The Special None: Enache și postul pe care ar trebui să joace

de | septembrie 21, 2017

Nota Redacției 

Pe 17 august 2017 am început o nouă rubrică informativă prin publicarea de articole despre tactică  în fotbal scrise pe înțelesul tuturor de bloggerul The Special None. Periodic vă vom prezenta elemente teoretice de bază din tactica fotbalului modern și analize tehnico-tactice care vizează jocul Stelei.

Știm, articolele tehniciste nu au priza știrilor cu evenimente controversate, dar noi dorim ca noțiunile și analizele selectate să fie un mic ajutor pentru viitor. Astfel, sperăm să ne ajute să interpretăm mai bine jocul echipei ca opiniile formulate după meciuri să fie pertinente și mai avizate .

Primul articol publicat pe fcsteaua.ro a fost 6 IDEI DESPRE SPORTING VS STEAUA. DICA A ARĂTAT A ANTRENOR. Pentru „episodul 2” am ales să vedem ce ne spune The Special None despre „unde și împotriva căror adversari” ar trebui folosit a controversatul Enache pentru a da un randament maxim. Evident, The Special None nu e „metru etalon” în fotbal și opiniile lui pot fi „amendate” de cei care au argumente logice solide și documentate pentru o altă părere.

X Ray


Enache și postul pe care ar trebui să joace

Enache fundas dreapta sau mijlocas dreapta ? Amandoua. Depinde ce joci. Am scris si am tot scris, fotbalul este spatiu. Inchide-l cand te aperi si creează-l cand ataci. De aici pornim.
Enache este un fotbalist care nu are dribling deosebit. Driblingul nu este punctul sau forte. In schimb are viteza, forta exploziva, centrari bune. Uitandu-ne la ce are si sesizand ce nu are, sa vedem ce poate face ca mijlocas dreapta si ce ca fundas dreapta.

Enache mijlocas dreapta vs un adversar defensiv
In fata unui oponent cu liniile jos, Enache nu are spatiu. De ce nu are ? In desenul de mai jos este raspunsul.

Cu liniile jos, nu exista spatiu in spatele fundasilor. Deci nu ai unde te demarca. Ca mijlocas, nu ai nici spatiu de demaraj in spate, spatiu prin care sa-ti pui in evidenta fuleul, pt ca acolo se afla mijlocasul stanga advers. Daca intri intre linii, spatiul este si mai ingust. Si atunci, singura posibilitate este sa iti creezi spatiu PRIN DRIBLING. Pt ca prin fuleu nu ai cum, nefiind spatiu pe unde si unde sa decolezi.
Prin urmare, Enache mijlocas dreapta, pe atac pozitional, nu-i cea mai buna solutie pt ca driblingul nu-i un atu al sau.

Enache mijlocas dreapta vs un adversar ofensiv
Practic in fata unui oponent cu liniile sus, exista spatiu in spatele fundasilor. Tot ce trebuie sa faca Enache este sa „plonjeze” in bazinul de spatiu aflat intre fundasii adversi si portarul advers.

In aceasta situatie, Enache nu mai trebuie sa isi faca el spatiu prin dribling, pt ca spatiu exista deja, trebuie exploatat prin viteza, adica prin ce are stelistul.
In concluzie, Enache mijlocas dreapta, daca echipa sa foloseste contraatacul, este o solutie buna.

De aceea am spus la inceput ca depinde ce joci, ce abordare are antrenorul si adversarul. In fata unei echipe defensive si cu liniile jos, Enache nu-i cea mai buna solutie, dar in fata unui adversar ce te ataca si te obliga sa te aperi, Enache este o solutie buna ca mijlocas dreapta pt ca are spatiu.

Enache fundas dreapta pe faza ofensiva
Indiferent de pozitionarea adversarului, atunci cand Steaua ataca, Enache este o solutie foarte buna ca fundas dreapta. Pt ca are mereu spatiu.

Vedeti in schema de mai sus ca in pozitia de fundas are loc sa isi demareze si sa isi evidentieze astfel viteza. Nu are in spate un mijlocas stanga care sa-i blocheze retragerea, are in fata un adversar, dar in general acesta nu sta lipit de el si chiar daca ar face-o, demarcarile in adancime ale lui Enache ar crea spatiu pt un coleg.
Si mai e ceva. Ca fundas dreapta nu are in general decat un adversar direct. De ce ?

Pt ca asa cum vedeti in desen, colegul de linie, mijlocasul dreapta, il tine ocupat pe fundasul stanga advers, il trage dupa el si ii da mai mult spatiu. Lasandu-l pe Enache in fata cu doar un oponent, mijlocasul stanga advers.

In fata unui oponent cu o mentalitate defensiva, care are centrul de greutate jos, mijlocasul dreapta clasic, precum Enache, este un model depasit. Am scris AICI despre asta. In principiu un nr zece, asadar tehnic si cu ultima pasa, care sa aibă piciorul de baza in interior, ar fi mai potrivit in lateral. Ar putea astfel sa intre intre linii, sa faca superioritate in centru, iar fundasul dreapta ar fi cel care s-ar ocupa de decongestionarea fluxului de joc.

Nu mai este „rentabil” sa folosesti un mijlocas dreapta care sa centreze bine ca in perioada romantica. Aceste calitati, viteza, centrarile precise pot fi transferate fundasului dreapta, mijlocasul lateral trebuie sa fie mai complex.

Enache fundas dreapta pe faza defensiva
Problema la Enache vine din faptul ca nu are deprinderea de a face marcaj la om. Cu cat esti mai aproape de poarta proprie, cu atat mai putin importante devin zonele, spatiul etc. Devine important omul, adversarul direct. Iar Enache are o problema in astfel de dueluri unu la unu.
O solutie ar fi o asezare cu trei fundasi centrali.
Asa ar exista mereu omul in plus care sa acopere flancul in cazul in care Enache este depasit, iar Steaua s-ar putea bucura in continuare de aportul sau ofensiv consistent ca fundas dreapta.

Si intr-un fel, cu trei stoperi, Enache ar fi scos din perimterul careului propriu de acel al treilea fundas central si ar evita oarecum duelurile „om la om” in zona cea mai fierbinte, careul propriu.

Intr-un fel Enache este la fel ca Latovlevici, despre care am scris aici. Ca fundas dreapta are un apetit si un aport ofensiv foarte ridicat, dar este lipsit de mijloace din punct de vedere defensiv. Daca Steaua continua sa il foloseasca fundas, trebuie sa isi asume riscurile, ca si cu Latovlevici si sa analizeze daca aportul sau in atac depaseste erorile din aparare.

The Special None

Sursa: tactic-zone.blogspot.ro

11 comentarii la „The Special None: Enache și postul pe care ar trebui să joace

  1. Gosu

    Comparatia cu Latovlevici e buna, dar sunt niste limite. Daca pe acesta l-am mai vazut bagand si alunecari in banda, Enache nu are nici cel mai mic ABC defensiv.
    Se poate deci spune ca Lato este totusi un fundas ofensiv, pe cand celalalt este intotdeauna mijlocas si chiar extrema.
    In cazul nostru, avandu-l pe Benzar si Pleasca este total anormal sa-l fortezi pe Enache fundas.
    Iar ca si calitati individuale, autorul vorbeste de centrari bune, ceea ce nu este cazul. Mai degraba e genul care pe contra iti intra cu mingea in careu si incearca coltul lung.
    Referitor la ceea ce autorul numeste fuleu, trebuie facuta distinctia intre acceleratie si viteza. El are acea explozie, dar nu si o viteza iesita din comun, asta fiind si motivul pentru care nu face fata pe atac pozitional, alaturi de lipsa tehnicii.
    Din pacate el nu prea poate fi util Stelei in competitiile interne fiindca peste 90% din adversari nu se deschid. Iar sa il folosesti doar in Europa ar insemna sa aiba prea putine meciuri in picioare, deci sa ajunga total iesit din forma.
    In concluzie, un jucator care a fost transferat de conducere fara cap, probabil dupa meciurile bune pe care le facea la Astra impotriva noastra, evident dupa scenariul care ii convine, cu adversarul (Steaua) atacand in valuri, si el scapand pe contre. Nu se pune problema de valoare, ci de faptul ca nu se pliaza pe jocul nostru.
    Cel mai probabil cu prima ocazie in care apare o oferta echivalenta macar cu suma pe care platit-o, ciobanul il va vinde.

    1. Gogu Pintenogu

      Urmaresc de ceva ani site-ul si salut articolele de acest gen. Keep them coming, inteleg mai bine angrenajul echipei.
      Despre Enache..ne-a scos destul peri albi si nu cred ca-i mai da cineva timp sa se schimbe.

  2. alpopa

    Am citit doar primul paragraf deocamdata, insa ma vad nevoit sa fac urmatoarele precizari. L-am urmarit mult pe Enache si stiu ce poate.

    Puncte forte:
    – viteza
    – forta

    Puncte slabe:
    – pozitionare
    – decizii
    – dribling
    – pase lungi / centrari
    – finalizare (fie datorita lipsei de concentrare, fie datorita tehnicii deficitare)
    – supraestimarea propriei valori (ego-ul lui nu il ajuta sa inteleaga de ce il huiduie suporterii sau de ce „joaca ala”, adica Benzar, in locul lui)

    Dupa parerea mea, la o echipa cu pretentiile Stelei, Enache nu poate juca nici ca fundas (pozitionare foarte slaba, decizii hazardate) si nici ca mijlocas ofensiv (multe erori la pasare, decizii gresite).

    Astea fiind spuse, Enache ar putea fi un jucator relativ bun daca si-ar vedea propriile limite si ar marsa pe punctele sale forte, eminamente fizice. Nu are insa inteligenta necesara, dovada fiind ca-si lasa ego-ul sa preia comanda, in loc sa faca o mica introspectie si sa vada ce-i lipseste. Cu alte cuvinte, i s-a cam urcat la cap. E la Steaua. E „vedet”. Nu cred ca isi mai poate reveni decat daca ajunge pe la o echipa mediocra unde ar putea sa revina cu picioarele pe pamant.

    Pacat, la Astra imi placea mult. Insa acolo e si meritul lui Sumudica, care nu-l punea sa faca ce nu stie. Pana la urma antrenorul trebuie sa fie realist si sa inteleaga ce poate si ce nu poate un jucator si sa-i ceara acestuia sa faca doar ce poate cel mai bine. Atat Reghe cat si Dica par sa nu fi inteles acest lucru, expunandu-i lui Enache vulnerabilitatile si, intr-un final, incompetenta.

    Prea multe vorbe pentru un jucator ca multi altii de la Steaua, care si-au atins pragul de incompetenta. Pentru ca despre asta e vorba. Incompetenta. Nu e nicio rusine s-o recunosti, trebuie doar sa cobori o treapta mai jos si sa revi in limitele tale de confort.

  3. jt89

    @ „… cel Dement”

    Imi amintesti de comportamentul meu obsesiv cand eram pe ulei si nu judecam sanatos. Eu nu pot sa inteleg la cat de ocupat esti la munca cum mai ai timp asa liber sa intre in jocuri din astea. In fine lasa prostiile si obsesiile, mai bine vorbesti despre fotbal ceva constructiv.

Lasă un răspuns