Frunză verde, polemică, titlule, maşină mică

de | mai 25, 2017

Nota Redacției: LPF și FRF, prin Gino Iorgulescu și Răzvan Burleanu, au ieșit la încălzire înaintea votării de vineri în Comitetul Exęcutiv FRF a campioanei din sezonul 2016-2017 și a eventualului demers al FCSB la TAS, dacă  decizia de vineri va fi alta decât cea care respectă „ad litteram” ROAF-ul.

Cea mai comică „reacție-motivare” este a fostului coleg al regelui de la Sportul Studențesc, Gino Iorgulescu, urmașul lui Nea Mitică la șefia LPF. Ce grăiește Gino în Comunicatul oficial puteți găsi AICI (click link), pe lpf.ro. Însă noi vă prezentăm doar cireașa de pe tort:

„LPF a anticipat încă din primul sezon organizat în noul format, posibilitatea apariției situației ca două echipe din play-off/play-out să termine la egalitate de puncte. De aceea, Liga a informat toate cluburile din competiție, încă din data de 29 februarie 2016,  că în această situație departajarea se va face prin raportare doar la jocurile disputate în faza a II-a, fără a se lua în calcul meciurile din sezonul regular. Niciun club din Liga I nu a formulat obiecțiuni cu privire la această informare.”

Cu alte cuvinte românești, Poliția, care exact ca LPF-ul nu este organ legiuitor, trimite o informare cetățenilor că „începând din 29 februarie 2016 este interzis să treci pe galben”, însă în lege, Codul rutier, rămâne scrisă doar interdicția „pe culoarea roșie”. E limpede pentru toți că în caz de litigiu, Poliția nu va câștiga niciun proces în 2017, oricât ar vrea ea să înterpreteze cuvântul „culoare” din Codul rutier că se referă și la cea galbenă. Mai mult, să dea și exemple cu Bastus, cel care „ca un câine turbat” a trecut pe galben de partea romanilor și Gerula l-a pedepsit. Cred că ați prins aluzia ironică. ?

Maria Andrieș de la GSP a făcut un brainstorming cu cititorii pe tema titlului de campioană din acest sezon și a publicat un articol interesant pe care vi-l prezentăm mai jos.

X Ray

Frunză verde, polemică, titlule, maşină mică

Vă invit să scriem împreună azi, de la ora 13:00, un articol despre scandalul din jurul regulamentului și titlului de campioană în Liga 1.

Permalink to Frunză verde, polemică, titlule, maşină mică

Acest articol a fost scris împreună cu cititorii, în urma unei invitaţii lansate pe blogsport.ro, şi va fi publicat în ediţia tipariă a Gazetei Sporturilor de joi, 25 mai. Vă mulţumesc şi vă aştept şi data viitoare!

Iată articolul în forma finală:

De atâţia ani, de când mută elefantul ROAF-ului dintr-o sufragerie în alta, FRF şi LPF ar fi trebuit să obosească  ori măcar să observe că au şi altceva de făcut pentru fotbal: legi mai uşor de înţeles, de exemplu.

E adevărat, se simţea nevoia suspansului, mai ales pe final de sezon, când noul sistem competiţional, teoretic mai spectaculos, s-a restrâns la un recital previzibil al rezervelor. Dar suspansul la TAS e un biet înlocuitor artificial. N-are de-a face cu jocul în sine. Are de-a face cu orbirea Ligii şi Federaţiei, care plutesc senin pe un regulament care ia apă. Ţinând cont că speţele româneşti abundă la Lausanne, orbirea asta riguroasă ca ochelarii de cal capătă un parfum discret de premeditare, cu note joase de nepăsare.

Scripcarii lui unu solist

Nici măcar LPF şi FRF nu au încredere în ROAF, de aceea justifică decizia în cazul titlului prin precedente, nu prin articole şi alineate. În rest, au izbutit să transforme problema reglementării fotbalului într-o răfuială electorală dintre lăutari. La nivelul echipelor implicate, Viitorul şi FCSB, litigiul are un aer de familie, e o ciocnire de orgolii între rude, nu o bătălie juridică pentru un principiu sau altul. Defectele de fabricaţie din ROAF îi frământă, de fapt, numai pe microbişti şi pe specialiştii de la TAS.

Juriştii Ligii şi Federaţiei pare că n-au urmat Dreptul, ci şcoala de haiku şi bune maniere. Altfel, ar şti că la începutul fiecărei legi există un mic vocabular cu termeni, pentru claritate, pentru a preveni abundenţa de interpretări. Ciudată scăpare de la nişte subalterni care sesizează dedicaţiile şefilor din zbor şi, dacă-i ordin, muncesc scripca ROAF-ului până-i plesnesc coarda şi descind procurorii.

Aşa, în ceaţa din textul ROAF-ului, cuvântul „campionat” a ajuns să aibă cel puţin două definiţii posibile. Prima: competiţia în integralitatea ei. Şi-atunci FCSB e campioană. A doua: meciurile dinainte de play-off / play-out. Şi-atunci Viitorul e campioană.

Au tradus din „belgiană”

Federalii s-au inspirat din modelul belgian, dar pe sărite, traducând după ureche şi din două în două cuvinte, când au încropit regulile noului sistem de joc. Fotbalul nostru mai are până să facă rost de forme fără fond. Deocamdată, trăieşte din petice de formă şi fondul reciclat al Cooperativei. Dacă e să ne luăm după art. 8 lit. a) din ROAF, prin „sistemul campionat” se înțelege acel sistem în care fiecare echipă joacă cu toți adversarii „o dată în deplasare şi o dată pe teren propriu„. Putem considera că avem, de fapt, două campionate, în interiorul Ligii 1.

Dar, mai departe, la litera d, este enumerat şi un alt sistem posibil de desfăşurare, „sistemul sezon regular urmat de faza grupelor play-off, play-out”. Se presupune că acesta este aplicat în Liga 1. Nu litera a, în prima parte, şi litera d, în partea a doua.  Cuvântul „campionat” nu apare deloc aici. Revine, în schimb, în deja faimosul articol 27, despre criteriile de departajare. Acolo se vorbeşte despre „câştigătoarea campionatului”, „jocurile din campionat” şi „jocurile directe” nu se ştie de unde, din sezonul regular sau din faza grupelor. Două cuvinte, „din regular” sau „din competiţie” şi se strica rima federalilor. Dar fotbalul nostru evita coaja asta de banană.

Titlul de hârtie

Pe lângă problema literei legii, se profilează şi boala comercială a spiritului ei. Criteriul sportiv pare să fi fost  sacrificat în favoarea imaginii din vitrină şi a banilor mai mulţi din drepturi TV şi publicitate. TAS, prin natura lui birocratică, stabileşte campioane şi clasamente pe hârtie, nu pe teren. Un meci de baraj, în zori, cu martori şi numărat de paşi, ar tranşa dilema bărbăteşte. Ar risipi neliniştile morale din jurul podiumului. Dar e o idee prea romantică pentru un fotbal care şi-a fixat deja preţul mândriei. Iar Liga 1 e o probă de rezistenţă, nu de viteză. Poţi să ieşi pe locul doi, în urma unei echipe pe care ai învins-o pe unde ai prins-o. Nu e nici drept, nici nedrept. E ironic. Soarta!

 Au contribuit: Maria, Silviu M., viorel, ADRIAN LUNGU, Carol K, vasglo, Andrei F, adyta, dinamo_fan, Catalynn, Hary Crisan, gioni, Ioan, Sorinzaj, naica, Mioriticul, Ady, Vioteatza

Sursa: blogsport.gsp.ro/andries

Image result for baza sportiva fcsb steaua berceni 2017

26 de comentarii la „Frunză verde, polemică, titlule, maşină mică

 1. xray Autor articol

  Partea proastă din acest circ este că dacă te pui rău cu „sistemul”, mori apoi cu dreptatea în mână pe diverse. Vedem ce se întâmplă în toată România cu „sistemul”. Cariere și destine zdrobite, târâte la comandă prin tribunale și pușcării. Trăim neo-bolșevismul capitalist!

  Revenind la fotbal, cu ce îi mai încălzește pe suporterii FCU (nu clona CSU) Craiova daca Mititelu câștigă războiul cu FRF? S-au pierdut fără rost ani din istoria clubului că așa a vrut Mircea Sandu.

  1. sikander

   Nu contest asta, dar e singurul care nu s-a raliat sarabandei euforice de frustrati care in sfarsit au motiv de cantat osanale. Pardon, au avut ocazia si anul trecut cu rozaliu’.

   1. steauacornel

    @sikander – Banciu e un psihopat. De cand o injura pe Halep si a zis ca Middlesbrough le-a adus bucurie lui si milioanelor de romani ca a invins-o pe Steaua in semifinale, am incetat sa-l mai urmaresc sau sa-l iau in serios.
    Referitor la regulamentele de cacat ale Ligii/Federatiei, normal ar fi ca in caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare sa fie numarul de puncte de dinainte de play-off, inainte ca acestea sa fie injumatatite, apoi meciurile directe (toate) si restul criteriilor.

    1. sikander

     Eu ma uit la el pentru ca nu am la ce ma uita la ora aia si ma amuza derapajele lui schizofrenice 🙂 Nu ma intereseaza ce zice de halep, pe care nici eu n-o suport. Stiu ca de Steaua numai de bine nu zice, dar tocmai de aceea am postat ce zice despre haghi, pentru ca nu o zice in favoarea Stelei.

 2. xray Autor articol

  Digisport:
  „Daca dreptatea spune că Viitorul a câştigat, eu mă înclin. Zic săru’ mâna şi cu asta basta. Fac ceva rău? Daca altora li s-a făcut nedreptate, nu înseamnă că eu o să accept nedreptatea. Am vorbit cu un avocat, am zis: ‘există vreo chichiţă care să fie în defavoarea noastră?’ Ştiţi ce mi-a răspuns? ‘Domnule Becali, nu e nici măcar o virgulă care să vă defavorize’, a spus Becali, la Digi Sport.

  Un alt campionat care funcționează după același sistem ca Liga 1 este cel din Cipru. Acolo, în caz de egalitate de puncte, câștig de cauză are formația cu rezultate mai bune în toate partidele din sezon, nu doar cele din play-off. Roș-albaștrii s-ar putea folosi de acest exemplu la TAS.
  http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Liga+1/Argument+decisiv+pentru+FCSB+in+lupta+pentru+titlu+de+la+TAS+Scr

  Sursa: digisport.ro

 3. Gosu

  Mai fratilor eu usor si incet am ajus la o concluzie. Pare-se ca ar fi mai bine si mai util pentru noi daca baietii de la St..a Labera, ar face eforturi sanatoase sa i-o suga lui Gigi, armanul. Poate va intrebati de ce ?
  Pai treaba e destul de simpla, ca Gigel ii cumpara si ei sunt tot timpul dispusi , cerere si oferta…

 4. alexutz2007

  @Gosu daca ma uit pe pagina lor si pe site-ul fcsteaua, observ ca ei vorbesc mai mult de gigi decat o facem noi:))). Parca zici ca sunt obsedati de el. Acum sper ca s-au lamarurit si ei ca palmaresul este la noi si ca nu are treaba cu marca. Daca nu sa-l intrebe pe mititelu:)).

 5. kla2005

  @alexutz2007: 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  LPF e cu tunurile pe FRF pt ca nu au vrut cei de la FRF sa faca „blat” cu ei pe schimbat regulamente!

  Nu cred ca in „speta” asta are vreo relevanta „precedentul”. REGULAMENTUL e foarte clar! Se au in vedere meciurile directe din campionat pentru departajare.
  QED!
  E simplu!

  Nu degeaba au vrut sa schimbe regulamentul, stiau ca e groasa in caz de egalitate!

  Si toate tampeniile astea din cauza arbitrilor. Daca arbitrau corect, castigam la 5-6 puncte diferenta…chiar numai Hotzeganu’ sa fii arbitrat corect si castigam campionatul la un singur punct diferenta…

 6. Lord Pepe

  E imposibil ca FC Fcsb sa castige titlul. Iar aceste discutii sunt toate inutile.

  Campionatul are doua faze. Prima determina ordinea intrarii in faza a doua. Daca la sfarsitul primei faze, 2 echipe termina la egalitate de puncte, atunci se iau in discutie meciurile directe, golaverajul, etc.

  Apoi se intra in faza a doua cu un anumit clasament si cu un anumit numar de puncte, stabilit in urma injumatatirii punctelor castigate in prima faza.

  La sfarsitul fazei a doua, clasamentul se face in functie de puncte castigate. Daca 2 echipe au acelasi numar de puncte, se trece la meciuri directe, golaveraj, etc. Dar aici se ia in considerare doar ce s-a intamplat in aceasta a doua faza. Deoarece avem de-a face cu un golaveraj nou si cu un clasament nou.

  Daca in cazul asta, despartirea s-ar fi facut pe baza golaverajului, ati fi fost oare de acord sa se ia in considerare si golaverajul din prima faza? Cu siguranta nu. Deoarece Viitorul a avut un golaveraj mai bun acolo, cu 5 goluri mai mult decat FC Fcsb.

  In prima faza, Viitorul a avut golaveraj 39 la 22.
  FC Fcsb a avut 34 la 22.

  In a doua faza, Viitorul a avut 12 la 8
  FC Fcsb a avut 15 la 7

  Cu cele 5 goluri pe care le avea din prima faza, Viitorul ar fi numita castigatoare, avand cu un gol mai mult la golaveraj decat FC Fcsb. Faceti calculele si apoi haideti sa oprim subiectul.

  1. vitto

   esti un prost comic …. sau un comic prost! si ca orice prost te simti obligat sa argumentezi si sa faci interpretari in nota personala a unor texte de regulament! lasa-ti bai tas-ul sa decida, nu va mai infoiati voi ca romanu’ impartial! ….uzi sunt 2 competii ….. pai fraiere, daca este asa, steaua a castiat competia play-off, facand 20 puncte!
   cat cretinism in romania asta ….. unii care nu inteleg nici macar diferenta intre modul de organizare a unei competitii si procedurile de departajare in caz de egalitate!?

   1. alexutz2007

    @Lord nu a fost niciun abuz. A renuntat Carmen nesilita de nimeni la locul din Liga 1, ba mai mult si patronul a decis ca e timpul sa faca o vizita pe la lagar unde culmea ca a si merlit-o:)).
    Apropo ai vazut ce scrie pe site-ul ligii la istoria campioanelor. Sa nu intri ca o sa ai o mare supriza. Apropo cred ca te-a convins Mititelu ca palmaresul nu e legat de marca. Have a fun.

    1. Lord Pepe

     Vorbesti prostii. Eu am intrebat ce abuz a facut Steaua in cazul Carmen. Nu ce abuz a facut sistemul. Cat despre mititelu si palmaresul, nu stiu ce visezi tu. Justitia a decis deja ca CS Universitatea Craiova e continuatoarea Stiintei. Am folosit formula care va place voua :*

     1. alexutz2007

      @Lord te faci de ras:))). Rotaru a cerut recunoasterea palmaresului. Asa ca a demarat un proces contra FC U si surpriza a pierdut adica palmaresul a ramas la Mititelu:))).
      Tu stii macar cine detinea Steaua in 47? Sau poate crezi ca armata de atunci si conducatorii ei sunt ca cei din prezent unde unde juristul armatei se roaga de Becali sa-i cedeze locul si lotul. Atunci armata taia si spanzura. Nici pe FC U nu a desfiintat-o CSU, dar a contribuit la desfiintarea ei prin pile si relatii.

 7. le-reseau-pansant

  Tineti-va bine, expertii în regulamentele FRF au aparut cu noi calcule, statistici, interpretari despre cum nu trebuie sa câstige Steaua campionatul. (ma rog FC FCSB ca sa nu mai lungim discutia inutil).

 8. alexutz2007

  @Lord eu te-am zis ca esti prost dar tu nu ma crezi. Hai sa-ti explic pe limba ta. Nenea Rotaru a deschis o actiune in instanta la Tribunalul Dolj impotriva lui nea Mititelu ca sa-i recunoasca clonei palmaresul. Luni prostu de Rotaru a renuntat la proces ca nu a putut demonstra ca clona lui e adevarata Stiinta si palmaresul a ramas la Mititelu.

 9. Gosu

  @steauacornel, normal ar fi sa nu mai avem sistemul asta retardat cu play off si play out.
  Iar cu punctele din sezonul regulat sa nu uitam ca Steaua a obtinut 20p iar Viitorul 18p in play off. De ce ar trebui sa fie mai importante punctele din sezonul regular ?

 10. alexutz2007

  lord pipi pentru tine e imposibil sa castige dar nu si pentru noi.Si totusi ce te freaca asa grija de echipa noastra care are palmaresul complet? Ce mai stii de ACS Steaua Regal Fernando? Vad ca si tu si SLab va intereseaza mai mult de echipa noastra decat de Regal? Bine pe aia ii inteleg ca cersesc trafic si like-uri(ca la orice stire despre Becali are 50 de
  Com min, pe cand la o stire cu si despre CSA 2 com:))).) dar pe tine. Ce te intereseaza pe tine scandalurile din Liga 1 atata timp cat echipa ta a parasit aceasta competitie inca din 98?

 11. wu1

  Apropo de talpanistii lu alex .
  Jurnalist sportiv catre grindeanu

  Problema asta cu FCSB – Steaua este cumva şi în curtea dumneavoastră. Pentru că, prin mai multe hotărâri judecătoreşti definitive s-a stabilit că, în 2004, a fost încredinţat ilegal de statul român, de reprezentanţi ai statului, unui particular, fără să se plătească nimic. E vorba despre cel mai important brand pe care-l are România în materie de echipe de club.

  Grindeanu : Corect

  Deşi au trecut din 2014 aproape trei ani, în continuare nimeni nu pare interesat să vadă cine a semnat acolo sau cine e responsabil pentru înstrăinarea unui brand care a fost evaluat la 57 de milioane de euro. Este o pagubă foarte mare pentru statul român şi a generat în momentul de faţă nişte dispute care au polarizat foarte tare suporterii care se numără… Unii spun că sunt jumătate dintre suporterii de fotbal din România.

  Situatia revine la normal auzi la el, situatia abea acum incepe …

Lasă un răspuns