Unicul derby. Puterea unui Simbol

de | noiembrie 11, 2015

”Să nu crezi ce spune Popa”

„Când Adi Popa va intra pe gazonul Arenei Naţionale si îi va auzi pe cei 9000 de căini cântând […], va înţelege probabil si el că cea mai intensă rivalitate din istoria fotbalului nostru nu depinde de o serie de rezultate care au balansat in ultimii ani către una dintre cele două echipe. Măcar Adi Popa ar fi avut o scuză când spunea recent că Steaua-Dinamo nu mai este un derby dacă era din Prundu Bârgăului, dar el a fost crescut in tribuna stelistă, ar trebui sa simtă altfel o asemenea chestiune.

În ultimul sfert de veac, Liverpool, cea mai galonată echipa englezească din istorie, n-a mai câştigat niciodată campionatul. In acest răstimp, Manchester United, eterna rivală, a cucerit titlul de o mulţime de ori, depăşind-o pe Liverpool in ierarhia palmaresului intern. Dar chiar şi în acest context, n-ar putea să apară vreun Adi Popa de Old Trafford să declare ritos pe la tv că United-Liverpool nu mai este cea mai profundă rivalitate din fotbalul englez, marele derby al celor care au dat lumii acest joc sublim. […] Şi apoi, dacă printr-un nu ştiu ce accident, un Adi Popa ar comite o astfel de blasfemie pe Old Trafford, imediat ar fi pus la locul lui de un fotbal care ştie să-şi respecte instituţiile.

Steaua-Dinamo este coloana vertebrală a fotbalului nostru. S-a format într-un anumit context, dar nu ne putem dezice de istoria noastră. Până la urmă, Real-Barca este coloana vertebrală a fotbalului spaniol şi nimeni nu loveşte în această temelie cu influenţa dictatorului Franco în istoria acestui derby. Aşa cum Steaua Rosie-Partizan rămâne fundamentul fotbalului sârbesc cu tot betonul comunist care a consolidat acest fundament.

Duminică seara, fotbalul romanesc va izbucni din nou intens, după pâlpâielile din fiecare etapă care strâng în jurul lor cate un pâlc de toropiţi. Steaua este în continuare mai bună decât Dinamo, chiar şi cu una dintre cele mai slabe echipe steliste din ultimii 25 de ani. Dinamo este la minimul său istoric în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage jucători buni. Deja fanii dinamovişti, copleşiţi de mediocritatea în care s-a afundat echipa lor, se entuziasmează şi la un obez venit la Dinamo ca la o clinică cu tratamente de slăbire. Dar, dincolo de faptul că Steaua-Dinamo a ajuns un biet epigon a ceea ce a fost unul dintre marile meciuri ale Europei in anii ’80, el rămâne sângele care circulă prin acest corp aproape amorf numit Liga 1.”

Textul citat este preluat din articolul „Mihai Mironică prefaţează marele derby dintre Steaua şi Dinamo: ”Să nu crezi ce spune Popapublicat de Prosport.

MEA CULPA!

Deși opinia multora tinde să concidă cu a lui Adi Popa, inclusiv a mea, trebuie să recunosc că de data asta Mihai Mironică are dreptate, logic și argumentat. Mi-a dat temă de meditație, depășind superficialul. Am concluzionat că de fapt, pe fond, eu greșeam, chiar dacă emoția transmisă de derby îmi scăzuse în ultimul timp din cauza confruntării disproporționate, fiind o singură favorită la victorie, Steaua. Eu însumi devenisem un superficial, nu derby-ul. Luat de valul apatiei generale, aproape că ignoram și eu simbolul creat de tradiție.

  • Am și scris ironic la ultimul meci în Avancronica Steaua – Dinamo, Unicul derby! :„De ceva timp, „Unicul derby” a devenit o umbră, un tic nervos care se vede, dar nu prea se mai simte. Un gest reflex de simulare a unei mari tradiții, bifată acum „să fie”, nu ca înainte, o sărbătoare pregătită cu emoție și fast de ambele cluburi. Sportiv și administrativ, totul s-a redus la „puncte în clasament” și la „bani încasați din bilete”. Emoțional, prezentul este pus „sub preș” și de unii și de ceilalți.”

Da, dincolo de loturi și forma jucătorilor, de decalajul valoric dintre echipe, un meci Steaua-Dinamo va rămâne un derby pentru se confruntă două mari simboluri, care sunt mai presus de conducători, echipe și suporteri. Evident, confruntarea nu ar putea avea loc în absența lor, dar sunt precum corpul pentru un suflet. Simbolul insuflețește partida!

  • Un exemplu, la altă scară,  a fost semi-finala derby din Cupa României dintre retrogradata U Cluj și CFR Cluj din 2015. Simbolul derby-ului a șters diferența valorică și U Cluj s-a calificat în finală, după o dublă manșă.

Însă „corpul”, și așa slabit, al Unicului Derby, programat pe 22 de noiembrie, va fi aproape „decimat”:

  • În plan sportiv, sunt nouă indisponibili în ambele echipe. Steliştii sunt cei mai afectaţi de şapte absenţe. Chipciu, Hamroun, Kharja, Minuru, Papp, Tahar şi Enceanu vor lipsi de la Steaua din diferite motive. Tahar şi Chipciu sunt suspendaţi, ceilalţi au probleme de sănătate şi nu vor putea fi pe teren. Marc şi Matei vor lipsi de la dinamovişti, fiind şi ei suspendaţi.
  • În plan afectiv, de susținere organizată, va fi din nou șchiop. Cel mai probabil se va disputa ca turul. Fără galeria stelistă.

Dacă judeci un derby numai după „corp”, Adi Popa ar avea dreptate, dar s-ar omite, greșit, ceea ce este de fapt cel mai prețios: Puterea unui SIMBOL. Simbolul rivalității dintre două Simboluri!

Simbolul va exista și atunci când vor dispărea natural cei care populează „azi” cele două cluburi și tribunele lor. Vor fi alții, dar același simbol.

  • Unicul Derby (Golurile din ultimele 10 meciuri, fără cel din turul acestui sezon)

 

XRay

Un comentariu la „Unicul derby. Puterea unui Simbol

Lasă un răspuns