentative de întoarcere la comunism , după 25 de ani de democraţie este absurd. CSA nu va fi nici primul şi nici ultimul club de drept public din lume care va avea o echipă de fotbal. Soluţii de parteneriate transparente si legale cu investitori privaţi şi serioşi se vor găsi. Să nu uităm că CSA este un club sportiv şi că acesta nu are atribuţii în apărarea ţării, construirea sau administrarea de tancuri, pregătirea echipelor de intervenţii speciale în misiuni etc, aşa cum s-a tot vehiculat, ci obiectul său de activitate îl constituie organizarea şi administrarea activităţii sportive prin selecţia, pregătirea şi participarea sportivilor de performanţă la competiţiile sportive interne şi internaţionale, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare, elaborat în baza Legii educaţiei şi sportului. Constat că cei care susţin că CSA nu ar trebui să aibă o echipă de fotbal sunt de fapt împotriva funcţionării tuturor secţiilor sportive ale CSA, în caz contrar mă întreb: ce are fotbalul mai presus decât handbalul, baschetul sau alte sporturi pe echipe şi de ce se face această discrimare?

  Nu înţeleg vehemenţa cu care unii fac aceste acuzaţii, fără să se gândească că aceştia luptă de fapt pentru unele interese private şi temporare şi nu pentru perpetuarea valorilor comune, ale statului român, din care fac parte şi ei. Ce ar trebui să facă instituţiile statului, în general, să lase privaţii mai “descurcăreţi” să acapareze bunurile acestora? Poate că ar trebui să vindem ţara cu totul, potrivit acestor opinii, ba chiar să o dăm pe gratis, de ce să ne mai încurcăm în proceduri? Cum facem, primul venit, primul servit?

  Steaua este un brand notoriu românesc 100%, de stat, cu un palmares de invidiat de oricare dintre cluburile din lume, la toate secţiile sportive. Suntem prea concentraţi pe noi înşine şi pe profit pentru a renunţa la drepturile obţinute de părinţii noştri şi la moştenirea copiilor noştri ? Am uitat oare tradiţiile şi trecutul ţării noastre sau pur şi simplu nu dorim să le cunoaştem? Există într-adevăr o legătură puternică între CSA şi MApN: lupta pentru dreptate şi pentru drepturi. Unii o fac pe calea războiului, alţii pe căi judiciare. Oare după 25 de ani de democraţie şi sute de ani de războaie, CSA, ca şi club sportiv ar trebui să renunţe la lupta judiciară, care de altfel este expresia democraţiei? Nu este oare această gândire în sine învechită?

  Semnează:

  Şeful Compartimentului Juridic al Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” Bucureşti

  1. vitto

   ce armata caraghioasa mai este si asta in care toata lumea iese pe post si vorbeste vrute si nevrute, isi critica superiorii, se plange de colegi, de vremurile nevrednice si se auto-caineaza cum ca ce mare om este el si cum nu este inteles si ajutat ?…..bai, pai asta nu mai este armata serioasa, ci disciplina si ierarhie, ci doar o mostra de indisciplina si dezordine! …..niste izmanari cu ifose de justitiari!

 3. nemilosul

  Talpan e singurul care da o flegma pe echipa asta din toata ecuatia jegoasa cu ciobani, generali, mirele, regi,barbugii,oite si alte personaje de poveste.

  Daca chiar a dat comunicatul asta Talpan, are mai mult cojones decat razboinicul belirii cu toate oitele lui combinate inclusiv scarba jegoasa de Boroi care e clar ca vrea sa musamalizeze treaba ca sa nu se afle combinatia intre el si cioban.

  Ar fi cazul ca DNA sa intervina si sa faca un pic de curatenie in armata si in japitele care au ajutat mizeria becaliana sa puna labele pe Steaua, iar pe cioban sa il trimita unda ii e locu`.

 4. joseph

  comentatorii de serviciu… trecand peste faptul ca poate si-a depasit atributiile si ca si mie mi se pare putin ciudat modul de adresare pentru un comunicat oficial… printre randuri nu da niste raspunsuri la o serie de intrebari pe care o puneati pana acum?

  sau nu conteaza ce spune omul… ideea e sa dam in el?

  1. vitto

   joseph,
   eu te-am contrat de multe ori, ne-am certat……
   da’ acum serios: hai ba’ ce dracu’ omu’ asta este un caraghios national, un exaltat cu glas de pitigoi, care se crede trimisul cerului sa faca dreptate, sa coboare armageddonul?! de 9 luni neputinciosii au luat sigla, cu ce scandal si cu cata emfaza, si pana acum nu au fost capabili sa faca nici macar o evaluare…..nici macar sa finalizeze o licitatie ptr selectia unui consultant?! in aceste conditii cum indrazneste el sa iasa public si sa clameze lupta de clasa, sau face asta doar ca sa-si ascunda neputinta? ce facem acum suntem etern pe Revolutionary Road si maimuta asta se crede El Che?! rezolva bai scapete ce ai inceput tu, ceea ce este in curtea ta si lasa-i in pace pe vecini!
   sunt satul de imbeciliatea romanesca ce se manifesta in toata splendoarea ei atunci cand trebuie sa faca rau….caci pana la urma se pare ca romanii au in gena vocatia autodistrugerii!

   1. joseph

    ce sa zic… si-a gasit ciobanul un adversar pe masura lui :))

    altfel, dupa cum am spus si pana acum… lucrurile par destul de complicate si sper sa le rezolve justitia… si nu m-ar deranja deloc daca s-ar face si la CSA „curatenie”…

    1. vitto

     da’ de ce sunt complicate lucrurile…..caci fotbalul este un joc simplu, simplu si ferice, o competitie in iarba desfasurata exclusiv ptr placul suporterilor?! ce mare filozofie…… poate vrei sa spui ca golania unora si interesele lor sunt complicate!

     te intreb din nou cu seriozitate: ce a adus bun in ultimele 9 luni agitatia lui talpan? ce dracu’ suntem toti dusi ca sa nu vedem ca azi e mai rau decat ieri?!

     eu nu aveam nimic, ba chiar sustineam ideea daca odata castigata sigla, armata venea si conditiona accesul la baza de antrenament, la teren, la nume, de indeplinirea unor standarde minimale de performanta sportiva….cum ar fi: castigarea campionatului de minim 2 ori in 3 ani consecutivi, accederea macar o data la 3 ani in grupele UCL si in fiecare an in grupele uefa….. asta ar fi dovedit suporterilor ca nu se doreste decat performanta si rezultate….adica Bucurie ptr cei Multi! asta ar fi obligat patronatul sa directioneze fonduri direct catre performanta si nicidecum catre plata unor niste sume abracadabrante ptr inchirierea unor facilitati de antrenament si joc! nu ma intereseaza ca Steaua sa platesca sume la stat, nu ma intereseaza cum se impart banii, vreau sa ma bucur cand echipa castiga!

     gloria ptr marca Steaua nu este data numai de trecut, ci si de prezent si viitor….orice esec de azi este o pata pe marca respectiva, indiferent cine este proprietarul vremelnic…… rezultatele la fotbal, acele victorii care se transforma in povesti si transced timpul, nu se obtin in birouri de juristi cu gura mare, ci pe gazon de echipa care joaca, de jucatorii care sunt! faptul ca mutati dezbaterea in legal si uitati de bucuria jocului, de fiorul cantecelor care se ridica pana la cer, de freamatul multimilor in asteptare este infantilismul absolut si infernal! practic Voi va refuzati dreptul la bucurie….si mai mult, vreti ca si cei din jurul vostru sa faca aceeasi optiune!? totusi aveti putin rezon…..nu suntem toti din Tara Prostilor!

  2. alexandru-h

   Pai omul zice negru pe alb ca CSA nu doreste sa va preia si sa dezvolte visul „stelist”. Pentru mine, daca as fi cu MAPN-ul, ar fi un semnal de alarma asta – pentru ce va zbateti atunci? Pentru ca marca sa fie folosita in mici afaceri de cartier? Sa vanda boarfe in magazine aflate langa un stadion pustiu? Am crezut ca scopul final e tot fotbalul – crearea unei echipe noi, curate etc… Vad ca fotbalul lipseste complet din ecuatia asta.

   Bine, asta are legatura si cu felul in care manifestantii s-au comportat cu CSA. Ca niste milogi – nu au facut pic de presiune in directia aia, doar au pupat in partea dorsala o institutie ineficienta si secretoasa. Va bucurati acum cu procesul asta chit ca nu realizati un lucru foarte, foarte simplu: formarea unei echipe care sa aiba acea marca nu mai depinde de Becali sau de alte procese cu SC FC Steaua Bucuresti SA. E o actiune independenta de toate celelalte – dar hai sa trecem cu vederea partea fotbalistica (once again), ca e ma misto sa stam geana la un proces ce oricum va mai dura pana la finalizare. Sa inteleg ca daca se va ajunge la ICCJ prin toamna viitoare, voi tot nu veti mai avea echipa proprie?

   1. joseph

    vezi ca nu prea exista MAPN-isti la modul in care ii prezinti tu si nici nu prea ai de unde sa cunosti ce pozitie a fost adoptata in raport cu CSA pentru ca nu cred ca ai fost prezent la vreo discutie. nici eu nu am fost, dar cel putin campania cu „Vrem echipa” nu cred ca era adresata ciobanului sau FCSB. mai departe, daca poti, citeste printre randuri 🙂

    in rest… ce ne mai trebuie fotbal? datul cu parerea e noul sport national 🙂

   2. vitto

    si chestia asta ca toate rahaturile de procese sa ajunga la ICCJ nu prea este cusera! ….. pai intr-o tara normala ICCJ se ocupa pe fond doar de cateva procese majore pe an, cele care au putere de exemplu in aplicarea sau modificarea legislatiei….la noi orice cretinism, ca este economie, finante, violenta, fotbal reintra pe fond si ajunge la fie dezbatut ca o mare filosofie la inalta curte, ca si cum descoperim america in fiecare zi? romania eterna si vesnic fascinanta……

    1. piece-of-mind

     Acum te pricepi si la Drept, Don Vitto???? :))) Ai scris atâtea prostii in trei fraze incat mi-e si greu sa le recenzez.
     Păcat că ti-ai gresit vocatia, cine stie, poate redactai si tu vreun nou cod civil de inspiratie napoleoniana :)))

     1. vitto

      tu intreaba-l pe radical de mine! si cam ce fac cand ma apuca nebunia …….. sigur insa cum ai obrazul gros ti se pare ca viata are parfum, iar tupeul si obraznicia te fac cool!
      mai vedem….timpul le rezolva pe toate!

 5. adrians

  Din cite imi aduc aminte,chiar Talpan a spus la un moment dat ca armata este supusa unor ierahii si reguli pe care daca nu le respecti,in cel mai bun caz,esti penalizat.Prin urmare,mie acest comunicat imi pute rau de tot si sincer nu cred ca ii apartine.Mai mult,din cite imi amintesc Talpan este jurist al MAPN,acum vad ca semneaza in calitate de jurist al CSA ! Mare minune daca astazi nu apare o dezmintire.

Lasă un răspuns