De ce nu riscă Steaua nimic după refuzul de a trimite jucători la națională

de | ianuarie 25, 2016

Pe scurt, dincolo de stupiditatea acestui cantonament, Steaua nu riscă nimic din motive de regulament clar. Mai mult, nici jucătorii nu riscă nimic. Mă refer în primul rând la regulamentul FIFA, pentru că, și în acest caz, cel românesc nu e la fel de clar.

Iată regulamentele care altfel pot fi rezumate și cu declarația lui Reghecampf: „Asta oricum nu e echipa națională, e o selecționată divizionară”. Corect și asta… Dar și dacă ar fi…

1. FIFA: „NU E OBLIGATORIU”

În regulamentul FIFA pentru Statutul și Transferul Jucătorilor scrie clar nu doar că este obligatorie prezența la națională în cadrul datelor oficiale, ci e în mod explicit specificat și că nu e obligatorie în cazul meciurilor care nu fac parte din calendarul internațional. 

fifa

2. FRF ESTE AFILIATĂ LA FIFA

În statutul FRF se precizează clar că „FRF, LPF, membrii afiliați (…) sunt obligați (…) să respecte statutele, regulamentele, directivele și deciziile FIFA și UEFA”. Adică inclusiv regulamentul de mai sus.

statut

3. REGULAMENTUL FRF E INCOMPLET

Cam ca de obicei, în Regulamentul Disciplinar de la noi sunt lipsuri. Nu se specifică atât de clar ca la FIFA la ce acțiuni ale naționalei sunt obligați să se prezinte jucătorii, iar în caz de refuz ar risca 4-8 etape de suspendare. Clubul oricum n-ar risca nimic decât dacă ar folosi jucătorii suspendați. Referirile la regulamentele FIFA sunt atât de multe în hârțogăraia FRF încât mă îndoiesc că în acest caz FRF poate trece peste reglementarea internațională ca să aplice una mai puțin clară a ei.

disciplina

Chiar în acest Regulament Disciplinar există o precizare care întărește dependența de regulamentul FIFA. Ortografia fără spații le aparține celor de la FRF. Cum neprecizarea cazurilur când e / nu e obligatori prezența poate fi încadrată la omisiune (de vreme ce la FIFA e prezentată) rezultă, încă o dată, imposibilitatea unei sancțiuni.

omisiuni

Și dacă ar decide să „sancționeze dur Steaua” cum cere Iordănescu, din punctul meu de vedere ar pierde fără emoții un apel la TAS și ar risca, pe lângă o imagine deteriorată, să plătească și despăgubiri.

4. V-AM MAI SPUS O DATĂ

Acum, eu nu zic să nu mă contraziceți. Vă reamintesc doar că și în cazul Mureșan unii m-ați contrazis degeaba, inclusiv după ce v-am explicat cum vede FIFA problema. Inclusiv Valeriu Argăseală, care a pierdut și un pariu. Între noi fie vorba, nerespectat nici în ziua de azi de ditamai președintele. Și în virtutea acestei observații – cazul Mureșan – aș aprecia și dacă n-ați trage concluzia stupidă că sunt stelist doar pentru că sunt de părere că Steaua nu poate fi sancționată. Nu sunt stelist.

 

Autor: LUCIAN LIPOVAN
„Realizator emisiuni la sport.ro. Părerile exprimate pe blog îmi aparțin însă doar mie, nu postului. Pasionat de sport și IT. Născut la Timișoara, mutat la București. Țin cu Poli, care nu mai există.”

Preluare de pe lipovan.ro

5 comentarii la „De ce nu riscă Steaua nimic după refuzul de a trimite jucători la națională

 1. xray Autor articol

  Eu nu am multe antipatii pentru că nu urăsc, dar pe năpârca turistă prin Liga 1, Narcis Răducanu, nu aș mai vrea să-l văd pe la Steaua, ever. Când era la Astra a fost în maximul lui de venin.

  Narcis Răducan, președintele gorjenilor, a spus, ÎN DIRECT la ”Fotbal Club”, de la Digi Sport, că așteaptă o măsură din partea FRF. Adică sancționarea, deși știe că Steaua nu a refuzat să-i dea, ci Iordănescu să-i mai ia decât „ori toți, ori niciunul„.

  Ce zice pe gură cel care a schimbat echipele, ca oficial, mai des decât ciorapii:
  „M-a sunat și Reghe și spunea că n-a refuzat să dea jucători la națională, că a fost vorba de altceva, mi-a spus ceva ambiguu, noi nu vrem polemici, mai ales că am fost coleg cu Reghe. Dar, dacă s-a luat o decizie din partea Comitetului Executiv, atunci trebuie respectată. Așa că așteptăm o reacție a FRF”.

 2. xray Autor articol

  Ce a aprobat FRF în fond.

  DECIZII ALE COMITETULUI EXECUTIV DIN 29 OCTOMBRIE 2015
  „Aprobă cu majoritate de voturi ca echipa națională să efectueze un cantonament în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2016.
  Decizia este aici ( link )

  Și lătrăii…

 3. maou

  @Xray

  Sa fim seriosi, traim in Romania si totul e posibil indiferent de legi sau regulamente. Oricum e o tampenie toata actiunea asta a nationalei, sunt amicale neoficiale si care nu sunt inregistrate nicaieri. Mai mult, jucam cu 2 echipe de club din 2 campionate mizere, cel al Georgiei si al Moldovei, selectionatele Turkmenistanului si a fratilor nostrii moldoveni ne-au refuzat!

  1. xray Autor articol

   @Maou
   E punctul de vedere optimist al lui Lipovan. La cate decizii aiurea contra Stelei s-au dat, nu numai de către FRF, nu m-ar mai mira nimic în România de azi. Este regretabil ca incepem anul cu scandal, cand speram la liniste si normalitate.

   De fapt se continua bâlciada care a inceput de un an de zile, cand s-a tocat cu sigla si apoi cu licenta lui Radoi.

   PS
   Despre cantonamentul lui nea Puiu am tot zis ca e un mare bullshit.

 4. redbabyseal

  mai, fratilor, „interesu’ national!” e mare interesu’ asta!

  – e interes national sa sustinem participarea dinam0-ului in cupele europene, chiar daca nu au iesit la vreme din insolventa si regulamentul UEFA e clar…

  – e interes national sa „ne facem ca ploua” cand detractorii invidiosi incearca sa conteste istoria Stelei…

  – e interes national sa suspendam antrenorul (de altfel, talentat) Stelei, ca n-are „hartii”

  – e interes national sa sanctionam dur Steaua, ca nu se supune ca oaia la toanele lu’ nea’ tata lu’ fiu’ antrenor la pancurii

  Deja pare ca s-a transformat campionatul de fotbal al Romaniei, intr-unul de curling, in care fiul isi lanseaza echipa spre titlu, si tata ii lustruieste calea!

Lasă un răspuns