Liga 1: Bugete, surse şi obiective în 2015-2016

de | iulie 20, 2015

 Din perspectiva bugetului, Steaua domină şi noua ediţie a Ligii 1.

Deşi în scădere financiară faţă de anii trecuţi, echipa lui Gigi Becali păstrează o alonjă comparativ cu restul participanţilor, suma avansată de preşedintele Valeriu Argăseală fiind dublă faţă de principala urmăritoare, Astra Giurgiu. După „roş-albaştri“, următorul „etaj“ e ocupat de trei echipe care anunţă aproximativ acelaşi buget: Astra, Craiova şi Dinamo. S-ar părea că, în acest moment, suma de 5.000.000 de euro este suficientă ca să emiţi pretenţii la podium în Liga 1.

 • Bugetul de peste 10 milioane de euro anunţat de preşedintele Argăseală permite Stelei să jongleze cu achiziţiile şi să se fortifice când şi cu cine vrea.

Se poate observa, dealtfel, că din perspectiva banilor disponibili, echipele se împart în trei mari categorii: Steaua, grupul celor cu bugete „bune“ de 4-6 milioane şi al celor cu bugete „de criză“, de 2-3 milioane.

ProSport a stat de vorbă cu conducătorii tuturor cluburilor din campionat şi, la fel ca în fiecare vară, vă prezintă banii şi planurile la început de sezon.

Trei dintre cele zece candidate la play-off vor să dea lovitura cu bugete sub 3 milioane de euro

Din totalul de 14 formaţii, 10 îşi propun intrarea în play-off, deci o clasare între primele 6 locuri la finalul sezonului regulat. Dintre ele, trei încearcă să obţină acest lucru cu buget low-cost, până în 3.000.000 de euro. Alte şase sunt dispuse să pună la bătaie 4-6.000.000 de euro.  În sfârşit, Steaua reprezintă un caz aparte.

 • Este primul an, de la venirea lui Negoiţă ca patron, când Dinamo pune la bătaie un buget cu care poate emite pretenţii la podium.  Antrenorul Rednic şi preşedintele Dinu „Vamă”par să fi reuşit unele achiziţii interesante.

Se poate observa părerea aproape unanimă că Liga 1 va fi mai competitivă prin reducerea numărului de echipe, deoarece jucătorii de valoare se împart la mai puţine formaţii. Sunt însă şi obiecţii întemeiate, unii conducători de cluburi observând că se aglomerează sezonul prin creşterea numărului de partide, pe când alţii se tem de reducerea fondului de fotbalişti.

Trei echipe – dintre care două sunt nou-promovate – au pretenţii mai modeste, nu-şi imaginează că vor izbuti să evite play-out-ul, dar speră să scape măcar de retrogradare. În acest sezon cad în Liga 2 ultimele două clasate (locurile 13 şi 14), în timp ce locul 12 va disputa un baraj de supravieţuire cu învingătoarea jocului dintre ocupantele locului 2 din cele două serii ale ligii secunde sau – dacă federaţia reuşeşte să strângă suficiente participante ca să alcătuiască două serii.

Două dintre echipe atrag atenţia printr-o discrepanţă între buget şi obiectiv. Petrolul a prevăzut 2.903.000 de euro la cheltuieli în acest an (din care 990.000 reprezintă prima rată din drepturile TV) şi îşi propune calificarea între primele şase echipe. Şi mai mare e diferenţa în cazul clubului lui Gică Hagi. Viitorul pune la bătaie 2-2.500.000 de euro (din care 825.000 – prima rată din drepturile TV) şi vrea, de asemenea, să se califice în play-off. După mărimea bugetelor, Petrolul s-ar afla pe locul 10, în timp ce Viitorul – pe locul 13. Ambiţii mari cu fonduri mici sunt şi la ASA. Cristian Cherteş, directorul general al grupării din Târgu Mureş, spune că bugetul poate ajunge la 3.000.000 de euro dacă echipa reuşeşte să se califice în play-off.

 • ASA Tg. Mureş are un buget minim, dar urmăreşte calificarea în play-off. Problema banilor a făcut ca unii jucători şi antrenorul Dan Petrescu să plece chiar după Supercupa câştigată cu Steaua.

Dintre cele 14 cluburi chestionate de ProSport, CSMS Iaşi pare în situaţia cel mai ambiguă. Florin Prunea, preşedintele executiv al moldovenilor, spune că nu ştie nici până la această oră pe ce buget se poate baza şi, din acest motiv, obiectivul nu e clar. Prunea invocă decizia luată în Adunarea Generală a LPF de a împărţi cea de-a doua tranşă de bani în funcţie de locul ocupat la sfârşitul sezonului regulat, în martie. Probabil că o altă cauză, chiar mai serioasă, este situaţia primarului Gheorghe Nichita, de la Iaşi, care e suspendat din funcţie şi anchetat. Autorităţile locale joacă un rol cheie în finanţarea echipei CSMS Iaşi.

Unele cluburi nu ştiu că s-a schimbat modalitatea de împărţire a banilor din drepturile TV

Problema felului în care se împart drepturile TV merită o atenţie specială. La propunerea LPF, a fost adoptată în Adunarea Generală, cu 9 voturi pentru şi 5 contra, o schimbare a grilei. Aproximativ jumătate din cele 27,5 de milioane de euro se virează ca şi până acum, înainte de startul campionatului şi conform locului ocupat la sfârşitul sezonului trecut. Noutatea vine din felul în care se împarte restul sumei. Unul dintre conducătorii de club ne-a explicat, vizibil nemulţumit, că se va lua în calcul, pentru stabilirea banilor care le revin cluburilor, locul ocupat la finalul sezonului regulat şi, apoi, poziţia pe care termină play-off-ul sau play-out-ul. Ar fi vorba, conform detaliilor furnizate ProSport de câţiva şefi de club, de 290.000 de euro pentru fiecare echipă care merge în play-out şi 390.000 de euro pentru formaţiile calificate în play-off. Restul banilor se vor da în funcţie de locul din clasamentul final.

Interesant este că, deşi această modificare a fost votată în plenul Adunării Generale de reprezentanţii tuturor cluburilor, nu toţi conducătorii par să ştie de existenţa noilor prevederi. Destui încă mai cred că banii se vor da conform grilei de până acum: 50% înaintea etapei I şi 50% înaintea sezonului de primăvară, conform locului ocupat în clasament sezonul trecut.

Ar mai fi de menţionat că, la fel ca şi anul trecut, preşedintele LPF a încercat să ascundă sumele încasate de cluburi din drepturile TV invocând cerinţa expresă a acestora. Din discuţiile cu conducătorii grupărilor de Liga 1, ProSport a descoperit că aceştia nu au, în realitate, nicio problemă în a spune cât primesc din drepturile TV. Unii dintre reprezentanţii echipelor din prima ligă ne-au precizat, de altfel, că LPF le-a cerut să ţină secrete sumele încasate.

Într-un campionat cu bugete de 2-5 milioane de euro, cine prinde grupele Europa League îşi dublează, practic, veniturile

În sfârşit, e de semnalat că şi în acest an banii veniţi din drepturile TV constituie o parte foarte importantă din totalul sumei pe care contează echipele din Liga 1, chiar şi în cazul Stelei. Sursele alternative de finanţare joacă, mai departe, un rol subdimensionat. Marketingul, vânzarea de bilete, atragerea unor sponsori, formarea unor jucători în propriile centre şi vânzarea lor ulterioară în profit rămân domenii neglijate cele mai multe cazuri.

 • Petrolul a mai reuşit o dată, acum câţiva ani, să pună pe picioare o echipă bună cu bani puţini. După intrarea în insolvenţă, „lupii galbeni” au încercat, în această vară, să repete reţeta de atunci.

În acest context, cei care vor obţine calificări în grupele cupelor europene pot obţine un avantaj decisiv la capitolul financiar – cu condiţia, desigur, ca banii să fie folosiţi în cadrul clubului şi nu „evacuaţi“ de patroni în alte conturi, cum s-a întâmplat în ultimii ani în destule cazuri. Steaua poate să dea marea lovitură dacă intră în grupele Ligii Campionilor, dar ar însemna o sursă majoră de finanţare şi dacă se califică „doar“ în grupele Europa League. Cu şanse mai mici de calificare în grupele Europa League mai sunt Botoşani, ASA Tg. Mureş şi Astra. Oricare dintre ele se va califica în grupe va primi, pentru această performanţă, 1,3 milioane de euro. Fiecare victorie în această fază le va aduce alţi 200.000 de euro, în timp ce egalul va fi răsplătit cu 100.000 de euro. Trecerea de grupe va însemna alţi 200.000 (locul 2) – 400.000 (locul 1) de euro. În sfârşit, UEFA va împărţi, în funcţie de cota de piaţă înregistrată din drepturile TV şi contractele comerciale, alţi 83,5 milioane de euro.

Asta înseamnă că o echipă care se va califica în grupele Europa League şi va obţine, să spunem, 5 puncte îşi va rotunji veniturile cu 3-4 milioane de euro, ceea ce, cu excepţia Stelei, reprezintă, practic, dublarea bugetului.

Un campionat şi 14 puncte de vedere

Iată cum privesc conducătorii celor 14 echipe sezonul tocmai început.

 • Steaua: peste 10 milioane buget şi două nemulţumiri asupra noului format de campionat

Valeriu Argăseală, preşedintele de la Steaua, spune că anul acesta gruparea campioană mizează pe un buget uşor „peste 10 milioane“ pentru a-şi apăra titlul. În ceea ce priveşte Liga 1, şeful grupării „roş-albastre“ are motive de mulţumire, dar şi de nemulţumire: „E clar că, prin restrângerea numărului de echipe, campionatul va fi mai competitiv. Obiecţia privind reducerea fondului de jucători este justificată din perspectivă numerică, nu şi valorică. Fotbalul românesc nu mai dispunea de îndeajuns de mulţi fotbalişti buni pentru a alimenta 18 echipe în prima ligă. Noul format are, din punctul meu de vedere, două neajunsuri observabile încă de acum. În primul rând, va fi un calendar mai încărcat. În al doilea rând, numărul de puncte se va înjumătăţi înaintea fazei a doua, cea de play-off/play-out“.

 • ASA e nemulţumită de schimbarea grilei prin care se împart drepturile TV

Cristian Cherteş, directorul general de la ASA Tg. Mureş, e prudent în privinţa campionatului abia început, dar categoric când spune că echipa sa a fost dezavantajată de schimbarea grilei prin care sunt alocate sumele din drepturile TV. „O idee clară asupra banilor pe care-i vom avea la dispoziţie în acest sezon ne vom face abia la iarnă, când vedem pe ce loc terminăm sezonul regulat. Noi am ieşit puţin dezavantajaţi de această nouă împărţire a grilei care s-a stabilit la Ligă, prin care primim o primă tranşă în vară, conform locului ocupat la sfârşitul sezonului trecut, şi o altă tranşă la iarnă, în funcţie de poziţia de la sfârşitul primelor 26 de etape. Oricum, bugetul se învârte undeva, pe la 2,5-3.000.000 de euro, cu obiectivul clar de a ajunge în play-off. În ceea ce priveşte noua organizare a campionatului, e greu să emit acum o judecată de valoare. Nu ştim cum va fi. Aşteptăm să vedem.“

 • CFR Cluj: bani pentru fotbal şi pentru creditori

Iuliu Mureşan anunţă un buget decent pentru CFR şi priveşte din nou spre vârful clasamentului după câteva luni critice.

Iuliu Mureşan, preşedintele de la CFR Cluj, a calculat că, din cauza înmulţirii meciurilor, va fi nevoie de un nucleu mai mare de fotbalişti apropiaţi ca valoare. „În noul format de campionat, eu consider că va fi mai bine pentru nivelul competiţiei. În primul rând, vor fi mai multe meciuri în Liga 1 faţă de ce a fost până acum: 36 dacă eşti în play-off sau 42 dacă eşti în play-out. La acestea se adaugă meciurile din Cupa Ligii şi Cupa României. În total, în jurul a 50 de partide. Vor fi multe etape intermediare. Asta înseamnă că nu se va mai putea, ca până acum, să duci campionatul cu un nucleu de 15 jucători. Ai nevoie de cel puţin 20, ca să rezişti la un nivel competitiv. Asta va duce la creşterea valorii“, spune Mureşan, unul dintre cei mai experimentaţi conducători de club din Liga 1.

Anul acesta, CFR va avea de luptat pe două fronturi, ceea ce înseamnă că nu toate resursele financiare vor fi direcţionate către bugetul clubului, menţionează Mureşan: „Pe lângă cei 4 milioane de euro pe care-i estimăm drept cheltuieli cu echipa vom mai avea nevoie de nişte bani pentru planul de reorganizare, ţinând cont că suntem în insolvenţă. Dar acei bani sunt separaţi, nu privesc activitatea propriu-zisă a clubului“.

 • Astra Giurgiu anunţă că se bate la titlu cu Steaua

Claudiu Popa, team manager la Astra Ploieşti, crede că „noul format de campionat va concentra valorile, deci competiţia va fi mai valoroasă“. Spre deosebire de şefii grupărilor mici, care-şi fac griji că nu vor putea duce tot sezonul cu un lot restrâns valoric şi numeric, oficialul Astrei priveşte detaşat, din perspectiva celui care are la dispoziţie posibilităţile financiare să rezolve această problemă, expandarea numărului de partide: „În privinţa programului, n-avem o problemă că se vor disputa multe meciuri. Suntem pregătiţi. Şi acest lucru va fi bun“.
Astra are ambiţia declarată de a se bate cu Steaua la titlu în acest an. Printre achiziţii se numără şi fostul căpitan al echipei Setubal, Pedro Barbosa.

Astra are al doilea buget, după Steaua, lucru care a îndreptăţit formaţia din Giurgiu să fixeze, ca obiectiv, clasarea pe locurile 1-2.

 • CSU Craiova vizează un loc de cupe europene cu buget pe măsură

Felix Grigore, manager general la CSU Craiova, spune că echipa pe care o conduce e gata deja de un alt obiectiv important, calificarea într-o cupă europeană. Oltenii sunt, cel puţin la nivelul calculelor, una dintre grupările care şi-au acordat ambiţiile cu un buget pe măsură. CSU Craiova estimează cheltuieli de circa 5 milioane de euro în acest sezon, ceea ce o plasează în grupul formaţiilor care secondează Steaua din perspectiva forţei financiare. Felix e mulţumit şi de introducerea sistemului cu play-off şi play-out: „Cred că va fi benefic acest format pentru fotbalul românesc, vom avea mai multe derby-uri“.

 • Petrolul Ploieşti ţinteşte play-off-ul cu unul din cele mai mici bugete din Liga 1

Andi Crângu, director executiv la Petrolul, e convins că „noua organizare a campionatului va aduce, în mod clar, o creştere a valorii. Deci va fi mai bine, comparativ cu desfăşurarea clasică a Ligii 1“. Chiar şi aşa, deşi ploieştenii trec prin mari probleme financiare şi echipa e în insolvenţă, Crângu spune că obiectivul e clar, calificarea în play-off. Cum bugetul este printre cele mai mici din Liga 1, iar Petrolul nu are dreptul de a juca în cupele europene, va fi o misiune destul de grea aceea de a motiva jucătorii şi de a mobiliza suporterii la stadion aşa cum s-a întâmplat anul trecut, până la apariţia problemelor financiare.

 • Dinamo are pretenţii acoperite financiar

Dinu Gheorghe, preşedintele executiv de la Dinamo, spune că echipa are ca obiectiv „locurile 1-3 în Liga 1 şi câştigarea unui trofeu, Cupa României şi (sau) Cupa Ligii“. Probabil constrâns de rigorile contractului cu DigiSport, conducătorul grupării „roş-albe“ a dialogat doar prin e-mail şi a refuzat să dezvăluie ce buget are Dinamo în noul sezon, însă ProSport a aflat că Negoiţă a pregătit un buget de circa 5 milioane de euro. Aceşti bani plasează formaţia din Ştefan cel Mare, aşa cum a promis patronul dinamoviştilor, între candidatele îndreptăţite la podium.

Dinamo e încă departe de potenţialul rivalilor de la Steaua, iar acest lucru e resimţit de suporteri. Însă şefii clubului atrag atenţia că, în timp ce formaţia lui Gigi Becali a lucrat în profit în toţi anii din urmă, Dinamo încearcă să se recupereze după o perioadă cumplită, în care datoriile de zeci de milioane de euro lăsate în urmă de Borcea şi Badea au băgat clubul în insolvenţă.

Unul dintre cei mai vechi şefi de club din Liga 1, Dinu Gheorghe estimează că „prin reducerea numărului de echipe putem vorbi despre o concentrare a valorilor din fotbalul românesc, ceea ce înseamnă că sistemul cu 14 echipe poate fi benefic. Însă, indiferent de numărul de echipe, dacă toate cluburile nu au stabilitate financiară, niciun sistem competiţional nu poate însemna performanţă“.

 • FC Botoşani atacă play-off-ul cu un buget la limită

Cornel Sfaiţer, preşedintele de la FC Botoşani, este un om curajos. Anul trecut, în calitate de nou-promovaţi, moldovenii şi-au asumat riscul de a opta, în Adunarea Generală a LPF, pentru retrogradarea a 6 echipe, deşi astfel îşi scădeau propriile şanse de a supravieţui. Totuşi, socoteala le-a ieşit, au terminat pe locul 8 şi acum joacă în Europa League. FC Botoşani a pierdut prima manşă a turului II preliminar, cu Legia Varşovia (scor 0-1 în deplasare), dar o eventuală calificare în grupele competiţiei ar aduce mulţi bani. La bugetul auster de acum, circa 3 milioane de euro, s-ar mai adăuga măcar 2 milioane de la UEFA, ceea ce ar însemna urcarea clubului la un palier superior de finanţare, lângă Dinamo, Craiova şi Astra. „Noi am fost pentru 14 echipe şi play-off, aşa că sperăm să fie o competiţie mai bună“, spune Sfaiţer.

 • Pandurii Tg. Jiu are ambiţii mari

Narcis Răducan, preşedinte la Pandurii Tg. Jiu, aşteaptă cu interes noul sezon, care crede că „va fi o experienţă interesantă“. Obiectivul echipei sale este unul ambiţios, calificarea în play-off, ceea ce înseamnă o clasare, la finalul sezonului regulat, cu cel puţin trei locuri mai sus faţă de performanţa realizată în campiopnatul trecut. Narcis spune că „teoretic, valorile sunt mai concentrate acum şi ar trebui ca acest lucru să dea o calitate în plus campionatului nostru“.

 • Pentru CSMS Iaşi, viitorul nu sună strălucit

Florin Prunea, preşedintele executiv de la CSMS Iaşi, e nemulţumit de mai multe dintre măsurile pe care plenul Adunării Generale a LPF le-a luat în ultima perioadă. Noul sistem competiţional şi modul în care vor fi împărţiţi banii sunt două decizii nefaste, crede Prunea. „Din cauza deciziei luate de LPF de a se acorda jumătate din banii cuveniţi pentru drepturile TV în funcţie de locul ocupat la sfârşitul sezonului, ne e foarte greu să estimăm banii pe care putem conta. Vom vedea ce facem în continuare“, spune şeful grupării ieşene. Totuşi, fostul internaţional a adăugat că, probabil, CSMS Iaşi va reuşi să strângă resurse în valoare de circa 3,5 milioane de euro „din care jumătate se duc la bugetul de stat sub formă de impozite şi taxe“.

Nici formatul Ligii 1 cu 14 echipe care dispută sezon regulat, play-off şi play-out nu-l încântă pe Prunea, el având în spate experienţa din Liga 2. „Privitor la noul sistem competiţional, vă spun doar atât: veţi vedea că, după un singur sezon, se va reveni la vechiul sistem de desfăşurare, cel clasic. Sunt multe motive care vor duce la această decizie. Ţine de caracteristicile ţării, de numărul oraşelor, al locuitorilor, de multe alte lucruri. Mai sunt şi alte campionate care au renunţat la sistemul competiţional după numai un an. Noi, la Iaşi, am jucat în Liga 2 după acest format şi a fost o experienţă neplăcută. Un experiment eşuat, după părerea mea“, anticipează Prunea.

 • Viitorul lui Hagi încearcă marea cu degetul

Omul-club, Gică Hagi, şi-a mutat din nou echipa, de data aceasta la Ovidiu. „Regele” vrea acum în play-off.

Cristian Bivolaru, manager general la Viitorul Ovidiu, anunţă că echipa lui Gică Hagi îşi propune, anul acesta, un salt valoric important, calificarea în play-off. Pe de altă parte, Bivolaru – fost director al Departamentului Internaţional la FRF până în 2005 şi unul dintre conducătorii de club foarte bine informaţi în ceea ce priveşte organizarea fotbalului la nivel mondial – e uşor sceptic în privinţa noului sistem competiţional: „Este o noutate pentru Liga 1 şi nu ştim dacă actualul format este mai bun sau mai rău. S-a mai folosit sistemul play-off/play-out în sezonul precedent, la Liga a 2-a, şi nu s-a dovedit a fi benefic. Însă acum este cu totul altceva, fiind vorba de Liga 1“.

 • Concordia Chiajna vrea cea mai bună clasare din istorie

Cristian Tănase, preşedinte la Concordia Chiajna, crede că a venit timpul ca echipa sa să facă un pas în faţă comparativ cu ultimele sezoane. După câţiva ani de Liga 1, formaţia de lângă Bucureşti ar trebui să folosească experienţa acumulată: „Vizăm cea mai bună clasare din istoria clubului. Asta înseamnă un loc mai bun decât cel ocupat la finalul sezonului 2011-2012, când am terminat pe 10 cu Laurenţiu Reghecampf pe bancă“.

Totuşi, locul 9 înseamnă că şefii Concordiei nu-şi fac iluzii în ceea ce priveşte posibilitatea de a evita play-out-ul. Chiajna este, din acest punct de vedere, una dintre grupările care îşi pun în acord posibilităţile bugetare cu obiectivele. Tănase este reţinut în ceea ce priveşte noul format competiţional: „Va fi un campionat de tranziţie, vom vedea pe parcurs dacă va fi mai bine pentru fotbalul românesc“.

 • FC Voluntari: pretenţii mici, buget asemănător

FC Voluntari are cel mai mic buget din Liga 1, dar preşedintele Robert Gherghe (dreapta) speră să reuşească evitarea retrogradării. FOTO: ProSport

Robert Gherghe, preşedintele de la FC Voluntari, e prudent, ştie că echipa sa pleacă dintr-o postură defavorabilă, Obiectivul, ca şi bugetul, n-are anvergură. Cu cei circa 2-2,2 milioane de euro se speră într-o salvare de la retrogradare. „Vom vedea cum va fi noul sistem competiţional. Am jucat cu play-off şi play-out sezonul trecut, în Liga 2, dar acum va fi altceva“, e reţinut Robert Gheorghe.

 • ACS Poli Timişoara: bani puţini, obiectiv minimal

Daniel Stanciu, preşedinte la ACS Poli Timişoara, e suficient de realist încât să nu-şi imagineze că poate repeta isprava de anul trecut, când a promovat cu ASA Tg. Mureş şi a dus echipa, la sfârşitul turului, pe locul 5. Acum, la Timişoara, va fi altceva, iar Stanciu se gândeşte deja că „va fi un sezon mai dificil, vor fi mai multe meciuri decât în vechiul format“. Pentru o nou-promovată cu puţini jucători experimentaţi şi valoroşi, mai multe meciuri înseamnă uzură mai mare.

Într-o întrecere de anduranţă, cei care nu vor avea suflu probabil că vor capota primii. De aceea Stanciu speră ca bugetul de circa 2,5 milioane de euro să fie suficient măcar pentru salvarea de la retrogradare.

Articol preluat de pe prosport.ro

 

Notă:

 • Am pus titlul, am eliminat pozele și am reformatat originalul.
 • Pentru a avea un termen de comparație vă prezint un grafic cu bugetele anterioare. Se găsește în articolul Saraca Liga bogata publicat pe fcsteaua în 2014.

XRay

 

2 comentarii la „Liga 1: Bugete, surse şi obiective în 2015-2016

  1. xray Autor articol

   Evident că tema bugetelelor este „strict pe aceeași temă„, numai că este diferită in fiecare sezon.
   – Anul trecut, în august 2014, s-a scris Saraca Liga bogata pentru sezonul 2014-2015!
   Acum scrie clar chiar in titlu: se vorbeste de sezonul 2015-2016.

   PS
   Articolul Topul financiar al cluburilor de fotbal din Liga 1 în anul 2014 nu are nici el legătură cu acest articol. Acolo se analizează bilanțul contabil pentru anul 2014. Deci tot despre sezonul trecut!

   Oricum, așa ca o strâmbă, fără a lectura articolul, merge orice observație!

Lasă un răspuns