Optimist

de | august 4, 2015

optimist1Ca întotdeauna, știrile despre Steaua abundă, presa e la datorie. Așa cum știe ea. Cu urechea ciulită, vajnicii mâzgălitori preiau orice zvon și ni-l servesc cald, fierbinte, ca fiind purul adevăr. Pe care-l întăresc cu opiniile lui nea Mitică Dragomir, Liță Dumitru, Șumudică și alții ca ei… Acum au și bonusul pe care l-au așteptat cu nerăbdare: GgB și-a revenit și e gata să se cocoațe iar pe Maybach. Declarațiile lui sunt reproduse prompt, probabil ca material de studiu pentru psihiatri…

GSP-ul pune față în față echipele Stelei de acum un an și de acum. Asta spune cam tot…

30 iulie 2014: Arlauskis – Rîpă, Szukala, VARELA, Latovlevici – Prepeliţă, Filip – AD. POPA, CHIPCIU, Cr. Tănase – Keşeru (să nu uităm de Sănmărtean, și el în lot…)

29 iulie 2015: Cojocaru – Alcenat, Papp, VARELA, Guilherme – Muniru, Breeveld – AD. POPA, N. Stanciu, CHIPCIU – Tade

În iarna lui 2014 a început dezastrul. Au plecat cei trei leaderi ai echipei – Szukała, Sănmărtean și Keșerü, au avut loc tot felul de brambureli – scandalul siglei, îmbățoșările grupărilor de fani, gigisme care au tulburat atmosfera în vestiar, arbitraje ciudate. Și era cât pe-aci să pierdem titlul… În vară au plecat  și alte piese de bază – Latovlevici, Prepeliță, Tănase, nu s-au prelungit împrumuturile lui Bourceanu și Rusescu, iar transferurile s-au făcut cu mare întârziere, practic în ultima clipă. Aici trebuie menționată și numirea lui Rădoi ca antrenor. Tot respectul pentru bravul nostru jucător, cel ce a dus mai departe tradiția luptătorului Lăcătuș. Dar să îți începi cariera de antrenor la un club ca Steaua, cu un lot schimbat radical, mi se pare un pariu greu de câștigat. Optimist cum sunt, îmi repet mereu că Steaua e Steaua, unică și indestructibilă (vorba aia, dacă nici GgB n-a reușit s-o distrugă…), dar… Dar n-am cum să nu observ că de 7 luni am devenit o echipă de pluton, capabilă de rezultate jenante, lipsită de stil, de personalitate, arătând o impotență evidentă. Și asta e greu de suportat pentru cei născuți steliști, pentru cei ce își amintesc de echipa magică ce a pus România pe harta fotbalului european.

GgB, vocal ca-n vremurile când butonam de zor telecomanda, să scap de prezența lui ubicuă, anunță transferuri peste transferuri. Dar nu uită să arate pisica: insolvența!

Păi, ia să vedem…Ce-i lipsește Stelei? Un om lângă Varela, un play-maker și un vârf. Poate și un portar…  Din toți cei aduși, și sunt mulți, doar Tadé poate umple un loc rămas gol. Aducerea lui Alcenat îl mută lângă Varela pe Papp, care, chiar dacă ăși face treaba onorabil, adesea o comite grav. Dar cine să facă jocul? Văd că patronul a pus ochii pe trei ”trenčinezi”, dar printre ei nu se află tocmai Van Kessel, cel care ordona jocul slovacilor. Și, în plus, chiar or fi posibile transferurile astea? Mirel cică aduce doi misterioși străini, unul din ei mijlocaș central. O fi play-maker-ul așteptat? Ce să mai vorbim de tele-novela giurgiuveană cu De Amorim și Alibec, de parc-ar fi Iniesta și Messi…

Acum să vedem ce-o fi miercuri. E greu, bre, e foarte greu. Mirele, du-ți băieții la film, să vadă ”Kozara”, să priceapă și ei cum e cu partizanii ăștia… Ce s-o mai lungim, suntem în criză și luminița aia de la capătul tunelului abia se vede. Dar, deh, v-am zis, când e vorba de Steaua, rămân un veșnic optimist…

Autor: Andrei Sava
Preluare de pe blogul personal Sam Murray

Nota Redacției
Reamintim pentru cei care nu-l cunosc pe Andrei Sava.  Este un stelist „pur sânge”, membru înregistrat al fcsteaua.ro din 2005,  având contribuții editoriale deosebite. Din păcate, de prin 2008, când s-au acutizat luptele dintre suporteri în virtual, a rărit prezența pe site. Față de acea perioadă, începând cu octombrie 2014, „schisma” și radicalismul  exacerbat dintre suporteri  sunt cu mult mai grave, fiind invocată insăși identitatea.  De aceea îi înțelegem retragerea din dezbaterea forumistică și îi respectăm opiniile emise doar pe blogul său personal. Sperăm că într-o zi se va intâmpla și concilierea între „fracțiunile beligerante” și Andrei Sava va reveni cu opiniile sale direct pe site-ul nostru.

Profil pe fcsteaua.ro : Andrei Sava (click) 

XRay

3 comentarii la „Optimist

 1. naiyba

  Pai daca noi am ajuns sa stam cu fundul in poarta si sa aparam 90 de minute un 1-0 in fata Botosaniului, e clara treaba, la 2-2 cu Trencin si cu un om in plus pe teren am scos atacantul de pe teren ca le atarnea handelul baietilor pana la genunchi, noroc ca Bero ala al lor s-a scapat pe el inaintea alor nostri, la ultima faza, ca altfel Boro scria pe noi.

  Sunt multe de zis despre lotul de jucatori, de antrenori, ce jucatori s-au pierdut si ce jucatori s-au adus si cand s-au adus, insa ii explici lui jijel lucrurile acestea dupa 12 ani de cand e el implicat direct la carma echipei?
  E clar ca el nu stie ce face, el crede ca daca jucatorii au putin talent la fotbal, ii pui sa joace in echipa gata domne batem tot!

  E un retardat!

 2. piratu2191

  La Steaua e o ceata totala. fcsb csa steaua 5 colturi 8 colturi palmares cl semifinala uefa etc… Vad fel si fel de articole dar nici unul despre lipsa suporterilor. Doar semi-articole „vezi-doamne in toata liga 1 e asa”. Problema e mare si nu cred ca se va rezolva cu o calificare oriunde, fie cl, fie el. Sper ca e clar motivul pentru care Steaua avea in 2008-2011 mai multi suporteri pe stadion decat acum, dupa 3 titluri consecutive si un event ca-n 97′. Steaua inseamna altceva. Si ma bucur cand vad o asa reactie la asa-zisii cetateni. Sunt Stelisti. Steaua e ciopartita, impartita si scoasa la vanzare, a ajuns si la noi molima tuturor cluburilor de traditie din Romania. Asta nu e Steaua mea oricat s-ar strofoca 3-4 useri de aici sa o faca asa. Steaua suntem noi. Steaua a ajuns Steaua datorita sustinerii suporterilor. Totul se leaga.

 3. fcsbvaly

  piratu2191
  Am o intrebare tu susti (Steaua suntem noi. Steaua a ajuns Steaua datorita sustinerii suporterilor) dar daca nu erau Jucatorii ce Suporterii mai erau?
  Adica nu Suporterii au adus Jucatorii ci Jucatorii au adus Suporterii nu este corect?

Lasă un răspuns