Ura ucigașă

de | noiembrie 14, 2015

Țara care va găzdui în vară Euro 2016 a fost zguduită de o serie de atentate teroriste

Gloanțe, sânge și teroare pe străzile care vor găzdui în vara suporterii la Euro 2016. Peste 130 de persoane au fost ucise, iar alte 300 rănite după ce mai mulţi indivizi au declanşat focuri de armă şi explozibili pe străzile Parisului, într-o sală de concert şi în apropierea Stade de France, locul unde se disputa amicalul de Franţa – Germania 2-0. Prezent la meci, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a fost evacuat urgent de la tribuna VIP de pe Stade de France.

Scenele petrecute în noaptea de vineri spre sâmbătă par desprinse din filmele horror. Trei terorişti au intrat într-o sală de spectacol în timpul unui concert la care participau aproape 1.500 de oameni şi au deschis focul, ucigând aproape 100 de persoane. Un supravieţuitor al carnagiului din sala Bataclan, unde teroriştii au intrat în timpul concertului al trupei de hard rock Eagles of Death Metal (coincidenţă, tragedia de la Colectiv, s-a produs tot vineri seară şi tot la un concert de muzică rock), a postat în timp real pe Twitter: „Sunt la primul etaj, rănit grav. Sunt supravieţuitori în interior. Îi omoară unul câte unul. E carnagiu aici. Morţi peste tot”, a scris Benjamin Cazenoves. Peste 100 de persoane au fost împuşcate cu sânge rece de agresori sinucigași care apoi au detonat centuri explozive.

Luminile Turnului Eiffel au fost stinse pentru prima data in 126 de ani, iar mai multe constructii reprezentative din toată lumea au fost luminate în culorile Frantei, in semn de omagiu pentru victimele atacurilor teroriste de noaptea trecută. Presa franceză a titrat apocaliptic consternată:

Ilie Nastase: „Este o spaima in toata lumea, nu doar in Franta. Din pacate, sunt niste lucruri de care nu putem sa ne aparam. Putem doar sa ne unim, sa fim impreuna in momentele astea. Oamenii astia sunt crescuti sa ucida si sa sara in aer. Nu avem ce sa facem. E o problema a lumii, nu doar a Frantei. Acum ma gandesc sa nu ma mai duc prea des la Paris, dar asta nu inseamna ca sunt ferit mai mult la Londra, sau in oricare capitala a lumii.”

În ce lume trăim?

Într-o lume în care unii au făcut din URA un de fetiș existențial și l-au pus în slujba credinței, speranței și idealurilor. Haterii exacerbați, indobitociți doctrinar, au cangrenat spiritul uman din secolului 21, indiferent de la ce nivel social iși manifestă hidoasa ură prin mintea și trupul lor.

Ura viscerală nu depinde de gradul de cultură, de civilizație, de educație. Ea este un produs al manipulării psihologice de grup prin empatie. Este intuirea realității prin identificare afectivă a cauzelor și efectelor. Antipatia sau dezaprobarea, care la individul izolat rămân fără relief, devin ură viscerală exacerbată la individul integrat într-un grup, iar violența sentimentelor este cu atât mai mare cu cât grupul este mai eterogen și există o motivație de ordin divin sau simbolistic. Convingerea că nu pot fi pedepsiți, ci dimpotrivă „recompensați” cu onoare și mândrie, fac posibile în sânul colectivităţilor acte pe care individul singur, neînregimentat în vreun grup, nu le-ar săvârşi.

Ceea ce izbește fantezia masele este imaginea emoţională însoţită de fapte fabuloase. Sunt sute de crime de duzină care nu zdruncină imaginaţia maselor, în timp ce o singură crimă oribilă, o singură catastrofă le emoţionează profund, chiar dacă pierderile sunt mult mai mici decât în primul caz. Pe asta și mizează cei care iși revarsă ura cu avertismente abominabile.

Din păcate, Franța a văzut pe pielea nefericiților de vineri seara, că după carnagiul de la Charlie Hebdo, doar împușcarea celor doi teroriști, cetățeni francezi, nu a fost suficientă. Când un stat apără libertatea unora, fie și a presei, care încalcă libertatea altora, nu face decât să alimenteze o ură ucigașă imprevizibilă. Teroriștii de vineri sunt tot cetățeni francezi musulmani, adulatori ai profetului Muhammad (Mohamed) satirizat de Charlie Hebdo. Se știe că înainte de atentatul de la Charlie Hebdo, în procesul ziar-Asociația Musulmanilor din Franța pe speța blasfemiei, statul, prin Justiție, a dat căștig de cauză ziarului invocând libertatea presei, ceea ce a scandalizat intreaga comunitate musulmană franceză estimată la  peste 10% din cele 66.000.000 de francezi.

În fața haterism-lui criminal pus în chenar spiritual, omenirea secolului 21 trebuie să facă un front comun al păcii. Trebuie înțelepciune și soluții umane pentru stingerea focarelor de ură prin mijloace pașnice. S-a văzut. O planetă cu ultra tehnologie a vânat timp de 10 ani un sigur om, Osama bin Laden, care avea și 25 milioane de dolari puși pe capul lui, și abia l-a prins. Cum o să vâneze milioane posedate de o ură viscerală și fără frică de moarte!? O să se facă alt holocaust, lagăre de exterminare? Nu!

Deci, trebuie altă cale, nu cea a armelor, din care doar câțiva traficanți s-ar imbogății, însă vom pierde cu toții pe termen nelimitat. Și săracii și bogații, indiferent de religie sau dacă se închină sau nu cuiva. O cale a dialogului real cu lumea musulmană, nu doar de fațadă. Trebuie ca musulmanii să-și reprime ei însăși rătăciții, înlăturând astfel conotațiile religioase care acum sunt speculate propagandistic de făptași pentru lumea care se închină lui Allah.

O vânătoare planetară generalizată nu ar face decât să rostogolească ura ca un bulgăre de zăpadă dat de-a dura pe o pârtie fără sfârșit, pentru că ar umple haterii de martiri și terorismul de răzbunători lor. Moștenirea ucigașă lăsată viitorului. Presa informează că unul dintre teroriștii kamikaze de la Stade de France ar fi avut doar 15 ani!!!

MAE a confirmat moartea a doi români în atentatele de la Paris.

Dumnezeu să-i odihnească pe nevinovații dispăruți în masacrul de vineri !

 

XRay

Un comentariu la „Ura ucigașă

  1. xray Autor articol

    Numarul victimelor putea fi mult mai mare daca unul dintre cei care purtau vesta explozibila intra pe stadion. Acesta avea bilet la meciul Franta – Germania si a vrut sa patrunda in arena cu 15 minute dupa startul meciului, insa a fost oprit de stewarzi pentru verificari.

    Teroristul a incercat sa fuga, in timp ce fortele de securitate au vrut sa il prinda, insa s-a aruncat in aer chiar in apropierea stadionului! Un alt terorist, care probabil ca trebuia sa intre si el pe stadion, s-a aruncat in aer intr-un restaurant McDonald’s din apropierea arenei!

    Informatia a fost dezvaluita de Wall Street Journal, care scrie ca informatia vine chiar din randul Politiei din Franta, scrie sport.ro.

Lasă un răspuns