Arcanul FRF și orgoliul generalului

de | ianuarie 24, 2016

Lotul divizionar convocat de Anghel Iordănescu pentru turneul de pregătire din Antalya pleacă luni spre Turcia, dar nu va mai cuprinde vreun fotbalist de la Steaua. Iordănescu îi convocase pentru stagiul din Turcia pe Florin Niță, Paul Papp, Alex Chipciu, Adi Popa, Mihai Pintilii și Alin Toșca.

Laurențiu Reghecampf a încercat să ajungă la un compromis cu selecționerul, antrenorul Stelei, din motive obiective, dorind ca acesta să ia în cantonament câte trei jucători ai săi, în două etape, dar Iordănescu i-a transmis tranșant și categoric că nu e de acord cu asta și i-a spus că ori vor veni toți șase de la început la final, ori niciunul.

frf-fcsb1În acel moment, Gigi Becali, a comunicat subalternilor săi că nimeni nu mai merge la lot luni. Decizia nu va afecta Steaua în vreun fel. Pentru că generalul nu a fost dispus la negocieri și pentru a apăra interesul clubului, Becali a profitat de faptul că nefiind dată FIFA pentru convocări, Steaua nu poate fi pedepsită de o hotărâre care încalcă o prevedere FIFA. Asta chiar dacă acest cantonament a fost aprobat de Comitetul Executiv al FRF. Din acest motiv nu au putut fi convocați jucătorii români care evoluează la cluburile din străinătate.

Duminică seara, intrat în direct la Sport.ro – emisiunea TV  „Ora exactă în sport” moderată de Ioana Cozma și Mihai Mironică-, Becali și-a explicat hotărârea. Refuzul selecționerului de a lua pe cei 6 jucători, câte 3 în două etape. Înainte de a lua decizia, Steaua s-a consultat cu FRF care a spus că aprobarea Comitetul Executiv s-a dat cu condiția ca selecționerul să aibă acordul clubuilor pentru jucătorii convocați, nu obligatoriu. Cantonamentul gândit de FRF şi de Anghel Iordănescu nu a fost stabilit într-o dată din calendarul FIFA, astfel că Steaua nu încalcă nicio prevedere şi nu poate fi pedepsit.

În regulamentul FRF este stipulat clar că, dacă nu este dată UEFA, jucătorii pot fi luaţi doar cu acordul cluburilor.

Steaua nu a fost consultată de Iordănescu în legătură acest cantonament, iar Argăseală nu a votat în Comitetul Executiv pentru asta.

Am scăpat de un dictator şi nu vrem altă dictatură la federaţie. Spun asta chiar dacă Mircea Sandu îmi este prieten. Să nu credeţi că faceţi iar dictatură pe votul echipelor de fete şi alte echipe…

Dacă reprezentanţii Ligii votează împotriva acestui regulament… ei de unde iau jucătorii? Nu de la cluburile din Liga 1? Acum ne obligă să aducem jucători. Să nu mai facă aşa ceva pentru că altfel trebuie să luăm măsuri. Au zis: da domnul Becali, aveţi dreptate”, a declarat Becali la Sport.ro.

Cele 3 partide amicale pe care naţionala României le va disputa în cantonamentul din Antalya (25 ianuarie – 6 februarie) sunt:

 • Torpedo Kutaisi (locul 10 din Georgia)
 • Zimbru Chişinău (locul 3 în Moldova )
 • Turkmenistan (locul 117 în clasamentul FIFA) sau Moldova (locul 154 în topul FIFA)

In aceeasi perioadă, 24 ianuarie-7 februarie, Steaua are programate 5 meciuri tari:

26 ianuarie – Ujpest FC (Ungaria), loc 2
29 ianuarie – SK Sturm Graz (Austria), loc 4
31 ianuarie – PFC Ludogorets (Bulgaria), loc 1
4 februarie – Djurgardens IF (Suedia), loc 2
6 februarie – AS Trencin (Slovacia), loc 1

Un cantonament al unui lot național numai din Liga 1 costisitor, într-un lux de 5 stele cu adversari de sub o stea, în care singura importanță este cea a orgoliului de selecționer.

În cele ce urmează, vă prezentăm un articol elocvent, scris de un neutru, în care se regăsesc multe din opiniile exprimate și pe fcsteaua.ro pe tema acestui cantonament al naționalei, unde se va pregăti Euro 2016 cu desculții adunați în pripă de prin munți și văi.

xray

Bine, mă, Steaua

Steaua a făcut un gest firesc: a refuzat o şuşă, cantonamentul selecţionatei Ligii 1, şi continuă un program profesionist de pregătire condimentat cu partide amicale de un nivel excelent în ceea ce priveşte blazonul adversarelor. E mai greu de înţeles de ce în cazul oficialilor Stelei, mă refer la patronul Becali şi la antrenorul Reghecampf, declaraţiile au mers de la o extremă la alta în ultimele săptămâni, de la refuz până la acceptarea convocărilor lui Iordănescu, dar rezultatul final, blocada, mi se pare un gest firesc. Un gest pe care, în Italia, cluburile l-au făcut în grup în faţa selecţionerului Conte tot în această iarnă.

Povestea asta cu un cantonament de pregătire al unei selecţionate în care se aduc fotbalişti din Liga 1 şi sunt puşi să joace cu nişte echipe „turmekistane”, ca să preluăm o nouă rebotezare delicioasă din impozantul palmares de astfel de giumbuşlucuri verbale emise de Iordănescu, face parte din lada cu vechituri a fotbalului românesc, aşa cum erau şi faimoasele pregătiri montane de tip Forban de „încărcare a bateriilor”. O inutilitate păguboasă pentru cluburi la fel de mare precum erau caraghioasele trialuri aduse la naţională de Laszlo Boloni, în care jucători care evoluau în week-end prin toate cotloanele ţării erau convocaţi luni la Bucureşti să joace într-o miuţă pe un stadion pustiu. Când în orice campionat civilizat, pe unde a fost şi domnul Boloni, lunea este zi importantă pentru recuperare. Evident că nicio secundă o astfel de glumă precum o miuţă de luni nu era mai relevantă decât un meci intens de campionat.

Aşa şi cu miuţele „turmekistane” ale lui Iordănescu. Selecţionerul a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că aceste şuşanele trebuie să-i dea un fundaş stânga care să-l înlocuiască pe Raţ la amicalul cu Spania, când căpitanul naţionalei va fi încă în convalescenţă după operaţia la umăr. Normal că nu astfel de glume precum un măgăruş cu Torpedo Kutaisi pe un covor „persan” din Antalya vor da soluţii pentru amicalul cu campioana euopeană şi, ulterior, pentru turneul final de la EURO, ci meciurile tari care se anunţă în playoff, ca să vorbim doar de variantele din Liga 1.

Ca să pomenim şi de celelalte „lemne” aduse ca argumente pentru o astfel de chestiune numită cantonamentul selecţionatei Ligii: nu se intră în nicio „atmosferă a naţionalei”. Acolo se întâlnesc nişte jucători de la Viitorul, Pandurii, Dinamo, Astra… Avea un sens un astfel de argument în vremurile lui Iordănescu de acum mai bine de 20 de ani când un Marian Ivan, să zicem, de la FC Braşov, chiar simţea că trebuie să-şi pună mască de oxigen la contactul „cu atmosfera naţionalei” când se întâlnea cu Hagi, Popescu, Belodedici, Răducioiu, Lupescu. Nici de „relaţii de joc” nu se poate pomeni, echipa urmând să arate cu totul altfel când vor veni şi jucătorii din străinătate. Iar pe fotbalişti nu astfel îi cunoşti, ca selecţioner, ci când îi vezi la meciuri tari, oficiale, cu adversari de valoare, cu miză adevărată şi când se intră la limită.
Nu este periclitat niciun interes al naţionalei României înainte de EURO. Jucătorii trebuie să se pregătească bine la club, şi avem convingerea că, în cazul Stelei, ei se pregătesc mai bine decât la naţională. Fotbaliştii trebuie să joace cât mai bine în campionat şi astfel să devină interesanţi pentru turneul final. Meciurile de la club sunt singurul barometru pentru naţională în lumea civilizată. Dacă eşti jucător de valoare, nu ai nevoie să ieşi cu naţionala la suc pentru a încropi o relaţie. Adi Popa a jucat primele lui minute la naţională în ditamai meciul oficial cu Olanda şi, după ce a intrat pe teren, a fost cel mai periculos jucător al României în acea partidă.

Selecţionerul e ca în faimoasa scenă de la revoluţie, „Anghele, fă-te că lucrezi”. Decât să lase doar o impresie cu o astfel de şuşă, mai bine Iordănescu s-ar duce în asalt în Cetatea Eternă şi l-ar convinge pe titularul lui Lazio, Ştefan Radu, să vină la naţională. Aşa ar găsi un înlocuitor pentru Raţ la meciul cu Spania, că tot a exprimat acest obiectiv concret. Ar trebui să nu mai spună bazaconia că Budescu ar fi mai greu de urmărit în Qatar, când Rădoi, Sânmărtean, Pintilii veneau tot de pe acolo la naţională. Ar trebui să fie prezent pe la meciuri din Liga 1 din toată ţara şi nu doar pe terenul echipei sale favorite, Steaua (bine, acum e certat şi cu favorita). Să meargă pe la meciuri de-ale stranierilor şi să aibă un contact direct cu aceştia. Să studieze în profunzime tot ce fac adversarii României din grupa de la EURO, inclusiv la cluburi. Ar fi mult mai folositor decât să vopsească în faţa „Turmekistanului” nişte copilaşi fără nicio relevanţă pentru EURO precum Nedelcu, Buzbuchi sau Hodorogea de la „grădiniţa lui Hagi”. Anghele, nu te mai fă că lucrezi. Întreabă-l pe prietenul tău, Roy Hodgson, cum s-ar titra în presa engleză la un meci între „selecţionata Premier League” şi Torpedo Kutaisi. Să câştige şi Anglia, mânca-i-aş istoria ei, primul titlu european din palmares…

Mihai Mironica
Preluare de pe prosport.ro

5 comentarii la „Arcanul FRF și orgoliul generalului

 1. xray Autor articol

  Reactia selectionerului

  Selecționerul Anghel Iordănescu a vorbit pentru prima dată despre scandalul referitor la cei 6 jucătorii pe care acesta îi chemase la stagiul de pregătire din Antalya. Reghecampf i-a cerut selecționerului să nu-i ia pe toți cei 6 jucători în același timp, să ia câte 3 odată, dar Iordănescu a răspuns „ori toți, ori niciunul”.

  În ceea ce privește clubul Steaua și relația cu echipa națională, pentru că așa cum am precizat și știți, în urma convocătărilor au fost selecționați șase jucători de la Steaua. Au anunțat printr-un comunicat de presă că toți cei 6 jucători vor veni la echipa națională le-au urat și drum bun. Ne-am bucurat cu toții! Și eu și cei din Federație am încercat să mulțumim și o fac din nou acum celor care au dat jucătorii la națională și care au înțeles utilitatea acestor jocuri și în mod special antrenorii care ne-au pus la dispoziție jucătorii selecționați.

  Vineri a fost o întâlnire la nivelul Federației cu cei de la clubul Steaua. A participat domnul Argăseală și eu. După 5 ore de discuții clubul Steaua ne-a propus două variante de lucru pe care noi Federația le-am refuzat! Dar în schimb am propus clubului Steaua patru variante și cred eu, două dintre ele extrem de convenabile și nouă. Clubul Steaua a avut o poziție de forță și nu și-a dat acordul pentru această participare a jucătorilor la echipa națională. Mi se pare lipsit de fair-play pentru că până la urmă cu toții trebuie să respectăm echipa națională! Trebuie să înțelegem că echipele noastre nu mai sunt în cupele europene, nici Steaua și nimeni. Singura care ne reprezintă țara este echipa națională!

  Din câte cunosc, jucătorii de la Steaua își doreau să vină la echipa națională, dar ei au fost blocați! Nu este fair-play din partea clubului Steaua, care și ei se află într-o competiție internă cu Viitorul, Astra, Pandurii, Dinamo, iar ei ne-au pus la dispoziție jucătorii echipei naționale. În schimb, Steaua după o poziție de forță a încercat să boicoteze activitatea echipei naționale. Consider că Federația și Comitetul Executiv va trebui să analizeze cu atenție și să o ia o decizie dură împotriva clubului Steaua!„, a declarat Iordănescu în această dimineață (Dolce sport)

 2. alexandru-h

  Ce imi plac adevaratii stelisti gen Iordanescu, Stoica sau Balint! Unul injura echipa pe la toate televiziunile, suparat ca acum 1000 de ani nu a fost adus marele Alin la club; altul isi da cu parerea pe la emisiuni de fotbal, platit fiind, dar e incapabil sa formuleze o opinie simpla asupra identitatii clubului (sperand ca i-o va implementa tribunalul); iar al treilea se supara ca o precupeata ca nu a stat Steaua la dispozitia lui pentru un turneu absolut dement si inutil, nerecunoscut FIFA si cu adversari luati de la coada vacii.

  Mai vin apoi si aia de la Pandurii, Astra si Dinamo – niste sclaveti fara personalitate. In loc sa se bucure ca le-a oferit Steaua motivatia perfecta pentru a-si retrage jucatorii de la turneul lui Cascheta, ei se burzuluiesc la Steaua de zici ca au fost intepati cu ser patriotic. Bravo, ba, felicitari ca iubiti Romania si sunteti dispusi sa va sacrificati play-offul pentru ea; o sa fiti pe deplin recompensati cand veti vedea echipa noastra pe locul 1 la finalul campionatului. 😀

  Si inca ceva – e absolut patetic ca baietii de pe la FRF si Nationala sa aiba pretentia ca Steaua sa ofere cei mai multi jucatori pentru acest turneu dupa ce timp de un an nu au avut coaie sa o apere in fata tavalugului mediatic de dupa decizia ICCJ. Se negociaza drepturi de televizare de 100 de milioane de euro doar pentru ca Steaua joaca in campionatul asta nenorocit, se fac contracte de sponsorizare pentru ca Liga I inseamna Steaua + altele, zeci de jucatori ce ar putea sa ajunga la Euro provin de la clubul Steaua insa nici macar o institutie, organizatie sau asociatie sportiva romaneasca (fie ea LPF, FRF, AFPR) nu a luat atitudine, chit ca toate stiu ca dreptatea e la clubul FC Steaua Bucuresti. Politica strutului si a capului in nisip!

 3. redbabyseal

  toti ceilalti, evident ca se grabesc sa „dea jucatori la nationala”!
  si e clar de ce:
  1. ca sa fie contra Stelei! sa faca invers de cum face Steaua
  2. sa se simta si ei importanti, sa se laude cu „convocatii la nationala”
  3. fac economie de bani: cheltuie cu cateva camere mai putin in cantonament, cu cateva meniuri mai putin la restaurant…
  3.a. primesc si niste bani, pt fiecare om! se vorbea de 27.000 euro/cap de fotbalist
  4. oricum habar n-au sa faca pregatire, asa ca lenesii de ei (ma refer la antrenorii lor, care au hartii multe si ceva mai putin talent), se bucura ca macar asa se mai antreneaza si ai lor…

  Si, cel mai important, inca un motiv ca sa incerce sa loveasca Steaua miseleste, pe la spate! Cu tot felul de propuneri de: „sanctionati Steaua! luati-le punctele!!! suspendati-le jucatorii 4 – 8 etape!”
  Adica, dupa ce toata lumea a zis ca:
  – nu e data oficiala FIFA, deci nu e obligatorie;
  – jocurile programate pt nationala sunt fix-pix;
  – participarea la acest cantonament e pe baza de voluntariat, adica cu acordul cluburilor!
  … si, din toate aceste motive, neparticiparea la acest (dezastruos) cantonament nu poate fi sanctionata!!!
  Acum toti ciucafletii se ridica, si cer sanctionarea Stelei!
  Adica, cer modificarea regulilor nici macar in timpul „jocului”, ci dupa!
  ceva de genu’:
  „am observat ca Steaua a facut ceva altfel decat toata turma… asa ca hai sa-i sanctionam!”

  Vad ca inclusiv cei de la digisport considera ca solutia de compromis la care ar fi fost bine sa se ajunga, ar fi una din cele 2 propuse de Reghe!

  si atunci ma intreb, de ce ii face asa ceva nea Puiu Stelei? Vrea s-o fxx ca sa o dea din fata Pandurilor? Sangele apa nu se face?

  1. xray Autor articol

   @alexandru-h

   Nu că ar conta, dar cluburile primesc bani pentru jucatorii dați. Steaua ar fi primit peste 280.000 de euro.

   A spus chiar și Iordănescu acum ceva timp în urmă (decembrie 2015), când a făcut Reghe prima declarație referitoare la cantonamentul naționalei. Iordănescu susținea că sunt interesate și cluburile să dea jucători pt că primesc bani, iar Reghe poate nu a vorbit cu patronul, că și Steaua are nevoie de bani.

   E vorba de vreo 4.000 euro/ jucător-zi. Atât timp cât ia un jucător de la club, clubul primește bani de la FRF. Nu contează la ce îl folosește FRF, poate să-l pună și să șteargă pe jos în sediu, că tot banii aia îi dă.

   E și normal. Cluburile pun la dispoziție jucătorii, dar nu finanțează FRF. Ar însemna discriminare. Dacă eu am jucători buni, FRF îi ia moka 2 săptamâni, și eu i-aș plăti degeaba în acele zile. De aceea FRF plătește în mod egal pentru fiecare jucător luat de la un club. E un fel de „inchiriere-compensație”.

   Jucătorii în schimb, pot primi sau nu bani(prime) de la FRF, funcție de înțelegerea cu jucătorii pe obiectiv. De ce? Pentru că jucătorii oricum iau bani/salarii de la club și pe durata convocării.

   PS
   Iordănescu vorbea la TV despre 27.000 euro/jucător pentru intreg cantonamentul. Ceea ce pt 6 ar fi fost 162.000.
   Becali a spus tot la TV de 4.000 euro/jucător-zi.
   Nu este relevant cât este exact (FRF plătește), ci că se plătește, nu vin moka.

Lasă un răspuns