Oficial| În 2016, FC Steaua București (FCSB) este tot cea mai simpatizată echipă de fotbal din România

de | februarie 10, 2016

FC Steaua Bucuresti (FCSB)– cea mai simpatizata echipa de fotbal din Romania, conform sondajului CSCI ​de la inceputul lunii februarie (1-4 februarie 2016). Un roman din doi este sustinator al echipei bucurestene.

CSCI continua, asadar,​ publicarea datelor din cercetarea inedita efectuata la inceputul lunii. De aceasta data, in atentia respondentilor a fost adusa tema popularitatii echipelor de fotbal din Romania. Si in acest caz au fost facute analize privind relatia dintre simpatiile politice ale celor intervievati si optiunile de ordin fotbalistic.

Steaua Bucuresti este de departe cea mai iubita echipa de fotbal din Romania, aproximativ 49% dintre romani declarandu-si adeziunea la culorile ros-albastre, fata de numai 11% pentru Dinamo Bucuresti si 6% pentru CFR Cluj si Universitatea Craiova.

​Echipa aflata in prezent pe primul loc, Astra Giurgiu, este simpatizata de doar 1% dintre romani.

Femei vs Barbati

Steaua este preferata suporterilor romani, indiferent de mediul de rezidenta al acestora, de varsta, sex sau de simpatiile politice.

Dinamo este simpatizata de un numar aproape dublu de barbati, fata de femei, precum si de un numar mai mare de tineri (16% dintre cei de 18-34 de ani, fata de doar 11% dintre cei de varsta medie si doar 7% dintre cei de peste 60 de ani). ​

Urban vs Rural

De asemenea, Dinamo este simpatizata peste media sa in mediul rural. ​Pe regiuni, Steaua are scorul cel mai mare in Moldova (53%) in timp ce CFR Cluj, de exemplu, este simpatizata doar in Transilvania (18%). CFR Cluj este favorita votantilor UDMR (peste jumatate dintre acestia o sustin).

Stanga vs Dreapta

Stanga vs Dreapta

Cât privește opțiunile pentru o echipă de fotbal românească în funcție de preferințele electorale, Universitatea Craiova este mai mult apreciată de votanții stângii decât de cei ai dreptei. Lucru valabil și pentru Steaua, printre ai cărei suporteri se numără 52% votanți de stânga și 49% electori de dreapta. În schimb, printre susținătorii Astrei domină votanții de dreapta.

Singurul loc în care intervin diferențe majore este în cazul celor care votează UDMR, acolo unde echipa preferată, cu un procent de 59%, este CFR Cluj

 

Metodologie si esantion

  • Populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte diverse.
  • Esantion 1096 interviuri.
  • Esantion multistadial cluster, cu selectia probabilistica a persoanelor.
  • Esantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 si recensamantul populatiei 2002. Eroare tolerata 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.
  • National.
  • 1-4 februarie 2016.

Sursă: CSCI

34 de comentarii la „Oficial| În 2016, FC Steaua București (FCSB) este tot cea mai simpatizată echipă de fotbal din România

  1. siegfried

    Aiureli. Din sondajul ăsta ar reieşi că doar 19% dintre români nu sunt microbişti (adică 81% ar fi). Ceea ce evident e nereal. Conform audienţelor de anul trecut cel mai urmărit meci de fotbal a fost Ungaria România cu 1.674.000 de telespectatori adică nici 10% din totalul populaţiei. Deci de unde dracu atâţia microbişti?
    http://www.paginademedia.ro/2016/01/top-2015-romanii-au-talent-emisiunea-anului-primele-sapte-locuri-pro-tv-25-de-locuri-din-30-antena-1-cu-revelionul-tvr-cu-meciuri

    1. xray Autor articol

      @siegfried

      1) Nu confunda a simpatiza o echipa, cu a fi microbist „inrăit” și a urmari meci de meci la TV sau pe stadion. În plus, nu poate să se uite o țară întreagă la un meci. Mai are lumea și treabă, alții sunt la serviu, alții în trafic, calatorie, pe strada, dorm etc. 🙂
      Stiu stelisti care frecventeaza acest site si nu se uita la toate meciurile, in special la amicale, nici la TV.

      2) A fost sondată, populatia adulta, neinstitutionalizata folosind metoda CATI. Intrebari legate de subiecte diverse. Deci scazi sugarii etc. :))

      PS
      E exact ca sondajul la vot. Toți au opțiuni, dar nu toți și merg la vot, însă statistic ce iese la vot este aproape ce ce ar rezulta daca ar vota toată populația cu drept de vot.

  2. alexandru-h

    @siegfried

    E usor.

    Intrebare: „Cu ce echipa de fotbal tineti?”

    Raspuns: „Hmm… nu ma uit la fotbal, nu stiu fotbalisti, rezultate, nu cumpar produse, nu merg la stadion, nici macar nu stiu cine a castigat campionatul… dar trebuie sa raspund, ca sa nu par ultimul fraier… aah, ce echipa mai juca prin Romania… mmm… ah, Steaua, spun Steaua”

    Fanaticii mapnisti: „Suntem cei mai tari, uite cati sustinatori avem, pai daca ne facem propria echipa o finantam fara problema – 5 milioane de sustinatori, cate 20 de euro pe an… pai frate, ne facem super club, Steaua e numai una”

    Fanaticii xrayisti: „Suntem cei mai tari, uite cati sustinatori avem, pai asta imi justifica accidentele de logica din articolele pe care le scriu, pentru ca am ditamai publicul interesat. Vorba lui Azzido, stam bine la trafic…”

    Fanaticii becalisti: „Suntem cei mai tari, uite cati sustinatori avem, pai e clar ca nea Jiji e salvarea Stelei, ca uite unde a adus clubul asta. Farmecul vietii, Becali, daca nu e, nimic nu e”.

    E o cifra absolut inutila si, in mod evident, neadevarata. Sau sa zicem daca decimam aia 20 de milioane de oameni intr-un nou grup de 2 milioane ce a auzit de sportul numit fotbal, am gasi 49% din ei sustinatori mai mult sau mai putin interesati ai ideii de Steaua.

  3. xray Autor articol

    @alexandru-h

    Ce-mi plac mie filozofii care citesc doar titlul, deschid sau nu articolul, și apoi vin să lumineze „prostimea” ca Diogene din fundul butoiului, că totul este inutil și pute, nefiind emația lor, of course. :))

    Mai mult, interpretând un sondaj social ca pe o banală înmultire: „A x B% = Ce dracu de bălărie dă aici?”. :))

    Altfel vedeai și tu, dragă filozofule, printre altele chestii interesante, ca acele întrebări ale tale („nu ma uit la fotbal” etc.) sunt cuprinse în cele 19% răspunsuri „NS/NR”, tradus pentru filozofii antici în „Nu Stiu/ Nu Răspund”.
    Bagă o geană „acilea”, la ultima „bară”, dacă in articol nu „avusăși” timp și chef.

    PS
    Orice sondaj este dependent de seriozitatea și sinceritatea subiecților.
    Nu toată lume este „Je m’en fiche!”-ist să răspundă după modelul tău: „Hmm… nu ma uit la fotbal, nu stiu fotbalisti, rezultate, nu cumpar produse, nu merg la stadion, nici macar nu stiu cine a castigat campionatul… dar trebuie sa raspund, ca sa nu par ultimul fraier… aah, ce echipa mai juca prin Romania… mmm… ah, Steaua, spun Steaua”

    Oricum sunt triați „rupe-n suliștii” de operatori. :)))

    1. xray Autor articol

      @cristysteaua21

      FC Steaua București, sau tu ști că există două echipe de fotbal, Steaua și FCSB?
      Dacă da, dă-ne și nouă link-ul unde este a doua să vedem unde joacă în ultimii 16. Nu ne lăsa în beznă! 🙂

      PS
      Până atunci îți dau eu link cu un mare stelist: Cristian Gațu, comandant CSA (’97-’98) : „În ’98, Armata a cedat tot patrimoniul Stelei!” să fie reciprocă scoaterea din beznă. 🙂

    1. empyro

      @bujold

      Nu ar trebui sa ti se para ciudat. Statisticile actuale sunt consecinta lipsei de performante a echipei lor dupa ’90. Si aici nu ma refer pe plan intern, ci la faptul ca in special in Europa sunt mult sub CFR Cluj sau Rapid, post-’90.
      In anii 2000, Steaua si Rapid au castigat si mai multi simpatizanti, in special in perioada „uefantstatica”, continuand astfel sirul de rivalitati acerbe incepute in a doua jumatate a anilor ’90.
      Notorietatea unei echipe scade pe masura ce performantele dispar si se instaureaza pe rand mediocritatea, iar apoi anonimatul.
      Asta este diferenta intre Steaua si restul. Nu doar ca dupa 1990 am avut probabil a doua cea mai frumoasa perioada din istorie, dar si dupa 2000 ne-am mentinut sus, in special pe plan extern. Lucrurile ar fi fost altfel daca si echipele „rivale” aveau aceeasi constanta.

  4. answer

    Daca astia au ales un esantion reprezentativ, l-au ales reprezentativ pt. Bucuresti, sau zona Bucurestiului.
    Adica autorii sondajului vor sa sustina faptul ca Astra Giurgiu are mai multi simpatizanti la nivel national decit FC Arges, Politehnica Timisoara, Farul Constanta, Otelul Galati, UTA, „U” Cluj.

    1. xray Autor articol

      @answer

      Nu, e eșantion din toate regiunile. E și grafic cu Moldova, Muntenia, Ardeal …
      Poate Astra și-a câștigat simpatizanți prin evoluțiile din ultimele 3 sezoane. Logic că la nivel de suporteri e de talia Voluntariului, nu de cele citate de tine. 🙂

      Însă ochii care nu se văd se uită… Argeș, Farul, Oțelul au câțiva care mai vin la meciuri, iar la TV nu se mai văd. Chiar și U Cluj, care a strâns 10.000 cu Steaua, în rest e sub 1000/meci. În mod normal, U Cluj trebuia să fie mult peste CFR, dar au votat cu ea masiv simpatizanții unguri din zonă.

      Timișoara e împărțită și în lehamite de fotbal. Și Steaua, are 49%, dar abia mai strânge 10.000 acasa, uneori. Și asta dinainte de povestea cu marca/sigla. De prin 2014.

      De aceea este un sondaj de popularitatea echipelor, nu de numărat suporterii („stricto sensu”) ca Alexandru. 🙂

      1. empyro

        @xray

        Corect. In perioada buna (exemplu duelurile Steaua – CFR), un oras ca Brasovul, de exemplu, era impartit intre simpatia fata de Steaua si cea fata de CFR.
        Si cea mai mica parte privea dezinteresata acest duel, ramanand fideli lui FC Brasov.

    2. empyro

      @answer

      Pai atunci e cu atat mai grav. La nivel national Steaua sta cel mai bine. Cel mai putin bine chiar in Bucuresti, in sensul ca aici au nuclee importante si celelalte doua echipe.
      Cat priveste Otelul, FC Arges, Farul si asa-zisa Poli, ar cam trebui sa intelegi o chestie, cand echipele dispar sau intra in anonimat, adio si notorietate si atasament. Pe cei de la Pitesti sau Timisoara, ii inteleg, in definitiv echipele lor chiar au disparut.
      In plus echipele astea locale cu exceptia oltenilor, nu au fani in tara. E aproape imposibil ca unul din Vaslui sa tina cu UTA sau cu Farul.
      Iar cum sondajul a avut in vedere un esantion oarecare, e firesc ca oamenii sa raspunda mai degraba la intrebarea, „Cu ce echipa ati simpatizat in ULTIMA VREME ?”. Astfel se explica de ce un constantean care se declara fan al Farului pana acum 10 ani sa zicem, acum alege Steaua sau Astra.
      In mare parte romanul nu are atasament fata de o echipa, romanul este principial un spectator, un consumator.

  5. joga-bonito

    Sondajul asta e dovada ca FRF sau UEFA nu se vor atinge niciodata de echipa Ciobanului. Pur si simplu, in momentul de fata o retrogradare a Stelei ar insemna pierderi de zeci de milioane de euro pentru sponsori.

    Sunt curios cati dintre cei 49% simpatizeaza cu Steaua si cati cu FCSB.

    1. empyro

      @joga-bonito
      Nu stiam ca sunt doua echipe. Pe aia prima o stiu, pe aia fictiva nu o cunosc, din pacate. Poate sta printr-un sertar sau ceva.
      Cat priveste aia „adevarati si puri”, sunt un procent infim.

  6. xray Autor articol

    Answer, uite că Thomas Neubert a elucidat surpriza cu Astra. :))

    Reacția preparatorului fizic al Stelei aduce aminte de ironiile pe care MM i le făcea clubului giurgiuvean cu suporterii pictați.

    „Astra 1%? Am impresia că rezultatul este așa pentru că lumea a votat Opel Astra. Oricum 0,5% din acest fenomenal 1% se datorează oamenilor care au votat cu Opel”, a scris neamțul pe pagina sa de Facebook.

    1. answer

      Miştouri din alea de persoane semidocte.
      Uite ăsta-i un alt motiv pt. care eu nu consider fcsb ca fiind Steaua Bucureşti. Prostani din aştia gen Meme, Neubert (dacă-i aparține afirmația pe care o citezi mai sus), cocalari de genul antrenorului şi soției lui, bolnavi psihic de genul finanțatorului, care nu scapă nici o şanşă de a mai trage o flegmă pe blazonul pe care, din punctul lor de vedere, îl posedă şi reprezintă.
      Nici nu am nevoie de argumente juridice.

      1. empyro

        @answer

        Bine, schimba societatea atunci.
        Desi amuzant, ca totusi ca cei care nu patau blazonul (gen Gatu plus sleahta de generali securisti), ne ofereau meciuri interesante precum returul cu PSG sau transferuri „interesante” precum a lui Ilie Dumitrescu, povestite prin autobiografii de fosti presedinti de cluburi britanice. 😉

          1. empyro

            Cam aici apar divergentele intre mentalitea de securist si cea liberala. N-am nevoie sa fiu „bagat in seama” si nici nu cer permisiunea sa dau replica unei propagande de doi lei 🙂

  7. naiyba

    Eu am mai zis-o si o repet, fotbalul romanesc moare fara Steaua fie ea si FCSB…si ii vor trebui cel putin 10 ani de investitii pentru a reinvia. Fara Steaua drepturile alea de televizare din care multi traiesc ar scadea pana la cateva milioane.

  8. alexandru-h

    @xray

    Tocmai audienta emisiunilor de fotbal/meciurilor si prezenta efectiva pe stadion iti arata ca acel procentaj de 19%, al celor care nu sunt interesati de fotbal, e MINCINOS. In rest, succes la manipulare. 😉

    1. xray Autor articol

      @alexandru

      Iar bați câmpii cu paranoia manipulării! Eu am făcut sondajul asta, smart boy? Ce, numai aici poate fi citit? E public și peste tot!

      E problema ta că că nu faci diferenta între simpatizant, suporter și ultras. La o echipă, numărul lor este descrescător, matematic: nr. simptizanți >> nr. suporteri > nr. ultrași, chiar „nr. simptizanți >> nr. suporteri + nr. ultrași”. Sondajul se referă la simpatizanți.

  9. robertsud

    alexandru hash… ai uitat sa scrii despre fanaticul alexandru h., singur impotriva tuturor, alexandru intra pe site-ul stelistilor, doar pt a se contra cu stelisti, in special cu xray si empyro: „eu sunt cel mai tare, eu stiu tot si ii iau la misto pe altii, stiu tot ce tine despre marca, drept, legi, fotbal, tactici, jucatori, transferuri. marketing, etc…dar nimic interesant despre Steaua si ce inseamna ea pt mine” 😀

    1. xray Autor articol

      @robersud

      E buna polemica argumenta. De fapt, aici expunem si schimbam opinii și ne sustinem cu argumente un punct de vedere.
      Insa sunt cancer al dialogului, atacurile la persoana, etichetarile jignitoare si paranoia cu manipularea varsata pe orice opinie, articol sau comentariu.

      Alexandru-H nu e hater, are verbul si argumentul la el, dar e și rebelo-cârcotaș care își dă aere când vrea ca logica sau opinia lui să fie un standard de urmat.
      Câteodată mai sare și calul, când înlocuiește argumentul cu „sintagme de troll” in dorinta de a provoca, de multe ori doar sa se amuze cu nervii altora.
      În rest este un baiat bun la suflet, educat, onest și fix fata principiile sale si e un stelist in felul lui. De fapt cum suntem și noi: unii steliști neutri sau moderați, alții radicali sau extremiști. 🙂

      E genul de om pe care eu nu mă pot supăra pentru că nu e o șulfă prin definiție. Cochetează uneori cu șufăneala doar din amuzament nu din caracter.

  10. alexandru-h

    @robertsud

    Sunt niste lucruri pe care nu le stii. Forumul momentan e controlat de o alianta xray-empyro, 2 personaje foarte dubioase, provenind dintr-o factiune radicala a peluzei nord numita „Helios 1947”. Dar asta doar la suprafata – xray, de pilda, e controlat din umbra de catre o fundatie pro-Becali infiintata de Mircea Boieru (numele real al lui vitto si cumnat al varului lui Becali), ce se implica in toata activitatea online a imperiului becalist. Pe cealalta parte, empyro e omul lui redondo (sau stockton), aliasul lui Liviu Creizar, un evreu din Oltenia, ce doreste destabilizarea populatiei steliste pentru a putea sa cumpere pe bani putini echipa (ca o informatie simpatica, amicul lui Jean, Eduard Koler, ce-si exprimase si el dorinta de a achizitiona echipa, e rivalul lui Creizar in zona constructiilor fluviale din portul Drobeta Turnu Severin).

    Recunosc ca am fost apropiat de acestia intr-o ignoranta demna de filmele cu prosti. Si i-am ajutat sa-si atinga niste scopuri de care eram strain, invesmantate in hainele unui asa-zis razboi cu Steaua Libera. Care Steaua Libera e o organizatie absolut normala, cu baieti fara nicio pata sau interes ascuns. Dar deh, mi-a trebuit mult timp sa-mi dau seama cat am gresit fata de ei – acolo e adevaratul stelism, curat si onest, precum o petala de trandafir udata de roua diminetii. Iar acest site e Tartaros, o mazga rauvoitoare, lipsita de sentimente steliste.

    Sfatul meu e sa fiti pregatiti – urmeaza niste cutremure amarnice aici si in universul stelist. Manipularea si-a atins scopurile – vine razboiul. Si nu stie nimeni care e partea ce merita sustinuta.

Lasă un răspuns