Paralela privatizărilor la Steaua și Dinamo

de | mai 19, 2016

Echipele de fotbal Steaua și Dinamo s-au privatizat pe aceeași filieră. Ironia soartei a făcut ca același Victor Babiuc să fie implicat în ambele externalizări, ca Ministru de Interne și apoi ca Ministru Apărării. Mulți poate au uitat evenimentele și anchetele vremii și cer acum intervenția DNA. De aceea vom face un remember și o scurtă descriere a acțiunilor de la Steaua și cele de la Dinamo.

Steaua

Conflictul CSA vs FCSB este vechi. Să vedem pe ultra-scurt cum a ajuns Steaua de la MApN la Becali:

  • Aprilie 1998. S-a născut Asociația FC Steaua București (AFC) – prin desprinderea fostei secţii de fotbal din CSA – Viorel Păunescu fiind ales preşedinte al Consiliului Director al asociației non-profit AFC. MApN se alinia, astfel, la normele europene privind cluburile departamentale.
  • Decembrie 1998. S-a luat decizia ca din Adunarea Generală AFC, care avea 89 de membri conform hotărârii din aprilie, să facă parte doar cei care plătesc o taxă anuală de 1.200 de dolari. „Au rămas doar cei care sunt în graţiile actualilor conducători şi care nu ridică glasul”, dezvăluia Gheorghe Hagi în 2002.
  • Martie 1999. MApN „transmite dreptul de folosinţă gratuită pentru spaţiile şi terenurile destinate activităţilor sportive aflate în administrarea sa către Asociaţia Fotbal Club Steaua pe o perioadă de 20 de ani”, conform Hotărârii de Guvern nr. 66 din 04.02.1999.
  • Ianuarie 2003. În AG AFC s-a votat transformarea clubului în societate pe acţiuni, Societatea Comercială Fotbal Club Steaua Bucureşti SA (SC FCSB SA). Acționarii au fost: Gigi Becali 51%, AFC Steaua 36%, Viorel Păunescu, fostul preşedinte, 6%, Victor Piţurcă 4% şi Lucian Becali 3%. SC FCSB SA prelua, conform acestei tranzacţii extrajudiciare, “locul din Divizia A, subrogându-se în toate drepturile asociaţiei (obţinerea de certificate sportive, înscrierea la Ministerul Tineretului şi Sportului, înlocuirea certificatului sportiv la FRF şi LPF, conform Legii  nr. 69/2000)”.

Anchete DNA și MApN asupra privatizării din 1998 și 2003

1. În 2004 s-a făcut plângere penală referitoare la privatizarea FC Steaua București. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6 București a dat „NUP” (Neînceperea Urmăririi Penale),  în 29.06.2004 și a reconfirmat în 24.10.2005.

2. În anul 2007, DNA a întreprins din nou cercetări privind modul în care secţia de fotbal s-a desprins de Clubul Sportiv Steaua în 1998 şi cum a luat apoi fiinţă, în 2003, SC Steaua București SA, societate comercială care a preluat echipa de fotbal Steaua.

Infiintarea în cadrul MApN a Directiei de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor a fost realizata in decembrie 2006. Noua institutie este compusa din structuri specializate pentru prevenirea coruptiei care lucreaza sub coordonarea directa a procurorilor militari din cadrul DNA. Directia din MApN nu are posibilitatea de a face investigatii cu caracter penal, dar poate face expertiza financiara. Directia face si verificari din oficiu in cazuri mai vechi.

La originea demersului a stat o plângere penală făcută de membri ai Adunării Generale a AFC Steaua, asociaţie care a administrat clubul din Ghencea înainte de perioada „Gigi Becali”.

Bazându-se pe noi documente şi depoziţii, procurorii DNA au redeschis ancheta. Aveau deja dosarele de constituire a AFC Steaua şi a SC FC Steaua SA din vechea anchetă şi au făcut demersuri la LPF şi FRF pentru punerea la dispoziţie a unor alte documente care puteau deveni relevante pentru oamenii legii. Apoi, în paralel, DNA s-a adresat şi MApN, solicitând nominalizarea direcţiei din cadrul Ministerului Apărării care s-a ocupat în trecut de trecerea clubului Steaua în proprietate privată.

Oficial, dupa Directia Nationala Anticoruptie (DNA), si Ministerul Apararii a anchetat modul in care FC Steaua s-a desprins de „clubul mama” in urma cu mai bine de 10 ani (1998).

În 16 decembrie 2008, România liberă titra: „Ministerul Apararii ancheteaza oficial privatizarea FC SteauaDirectia de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor din cadrul Ministerului Apararii Nationale (MApN) a anuntat ca analizeaza impreuna cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA) modul in care a fost privatizata sectia de fotbal a clubului Steaua. „Referitor la solicitarea despre Clubul Steaua, va comunicam pozitia Ministerului Apararii: Directia de prevenire si investigare a coruptiei si fraudelor din cadrul MApN lucreaza impreuna cu DNA pe problema modului de privatizare a sectiei de fotbal a Clubului Steaua, cercetare care se desfasoara de mai multa vreme. Cercetarea fiind in curs, nu va putem oferi detalii legate de mersul anchetei”, se arata intr-un comunicat al biroului de presa a Ministerului Apararii.

In presa s-a vehiculat faptul ca mai multi generali au cerut documente, in cursul saptamanii trecute, privind legimitatea constituirii FC Steaua. In cursul zilei de luni, finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca in spatele demersului prin care i se contesta dreptul la palmaresul formatiei ros-albastre se afla generali in rezerva din fosta securitate si nu generali activi sau din cadrul Clubului Sportiv al Armatei (CSA). La randul sau, Gigi Becali a declarat ca asa-zisele incercari ale unui grup de generali de a contesta legalitatea constituirii FC Steaua nu reprezinta decat ancheta unui dosar din 1998, cand clubul a fost preluat de George Paunescu, nu o incercare de preluare a clubului. Becali este patron la FC Steaua din 2002″, a scris România Liberă, articol preluat de toată mass media.

Dosarul a fost închis. MApN și DNA nu au constatat nereguli și s-a dat din nou „NUP”! 

Dinamo

În data de 5 mai 2010, ancheteonline.ro a publicat un articol „Dinamo a pacalit Fiscul cu ajutorul Ministerului de Interne” în care se pot vedea unele similitudini cu ceea ce s-a întâmplat la Steaua cu secția de fotbal. Pentru a putea trage propriile voastre concluzii despre cum s-a privatizat fotbalul la Dinamo față de cel de la Steaua, vă prezentăm acel articol.

Dinamo a pacalit Fiscul cu ajutorul Ministerului de Interne

„Ancheteonline continua seria dezvaluirilor legate de apropiatul faliment al clubului Dinamo. Cristi Borcea, Nicolae Badea si ceilalti actionari au reusit, in ultimii cinci ani, sa fenteze plata sumei de 10 milioane de euro catre bugetul statului, avand girul sefilor de la Ministerul de Interne. Clubul foloseste un mecanism simplu pentru a pacali Fiscul si Federatia Romana de Fotbal. Datoriile formatiei din Stefan cel Mare sunt inregistrate pe o firma, in timp ce echipa de fotbal a fost trecuta pe alta firma.

Pentru a nu plati obligatiile catre stat, actionarii de la Dinamo, in complicitate cu sefii de la Ministerul de Interne si cei ai Federatiei Romane de Fotbal, au infiintat doua societati cu acelasi obiect de activitate.

Initial, clubul a fost gestionat prin intermediul Asociatiei Clubul Sportiv ‘Fotbal Club Dinamo Bucuresti’ (creata in 1994), in care Ministerul de Interne a pus la bataie baza sportiva, iar investitorii au venit cu banii.

In 2001, este inregistrata SC Dinamo 1948 SA, unde actionari sunt prima societate si aceiasi investitori.

In prezent, cele doua societati functioneaza in paralel, insa rolurile lor s-au schimbat in timp. Din 2005, datoriile clubului sunt trecute in bilantul ACS FC Dinamo, in timp ce beneficiile pe Dinamo 1948.

In fiecare an, echipa de fotbal obtine licenta de la FRF, prezentand bilantul contabil al SC Dinamo 1948.

Dupa cinci ani de somatii, Admninistratia Finantelor Publice Sector 1 este hotarata sa recupereze banii si a cerut Tribunalului Bucuresti falimentul ACS FC Dinamo, pentru o datorie de 10 milioane de euro, reprezentant impozitul pe salariile jucatorilor, asigurari sociale, TVA si penalitati de intarziere.

Daca Fiscul va merge pana la capat, Ministerul de Interne risca sa piarda baza sportiva din Stefan cel Mare.

Vasile Turcu cunoaste foarte bine situatia de la ACS FC Dinamo, asa se explica de ce el a cerut Tribunalului Bucuresti falimentul celeilalte societati, SC Dinamo 1948, pentru a recupera 2 milioane de euro, bani imprumutati echipei incepand cu 2005.

MAI cedeaza Dinamo unor afaceristi de carton

In martie 1992, ministrul de Interne de atunci Victor Babiuc semna ordinul nr. 04828 prin care era infiintat Fotbal Club Dinamo Bucuresti. Presedinte a fost numit colonelul Vasile Ianul, cel care ulterior va fi primul om din fotbal arestat dupa Revolutie, pentru ca a bagat in buzunar banii din transferurile unor fotbalisti importanti: Bogdan Stelea, Dorinel Munteanu sau Ioan Ovidiu Sabau.

Se dorea inceputul unei noi ere a fostei formatii care reprezentase Militia comunista.

Cum Ministerul de Interne nu avea bani sa sustina echipa, generalii s-au gandit sa atraga investitori privati. Nu au fost greu de gasit, fiind preferati cei care faceau deja afaceri profitabile cu Internele.

In 1994, este infiintata Asociatia Fotbal Club Dinamo Bucuresti (schimbata denumirea apoi in ACS FC Dinamo Bucuresti), cea care va gestiona echipa in urmatorii ani.

Clubul este condus de o Adunare Generala si un Consiliu Director (presedinte fiind Nicolae Badea), unde sunt reprezentati actionarii privati si structurile Ministerului de Interne.

Peste numai un an, ministrul Doru Ioan Taracila semna un nou ordin prin care acorda clubului Dinamo dreptul de folosinta asupra bazei sportive din Soseaua Stefan cel Mare, cu o suprafata totala de 154.675 mp (pavilionul central, sala de jocuri sportive, bazin olimpic, poligon tir, centru fotbal tineret, velodrom, sala gimnastica si lupte, sala de box, stadion central etc.). Toate bunurile erau evaluate la 76 milioane de lei. Numai stadionul central avea o suprafata de 10.912 mp, cu o valoare de indexare de 28.778.648 lei.

Tot atunci, clubul primea in folosinta baza de antrenament de la Saftica, cu o suprafata de peste 7.000 de mp.

In 2001 are loc o Adunare Generala Extraordinara, unde se adopta actualele insemne ale clubului, inregistrate la OSIM si se face o reevaluare a patrimoniului primit de la MAI.

De mentionat ca actualul sef al Federatiei Romane de Fotbal, Dumitru Dragomir, a facut parte din Adunarea Generala a ASC FC Dinamo Bucuresti, votul sau fiind suspendat in iunie 1999, dupa ce a devenit sef al FRF.

Tot in anul 2001, este infiintata o noua societate, SC Dinamo 1948 SA, printre actionarii sai aflandu-se ASC FC Dinamo Bucuresti (implicit si Ministerul de Interne), mai multi investitori privati: Nicolae Badea, Cristi Borcea, Vladimir Cohn si trei firme: Romcarton (Vladimir Cohn), Neo Bos Impex SRL (Octavian Neculai) si Best Trading Alliance SRL.

In anii urmatori, noua societate incepe sa ia din atributiile ASC FC Dinamo Bucuresti, evident cu aprobarea conducerii Ministerului de Interne.

De la zero salariati in 2001, SC Dinamo 1948 SA ajunge in 2006 sa aiba 50 de salariati si o cifra de afaceri de 18 milioane de lei.

Din anul 2005, SC Dinamo 1948 este folosita tot mai mult in tranzactiile privind trasferurile de fotbalisti, in timp ce ASC FC Dinamo este intrebuintata doar ca depozit pentru datoriile clubului.

Interesant este ca cele doua societati vor fi folosite si in cazul transferurilor frauduloase de fotbalisti, investigate de procurorii anticoruptie.

Astfel, prin intermediul ASC FC Dinamo Bucuresti au fost transferati, in perioada 1999-2004, fotbalistii Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Nicolae Mitea si Dan Alexa, in timp ce SC Dinamo 1948 SA apare in cazul lui Adrian Mihalcea (2005).

Procurorii au calculat ca Gheorghe Netoiu, Cristian Borcea, Victor si Ioan Becali au prejudiciat clubul Dinamo cu aproape 6 milioane de dolari. Si Nicoale Badea a fost pus sub acuzare, insa dosarul sau zace de doi ani intr-un sertar prafuit la DNA.”

Sursa: ancheteonline.ro

Concluziile vă aparțin!

XRay

4 comentarii la „Paralela privatizărilor la Steaua și Dinamo

  1. xray Autor articol

    După 18 ani… În 2016

    Războiul dintre SC FCSB SA şi CSA este departe de a fi încheiat. După ce pe 11 mai 2016 Tribunalul Bucureşti a respins plângerea CSA, confirmând că „FCSB” poate folosi numele „Fotbal Club Steaua Bucureşti”, războiul se pare să intre într-o nouă etapă, contraatacul la adresa CSA.

    „Am făcut plângere penală, avem multe lucruri în Ghencea. La tribuna oficială trebuie să demontăm tot, să rămână doar scaunele. Toate sunt cumparate de noi la licitaţie. Nocturna, tot am cumpărat, sunt toate în proprietatea firmei. Nu vor sa ne dea niciun răspuns, le-am făcut plângere penală pentru abuz în serviciu. Nu suntem lasaţi să luăm ce e al nostru. Să vada toată ţara cum e în Romania… scoatem liftul, camerele de luat vederi, becuri, neoane, nocturna, lăsăm totul în paragină, rugină şi pereţi goi. Să vada toata lumea ce se întâmplă! Vreau să raspundă odată cineva pentru tot ce se întâmplă! O luăm în glumă, dar nu e chiar asa. Tabela a costat 800.000 de euro, nocturna costă şi ea sute de mii, nu ai cu cine să te intelegi.

    Armata e disperată că am căştigat toate procesele. Am mai înregistrat 3 mărci Steaua Bucureşti ca să demonstrez că Armata n-are decât sigla, adică un desen, o linie care e altfel. Palmaresul e la noi, istoria e la noi, continuitatea o avem noi. Ce conteaza un desen care e mai putin rotund sau mai drept? OSIM le-a respins contestaţiile, am făcut tot ce am facut doar ca să demonstrez în faţa suporterilor că noi avem palmaresul, istoria, denumirea!”, a declarat Becali la Sport.ro.

  2. asprilia

    si ne mai miram ca avem un fotbal de rahat insolvent si falimementar,,statul il doare in cur de fotbal si de sport in general iar ,,creditorii ,, distrug tot prin goana lor lacoma dupa euroi , cat despre cioban mai are ,,un cartus pe teava ,daca rateaza tinta e terminat ,iar ailalti mapn reprezinta statul si bani vor avea de la buget ,pt ca asa en tenis

Lasă un răspuns