Steaua, încotro?

de | noiembrie 3, 2016

Un titlu incendiar în GSP ne trimite la ediția tiparită de azi: EXCLUSIV Dezvăluiri șocante: „S-a încălcat grav regulamentul, Steaua trebuia trimisă în Liga a 5-a!” Și ni se precizează că e vorba de un interviu cu Cornel Oțelea, fost conducător al clubului din Ghencea. Foarte interesant ce afirmă fostul mare handbalist…

Văd în poza care însoțește articolul că GgB flutură certificatul de identitate sportivă din 21.02.2003. Pe el scrie FC Steaua București. După preluarea echipei, antipaticul personaj a renovat stadionul, a pus scaune noi și nocturnă, a aranjat cladirea unde e tribuna oficiala etc. Cu banii lui, nu ai MApN… FC Steaua București juca în Ghencea, noi vedeam aceeași echipă, aceiași jucători, CSA n-a avut nicio obiecție, totul mergea strună – titluri, cupe, Europa.

Acum aflăm că ”s-a încălcat grav regulamentul, Steaua trebuia trimisă în Liga a 5-a!” Cică Steaua (cea din 1947) s-a desființat, iar echipa lui Becali (care preluase tot lotul, stadionul în folosință, nume, culori etc.), ca nouă persoană juridică, n-avea ce căuta în prima ligă. Dar de ce nu s-au spus astea la vremea respectivă? Otelea pomenește de faptul că el s-a opus privatizării, dar nu zice nimic de faptul că MApN, nemaiputând întreține echipa și NEMAIAVÂND VOIE SĂ AIBĂ ECHIPĂ ÎN LIGILE SUPERIOARE, a renunțat la tot în favoarea unuia care-și permitea să bage bani într-o astfel de afacere.Nimeni nu bănuia ce purcoi de bani avea să scoată GgB din asta – vânzări de jucatori, bani de la UEFA… Abia ulterior le-a venit celor din CSA ideea de a profita de situația confuză. Mă întreb, de ce doar la Steaua e scandal, oare celelalte echipe s-au privatizat legal, au plătit ceva noii patroni pentru a prelua palmaresul, culorile, emblema? Bănuiesc că trecerea de la stat la particular a fost la fel, numai că… de unde bani de muls de la noul patron? Uitați-va unde au ajuns atâtea ”echipe de tradiție”… Acolo-și doresc unii să ajungă și echipa noastră.

Treaba s-ar rezolva simplu – cele două părți s-ar așeza la masa tratativelor și ar ajunge la o înțelegere. Problema e că e greu cu un căpos ca Talpan și cu un berbec ca bossul din Pipera. Că Armata pare că n-are ministru… Și cine suferă? Steaua. Suporterii dezbinați, majoritatea nesuportând ideea că echipa are un patron ca bezmeticul de la Palat. Și să nu ne mire dacă, săturandu-se de atâtea piedici care i se pun, GgB cumpără o echipa muribundă, dar fără probleme de genul acelora cu care e frecat de ani și ani de zile, și, cu lotul Stelei de azi și cu alte și alte transferuri, va domina fotbalul românesc, așa cum o face azi FC Steaua București, cea înființată in 21.02.2003…

Dar ”echipa Armatei”? Va rămâne o amintire frumoasă. Uitați-vă la puzderia de fabrici și uzine, mândria Romaniei înainte de 1989, acum ruine sau, în cel mai bun caz, depozite,  en-gros-uri  sau mall-uri. Ce se va alege de stadionul Ghencea, nefolosit de atâta timp, lăsat să se degradeze? Cine va revigora activitatea sportivă a complexului? Să-l întrebăm pe Talpan. Sau, vai, pe cel care a fost marele sportiv stelist Cornel Oțelea… Între timp, boromanii jubilează. Dar greu să-și scoată unghia aia din gât… Căci, o știu și ei prea bine: Steaua este numai una!

Andrei Sava
Preluare de pe blogul Sam Murray

Nota Redacției:

Reamintim pentru cei care nu-l cunosc pe Andrei Sava. Andrei este un stelist „pur sânge”, membru înregistrat al fcsteaua.ro din 2005, având contribuții editoriale deosebite. Din păcate, de prin 2008, când s-au acutizat luptele dintre grupările de suporteri și în virtual, Andrei Sava a rărit prezența pe site. Sperăm că într-o zi se va intâmpla și concilierea între „fracțiunile beligerante”, iar Andrei Sava va reveni cu opiniile sale și în comentarii pe fcsteaua. Pănă atunci este alături de noi prin articolele preluate de pe blogul său personal, pentru care îi mulțumim.

12 comentarii la „Steaua, încotro?

    1. vitto

      @piece-of-mind.
      generalul hotzelea este idol ptr voi ….. ce scurta este memoria la romani …… pana mai acum ceva vreme acest „greu” al istoriei noastre era identificat ca hotul suprem, cel care a pus clubul pe butuci, cel care a vandut cu comision la poarta tot ceea ce se putea vinde (mijloace fixe si mobile), cel care a semnat contracte oneroase si apoi a bagat clubul in sechestul firmelor de constructii, cel care a patronat acumularea unei datorii istorice, imposibil de platit ulterior, datorie care in mare parte era compusa din taxe si impozite pe salarii neplatite la stat (si asta se intampla intr-o unitate militara), cel care a pus clubul gratis pe tava lui nea viorel paunescu …… hai mai piece ….. chiar nu-l mai tii minte pe generalul HOTZELEA si gasca lui (nea tica, nea ion & fiul – sper ca ti-e cunoscuta asocierea, nea cristi)…..?! ma mir de acest black-out …. tare ma mir, caci altfel pareti aparatorii traditiei si ai deontologiei ……

      1. siegfried

        @vitto.

        Mă mir că tocmai Piece-of-mind care tot face trimitere la articolele lui Filip Pindean nu-l ţine minte pe acesta http://www.fcsteaua.ro/index/section/articles/article/24160/ în care se aduc dovezi circumstanţiale despre hoţiile din timpul lui Oţelea.

        Din articolul ăla spicuiesc câte ceva:
        [Preţul] Cantonamentele [CSA din perioada 1991-1995] au sărit de la 15 mii in 1991, la 100 de mii in 1992, la 120 de mii in 1993, la 150 de mii in 1994. Erau anii `90 şi saltul ăsta de 600% nu-i justificat de nimic, dolarul era dolar.

        . Remarcăm, totuşi, cifrele OBEZE din dreptul aşa-ziselor indemnizaţii (de fapt, contracte), care sunt nesimţit de trase din burtă, dar, nici asta nu ne interesează prea mult. Totuşi, subliniem 2-3 aspecte.

        Dacă, în 1991, suma de 800 de mii, dedicată indemnizaţiilor (asta însemnând vreo 90 % din total) adică o MEDIE – oricum URIAŞĂ – de 20 de mii de dolari anual, la un număr de 40 de persoane (lot 25-30 jucători + antrenori + staff tehnic), este rezonabilă la nivelul Stelei (dat fiind faptul că un apartament de 3 camere, la Unirii, era în jur de 5-8 mii $, iar un duplex „la fântâni” era undeva la 12-15 mii $), celelalte sume încep sa sfideze bunul-simţ.

        În 1992 se păstrează rezonabil la 1000.000 $ (spre comparaţie, Farul, echipă de mijlocul clasamentului, avea un buget total de 200.000 $ în acel an), media urcând la 25 mii $ de om. În 1992, Hagi avea un contract de 300 mii de dolari la Real Madrid.

        În 1993, suma explodează şi se dublează la 2 milioane de dolari, adică o medie U-R-I-A-Ş-Ă de 50 de mii de dolari de om, calculată, repet, în mod GENEROS, la 40 de persoane, care alcătuiesc o echipă de fotbal. În 1993, 50 de mii de dolari (medie, repet) însemna o AVERE, în translaţie imobiliară reprezentând, spre exemplu: „vilă Cotroceni, d+p+1, 350 metri pătraţi suprafaţă utilă, total teren 480 metri, în spatele Academiei…”, sau vreo 7-8 apartamente de 3-4 camere, noi, în blocuri din centrul civic al marilor orase ale ţării (inclusiv Bucureşti). În 1993, Ilie Balaci avea 30 de mii de dolari pe an la Olympique Casablanca.

        În 1994, suma dedicată contractelor şi primelor mai explodeaza un pic, ajungând la 3 milioane $, adică o medie de 75 mii $ de jucător. Dar, vă rog să reţineţi că această sumă e calculată la 40 de inşi, şi, fireşte că antrenorul cu portarii sau 10-12 jucatori din cei 30, sau antrenorii secunzi, nu erau decât cei care produceau baza de jos a mediei, iar jucatorii de baza (primii 16) ar fi trebuit sa aibă undeva la minim 100-120 de mii de dolari, după toate regulile matematicii şi a bunului simţ.

        Pentru că nu suntem tâmpiţi cu toţii, precizăm că această sumă de 100 de mii de dolari, în 1994, reprezenta un contract fabulos, după care alergau cu toţii. Spre exemplu, Petre Grigoraş a plecat in Bulgaria, la Levski, pentru contractul pe care îl numea „realmente excelent” de 35 de mii de dolari pe an. Daniel Timofte era platit cu 200.000 $ în Turcia (declarat cel mai bun stranier al campionatului turc) şi în ţară se vorbea de „nababul Timofte”.

        La aceste informaţii mai reiau şi eu câteva aspecte din raportul intocmit de Inspectoratul de Control Financiar de Gestiune al MApN în 1999 referitoare fix la Oţelea.

        „Steaua a practicat sistemul de premiere in valuta prin acordare de avansuri”, dupa fiecare meci, la sfarsitul lunii contabilul sef intocmind state de plata in suma bruta, in care era inclus si impozitul, iar in coloana „Prime nete” era trecut 0. In iunie, septembire si octombrie ’96, nu s-au mai intocmit statele in suma bruta, eludandu-se astfel Legea 32/91. In ce priveste fondul de premiere in valuta, el a fost depasit, in perioada ’91-98, cu 3.953.231 USD, ceea ce a dus la diminuarea nejustificata a incasarilor din contul valutar al clubului. Mai exista si un alt prejudiciu, de 924.546 USD, dedus din premieri acordate altor persoane aflate pe lista jucatorilor si antrenorilor, comandantul clubului primind 20.000 USD, iar contabilul sef 16.000 USD, suma de 36.000 USD fiind prejudiciu. Cat priveste cele 2,289 milioane USD primite de CSA Steaua in contul BANCOREX, suma a intrat in sase transe si se scoteau bani in baza unei adrese adrese trasa la xerox ori de cate ori era nevoie. Comisia nu a stabilit cati lei si cata valuta mai are Steaua la BANCOREX, iar „banca nu a dorit clarificarea situatiei”. In ’91-’97, s-a constatat ca Steaua a invitat la meciuri persoane care nu apartin MApN sau FRF, cheltuind nejustificat 17.909,85 USD. Gen. Otelea si fostul contabil Piturca se fac vinovati si de contractul de credit incheiat cu BANCOREX, in valoare de 4 milioane USD. Referitor la transferul lui Narcis Raducan, el a fost transferat de la SELENA Bacau si s-au achitat 130.000 USD. Asa fiind, el nu mai putea fi vandut la SC Agapia Tg-Neamt. „Suma de 160.000.000 lei achitata de Steaua pentru contractul 14002 in conditiile in care Narcis era inapoiat la SELENA este nejustificata”. Ultima sesizare se refera la prima de instalare achitata lui Marcel Puscas. „Suntem de acord cu concluzia comisiei de experti prin care se propune recuperarea sumei de la beneficiar, respectiv de la Puscas Marcel Sorin”..

    2. fortuneteller

      Cum se caracterizeaza vremurile mai bune? Mai bune pt FC Steaua? Sau pt CSA Steaua? Mai bune pt cei care cred ca Steaua s-a desfiintat, iar FCSB e altceva? Mai bune pt ca Becali ar vinde/pleca/muri? Sau pt ca fanii in greva ar reveni pe stadion?

  1. piece-of-mind

    @fortuneteller

    Misto intrebarea.
    Vremuri mai bune pentru mine inseamna cele in care vom fi din nou cu totii impreuna. Din pacate, asta presupune doua lucruri imposibil de realizat pe moment: disputa identitara sa fie transata definitiv, iar Becali plecat.

    1. fortuneteller

      @piece: Iti apreciez toate comentariile, dar in chestiunea asta nu pot fi de accord cu tine. Confuzia identitara exista numai din perspectiva CSA Steaua, care nu face nimic sa o adreseze. Faptul ca CSA incearca numai sa valorifice o marca evaluata la o suma utopica, in loc sa atace juridic procesul in care a pierdut echipa de fotbal spune tot. Practic ei recunosc implicit ca FCSB e continuatoarea echipei de fotbal, dar ar dori si ei niste cascaval anual. Personal nu cred ca plata unei sume catre CSA ar rezolva vreo confuzie identitara pt tine sau ceilalti stelisti liberi. De fapt as zice ca imbratisand ideea lui Otelea (si nu numai), cum ca Steaua s-a desfiintat, ar rezulta un paradox, practic nu mai exista stelisti in fotbal, ci doar nostalgici. Deci pt nimic sau nostalgii nu exista confuzii identitare, ci doar amintiri si nimic altceva. Asta ma duce la al doilea punct, patronatul. In primul rand daca FCSB nu e Steaua pt tine, atunci nici Becali nu e patron la Steaua, deci nu ai nici o problema. Daca FCSB e Steaua, atunci nu e criza identitara, dar ai o problema cu patronatul FCSB. Personal cred ca Becali e prost crescut, marlan, cu o sumedenie de probleme de caracter, si probabil opereaza la limita legalitatii sau dincolo de ea. Un penal. As vrea sa vad alt patron mai elegant in vorbire si purtare, cu o strategie moderna de management. Dar unde e acest patron? Ce facem, dam vrabia din mana pe cioara de pe gard? Deci nu ne intereseaza deloc situatia clubului, ci doar numele patronului? Am impresia ca fronda asta e mai mult anti-Becali, decat pro-Steaua. In loc sa vorbim de Steaua, vorbim de Becali. Eu cred ca aici e greseala „liberilor”.

    2. vitto

      NU….. mai bine plecati si ne uitati definitiv! gregarismul asta de bariera cu vpm nu se va termina niciodata si tot timpul vor fi cereri peste cereri …. daca ai deschis cutia pandorei nu mai exista cale de intors, caci oricine ar veni la echipa, la prima nemultumire va reincepe tambalaul ….. aici este vorba de manipulatori, de fatarnci, de tembeli si de naivi irecuperabili, care au ramas blocati in peisaj ….. genul acesta de suporteri nu doar ca sunt neinteresanti, dar produc si vor produce mereu numai „daune colaterale” spiritului sportiv si ideii de grup!

  2. puiu-mordasan

    Pacat, mare pacat ca in Bucuresti „STEAUA” a ajuns o echipa de cartier….cu 1000 – 2000 de fani la partidele de acasa…La noi in Ardeal problemele cu hotii de la CSA sau cu Penalul de patron sunt privite ca un lucru bine facut intre damboviteni…
    Pentru ardeleni nu este Steaua CSA ori Steaua lui Becali,este doar STEAUA BUCURESTI!!!
    Unde este strigatul de lupta al Nordului? Dar al Sudului? Ce Steaua libera? Ce Jean Pavel? Ce Masoni? Ce Rotary Club? Toate astea din pacate sunt miticisme si cred ca ar fi necesar ptr.binele spiritului care este STEAUA sa-si faca fiecare o analiza in strafundul sufletului si sa vada unde se afla ptr.fiecare „STEAUA BUCURESTI”…
    Din pacate pierderea identitatii nu s-a produs in sertarele generalilor sau in palatul lui Becali…aceasta s-a produs in sufletele noastre…Fortza STEAUA!!!!

    1. vitto

      @puiu-mordasan.
      pierderea de identitate s-a produs in sufletele prostilor …. de aceea li se si spune „suflete goale” ….. si cum romania nu exceleaza la capitolul calitate, pe undeva este normal ….. suporterii vor veni cand echipa va juca si va obtine rezultate….. in romania sportul in general este in mare suferinta (cauzele tin inclusiv de cultura nationala limitata) si spectatorul nu percepe fotbalul ca pe un spectacol (asemenea teatrului, cinema-ului, concertelor, etc) si este incurajat de media pe aceasta cale …. de aceea multi isi aduc aminte de echipa lor doar atunci cand sunt „evenimente” …. traim intr-o lume balcanica incarcata de mizantropie, dar fara credinta si fara idealuri!

Lasă un răspuns