De ce îi spun Steaua echipei lui Becali

de | februarie 16, 2017

De ce îi spun Steaua echipei lui Becali

Nu am filmat acest video ca să te conving și pe tine să gândești ca mine, ci ca să înțelegi de ce eu folosesc sintagma Steaua când mă refer la echipa numită în mod oficial FCSB.

Articolul propriu-zis

Le Prénom este o comedie faină. Dacă n-ai văzut-o, merită să o vezi. Dacă ai văzut-o, merită să o revezi. În mare, e vorba despre ideea unui tată de-a da un nume scandalos copilului pe care soția sa urmează să-l aducă pe lume. Prietenii familiei asistă la anunțul legat de nume și ripostează amuzant și ipocrit în același timp. Nu există dreptate clară pentru vreo tabără, există însă multe probleme care ies la suprafață în relațiile dintre cei implicați.

Exact ca-n povestea conflictului dintre Becali și Armată.

Vei găsi această comedie și sub titlul What’s in a name?, titlu care mi-a venit în minte imediat ce-am văzut știrea din ProSport – oficial, Steaua va purta numele FCSB.

Nici nu era greu având în vedere cât de amuzante și ipocrite sunt discuțiile legate de numele Steaua sau cât de amuzante și ipocrite sunt atitudinile multora dintre noi, indiferent că vorbesc aici de oameni din fotbal, ziariști, suporteri.

Prin urmare, vreau să-mi explic gândurile din spatele unei decizii: pentru o perioadă nedeterminat de timp, îi voi spune în continuare Steaua echipei numită formal și total lipsit de inspirație FCSB.

Nu scriu ceea ce scriu aici ca să te conving și pe tine să gândești ca mine, ci ca să înțelegi de ce gândesc eu așa.

nume steaua

În această imagine, Nicolae Dică se bucură, fără să știe, pentru succesul FCSB… E ca-n romanul 1984 al lui Orwell: istoria se poate modifica în funcție noile realități ale prezentului. (Foto: Mediafax Foto)

Echipa lui Becali a pierdut multe, mai puțin șirul faptelor

Am scris ieri Facebook faptul că-n mod oficial, Becali a preluat FCSB de la Armată.

Normal, e o aberație să spui așa ceva, dar e o aberație susținută de realitatea la care s-a ajuns.

Realitate care spune ceva de genul: Becali a  venit la-nceputul anilor 2000 la Steaua, a împrumutat clubul, l-a preluat apoi de la asociația lui Viorel Păunescu și a constat după mai bine de-un deceniu că n-a luat Steaua, ci FCSB ?

Toată populația României conștientă de fotbal a trăit aceeași impresie cu el în primă fază, inclusiv Pițurcă, inclusiv Talpan, inclusiv toți cei care i-au fost rivali în această dispută. Când au descoperit însă că Becali exploata un brand pe care-l controla în baza unor acte făcute aiurea, s-au regrupat.

Astfel, Becali a pierdut dreptul de-a utiliza numele Steaua și sigla.

Nu a pierdut echipa.

Și, cel mai important, n-a pierdut șirul faptelor – adică echipa sa este continuatoarea echipei Armatei. Știu, unii sunt oricând dispuși să spună că totul s-a oprit când Armata i-a dat echipa lui Păunescu sau când Păunescu i-a dat-o lui Becali, dar nu s-a oprit nimic.

Steaua a continuat să joace în campionat și în cupele europene.

A făcut performanțe pentru suporteri și bani buni pentru Becali.

Repet, acestea au fost faptele din perspectiva continuității – Becali a luat echipa de la asociația lui Păunescu după ce Păunescu o luase de la Armată. Datorită acestei continuități eu am considerat că echipa lui Becali este Steaua.

Tot datorită continuității am considerat că toate echipele Craiovei de după 1990 au fost Universitatea, indiferent de felu-n care s-au făcut actele și indiferent dacă patronul s-a numit Păunescu, Arnăutu, Ilinca, Dinel Staicu, Mititelu, Nețoiu, Gheară, Staicu, Mititelu și indiferent cât de inspirat au făcut respectivii actele.

Tot datorită continuității, am considerat că toate echipele de după 1990 care au jucat în Giulești au fost Rapid, indiferent de forma de organizare a societăților care administrau clubul. De asta consider că AFC Rapid e continuatoarea ideii de Rapid.

De altfel, AFC Rapid chiar a administrat clubul de fotbal înainte înainte de falimentara Rapid SA.

Tot datorită continuității am considerat că toate echipele care au jucat în Groapă au fost Dinamo, indiferent de forma de organizare, acționari, deținători ai siglei, deținător al site-ului etc.

Cum le zici etnicilor maghiari din Harghita și Covasna?

Cei mai mulți dintre noi le zicem unguri. Unii le spunem unguri cu respect, alții le spunem unguri cu indiferență, alții avem cucul mic sau cine știe ce alte probleme și le spunem unguri cu dispreț. Deși formal sunt cetățeni români, deși în actele oficiale apar drept cetățeni români, le spunem unguri. De ce facem asta? Pentru că etnia lor este mai conturată în percepția noastră decât ceea ce reușesc hârtiile formale să ne spună despre ei.

În percepția mea, echipa lui Becali a rămas Steaua, chiar dacă nu poate folosi numele respectiv.

Nu sfidez decizii judecătorești sau înscrisuri oficiale. Dacă mă întreabă cineva care este numele oficial al echipei patronate de Becali, voi spune că e FCSB fără nicio problemă.

Ce limbă se vorbește peste Prut?

Peste Prut, trăiește o populație formată în mare măsură din etnici români. Formal însă, ei sunt cetățeni moldoveni. Inclusiv limba română vorbită de ei este numită oficial limba moldovenească. Mă-ndoiesc însă că tu consideri limba română vorbită acolo limbă moldovenească doar pentru că așa o spune formal statul vecin.

La fel de aberant este să sfidezi evidența faptului că echipa care a jucat sfertul de finală UEFA cu Rapid a fost Steaua. Sau cea care a adus zecii de mii de oameni la diverse meciuri. Sau care a fost cea mai urmărită echipă în transmisiile televizate.

Dacă n-ar fi așa, înseamnă că Becali de fapt a negociat cu Aramata preluarea FCSB, nu a Stelei. Și că limba vorbită în Moldova este limba moldovenească, nu româna.

Comic, exact ca-n Le Prénom.

Cât de mult îl urăști pe Becali?

Eu nu-l urăsc deloc. Alții însă îl urăsc din toți rărunchii.

Ura a jucat un rol foarte important în această dispută alături de prostie, lăcomie și aroganță.

Nu-ți închipui că povestea conflictului dinte armată și Becali are legătură în primul rând cu setea de dreptate. E ură amestecată cu diverse…

De exemplu, la început a fost prostia.

Mă refer aici la incapacitatea lui Becali de-a face vreodată lucrurile așa cum le fac oamenii de afaceri serioși – cu avocați pe măsura tranzacției în care sunt implicați.

Nu cu avocați remarcați la televizor în emisiuni de scandal sau care au avut rezultate în spețe care n-au legătură cu litigiul tău.

În paralel, prostia a fost dublată de aroganță. Pentru Becali n-a existat trecutul acestei echipe și asta s-a-ntors împotriva lui.

Unele dintre gloriile clubului l-au urât că e bogat și nu le-a dat bani.

Alții l-au urât c-a făcut bani de pe urma Stelei și nu le-a dat bani.

Unii l-or fi urât doar pentru că e un individ grobian.

Doar Pițurcă l-a urât în mod evident din orgoliu – că l-a dat afară de două ori de la Steaua.

Important este însă că adversarii săi s-au alimentat cu ură și asta s-a văzut în energia cu care l-au contestat în aceste luni.

Armata a vrut doar bani, că doar e vorba de onoare. Sunt convins că unii din Armată și-au primit partea, că prea l-au lăsat singur pe Talpan în disputa lui nebună cu Becali.

Limbajul este un cod. Important este să ne-nțelegem

Dacă eu îi voi spune Steaua echipei lui Becali, tu vei ști la cine mă refer, cel puțin în acest moment.

Nu mi s-a întâmplat să folosesc termenul Steaua și să vină cineva să-mi spună c-a crezut că mă refer la echipa Armatei și că l-am indus în eroare.

Când spun că e important să ne înțelegem, nu spun că trebuie să-ți placă, spun doar că trebuie să înțelegi la ce mă refer.

De exemplu, când pe mine mă fac diverși șpăgar sau sclavul lui Becali, știu că la mine se referă ?

Nu contează că în 15 ani de presă nu am avut vreodată relații private cu absolut nimeni din fotbal sau că singurele discuții pe care le am cu personaje din fotbal sunt cele publice, din timpul emisiunilor de la sport.ro sau DigiSport.

Dacă eu îi spun Steaua și tu nu vei ști la ce mă refer, atunci eu voi avea o problemă.

Voi vorbi singur.

Din fericire, sunt convins că pentru o perioadă de timp cel puțin, tu vei înțelege și eu nu voi vorbi singur.

Ștefan Beldie

 • N.A. Vrei să știi mai multe despre mine? Sigur, nicio problemă. Sunt absolvent de jurnalism la Sibiu (2004) și am lucrat în presă ca angajat clasic la Gazeta Sporturilor. Ulterior, din 2008, am devenit freelancer am scris texte de opinie pentru ProSport și Hotnews, dar am și moderat timp de 4 ani o emisiune la sport.ro.

Preluare de pe 3surse.ro

12 comentarii la „De ce îi spun Steaua echipei lui Becali

 1. virgil

  Respect, domnule Beldie. Uite un roman cu doxa, care judeca fara a face perte dintr-o tabara sau alta.
  Eu sunt de partea lui. Si eu cred, si sunt al dracului de convins ca echipa lui Becali e Steaua.
  Poate crede cineva ca o echipa pornita din liga a 5-a sau a 4-a, fara un investitor serios cum a fost paratul Becali, mai poate castiga cupe, campionate sau va juca in competitiile europene? Eu, nu.
  Pe mine ma surprinde ca un om pe care l-am crezut de bun simt, un om care a mancat o paine albadela Becali, un om respectat pana la maximum de suporteri, hahaie acum alaturi de colonelul acela burtos (comandantul) si isi denigreaza trecutul apropiat punandu-l la colt pe cel care a fost patronul lui? Sa-ti fie asa pe la nas Laca. In atatia ani de cand ai plecat de la Becali nimeni nu ti-a mai ofertat serviciile.

 2. quark

  ziaristi ( printre care St. Beldie si Mironica ) de la care nu ma asteptam sa nu incline balanta au dovedit obiectivitate , ca mai toata presa ( M.Andries , statisticianul R. Toma si altii ) , stelisti care au prins doua sau chiar toate cele trei forme de organizare sunt plini de venin … fiecare iesire in media a ciobanului nu face decat si mai mult rau , a luat-o razna complet , inclusiv cand clameaza ca pe 25 februarie se va iesi in strada „pt ca suporterii sunt alaturi de el” … se va iesi pentru STEAUA si pentru continuitate , talpan , Laca & co vor avea surpriza sa constate ca nu toti suporterii inghit gogorita lor … peste ani , DACA noua echipa a CSA va ajunge in liga I , va avea acelasi statut ca si CSU Craiova , aceia care astazi , din dorinta de a distruge entitatea lui Becali ( dinamovisti , rapidisti etc ) sustin ca adevarata Steaua va fi cea din liga a V-a ( IV-a ) , ulterior n-o vor scoate din ‘clona’

  1. blaugrana86

   Si ce ti se pare asa deplasat în asta? Vrei să induci ideea ca acest articol ar scrie ce ? Ce nu înțelegi din asta ?
   Nu a fost vorba niciodată ca Steaua să se numească Fotbal Club Sporting Becali. Am rezervat mai multe nume pentru a justifica FCSB. De ce? Pentru că cei de la CSA a înregistrat sigla cu FCSB. Atunci noi am rezervat mai multe nume pentru a demonstra că FCSB poate însemna nu doar Fotbal Club Steaua Bucureşti. Ei au contestat FCSB că înseamnă Fotbal Club Steaua Bucureşti.
   In orice caz situația e nasoală si vina ca s-a ajuns in acest punct o poarta exclusiv idiotul. SUSȚIN CU TARIE CA ESTE MOMENTUL SA ÎSI IA IMBECILII INCOMPETENȚI SI SA PLECE cat inca se mai poate face ceva si nu va fi prea târziu. In stilul asta se va alege praful !!!

 3. alexandru-h

  @blaugrana86

  E prea tarziu acum. Individul crede ca solutia pentru rezolvarea acestei crize e sa apara chiar si mai des la TV – asta a invatat imbecilul din problemele cu justitia.

  Si moromette are intrucatva dreptate. Nu faci rezervari de genul Fotbal Club Sporting Becali asa cum nu pui pe tabele „FC Gazde”. Te bati in justitie pentru fiecare milimetru, incerci sa-ti obtii dreptatea prin orice subterfugiu legal. Cum era in „Casino” – „You beat him with fists, he comes back with a bat. You beat him with a knife, he comes back with a gun. And if you beat him with a gun, you better kill him, because he’ll keep comin’ back and back until one of you is dead”.

  Ce a invatat Becali din experienta asta? Mi-au luat sigla – ah, pai e bine ca acum pot sa folosesc sigla pe care am visat-o azi noapte prin somn. Mi-au luat numele – ah, pai e bine ca acum pot sa-mi bag numele in echipa de fotbal. Am pierdut procese – ah, pai e bine ca ma suna mai des jurnalistii ca sa apar la televizor.

  1. moromette

   pai de ce sa se „bata”…el a zis la Tv ca nu e fanatic,nu a fost niciodata fanatic…doar ca ii place fanatismul altora(care oricum sunt prea neimportanti pentru dansul,pararea mea,odata ce a ales sa nu se „bata”)

  2. blaugrana86

   Prea târziu va fi atunci cand se va desființa… atunci chiar nu va mai putea face nimeni nimic, probabil o buna parte dintre noi ne vom muta la ”sora mai mica” care nu va avea istorie, palmares, coeficient… dar va avea traditie prin suporteri. Mă gândesc, din pacate, la acest scenariu deoarece in acest moment este cat se poate de plauzibil. Trist, foarte trist.

  3. siegfried

   Subscrie 100% la acest post.
   Nu mi-a venit să cred în 2014 când pe tabela din Ghencea scria că joacă FC Gazde cu CSMS Iaşi. Dacă prostul de Argăseală (Becali era în puşcărie atunci) ar fi pus mâna pe telefon şi ar fi sunt-o pe tuta de fii-sa care a reprezentat în instanţă clubul alături de alţi avocaţi de „super clasă” şi ar fi întrebat-o ce dracu e aia o marcă şi ce anume s-a anulat în instanţă, iar tuta ar fi şi ştiut să-i răspundă, mare parte din haosul din capul suporterilor ar fi fost evitat. Dar când n-ai cu cine…

 4. alexandru-h

  @moromette

  La Becali e simplu – se cheama „narcissistic personality disorder”. Omul nu are nevoie de echipa de fotbal ci de psihoterapie. As zice si de socuri electrice dar probabil ca nu ar avea mare efect asupra nesimtirii sale.

Lasă un răspuns