Jucător DA, antrenor BA

de | iunie 2, 2015

Doar neștiutorii în ale fotbalului îl pot aprecia pe Gâlcă, antrenorul. Poți să îl placi pe Gâlcă, omul, caracterul, ex-fotbalistul … dar ca antrenor, Costelinho m-a făcut să-l regret pe Stoichiță.

Cele trei trofee nu sunt, în niciun caz, un argument de luat în seamă pentru a dovedi priceperea întru management fotbal a lui Gâlcă. Joe Fagan, de-exemplu, a câștigat trei trofee în primul său an de antrenorat principal la Liverpool. Chit că avea în spate o carieră impresionantă de antrenor secund și parte a echipei lui Shankly, nu a mai antrenat niciun club de fotbal după plecarea de la Liverpool și mai toți cormoranii recunosc că echipa a jucat în cei doi ani de management Fagan din inerția efectului Shankly-Paisley. La Gâlcă e și mai rău – a eșuat la echipa secundă a Almeriei, prin Liga a III-a, a primit un job în loturile României ca efect al acelei „colegialități” de generație și a ajuns la Steaua în plină anarhie la nivel de conducere (patron și președinte la pârnaie, manager la altă echipă).

Despre jocul Stelei din acest an nu se pot spune multe – omul a luat un lot de jucători obișnuiți cu un joc rapid, de contraatac, ce nu depindea de atac (secțiunea cea mai slabă din cei doi ani Reghe), cu o pregătire fizică ireprosabilă (meciurile cu Ajax și Chelsea nu sunt importante datorită scorului, ci faptului că echipa noastră s-a arătat egală din punct de vedere fizic al echipelor foarte bune din Occident) și a transformat-o într-o clonă spaniolă, prelungind inutil fazele cu pase pretențioase, nepotrivite pentru jucătorii rudimentari din Romania, impunând ca pregătire fizică jocul cu mingea (care nu e la mare căutare nici în Occident – nu poți învața un jucător de 25 de ani să paseze dacă antrenorii de la echipa sa de juniori nu și-au facut treaba), ignorând total talentul lui Reghe de a face schimbări rapide în situații de criza etc. Relația cu jucătorii a fost în general dezastruoasă, variind de la indisciplină crasă (nuntă organizată în perioada cea mai critică a sezonului) la inabilitatea de a-i mobiliza în momente fundamentale.

Da, Reghe era un cocălar, nevasta-sa o prezență prea agresivă, iar plecarea a fost o dezamăgire din punctul de vedere al destinației (așa cum m-a surprins negativ și Dan Petrescu în același an). DAR … Reghe a fost un adevărat antrenor. În cei doi ani ne-a adus un fotbal de calitate ce nu se mai jucase în Ghencea din anii ’90 (și, aș îndrăzni să spun, cei mai buni ani ai perioadei ’90). Ne-a modernizat din punct de vedere al metodelor de antrenament (cred că asta e cea mai mare critică pe care i-o aduc lui Gâlcă – involuția legată de preparatorul fizic), ne-a format într-o echipa ce și-a câștigat titlul pe teren, fără discuții, cu goluri multe, cu un parcurs european excelent. Nu a fost el cel care a inaugurat seria de succese împotriva dinamoviștilor, dar e cel care a adus-o la apogeu. La acel 5-2 se auzeau, pe stadion, mai bine dinamoviștii decât cei din peluzele steliste, dar ce mai conta cand simțeai în aerul acelei seri umilința oferită unui adversar îngenuncheat?

Și, la fel de important, Reghe a înteles cum se poate vorbi cu Becali – ne pupăm pe bot în public, ne numim frați de cruce, dar echipa o fac eu. Gâlcă a crezut că tăcerea înseamnă demnitate, așa cum violul la care nu reziști se numește sex de calitate.Glaca arga

 

AutorAlexandru H

 

Notă
Fără să-i cer permisiunea, am făcut din comentariul lui Alexandru articol, pentru că avea toate elementele, fiind scris chiar mai bine decât articolul la care a comentat. Felicitări!

XRay

9 comentarii la „Jucător DA, antrenor BA

 1. maou

  Sunt total de acord, omul asta nu si-a insusit nici un insucces, a mers pe varianta Rednic „jucatorii sunt de vina”. Echipa a luat 3 trofee fara sa joace mai nimic. Bine totusi ca a plecat, mi-a mancat multi nervi sezonul asta.
  Btw, s-a prins si Ciobanul ca ne trebuie disciplina si conditie fizica la echipa ? :O

  1. xray Autor articol

   Preparatorul fizic al echipei nationale de fotbal a Romaniei si al Irinei Begu, Marian Lupu a fost invitat in studioul Sport Total FM. Vezi aici:
   http://sptfm.ro/2015/05/12/exclusiv-marian-lupu-preparatorul-fizic-al-nationalei-romaniei-este-invitat-in-studioul-sport-total-fm-marti-de-la-ora-1400/

   Acesta ce a mai lucrat la echipa naţională în cel de-al doilea mandat al lui Victor Piţurcă, atunci când tricolorii s-au calificat la Euro 2008.
   Marian Lupu a activat în ultimii ani la reprezentativa de tineret U21. El a mai lucrat la Steaua. A tinut si lecții practice candidaților la licența PRO.
   http://www.frf.ro/documente/comunicate/comunicate-frf/ziua-preparatorului-fizic-la-cursurile-pentru-licen%C8%9Ba-pro.html

 2. mandela

  Singurul motiv pentru care mai vorbim despre Galca este acela ca, pe ultima suta de metri, alergatorul din fruntea plutonului s-a impiedicat si a cazut. Fara meciul inexplicabil al Muresului cu Galatiul, astazi am fi uitat deja de Galca, iar sezonul 2014-2015 ar fi ramas in memoria stelista ca unul jalnic, in care am esuat lamentabil in Europa si am pierdut titlul in fata unei nou-promovate dupa ce am condus cu 13 puncte. Rezumatul colaborarii lui Galca cu Steaua este chiar meciul din ultima etapa. Steaua, jucand cu trofeul pe masa, nu a reusit, practic, nici macar sa mimeze fotbalul in fata unei echipe mediocre.

 3. xray Autor articol

  Fosta glorie a Stelei, Tudorel Stoica, a declarat că deși formația „roș-albastră” a câștigat trei trofee în acest sezon, jocul prestat de elevii lui Gâlcă nu l-a mulțumit.
  Vreau sa specific ca a castigat trei trofee, dar jocul nu a multumit nici pe mine nici pe suporteri.
  Sper sa faca aceleasi performante si jocul echipei sa fie frumos, spectaculos, asa cum s-au obisnuit suporterii Stelei, dar ii va fi foarte greu
  „, a spus Tudorel Stoica

  Sursa dolce-sport: http://www.dolce-sport.ro/fotbal/fotbal-intern/steaua-a-castigat-trei-trofee-dar-jocul-nu-m-a-multumit-50514/

 4. ender

  Hai ma da-o-n rahat de treaba! Cand toata lumea spune ca e blat, pana si ciobanul e total chill, desi e _clar_ ca nu s-a schimbat de loc. Galca a antrenat bine si tot returul a fost facut mai apetisant pt a-i atrage pe (tele)spectatorii deja plictisiti/scarbiti de liga asta jegoasa. N-are sens s-o dam la intors: un al treilea campionat consecutiv castigat cu cateva etape inainte ar fi insemnat mari pierderi pt televiziuni.

 5. alexandru-h

  Ca sa merg in ritmul conspirationistilor, preluarea marcii de catre CSA a fost tot blat pentru a face returul apetisant pentru spectatori. In fapt, marca apartine lui Becali dar s-a acceptat solutia asta pentru binele Ligii I. Stelistii liberi sunt, in fapt, cei mai mari becalisti dar s-au dat anti-Becali pentru a crea titluri interesante in presa si a crea interes in jurul subiectului.

Lasă un răspuns