Reportaj din casa ultrașilor lui Sporting: „Ai tricou roșu, ca Benfica! Asta înseamnă dușmanul şi nu e bine”

de | august 13, 2017
Corespondență din Portugalia // VIDEO + FOTO Fanaticii lusitani așteaptă FCSB » Reportaj din casa ultrașilor lui Sporting: „Ai tricou roșu, ca Benfica! Asta înseamnă dușmanul şi nu e bine”

Polițiștii ne-au ajutat să intrăm în casa ultrașilor duri ai lui Sporting. Mustafa, liderul facțiunii Juventude Leonina, ne-a primit în barul de la stadion, dar m-a avertizat râzând: „Vezi că ai tricou roșu, ca al Benficăi. Ai grijă!”

Atenție, fani roș-albaștri! Dacă ați coborât la stația de metrou Campo Grande, primii peste care veți da la stadionul José Alvalade sunt ultrașii lui Sporting. Cu barurile celor trei facțiuni importante așezate foarte aproape una de alta sub tribunele arenei. Juventude Leonina, cea mai veche și cea mai dură, e în centru. Lângă ea, Directivo Ultras XXI. În spate, Torcida Verde.

I-A UNIT PREȘEDINTELE CLUBULUI, FOST LIDER AL TORCIDEI

Ne-am apropiat, mai era o oră pâna la meciul cu Setúbal, și i-am văzut pe cei de la Juventude Leonina. Tineri și mai puțin tineri, fioroși și mai puțin fioroși. Și fete printre ei. Mulți stăteau înauntru, încălzindu-se pentru partidă cu multă bere. Alții beau și discutau afară. Tot afară se vindeau fulare, căciuli, steaguri, toate cu însemnele Juventude Leonina. Într-un club în care baza e formată din socios, ei sunt cei mai influenți. Întotdeauna se ține cont de ei.

Nu sunt neapărat prieteni cu ceilalți fani radicali, dar nu mai e război. Președintele clubului, Bruno de Carvalho, fost lider al galeriei alb-verzi, i-a unit în peluză, făcându-i să cânte și să scandeze împreună. Așa, sunt o adevărată forță!

„ACOLO STAU ZIARIȘTII. AICI RISCAȚI!”

De la început, ne-am gândit să intrăm în casa lor. Dar cum? I-am observat pe cei câțiva reporteri și cameramani lusitani urmărindu-i de la distanță. Patru agenți în civil, în tricouri, jeanși și pantofi sport, echipați cu veste pe carie scria Polícia, ne-au zâmbit când au aflat ce voiam să facem. Ca și cum ne-ar fi spus: „Sunteți nebuni!”. Și ni i-au arătat pe jurnaliștii portughezi: „Acolo se stă. Aici riscați!”.

„BINE AȚI VENIT, ROMÂNILOR!”

Dar, cum noi insistam și întrebam dacă am putea pătrunde în barul lui Juventude Leonina, unul dintre ei, care-i cunoștea mai bine pe ultrași, le-a spus colegilor: „OK, mă duc să vorbesc cu ei”. S-a întors cam peste zece minute, cu trei băieți solizi după el. Toți trei s-au amuzat, nu le-a displăcut ideea: „Bine ați venit, românilor! Haideți cu noi!”. Ne-am întors să le mulțumim polițiștilor. Unul ne-a făcut cu ochiul: „Baftă!”.

„BÖLÖNI E DUMNEZEU LA SPORTING”

Înăuntru, totul e alb-verde. Două camere pline cu ultrași. Pereții sunt ocupați de afișe și fotografii din istoria facțiunii. Am intrat în prima cameră. În a doua, n-am mai putut.

Înfricoșătorul Mustafa, cu o mulțime de tatuaje (are Sporting scris pe gât), vorbește doar portugheză. Dino ne-a tradus totul în engleză. „Noi suntem Juventude Leonina, primii și cei mai puternici ultras ai lui Sporting și ai Portugaliei. Aici e istoria noastră”.

A mai stat o clipă și, ca și cum și-ar fi amintit de cineva care-i trezește amintiri frumoase, s-a luminat la față.

– Hei, ce mai face Bölöni? Senhor Bölöni. Mister.
– Îți mai amintești de Bölöni? Au trecut 14 ani de când a plecat!
– El a fost ultimul antrenor care a cucerit titlul de campion cu Sporting, în 2002. Și cel ce l-a promovat pe Cristiano Ronaldo. Cum naiba să-l uit?

– Ce înseamnă Bölöni pentru voi?
– E Dumnezeu!

Marius Niculae a rămas și el în memoria suporterilor: „Niculae? Numărul 7? Bun! Dar a avut atâtea accidentări…”.

„CUM CREZI CĂ AŞ PUTEA ŢINE STEAGUL STELEI? ROŞU ÎNSEAMNĂ BENFICA. DUȘMANUL”

Am în rucsac un steag şi un fular roş-albastre. „Vreţi să vă fotografiaţi cu steagul Stelei”, sunt curios? „Mai întâi, să le văd”. O clipă i-a ajuns: „Cum crezi că l-aş putea ţine? E roşu, ca al Benficăi”. Parcă îl arde. Continuă, privindu-mă uşor supărat: „Dacă mă uit mai atent, văd că te-am lăsat să intri aici îmbrăcat în tricou roşu. Roşu înseamnă Benfica, roșu înseamnă dușmanul şi nu e bine”. A început să râdă. Glumea. „Beţi ceva?, s-a interesat. „Nu, mulţumim”.

ULTRAŞII NU SE OPRESC NICIODATĂ

Am făcut o poză cu el şi am plecat. Mustafa pregătea meciul. A fost sufletul ultraşilor. A stat pe un mic podium în mijlocul lor şi i-a condus ca un dirijor. Cu el lider, galeria formată din cele 3 facţiuni e ca un tunet. Şi nu se opreşte niciodată: cântă, scandează, bate din palme şi în tobe! Fără încetare.

„PELO MEU SPORTING”

Imnul clubului deja te înfioară, „dar stai să vezi ce urmează. Următorul cântec e mai impresionant decât You’ll never walk alone, al lui Liverpool”, m-a atenţionat un jurnalist lusitan. „Pelo meu Sporting”, o reinterpretare după faimosul My way, al lui Frank Sinatra, te fascinează. La fel ca You’ll never walk alone.

Ultraşii au dat startul şi întreg stadionul cânta versurile ce apar pe ecranele arenei. După, a început meciul. Şi nebunia peluzei.

 • 41 de ani au trecut de la crearea Juventude Leonina la Sporting Lisabona
  8.000 de membri are cea mai dură facțiune de ultras a lui Sporting

„Vrei să-ți spun eu rezultatul meciului Sporting – Steaua? 1-0, gol Bas Dost. Și noi ne calificăm, n-am nicio îndoială” Mustafa, liderul facţiunii Juventude Leonina

„Mustafa e mai puternic chiar și decât președintele clubului la Sporting”
Dino, membru al facţiunii Juventude Leonina.

VIDEO + FOTO Fanaticii lusitani așteaptă FCSB

Articol de — Theodor Jumătate, Raed Krishan (foto), Duminica, 13 August, 10:25

Galerie foto (AICI)

Preluare de pe gsp.ro

Nota Redacției

Facțiunea Juventude Leonina are pagină dedicată pe site-ul oficial al clubului Sporting CP. Acolo clubul și galeria colaborează, având același interes, nu este o frondă permanentă și un scop de a fi mereu contra. Este un pateneriat contructiv, nu o luptă surdă între părți ca pe la alții.

 • Engleză Aici (este prezentare pe scurt)
 • Portugheză AICI (este versiunea completă)

 

11 comentarii la „Reportaj din casa ultrașilor lui Sporting: „Ai tricou roșu, ca Benfica! Asta înseamnă dușmanul şi nu e bine”

 1. kla2005

  ….același oficial adaugă: „Dacă pentru noi înseamnă atât de mult premiul de la UEFA, îmi imaginez cât înseamnă pentru Steaua”. Steaua, nu FCSB. La Lisabona, toată lumea vorbește de Steaua. Aici, FCSB nu există, chiar dacă se știe de procesul pierdut de Gigi Becali.
  (de aici:http://www.gsp.ro/international/liga-campionilor/corespondenta-din-portugalia-sporting-dependenta-de-banii-din-champions-league-imi-imaginez-cat-inseamna-pentru-romani-mesaj-clar-al-unui-oficial-e-steaua-nu-fcsb-518396.html))

  oh, vai!
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Pai cum mai nea Talpane, nici un proces, nimic?
  Cum isi permit aia sa-i spuna Stelei…tot STEAUA?
  pt ca FCSB e Steaua, nu?

  Hai ca incet-incet va prindeti si voi, soldateii de plumb, de manareala din justitia Romana! Insa, tot cred ca va fi prea tarziu!

 2. sikander

  Soldateii ca soldateii, ca ei au interes. Problema e ca mizeriile din media promoveaza diabolic si intens denumirea de fecesebe, desi stiu foarte bine despre ce e vorba si ca nu ii amendeaza nimeni daca spun Steaua.

  1. siegfried

   Nu toată media promovează mizeria asta. Ăia de la trustul pro (protv și sport.ro) ne spun Steaua. Din ce am văzut youtube și ăia de la Dolce la fel.
   Spurcăciunile care sunt toată ziua cu fecesebe în gură sunt ăia de la digi, mai ales potăile roșii Naum și Moraru și rrapidistul Filoti.

 3. wu1

  …kla intrebarea e pt tine !
  Care e numele oficialului din „interviul” respectiv ?! Ca vad ca cei de la gsp ii spun doar „Oficialul lui sporting „( pai daca e oficial inseamna ca numele lui e unul public si nu.i nicio problema sa.l stim si noi, no ?!) In alta fraza, pare ca mai are putin si „oficialul lui sporting” ii da si o palma ziaristului spunand : e steaua a, nu fcsb ci steaua , aici chiar daca toata lumea stie ca fcsb a pierdut toate procelsele contra csa.ului ! Hai frate cu pseudo.ficto.interviul lu peste !

  Se stie clar ca atunci cand ziaristii au probe clare (cand vor si se impmplica cu adevarat )sar direct la beregata iar cand n.au nimic folosesc cuvinte gen surse sigure si surse oficiale…

 4. xray Autor articol

  Pentru trolli!

  „Oficialul” e insasi clubul Sporting, care spune Steaua Bucuresti, nu FCSB!

  1) Site-ul oficial:
  „CONVOCADOS PARA O SPORTING-STEAUA BUCAREST Por Sporting CP 14 Ago, 2017
  EQUIPA PRINCIPAL
  Lista de eleitos para encontro de play-off da Liga dos Campeões, frente aos romenos do Steaua de Bucarest
  O treinador da equipa principal de futebol do Sporting Clube de Portugal, Jorge Jesus, divulga a lista de convocados para o encontro da 1.ª mão do play-off da Liga dos Campeões, frente ao Steaua de Bucarest, em Alvalade”

  http://www.sporting.pt/pt/noticias/futebol/equipa-principal/2017-08-14/convocados-para-o-sporting-steaua-bucarest

  „O Sporting Clube de Portugal irá defrontar o Steaua de Bucareste no play-off de acesso à Liga dos Campeões. O sorteio, realizado ao final desta manhã em Nyon…”
  http://www.sporting.pt/pt/noticias/futebol/equipa-principal/2017-08-04/steaua-de-bucareste-no-caminho-da-champions

  2) Biletul
  http://www.fanatik.ro/wp-content/uploads/2017/08/14/dda.jpg
  3) Declaratii etc.

  Terminati cu trollingul din frustrari personale!

 5. xray Autor articol

  Că tot bălmăjea unul p’acilea cerând un nume de oficial pentru care FCSB e Steaua, trollând cu „pseudo.ficto.interviul lu peste”.

  Dolce:„Pentru Jorge Jesus, FCSB este Steaua: „Întâlnim o echipă care a câștigat Cupa Campionilor Europeni”.
  „Ştim că vom juca împotriva unei echipe care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, dar suntem pregătiţi, supermotivaţi şi uniţi. Nu ştiu cum vor juca ei, dar ştiu că noi vom încerca să avem calitate”, a declarat Jesus în conferința de presă dinainte meciului.

Lasă un răspuns