Parerea unui machedon stelist

de | ianuarie 23, 2015

Dragi suporteri stelisti,

Orice membru al comunitatii aromane nu poate fi decat multumit atunci cand exista consangeni care respecta traditia de a face performanta in conditii de concurenta loiala in diverse domenii profesionale. Iar aceasta traditie a prieteniei dintre machedoni si romani are radacini foarte puternice. Au contribuit la consolidarea ei o serie de personalitati de-a lungul istoriei cum ar fi: Mitropolitul Andrei Saguna, Parintele Arsenie Papacioc, actorul Toma Caragiu, scriitorul I.L.Caragiale, istoricul Nicolae Iorga, doctorul Mina Minovici, Andrei Mocioni (membru fondator al Academiei Romane), Ioan Caragiani (membru fondator al Academiei Romane), Titu Maiorescu (membru fondator al Academiei Romane), Ion Heliade Radulescu (membru fondator al Academiei Romane), Dimitrie Cozacovici (membru fondator al Academiei Romane), Eugeniu Carada (economist considerat parintele BNR alaturi de marele I.C. Bratianu), Gheorghe Hagi, avocatul si filantropul Emanoil Gojdu (a donat natiunii romane peste 1 miliard de euro prin testament), Constantin Noica, Cristian Gatu si alte nume importante pentru societatea noastra atat din punct de vedere cultural cat si financiar.

Asadar istoria relatiei aromano-romane nu poate fi stearsa de anumite greseli asumate care cantaresc infinit mai putin fata de izbanzile pozitive. Nu condamna nimeni atitudinea de respingere manifestata de o parte a suporterilor stelisti fata de unele gesturi ale conducerii actuale. Sa gandim babeste. Care este interesul suporterilor? Continuitate in performanta.Steaua Bucuresti, printr-un manageriat inspirat, financiar si tehnic (patron, manageri, antrenori, sponsori, jucatori si toti ceilalti alaturi de suporteri) a produs in ultimii 10 ani satisfactii deosebite. A castigat in acest rastimp patru campionate, o cupa si o supercupa ale Romaniei. A patruns in semifinalele Cupei Uefa (Europa League) si a izbutit autofinantare si stabilitate financiara pe termen lung.In mod normal, pentru orice suporter, stelist sau ba, nu poate fi decat de admirat cand echipa iubita obtine astfel de rezultate mai ales intr-o situatie complicata in care se gaseste fotbalul romanesc. Referindu-ne strict la Steaua, este cu atat mai pretios cu cat aceste performante au fost obtinute STRICT PRIVAT in conditii de CONCURENTA LOIALA deoarece clubul militar si-a schimbat statutul dupa anul 1989 din favorizat politic in egal al tuturor celorlalti competitori.

Avand in vedere contributiile minunate realizate de aromani in Romania de-a lungul timpului, nu crede nimeni ca apartenenta comunitara a lui Gigi Becali este cauza acestei adversitati constante fata de conducere si din pacate fata de echipa.

Avand in vedere rezultatele din ultimii ani ale Stelei plus stabilitatea financiara unica deocamdata in fotbalul autohton, nu crede nimeni ca un suporter stelist poate simti adversitate din cauza ca aceste izbanzi sint nesemnificative.

Daca patronul echipei a gresit in trecut, a platit. Si-a ispasit pedeapsa, mare sau mica, corecta sau nu. Este normal sa fie inlaturate la infinit toate aspectele pozitive? Bogatia lui Gigi Becali a fost evaluata de reviste de specialitate la peste 500 milioane euro. Conform informatiilor din presa, bugetul Stelei de astazi este in jur de 15 milioane euro. Crede cineva ca profitul rapid urmat de falimentul FCSB este obiectivul principal al patronului? Cand actuala conducere a preluat fraiele cat era bugetul? Nu crede nimeni intr-o astfel de ipoteza fantasmagorica. Chiar si presupunand prin absurd, conditia primordiala ar fi alta, sa nu paraseasca proprietatea cu datorii. Cel putin asta e mentalitatea prin Occident. Ai facut performanta si ai achitat salariile tuturor, daca vrei, poti vinde altui patron dornic sa se dedice in continuare, daca el exista. Dar sa nu pleci lasand datorii mai mari decat in momentul achizitiei pachetului majoritar.

Daca vrei sa ramai, felicitari si spor la treaba. Clubul a platit in acesti ani milioane de euro salarii jucatorilor si a facut si investii in stadion. Exista situatii in Europa la cluburi mult mai titrate decat Steaua in care patronatul a parasit echipa cu noi datorii colosale.Abia atunci suporterii au manifestat ura prin proteste democratice fata de conducere.Totusi patronul Gigi Becali demonstreaza constant ca urmareste interesele clubului. Fiind responsabil in primul rand, are ca obiectiv stabilitatea financiara, plata salariilor catre jucatori si antrenori si obtinerea de performante sportive in Europa. Steaua poate ajunge in cativa ani la un buget de 100 milioane euro (a demonstrat-o clar pana acum ca directia spre care merge este excelenta). Pentru a se intampla asta, este necesar aportul tuturor, manageri, jucatori si suporteri.

Care ar fi avantajele unui astfel de buget?
– Salariul maxim al jucatorilor stelisti se poate ridica la 1 milion euro pe sezon.
– Prezenta Stelei in Champions League poate deveni constanta.
– Punctele acumulate vor face un bine enorm campionatului intern.

Data fiind bogatia de care dispune actualul patron datorita altor afaceri, de peste 500 milioane euro, pentru orice si-ar putea dori are deja sursele de finantare. Nu are nevoie de profitul Stelei pentru a finanta alte afaceri. Nu exista niciun motiv pentru care suporterii sa nu creada in aceasta idee.

Date fiind conditiile, care sint defectele manageriale ale clubului Steaua? Intr-adevar brand-ul merita si trebuie dezvoltat. Oare toti cei implicati adopta atitudinea cuvenita? Imaginea F.C. Steaua trebuie sprijinita de toate partile implicate.Fotbalul este un sport care nu o data uita orice contributie pozitiva. Cu atat mai respectabil pentru cei care pun pasiune, timp si finante in mod constant. Exista oare un motiv temeinic pentru care suporterii Stelei sa fie suparati ireversibil pe echipa si manageriat? Oare nu exista nicio posibilitate de impacare pentru binele tuturor? Acest deziderat se poate realiza sau nu se poate realiza.

Dorinta de a patrunde intr-un alt nivel european nu poate fi decat onorabila. Iar ultimii ani demonstreaza cu varf si indesat ca Steaua are putinta sa razbeasca international. O conditie de baza ar fi probabil ca fanii si echipa sa porneasca pe un nou drum.

Nadajduiesc ca articolul demonstreaza respect fata de suporteri si ca va fi publicat.

Cu stima si incredere,

un machedon stelist

Lasă un răspuns