ANALIZA | Sezonul în care Steaua a alergat singură și a ieșit pe locul al doilea. Concluziile unui sezon ratat pentru ros-albaștri

de | mai 29, 2017

Image result for echipa steaua 2017Este greu de explicat cum Steaua a reusit „performanta” sa fie considerata marea putere a campionatului si sa nu castige in 2017 nici macar unul dintre cele trei trofee puse in joc. 

Reghecampf & Co. au pierdut titlul la mustata in fata Viitorului, au ajuns pana in semifinalele Cupei Ligii, unde au fost eliminati de rivala Dinamo, si au oferit surpriza acestei editii de Cupa Romaniei, pierzand contra lui CS Mioveni, in 16-imile de finala, la lovituri de departajare.

FC Steaua a a avut toate atuurile – a avut cel mai mare buget din Romania, siguranta financiara fiind asigurata de cele 10 milioane de euro primite pentru participarea in grupele Europa League si de alte 11 milioane de euro reprezentand profitul din campania de transferuri, a cumparat cei mai buni jucatori din campionat si a avut pe banca antrenorul care facea ca echipa sa defileze in Liga 1 in 2013 si 2014, dar prestatiile impotriva cluburilor aflate in insolventa sau aproape de faliment a fost dezamagitoare.

DREPTURI TV

Suma totala pe care o impartit cele 14 grupari din Liga 1 in fiecare dintre sezoanele 2014-2019 este de 34,1 milioane de euro si este distribuita in felul urmator: 30% inaintea startului (conform sezonului recent incheiat), 35% in iarna, inaintea startului sezonului de primavara (suma fixa, egala pentru toate cluburile), si 35% la finalul campionatului (in functie de locul ocupat la finalul sezonului regulat). Steaua a primit pentru titlul cucerit in 2015 suma de 3.323.000 de euro, la finalul sezonul 2015-2016 a mai incasat 3.160.000 de euro, aceeasi suma urmand sa o incaseze si dupa ultima editie de campionat, cand a terminat tot pe locul secund in campionat. Deci, numai din drepturile tv, Steaua a incasat in ultimele trei sezoane aproape 10 milioane de euro.

PARTICIPAREA IN CUPELE EUROPENE

Din participarea in grupele Europa League, FC Steaua a luat aproape 10 milioane de euro, fara a pune la socoteala banii incasati din vanzarea biletelor la meciurile disputate pe teren propriu, pentru ca aceste cifre nu au fost niciodata facute publice. „Ros-albastrii” au primit 400.000 de euro pentru prezenta in turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, alte 3.000.000 de euro pentru calificarea in play-off-ul aceleiasi competitii si 2.400.000 de euro pentru participarea in grupele Europa League. La aceste sume se adauga 720.000 de euro, aferenti celor 6 puncte obtinute in grupe, si aproximativ 3 milioane de euro, cota de market-poll.

TRANSFERURI

Mutarile importante si profitabile au inceput inca din vara anului trecut. Alex Chipciu i-a costat 3.000.000 de euro pe belgienii de la Anderlecht, plus alti 500.000 de euro bonusuri de performanta. La acelasi club a ajuns si Nicusor Stanciu contra sumei de 7.800.000 de euro, la care se mai adauga bonusuri de 2.000.000 de euro incasate in aceasta vara, dupa ce formatia belgiana a cucerit titlul, iar mijlocasul roman a jucat peste 50% din meciuri ca titular. Alin Tosca a fost cumparat de Betis Sevilla cu 1.000.000 de euro, Fernando Varela a fost achizitionat de PAOK cu 1.400.000 de euro, iar pentru Valentin Cojocaru clubul a primit 250.000 de euro de la Crotone pentru imprumutul pe un sezon, cele doua cluburi fixand si o clauza de cumparare definitiva in valoare de 750.000 euro, care nu va fi insa activata. De asemenea, Jugurtha Hamroun a fost imprumutat la Al Saad, in Qatar, pentru 1.000.000 de euro, iar arabii se pare ca au activat acum cateva zile clauza de cumparare de 1.000.000 de euro. Banii din transferuri puteau fi mai multi, in conditiile in care conducatorii i-au lasat liberi de contract pe Papp, Marica, Carp, Rapa, Kharja, Gebhart, Parvulescu, Tade, Alcenat, Bawab, Neagu, Iancu, Tahar si Breeveld, acestia transferandu-se de la FCSB din postura de jucatori liberi de contract.

Deci, daca din transferuri FC Steaua a incasat sau urmeaza sa incaseze aproximativ 18.000.000 de euro, clubul a platit doar 6.800.000 de euro pentru sosirile noilor veniti: Alibec (2.000.000 euro), Fl. Tanase (1.800.000 euro), Balasa (500.000 euro), Jakolis (350.000 euro), Achim (200.000 euro), Moke (150.000 euro), Ovidiu Popescu (200.000 euro), Boldrin (300.000 euro), De Amorim (700.000 euro), Gnohere (250.000 euro) si Man (350.000 euro). Mitrea, Golubovic, Aganovic, Stancioiu, Pleasca si Dan Popescu au venit liberi de contract. Castigul Steaua-ului din transferuri este de peste 11.000.000 de euro.

INFRASTRUCTURA

Daca in trecut antrenorii si jucatorii se plangeau ca pierdeau doua-trei ore pe drum catre bazele de pregatire de la Domnesti, Clinceni, Buftea sau Mogosoaia, acum situatia s-a schimbat radical in bine. Clubul si-a inaugurat noul cantonament care a costat 500.000 de euro si este situat la marginea Bucurestiului, la iesirea spre comuna Berceni, in apropiere de statia de metrou IMGB. Gigi Becali s-a decis sa ridice o noua baza de antrenament, pe un teren ce apartine societatii de constructii ARCOM, pe care o detinea. Aici au fost construite un hotel pentru jucatori, vestiare, sala de recuperare, doua terenuri cu gazon natural, bazin, sauna si sala de forta. Din sezonul viitor, pe aceste terenuri vor evolua in meciuri oficiale Steaua II (Liga a 3-a) si unele grupe de juniori. De asemenea, echipa a jucat meciurile de pe teren propriu pe Arena Nationala, unde a avut parte de unele dintre cele mai bune conditii pentru un club din Romania.

ALTE CONDITII

Pentru deplasarile mai lungi la meciurile din competitiile interne, echipa a folosit intotdeauna zborul cu avionul pentru a castiga timp si a nu obosi jucatorii. Pentru deplasarile mai scurte, Steaua foloseste autocarul Iveco Irisbus, model Noge Titanium. Este adevarat ca nu mai este chiar nou, avand aproape 10 ani de utilizare, dar a costat 350.000 de euro, in 2007, cand a fost achizitionat, si inca este unul dintre cele mai luxoase autovehicule de transport detinute de cluburile din Liga 1.

De asemenea, clubul FC Steaua plateste cele mai mari salarii din Romania. Intr-un campionat unde salariul net este de 4.000-5.000 de euro pe luna, iar trei sferturi dintre fotbalistii care activeaza in Liga 1 si Liga a 2-a au avut in ultimele doua sezoane intarzieri la plata salariilor de ordinul lunilor (conform unui studiu national realizat de AFAN), la FC Steaua putem vorbi de salarii medii de 10.000 de euro pe luna platite la timp si de un plafon de 20.000 de euro pe luna (de exemplu, in cazul lui Alibec), in conditiile in care clubul ofera si cazare sau masina de serviciu pentru multi dintre fotbalisti.

Nici in cazul cantonamentelor nu se face rabat de la calitate. In vara lui 2016 echipa a mers in doua cantonamente (Slovenia – Ptuj si Olanda – Apeldoorn), la inceputul anului 2017 s-au efectuat doua stagii de pregatire in Antalya, la doua dintre cele mai luxoase hoteluri de pe litoralul turcesc, iar in aceasta vara vor merge in alte doua cantonamente, in Slovacia si Olanda.

Voi de ce credeti ca FC Steaua nu a castigat niciun trofeu in 2017?

Autor: Gabriel Chirea
Sursa: sport.ro

Image result for baza sportiva fcsb steaua berceni 2017

21 de comentarii la „ANALIZA | Sezonul în care Steaua a alergat singură și a ieșit pe locul al doilea. Concluziile unui sezon ratat pentru ros-albaștri

  1. le-reseau-pansant

    Exact ce spuneam si in alte comentarii, amatorismul ridicat la rang de excelenta, cu oameni precum MM, Mache, nea Vali si alti frizeri care-l perie toata ziua în afara de penibil nu ai cum sa fii.

    Strict fotbalistic anul asta s-a vazut clar ca Reghe a fost depasit total, nici daca luai la întâmplare 11 insi din salonul de reanimare nu aratau atât de apatici precum mânjii coach-ului nostru.

    Totusi, cu putina obiectivitate anul asta a fost oarecum mai bun fata de altii pentru ca s-au realizat cumulativ câteva lucruri:

    -antrenorul nu a mai fost schimbat in timpul sezonului si fara umilirea de rigoare
    – s-a renuntat din timp la jucatori epava care parazitau inutil locul atât pe teren cât si in club,
    – s-a construit in sfarsit un loc de antrenament având conditii acceptabile si se pare vor fi si câteva grupe de juniori (ramane de vazut profesionalismul antrenorilor si a mijloacelor/conditiilor de antrenament).

    PS: nu am câstigat nimic pentru ca am fost lamentabili, când cârmacii( R&B) sunt prosti nici turma nu e prea breaza.

  2. xray Autor articol

    Da, este o radiografie obiectivă, ne partizană, a super condițiilor materiale de la Steaua, aflate în contrast evident cu performanța realizată de echipă în interiorul lor. De aceea l-am și publicat.

    Însă toate facilitățile sunt sub o atmosferă apăsătoare, improprie performanței. Nu mă refer numai la cea generată de gura lui Becali.

  3. 7even

    Pentru că am transferat jucători nemotivați, fără valoare pe alocuri și chiar nu am avut nicio strategie în privința transferurilor.. Apărarea ne-a mâncat în multe meciuri, neștiind niciun „manager” din conducere să transfere fundași, iar cel mai important motiv este că pe bancă am avut un antrenor uzat care nu a știut pe tot parcursul sezonului să-și capaciteze la maxim echipa.

  4. alexutz2007

    Pai au fost achizitionati jucatori fara valoare exceptie Alibec si Harlem restul praf. Tanase nu valora mai mult de 300-400 de mii dar ciobanu prost si-a luat teapa. De ex Jakolis joaca mult mai bine ca el si pretul e de aproximativ 6 ori mai mic. Au adus de la Astra numai petarde.
    Nu prin slabirea adversarilor castigi campionatul ci prin intarirea lotului mai mult ca adversarul.
    Ne trebuie un manager bun, cativa scouteri care sa aduca cu adevarat jucatori buni. Dar noi cumparam numai din campionatul romanesc. Stai si te rogi de Budescu de parca ar fi buricul pamantului. Eu sunt sigur ca s-ar gasi jucatori mai buni ca el si prin vecini.
    De ex Dinamu care a spalat cu noi pe jos anul asta au cheltuir 300.000.
    De ex Hanca si Nemec au fost adusi de la Targu Mures si William.

  5. vasglo

    „Radiografia/analiza” e corecta! Acum, important este sa determini cu ce „boala” ai de-a face – cronica sau acuta – cauza ei, tratamentul si masurile preventive viitoare:

    1. E clar, „boala” e acuta, chiar daca revine din cand in cand, in functie de evolutia, uneori imprevizibila, a cauzelor care o determina;

    2. „Boala” poate aparea dintr-una, doua sau chiar toate cele trei cauze urmatoare:
    a) „Bolnavul” (owner/management) care duce o viata gresita/dezordonata”;
    b) „medicii curanti” (antrenorii) care sunt incapabili;
    c) „medicamentele” (jucatorii) prescrise gresit.

    In anul competitional de care vorbim, „boala” a fost provocata de toti cei trei factori, la care se adauga , ca factor agravant-decisiv, „sistemul medical” odios, incapabil sa respecte „Jurământul lui Hippocrate”!..-:)

    3. In astfel de cazuri, este evident ca pentru stabilirea tratamentului de urgenta, trebuie sa apelezi la cadrele medicale supercalificate, din Vest, de la TAS de exemplu;

    4. Pentru a evita ca „boala” sa revina, este evident ca „bolnavul” trebuie sa inteleaga situatia in care se afla, sa recurga la cei mai buni „medici” si la cele mai bune si performante „medicamente” . Este evident ca soarta unui „bolnav” nu depinde numai de el, ci de toti cei din jur implicati si, mai ales, de CEL DE DEASUPRA TUTUROR!……-:)

  6. xray Autor articol

    Repet ce am mai spus prin cronici și comm-uri. De esec este un singur resposabil, Becali. Singurul care ia decizii, majoritatea proaste și neinspirate, mai ales după ce a ieșit din pușcărie.

    A făcut transferuri, dar a și aruncat cu banii câșigați din vânzări jucători și UEFA, pe jucători de valoare indoielnică sau care nu au confirmat la Steaua.
    Din vara lui 2015 și până acum, în 2 ani, nu a reușit să facă o echipă acoperită valoric și numeric pe toate posturile.
    Atunci când Steaua a avut, cât de cât, fundași, nu a avut atacanți (2015-2016), iar când în sfârșit a adus atacanți (iarna 2017), au dispărut fundașii. Mereu în contratimp cu logica și necesitățile reale ale echipei, într-un „hei-rupism” care n-are nimic în comun cu o strategie de club și performanța.

    Sezonul 2016-2017 Steaua l-a început cu o echipă și pe parcurs a apărut alta. Nu mai puțin de 6 titulari dați după ce a început campionatul: Varela, Chipciu, Stanciu, Hamroun, Toșca și Adi Popa. Nicăieri în lume nu cred că găsești așa ceva la o echipă care se bate la titlu. Pe lângă asta, jucătorii veniți (unii aduși pe bani grei pt. Liga1) cu salarii și prime de instalare babane au fost de nerecunoscut: De Amorim, Enache, Boldrin (o lungă perioadă), Tănase, Achim, Mitrea, Aganović, Golubović, Dan Popescu… Niciunul nu au fost la nivelul celor plecați, atât individual, cât și în angenajul echipei. La asta se adaugă și lipsa de inspirație și de motivare a jucătorilor imputabilă lui Reghecampf. Antrenorul dublu campion cu Steaua a mai și bulversat toată echipa prin formule de echipă și tactic, dar și prin plimbarea forțată a unor jucători pe diverse posturi, altele decât posturile lor de bază. Cu puține excepții, Steaua a părut o echipă blazată, fără vână, fără busulă și cu o rată infiorător de mare la ratări și pase greșite.

    Sezonul asta chiar a fost de cascadorii râsului.

    1) Titlul si Cupa au fost astribuite la doua echipe comunale infiintate acum 7-8 ani.

    2) Titlul (trofeul inscriptionat numele cu campioanei) s-a dat la Viitorul, dar Play off-ul nu e validat inca de FRF, iar decizia finala va fi oricum la TAS, indiferent de decizia FRF (daca FRF da titlul Stelei, se va duce Viitorul la TAS).

    3) În Cupa Romaniei la fel, „afara vopsit gardul, inautru leopardul”. Mizând că Astra conducea, FRF a aplicat pe Cupa Romaniei numele giurgiuvenilor. Finalul a răsturnat situaţia, Voluntariul impunându-se la penalty-uri. Doar că FRF a uitat să mai schimbe plăcuţele. Astfel ca Voluntari a primit Cupa cu Astra pe placuta. :)) Eroare s-a reparat abia la 2 ore după sfarsitul finalei.
    http://www.digisport.ro/onedb/picture(width=810,height=405,crop=1)/592c712b95f9cfad9acd619e

  7. Redondo

    LRP

    Asta cu sacralizarea antrenorului nu tine. Pai exact in sezonul in care trebuia schimbat ca sa produca un soc la echipa, a preferat sa-l tina pana la sfarsit din cauza unei nu stiu ce clauze.

    Cand s-a renuntat la Tamas? Dupa ce a facut vreo 10 penaltyuri si a luat vreo 5 rosii?

    Iar despre baza din Berceni… cam camin studententesc, ce sa zic, dar mai bine decat nimic.

  8. kla2005

    1. Are Becali partea lui de vina
    INSA
    de doi ani incoace nu imi amintesc vreun meci pe care l-am pierdut sau pe care l-am incheiat la egalitate, sa nu fii fost facut VARZA de arbitrii
    Sper ca nu cu rea vointa (desi … ma tem), sper sa fie prostie pt ca asta se poate corecta…

    2. Steaua e campioana!
    Sunt convins ca asa s-au inteles, ca meciurile directe din playoff sa conteze in departajare…insa „Verba volant, scripta manent” (adica, „vorbele zboară, scrisul rămâne” – Caius Titus, senator roman)!
    Regulamentul e foarte clar si chiar cred ca asa ar fi corect, TOATE meciurile directe din campionat sa conteze si asa faci o departajare corecta!

    3. Baza din Berceni e foarte ok la ce vad prin unele locuri…cred ca numai Hagi s-a ocupat de conditii in asemenea maniera.
    Totusi, nu e noua, sunt cladirile vechi pe care le-au renovat si, din cate am inteles, vor continua lucrarile, urmand ca baza sa se dezvolte continuu.
    Se pare ca suflarea stelista asta astepta pt ca a fost o afluenta de copii!

  9. Redondo

    kla2005

    1. Hai, chiar te rog. Vreau sa iei fiecare meci in parte din ultimii doi ani in care am pierdut sau am facut egal si sa-mi arati unde anume au furat arbitrii!

    ***Perla anului!!!… sper totusi ca altceva ai vrut sa exprimi. Dovedeste ca nu esti un palavragiu duhnitor de amatorism. Te invit s-o faci!

  10. Gosu

    Kla are dreptate, partial. Nu toate meciurile, dar destul de multe in care te-au suntat fluierasii.
    Una peste alta jucatorii sunt bunicei, din pacate lotul a fost inconsistent pe posturi. Si cireasa de pe tort, nimeni nu poate intelege cum a abordat Reghecampf anumite meciuri.

  11. Redondo

    Eu zic ca are kla si mai multa dreptate… de ce doar ultimii 2 ani? Hai si cu anii 80 daca se poate!

    Pai logic acum…ce se intelege din toata treaba asta? Ca fara hotie, echipa castiga fara probleme cele doua campionate, nu? Deci, care este atunci scopul criticii nivelului de joc?!

  12. Redondo

    Omule conform logicii lui kla, matematic vorbind trebuiau castigate la pas cele doua campionate pierdute. Ori, in acest caz ce aveti cu Becali? Ce vina mai are? Sau mai bine zis ce aveti cu Reghecampf? Adica un antrenor furat meci de meci termina la egalitate de puncte… pai nefurat matematic vorbind castiga lejer, nu? Si atunci despre ce mai vorbim?

  13. Redondo

    Pai atunci hai sa nu mai ponegrim soarele. Chiar ma si miram ca un asemenea ales poate pierde vreun titlu. Cand ai spus 3-5 puncte banuiesc ca te-ai referit la ambele campionate, nu?

    1. Gosu

      Da’ nu poti sa ponegresti un antrenor si daca ar avea rezultate ? Vrei sa zici ca lumea nu-l voia pe Costel plecat chiar daca a luat trei trofee ?
      Nu stiu ce are sula cu prefectura.

  14. le-reseau-pansant

    redondo

    1. Povestea cu schimbatul antrenorului ca sa produca o schimbare la echipa nu prea tine, am citit un studiu facut de olandezi si demonstrau ca echipele care au schimbat antrenorul nu au avut rezultate mai bune. In general cand o echipa merge prost trebuie schimbari profunde, ori rezultatele acelor schimbari se vad dupa câteva luni nu din etapa viitoare.

    2. Chiar daca lucrurile s-ar fi schimbat în bine prin plecarea lui Reghecampf, sa spunem in martie, ma bucur ca nu am reînceput seria telenovelelor cu antrenor la fiecare 3 luni. Stii tu ce se spune, rabdarea este o virtute!

    1. Gosu

      @lrp.
      Aici nu sunt de acord cu specialistii olandezi. Uite ca sunt multe exemple in care chiar se produce un soc (vezi dinamo sezonul asta).
      Acum mai conteaza si sa schimbi un antrenor cu alt antrenor, nu cu un non-antrenor.

  15. le-reseau-pansant

    Sunt multe de comentat pe subiectul schimbatul antrenorului, dar cel mai imporant a fost ca cel putin am cam renuntat la circul pus antrenor nou la fiecare 10 etape. Daca faceam egal cu Dinamo (ceea ce era foarte posibil) acum nu mai discutam atat pe subiectul asta.

  16. Redondo

    LRP

    Ba eu cred ca discutam. Pana la meciul ala cu Dinamo, antepenultimul. jocul lasase de dorit. Chiar nu conta daca devenea campion, Regheblat trebuia sa dispara. La lotul pe care l-a avut si la diferentele colosale financiare fata de restul echipelor trebuia sa defileze. Daca mai fac referire si la cat de slab a aratat echipa in Europa…

    Apoi, dupa cum ai spus si tu, manelizarea trebuia sa dispara. Din pacate ramane Carton.

    PS Incercati sa faceti un exercitiu de memorie si va amintiti exact cand a schimbat ultima oara Becali antrenorul fara motiv fotbalistic.

Lasă un răspuns