Săpun lichid şi detergent, marca Steaua

de | mai 28, 2015

După zile de aşteptare tensionată, în care speranţa fanilor unei clone impopoţonate în culorile roş-albastre a fost invers proporţională zgomotului de declaraţii emfatice ale conducerii CSA, a venit şi prima veste despre noua societate comercială pe acţiuni, deţinută de suporterii stelişti pentru salvarea brandului şi mărcii Steaua din mâinile hrăpăreţe ale lui Becali. Ca un preludiu la marea adunare populară de la Braşov din 30 mai, a fost publicată pe pagină oficială a proiectului o cerere de achiziţionare acţiuni pentru STEAUA S.A.msg-93925-0-71908800-1432772166

Nu e un secret faptul că am mari rezerve de la această iniţiativă. S-a vorbit de modelul Barcelonei, în condiţiile în care Barcelona nu e o societate pe acţiuni (în fapt, s-a zbătut, împreună cu Real Madrid, Athletic Bilbao şi Osasuna, să nu fie forţată să intre într-un asemenea aranjament pentru a-şi păstra intacte tradiţiile şi membership-ul unic). Se aruncă cifre fantasmagorice cu sute de mii de români ce ar cumpăra zeci de acţiuni pentru crearea unui nou club – asta în timp ce adevărata Steaua are astăzi un meci decisiv pentru câştigarea campionatului şi respectarea blazonului de cea mai importantă echipă de fotbal din istoria României. Aş fi vrut să fac abstracţie de aceste lucruri şi pur şi simplu să analizez cererea întocmită de iniţiatorii proiectului cu o minte deschisă la noi idei şi vise cu potenţial. Nu mi-a ieşit şi am să vă spun de ce.

 1. Documentul este întocmit fără nici cele mai elementare norme de redactare a unei cereri oficiale. Lipsesc datele de identificare ale persoanei/firmei căreia îi este adresată, un cod unic de identificare a companiei, o adresă, un număr de telefon. Adresa de email la care trebuie sa trimiţi respectiva cerere e o simplă şi anonimă adresă gmail.
 2. Deoarece eşti obligat să îţi oferi datele cu caracter personal (copie buletin identitate, CNP, adresă), legea forţează societatea în cauză să respecte nişte norme generale, în calitate de operator date cu caracter personal. Şi nu sunt puţine. Operatorul trebuie să fie luat în evidenţă de către ANSPDCP (Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal) şi trebuie să prezinte persoanei semnatare următoarele informaţii: identitatea operatorului (NU S-A RESPECTAT), scopul în care se face prelucrarea (APARENT S-A RESPECTAT DAR VOM VEDEA CA E O ILUZIE), alte informaţii privind cadrul legal, drepturile şi obligaţiile părţilor etc. De asta e cel mai uşor să ataşezi şi un formular-tip prin care toate aceste elemente să fie menţionate în clar.
 3. Am zis că scopul în care se face prelucrarea e formulat aparent clar (“intenţia de a deveni membru, achiziţia de acţiuni etc.”). Ei bine, aparenţele înşeală. Dincolo de dorinţele şi aşteptările oamenilor, m-au frapat două amănunte.
 • Autorul cererii a simţit datoria să-şi liniştească viitorii acţionari prin menţionarea unei case de avocatură, care astfel ar conferi respectabilitate şi legalitate în ochii noilor-veniţi. Problema e că lipseşte numele casei de avocatură; faptul că e “cunoscută” e o informaţie pe cât de vagă pe atât de inutilă. De ce? Să fim conştienţi, creaţia unei societăţi pe acţiuni e mai dificilă decât simpla înfiinţare a unui SRL de apartament iar din punctul asta de vedere aportul unor avocaţi buni e inestimabil. De ce nu se rosteşte numele casei de avocatură?
 • Acelaşi autor a ţinut să ne informeze asupra numelui viitoarei societăţi comerciale, intitulată, aşa cum e frumos, STEAUA S.A. Să fim bine înţeleşi, numele de STEAUA S.A. e strîns legat, în cadrul cererii, de achiziţia de acţiuni – cumpărătorul va deţine, după achiziţionare, acţiuni la STEAUA S.A, noua societate a adevăraţilor suporteri. Din nefericire, am nişte veşti proaste pentru voi. STEAUA S.A. există bine mersi, ba chiar s-a gândit să apară pe lume în anul 1945 (data înfiinţării) şi 1991 (data înscrierii la Registrul Comerţului. Şi pentru că nu s-a gîndit vreo clipă că ar putea fi deţinută de suporteri de fotbal, societatea STEAUA S.A. a trecut pe producţia de săpun lichid şi detergent. Nu mă credeţi? Căutaţi-o după Codul de Identificare Fiscală CIF 786480 J32/12/1991.

Este cât se poate de evident amatorismul celor care se află la conducerea proiectului. Poate se potriveşte atunci când se strâng bani pentru un grătar şi două lăzi de bere; dar a avea pretenţia că vrei sa construieşti o societate pe acţiuni, care să atragă finanţări de milioane, cu care să construieşti o echipă de fotbal de la zero, când tu nu ştii măcar să întocmeşti o cerere de doi lei, uploadată pe un site gen fileshare şi anunţată pe o pagină de facebook cu 1.000 de fani, e cât se poate de grav. Nu vă jucaţi cu sentimentele şi portofelele steliştilor dacă nu aveţi siguranţa că le puteţi oferi altceva decât un Caritas contemporan!

Autor: Alexandru H.

17 comentarii la „Săpun lichid şi detergent, marca Steaua

 1. xray Autor articol

  In opinia mea, actiunea are scopul de a „sonda piata” prin strangere de semnaturi/adeziuni. Acel formular are semnificatia unui acord de participare, nu de dobandire oficiala de actiuni. Nici nu poti cumpara actiuni de la ceva care nu exista inca. De asta nu sunt date de identificare ale firmei, ci doar numele sub care vor sa o infiinteze. Se face o baza de date cu doritorii si se dimensioneaza/estimeaza capitalul social.

  Daca se strange un numar semnificativ de „adeziuni”/capital, abia atunci poate incepe actiunea oficiala prin casa de avocatura, care va demara intocmirea documentelor si infiintarea societatii pe actiuni. In baza acelor date din formular, viitorii actionari vor fi contactati oficial, pusi sa vireze banii etc.

  E logic ca nu i-a dat numele casei, pentru ca actiunea ar putea sa duca la un numar mic de cereri si atunci casa „mare” de avocatura si-ar lega public numele de o actiune care se dovedeste a fi neserioasa.

  Problema nu va fi la strangerea de cereri, ci la plata, cand omul va trebui sa si plateasca, nu doar sa scrie.

 2. andyq

  Eu nu cred in astfel de struto-camile incropite cu larga participare a suporterilor. De ce?! Pentru ca noi n-avem suporteri, in Romania, nu la nivelul sperat de initiatorii „proiectului”, ci spectatori, recte telespectatori.

  AISS a fost un esec in vremuri „mai bune” d.p.d.v. al unitatii stelistolor, iar initiativa asta vine pe fondul unei dezbinari crunte, drept urmare vom asista la un esec, din nou…

  Toata PROSTIA asta cu emblema si palmaresul are iz de „The Romanian Job”, facuta pe genunchi de cativa MApNisti care, nici ei nu sunt convinsi ca stiu ce vor, dar au facut-o, asa ca hobby, la matineu.

  Ambele situatii aparute, FCSB si Steaua Suporterilor, nu fac altceva decat sa creeze o stare de haos, din care are de suferit o a 3-a entitate: STEAUA.

  STEAUA nu are actiuni, nu imparte dividende, nu se plimba prin tribunale si e indivizibila. Despre ce STEAUA vorbesc? Despre acel lucru care nu tine de material, de embleme, de palmares, de jucatori, buget, stadion, nici macar de suporteri. STEAUA cu pricina e un adjectiv, si ca sa intram putin mai adanc in analele Limbii Romane, as spune ca e un adjectiv calificativ, cum ar fi cuvantul „frumos” in contextul „sentiment frumos”.

  Pentru mine STEAUA e un tot unitar, rezultat din traditia militara a Clubului Central al Armatei, frumusetea trecutului, caracterul fostilor jucatori(glorii sau mai putin), ardoarea anilor 90, cand vezi Doamne, am devenit liberi si bucuria, supararea sau ura din era Becali. Nu poti sa stergi cu buretele niciun ingredient din reteta, doar de dragul de a demonstra ca ai adevarul absolut, indiferent cum te-ai numi: general sau jurist al MApN, Becali, suporter, simpatizant, rival sau simplu privitor.

  Cum vad eu situatia in viitorul apropiat: FCSB cu stema incropita o sa fie entitatea oficiala, care o sa prezinte in continuare un interes relativ, fara galerie momentan, dar cu o problema grava de identitate, echipa suporterilor, daca o fi sa apara… se va evapora rapid, iar de suferit vom suferi tot noi… astia multi si neinsemnati.

  The „circ” must go on…

  1. vitto

   bravo domne…..!

   totusi nu e nevoie sa fii atat de pesimist! steaua merge inainte, mereu si mereu! Steaua este o poveste care se rescrie mereu, o experienta existentiala, o calatorie………drumul aproape ca nici nu mai conteaza! mereu nemultumiti de prezent, calatorii viseaza la originile lor nomade si adesea sfideaza inconstient prezentul! dar speranta va exista intotdeauna si morala este acolo: eu cred ca n-am orbit, cred ca doar suntem orbi, orbi care vad, orbi care, vazand, nu vad …..

 3. alexandru-h

  Un proiect esueaza atunci cand ii adaugi prea multe faze intermediare. Si de multe ori se adauga acele faze intermediare pentru a da aparenta de activitate, in conditiile unei imposibilitati de a bifa implinirea unui obiectiv esential. E cat se poate de clar ca acel obiectiv e, in cazul asta, infiintarea societatii comerciale; daca ar exista, cumpararea de actiuni ar fi cat se poate de simpla: vorbesti cu brokerul (sau cu mamica), depui banii in contul societatii, iei actiunile si gata. Nici macar nu e graba, ca societatea ar astepta ca sigla sa faca obiectul unei licitatii la CSA, deci ar fi timp pentru ca banii actionarilor sa se prelinga in conturile firmei.

  Cand am auzit prima oara de initiativa, am criticat ideea unei societati pe actiuni din considerente logistice. Nu numai ca ai nevoie de 100.000 de lei capital social initial dar te-ai lovi de greutati legale, complicatii contabile… e un iad pentru orice om care nu a facut vreodata asta. In plus, echipele conduse de suporteri au EVITAT intotdeauna sa se constituie in societati pe actiuni clasice tocmai pentru ca e prea usor sa pierzi controlul – vine nea Ion, cumpara majoritatea actiunilor, devine sef si boss. Trebuie parghii suplimentare (cum e in Germania cu limita de 49%) impuse de FRF… e o intreaga discutie aici.

  Cererea asta nu va rezolva deloc dificultatile legate de infiintarea societatii. Probabil ca s-au gandit ca se vor strange bani din donatiile oamenilor (atentie, daca ai dat bani inainte de infiintarea societatii, nu ai cum sa primesti actiuni decat daca ai intocmit acte in sensul ala) si banii vor fi folositi pentru infiintarea societatii. Daca-mi explica si mie cum se face asta, ii dau un premiu; toti cei care ar da bani in perioada asta ar trebui sa semneze acte prin care sa-si dea acordul ca banii trimisi sa fie folositi pentru infiintarea societatii si mai apoi sa fie contravaloarea actiunilor. Dar cu cine mama ma-sii semnezi hartia asta? Cu o persoana fizica? Cu o „casa de avocatura cunoscuta”? Cu anonimii care „nu semneaza” cererea?

  @xray. Tocmai ca nu e logic ca nu e mentionata casa de avocatura. Actiunea e neserioasa exact atunci cand avocatii (si potentialii asociati) evita sa iasa in fata; se ingroapa ideea si executia inainte sa inceapa. Cererea de fata e o gluma proasta; baietii trebuiau sa astepte dupa intalnirea de la Brasov, sa-si defineasca obiectivele intermediare si finale si apoi sa redacteze ceva profesionist.

  1. xray Autor articol

   Nu stiu exact pentru ca nu am informatii, dar presupun ca si avocatii sunt sceptici ca actiunea va prinde contur „de masa” la dimensiunea unui proiect fezabil, de aceea cred si-au luat o marja de siguranta pentru a nu duce casa intr-o reclama negativa.

   Mai cred ca pana acum nu s-au implicat la nimic. Doar si-au dat un acord de principiu ca vor prelua cazul, daca demersul Steaua Noastra va avea sustinere consistenta prin acele cereri, conform formularului.

   In fine, e problema initiatorilor si asociatiilor. Nu ma bag. 🙂

 4. razvypitesti

  cu riscul de a fi cenzurat/injurat/balacarit, spun doar atat. Noi nu am fost capabili sa dezvoltam AISS, PS(vezi cardurile de membrii) PN(ce au vrut ei sa face si le-a iesit pe jumatate) si vrem actiuni la un club. Initiativa se va duce pe p*** ca viitorul de student. Hartia de mai sus este facuta tot de un om gen gigi becali/armata, numai astia sunt secretosi si doar arunca fumigene, nu ies la suprafata cu lucruri concrete… case de avocatura ascunse = ras, circ, cacat, cu ce e diferit de comportamentul gigi&csa?

  1. alexandru-h

   Nu are cine sa te injure ca ai perfecta dreptate. Uite un alt exemplu: cand am luat aseara cererea pentru a scrie articolul, documentul fusese downloadat de 27 de ori. Dimineata, numarul de dowloaduri urcase la 34; acum e ora 2 dupa-amiaza… stii cati oameni au mai fost interesati de acea cerere? ZERO persoane. Si gandeste-te ca nu toti cei care sunt curiosi vor completa acea cerere si ca nu toti care completeaza acea cerere vor scoate banii la momentul potrivit. Vorbim pur si simplu de un esec ce nu mai e girat nici macar de fratiorii liberi… si-au dat si ei seama ca ar ajunge de tot rasul.

 5. tiempo

  M-am uitat peste cererea asta si eu. Imi pare rau, dar cred ca toate mi s-au dat peste cap.

  La o prima vedere, nici macar nu imi pot da seama ce naiba semnifica.
  Inteleg, e o cerere de cumparare actiuni, dar, trebuie sa aiba la baza ceva, nu ? Un contract, o clauza, CEVA !!
  Ce ar putea sa fie, oare ?!
  -promisiunea faptei altuia (contract sau clauza in contract, prin care o persoana – debitor/promitent – se obliga fata de creditor sa obtina consimtamantul unei terte persoane de a incheia un contract sau a ratifica un contract deja incheiat) : gasca asta promite ca va aduna bani, dar cui ?
  -stipulatia pentru altul (contractul il folosul unei terte persoane, adica figura contractuala prin care o persoana se obliga fata de alta sa execute o prestatie in favoarea unui tert) : gasca se obliga sa faca ceva in favoarea celui care semneaza cererea, dar ce ?
  -simulatia (operatiune juridica prin care se creeaza o situatie aparenta CONTRARA realitatii, si alta secreda, care da nastere situatiei juridice REALE dintre parti, anihiland sau modificand efectele produse in aparenta in temeiul contractului public. Simulatia este ABSOLUTA : cand partile stabilesc inre ele sa nu existe in realitate niciun act, sau RELATIVA : cand sunt simulate doar unul sau mai mult eelemente ale contractului public : natura, obiectul, cauza reala…) : caz in care, cu totii stiu ca se va alege praful (si gasca, si semnatarii), dar totusi continua.

  Ma poate lamuri si pe mine cineva ? A da, inca ceva : cum vor strange ei bani sa cumpere de la Armata sigla, cand e atat de scumpa si evaluarea ? Cred ca asta e o intrebare retorica.

  Care-i clauza care iti da dreptul la despagubiri / executari silite in caz ca totul pica, si banii raman in buzunarele initiatorilor acestei „actiuni” ? Ai fi atat de prost sa dai bani doar ca sa ii bagi unui necunoscut, care a lansat aceasta campanie, o masina „bengoasa” in garaj ?! Este evident, nu ai clauza de recuperare, sau o garantie a celor ce urmeaza sa se intample, ramai fara bani, pe care i-ai pierdut sub forma de donatie.

  Mi-ar place ca Becali sa renunte la orgoliu si sa ia din nou sigla, la fel cum mi-ar place daca suporterii ar putea prelua tot, inclusiv ce tine de Becali. Totusi, situatia de fata, nu ma incalzeste cu nimic, stiind ca, vor fi cativa oameni care vor ramane fara bani.

  Care e societatea care se obliga fata de acestia ? Sau care e organul juridic fata de care se obliga viitoarea societate sa faca rost de bani pentru un asemenea proces costisitor si de amploare ?

  Firma de avocatura (ne)mentionata e un lucru fictiv, care incurca necunoscatorii. Chestia asta trebuie sa inceteze, inainte ca oamenii sa investeasca intr-o minciuna, si apoi sa fie loviti „miseleste”. Nu se poate asa ceva !

  P.S. : de ce la Brasov ? Intrebarea asta ma framanta, inca de cand am vazut pentru prima data ca Jan Pavel doreste infiintarea unei noi echipe. (de vreo 2 saptamani, cred ?!)

  Tare mi-as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva, pentru ca sunt „putin” confuz. Si sunt convins ca nu-s singurul. Probabil, si „initiatorii initiativei” (facand abuz de o „mica cacofonie”) sunt in aceeasi oala cu mine.

  Vom afla asta in scurt timp.

 6. joga-bonito

  Eu am impresia ca Jan vrea sa-i calce pe urme lui Mustata si doreste sa-si cumpere si el un Audi Q7 din banii stelistilor.

  Din pacate pentru „cel ami mare huligan” nu cred ca vor pune botul mai mult de 500 de insi.

  Frazele astea cu milioane de stelisti vor aduna milioane de euro sunt deja vise porno rasuflate la omeni cu intelect sub media normala (sa nu le zic tarani oligofreni).

 7. ss-lucki

  Si doar pentru ineptia de a scrie in articol (încă si in caractere ingrosate) ca anul infiintarii Stelei e 1945, ar trebui banat definitiv cel care a scris porcaria asta…
  Eu sunt membru pe site ul ăsta din 2005, într-o perioadă (2006-2011) era deliciul meu zilnic sa intru aici, sa citesc articolele lui Soldatino, Adrian, Filip Pindean, etc, sa urmăresc actiunile organizate de AISS, interviurile cu fostele glorii, gen Voinescu, marsurile de protest impotriva lui Becali, sărbătorile de pe 7 iunie, cronicile de meci scrise de catre useri , nu copiate de pe onlinesport…
  Erau pagini intregi de comentarii interesante, acum a devenit din ce in ce mai pustiu si mai trist, cu cativa useri activi (6-7) care si centrează si dau cu capul, cum bine zice Jean Pavel… Păcat că s-a deteriorat in asemenea hal…
  Dar sa te crezi stelist si sa scrii ca Steaua e înfiintată in 1945, iar ceilalti 5-6 useri sa nu te corecteze, atinge noi culmi ale penibilului…

  1. alexandru-h

   Alo! Alo! Se aude? Centrala?

   Societatea STEAUA S.A, producatoare de sapun si detergenti, a fost infiintata in 1945, a fost nationalizata 3 ani mai tarziu si reinfiintata in 1991. E punctul central al articolului treaba aia… ce sa iti fac daca citesti pe diagonala? 😀

  2. vitto

   mestere lucky,
   daca nu mai ai nici o bucurie cu ce putem noi sa te ajutam? incearca locul dupa usa de la baie….. se spune ca acolo nu te vede nimeni!
   hai ca sunteti terminati…….. v-a omorat gicuta cu bulanu’ lui! bulanu’ lui si bucuria stelei!

 8. adrian0808

  http://www.bizoo.ro/firma/steaua

  Ia de aici si citeste mah …. ss_lucki
  Degeaba avem fabrica de sapun din 1945 ….. pe voi la creier nu o sa va spele in vecii vecilor …

  Voi faceti spume degeaba ca de curatat nu va curatati deloc …
  Sunteti exact ca rapidistii …. oricaat de curat si de civilizati ar arata cand deschid gura primul lucru e sa te scuipe …..

   1. adrian0808

    Vezi … exact comportament tipic de rapidist ai …. in loc sa-ti ceri scuze ca acuzi aiurea sau sa-ti ceri scuze ca ai spuma in ochi si pe creier si nu ai stiut citi o fraza , tu vii si scuipi si vorbesti urat ….

    Va da jan la fiecare cate 2 kile de solid si 2 de lichid sa va faceti curat la cap … Atentie sa nu beti ca oricum sunteti cu spume ….

Lasă un răspuns