„Războiul” dintre CSA Steaua și FC Steaua București SA e departe de a se termina

de | martie 14, 2016

„Războiul” dintre CSA Steaua și FC Steaua București SA e departe de a se termina. Echipa lui Gigi Becali a câștigat, în sfârșit, o bătălie cu MApN.

GSP.RO a aflat că OSIM a înregistrat marca „FCSB” în ciuda faptului că juristul MApN, Florin Talpan, a formulat o contestație, care a fost respinsă.

CE CERE MAI EXACT CSA STEAUA

După ce i-a luat dreptul de a mai folosi sigla înregistrată de Gigi Becali acum 11 ani, CSA Steaua spera să o „deposedeze” pe FCSB și de sigla pe care campioana o folosește din februarie 2015.

CSA Steaua a înregistrat la OSIM denumirile „Steaua București”, „Steaua”, „Clubul de lângă inimă”, „Patron la Steaua” (ultimul este numele unei emisiuni TV în care a fost implicată echipa de baschet).

CE A CERUT CLUBUL LUI BECALI

Gruparea patronată de Gigi Becali a solicitat la OSIM înregistrarea celor două sigle:

CE A CERUT CSA STEAUA

Clubul Armatei a formulat opoziții la înregistrarea mărcii FCSB (cu cele două embleme de mai sus), susținând că se confundă cu unele dintre siglele din proprietatea Armatei (cele de mai jos).

Mai exact, CSA consideră că marca lui Gigi Becali se confundă atât ca element grafic, cât și ca fonetic sau conceptual cu siglele prezentate de MApN. 

 • N.R.– Asta apropo de buna credință a lui Talpan/CSA și să înțeleagă cei care au acuzat FCSB că nu au pus pe siglă o stea în 5 colțuri și a pus în 8.

Într-un dialog EXCLUSIV cu GSP.RO, OSIM susține prin vocea șefului de la Serviciu Mărci și Indicații Geografice, Mitrița Hahue, contrariul:

„Nu există nici un risc de confuzie din punct de vedere conceptual sau fonetic. Uitați-vă pe desen, FCSB nu mi-a scris pe siglă Steaua. Scrie clar, FCSB. Nuanțele culorilor sunt diferite. Ce să mai, sunt diferite! Prin urmare mărcile în cauză sunt diferite neexistând risc de confuzie pentru consumator și nici risc de asociere”.

„NU S-A PUS NICIODATĂ PROBLEMA PALMARESULUI”

Directorul general al OSIM, Andrei Alexandru Ioan, susține pentru GSP.RO că echipa lui Gigi Becali a pierdut în instanță doar sigla (elementul grafic).

„Ca să se înțeleagă foarte clar. Noi discutăm aici doar despre emblemă. FCSB a înregistrat o marcă total diferită față de cea a celor de la CSA.  FC Steaua București SA a pierdut drepturile exclusive pentru marcă în instanță, nu și palmaresul sau tot ce s-a mai discutat! OSIM a înregistrat marca FCSB,  iar deținătorul are drepturi exclusive asupra ei și beneficiază de protecție”.

Vlad Nedelea
Preluare de pe GSP

Nota Redacției

Pe 3 noiembrie 2014, ÎCCJ a anulat sigla, marcă înregistrată de SC Fotbal Club „Steaua București” SA (FCSB) și omologată de OSIM în 2004, motivând că FCSB a înregistrat -o cu „rea credință”. Nu comentăm nici sentința, nici motivarea. Este decizia Justiție care trebuie acceptată ca atare.

În ianuarie 2015, FCSB și-a inregistrat la OSIM propriile sigle, două. Asta nu a căzut bine CSA-ului pentru că nu mai depindea de sigla proaspăt pierdută. Drept urmare, a continuat acțiunea de deposedare a FCSB-ului de orice siglă, să o oblige să o cumpere pe a „lor”, mai ales că FCSB nu avea semne de panică sau dispoziție de cumpărător. Dimpotrivă.

a) Pentru sigla FCSB cu formă de cerc, a pus pe Venus să facă o contestare. Talpan declara iradiind în 20.02.2015:
Clubul de fotbal, in urma deciziei ICCJ, nu mai poate folosi numele! Scrie foarte clar in motivare! FCSB pot folosi, avand in vedere ca e inregistrata la OSIM, insa vor avea probleme si cu noua sigla,pentru ca si Venus Bucuresti a facut o reclamatie.” (vezi aiciReactia lui Florin Talpan la motivarea ICCJ si Comunicatul FC Steaua) Reclamația există! De unde știa Talpan că Venus a depus reclamație??? E limpede. De ce au pus pe Venus și nu au făcut-o ei? Pentru că are mai multe elemente comune cu sigla Venus, decât ar fi putut inventa ei.

b) Pentru sigla FCSB cu formă ovală, CSA a depus contestare în data de 16.03.2015. Deci imediat. OSIM a trimis către firma Rominvent SA o copie după opoziţia depusă de CSA. Rominvent SA este reprezentat/mandatar al SC FCSB SA în relația cu OSIM.

Ce legatură are sigla FCSB ovală cu marca „Steaua București” învocată de Talpan și Boroi?? Niciuna! De ce o contestă??? Foamea de bani și scopul scuză mijloacele. Vrea cu orice preț ca FCSB să vină la sigla și la buzunarul CSA!

Toate acestea au fost prezentate în articolul  „S-a întâlnit hoțul cu prostul”, publicat pe fcsteaua la data de 2 iulie 2015.

Totuși, din aceste acțiuni ale CSA se vede limpede că războiul mărcii este în fond lupta pe desene. Talpan din jurist militar a devenit procesoman, dar nu pe banii lui, ci pe ai noștri.

XRay

12 comentarii la „„Războiul” dintre CSA Steaua și FC Steaua București SA e departe de a se termina

 1. xray Autor articol

  National Arena s-a redeschis, Ghencea ramane a nimanui.
  Mesajul lui Ilie Nastase, un simbol al României, catre ministrul Apararii: „As vrea sa vorbesc cu el inainte sa mor!”

  Ilie Nastase il ironizeaza pe primarul interimar al Capitalei, dupa ce a asteptat o luna de zile ca sa deschida Arena Nationala și a declarat la sport.ro:

  „El n-a trait in Bucuresti, eu cred ca vine din provincie de undeva. El nu stie, cred ca nu stie. Eu am inteles de la prieteni ca el vine dintr-un orasel mic, dintr-un sat. Dar de ce bucurie? Ce e bucurie asa de mare? Tot asa pot sa mai inchida. Nu va bucurati asa de mult. Gasesc ei ceva. Se putea juca foarte bine si pana acum. Eu nu inteleg de ce Federatia si cine organizeaza aceste meciuri de Liga I nu s-au sesizat ca aceste terenuri sunt impracticabile. Am avut noroc cu vremea. Vorbeam si cu Marica, nu e normal sa nu poti sa faci preluare, sa nu poti sa tragi la poarta, iti e frica de faptul ca sare peste tine, ca te faci de ras. Riscau sa se accidenteze”

  Ilie Nastase cere sa se intalneasca acum si cu ministrul Apararii pentru a rezolva situatia stadionului Ghencea:
  „Ministrul Apararii ma va chema cand vrea dansul, cand o incepe razboiul. As vrea sa vorbesc cu el inainte sa mor. Numai la noi se poate intampla.

  Arena Națională e tot în deplasare pentru Steaua. Aparține Primăriei Arena Națională. Dacă terenul ăla e închis, ar trebui să fie închisă și Primăria. Dacă Arenele de la BNR sunt închise, și BNR ar trebui să fie închis. Primăria nu știe să gestioneze Stadionul. E jenant ca după un an după ce a dat numele stadionului cu numele nostru să nu mai putem juca acolo pe Arenele BNR. Steaua nu mai poate reveni pe stadionul din Ghencea. Eu le-am propus să facă un cimitir acolo. Sunt niște jocuri pe care eu nu le înțeleg, a spus Ilie Năstase.

  Ăsta este statul român contemporan, din păcate!

 2. siegfried

  It goes without saying, dar pseudojurnaliştii de la GSP sunt fabuloşi, cum au descoperit ei săracii o ştire veche de un an şi au făcut din asta un subiect.
  În rest da, infecţii de la CSA au încercat prin toate mijloacele să pună presiune pe FC Steaua, astfel încât CSA-ul să-i închirieze (liciteze) minunata marcă pe o sumă uriaşă de bani.

 3. empyro

  @redactie :
  „cei care au acuzat FCSB că nu au pus pe siglă o stea în 5 colțuri și a pus în 8.” – A pus o stea in 8 colturi din paranoia.
  Nu ai nicio problema cu Steaua in 5 colturi. Este o forma geometrica simpla care nu produce distinctivitate. O stilizai. o colorai in alb, erau tone de metode posibile.
  Ideea in materie de asociere/confuzie a marcilor este sa ai SUFICIENTA DISTINCTIVITATE IN ANSAMBLUL DESENULUI, nu pentru un singur element, care intamplator se face sa fie o forma geomtrica comuna.
  Ciobanul a gresit foarte mult in tot acest demers. Nu a dat suficienta importanta „desenului” si nu si-a aparat cum trebuie interesele. In mod normal CSA-ului si lui Talpan ca persoana fizica trebuia sa le intentezi zeci de procese.

 4. xray Autor articol

  Precizare pentru cei care nu au înțeles faza cu „5 colțuri”.

  S-a reținut greșit. Nu este vorba că o stea cu „5 colțuri” pe siglă ar fi fost anulată de OSIM, ci doar posibil contestată.
  FCSB a vrut să se evite alt scandal pe siglă, dar din păcate nu a fost așa, pentru că aberațile contestatarilor au trecut de limita absurdului chiar dacă FCSB a pus o stea în 8 colțuri, CSA învocând și o asociere verbală „stea” cu „Steaua”, chiar dacă era o stea în 1000 de colțuri.
  A se citit atent articolul:
  „Mai exact, CSA consideră că marca lui Gigi Becali se confundă atât ca element grafic, cât și ca fonetic sau conceptual cu siglele prezentate de MApN.”

  1) Dacă CSA a fost în stare să invoce asemănarea între
  sigla FCSB

  și siglele CSA

  Notă: Numai un cretin poate vedea vreo asemănare!

  2) Dacă Venus a contestat sigla FCSB ca are o steaua în 8 colțuri, exact cum au și ei

  E de la sine înțeles ca dacă siglele FCSB aveau stea în 5 colțuri erau ambele contestate de CSA (cerc și oval). Așa au contestat doar de forma ovală, că rotundă nu au. O inepție!

  Asta nu înseamnă că CSA și Venus aveau și dreptate! Doar că la o stea cu „5 colțuri” erau lucruri suplimentare de care CSA se lega pentru a face contestație la amblele sigle, nu doar la cea ovală.

  Deci, nu era teoria asemănării elementelor dintr-o marcă, ci numai cum a procedat, și ar fi procedat CSA, ca mijloace de contestare, din dorința de face valuri… Supremul din celulă și FCSB au vrut să evite alte dispute prin tribunale și au ales 8 colțuri. A fost decizia lor.

  Evident că OSIM le-a dat flit (CSA & Venus) și a înregistrat siglele FCSB.

 5. siegfried

  Mi se pare ciudat că steliştii slobozi ( adică liberi) n-au dat un comunicat până la această oră prin care să-l demaşte pe directorul general al OSIM numitul Ioan Andrei Alexandru , drept slugă a lui Becali.

 6. asprilia

  ba loazelor de ce nu isi pune berbecul o sigla cu steaua bucuresti pe tricouri ??? pune-ti koaie o sigla cu nume steaua bucuresti si steain 5 colturi,daca ai sange in bhula,intr-o zi se va termina si cu ,,rahatul,, asta ,pana atunci nimeni la meci pt stelistii care conteaza

  1. madalinn

   @asprilia
   Citeste ce-a scris Alexandru Tofan pe pagina lui de facebook , de directia proasta pe care a luat-o sudul si aia care „conteaza” , ca sunteti condusi de orgoliu de ura.
   Parca nimeni la meci rezolva ceva , asta e forma de protest specifica suporterului roman. Pana una alta incurajati CSM Eximbank si alte pseudo-echipe date privatilor asociate cu CSA.

Lasă un răspuns