Neubert, această Mariana

de | ianuarie 27, 2016

Numai în fotbalul nostru, încă folcloric, un preparator fizic are şansa să fie vedetă

De cînd s-a întors Neubert, la Steaua nu se mai fac transferuri, se fac pelerinaje. Jucătorii vin smeriţi pentru tratamentul cu tava de jăratic. Marica a mărturisit că a semnat cu roş-albaştrii impresionat de metodele lui „Tommy”. În 2014, acelaşi Marica povestea cum s-a dus să-şi salveze cariera în Serbia, la vraciul Mariana Kovacevici. „Dacă eşti programat să revii în trei săptămîni la antrenamente, ea te face bine în trei ore”, spunea atacantul. A şi explicat cum: „Lucrează cu un aparat electric, care are o bilă de metal”.

Soluţiile magice au o popularitate mai facilă şi mai durabilă decît soluţiile clasice. Marica nu e singurul fotbalist tratat cu bilă de metal şi nu va fi nici ultimul pe lista consumatorilor de bioenergii. Şi Raţ, şi Sînmărtean, şi Pancu au trecut pe rînd pe la vestita clinică din Belgrad, pentru cure-fulger cu lichid amniotic. Dar Neubert are metode ştiinţifice. Nu apelează la pase cu eter, incantaţii şi autosugestii. Faptul că a devenit o curiozitate, o atracţie turistică, un vînzător de gheaţă în Sahara, o Mariana Kovacevici a Stelei spune multe despre nivelul profesionismului din Liga 1.

În loc să fie un angajat banal, o prezenţă firească în staff, preparatorul fizic al campioanei e un fel de şaman, un scamator al ligamentelor, iar ştiinţa care dublează sportul oscilează între mit urban şi fanatism rural. Neîncrederea fotbaliştilor români în medicina alopată, în sala de forţă şi în efortul fizic de orice fel e veche şi dovedită. Nu e o întîmplare că noi am furnizat lumii, spre hazul general, primul dopat cu sibutramină. Noroc că a venit Neubert să predice alte metode revoluţionare de slăbit, cum ar fi alergatul.

Trecînd peste stupefacţia generală, peste superstiţiile pe care le avem despre nemţi, să ţinem cont că vorbim doar despre un preparator fizic. Metodele lui, pe care Reghecampf le preţuieşte mai straşnic decît metodele lui Iordănescu, au limite. Îi vindecă pe jucători de lene, lehamite şi ţesut adipos, dar nu le insuflă altă calitate sau altă mentalitate, cum susţinea într-un interviu preparatorul Stelei. Jucătorii nu devin mai tehnici, porţile nu devin mai mari, terenul – mai mic, iar fazele – mai fixe, dacă antrenamentele sînt conduse de Neubert.

În campionatul nostru, descîntatul muşchilor s-ar putea să fie suficient în lupta la titlu. Dar, pentru Liga Campionilor, printre echipe care au şi ele „vrăjitorii” lor, e nevoie şi de alte strategii decît TRX. În mod normal, preparatorul fizic n-are decît vizibilitatea umbrei din spatele antrenorului. Cu Neubert, lucrurile stau exact invers. E centrul atenţiei unui trib gălăgios care vede pentru prima oară un chirurg operînd fără lipitori. Specialistul Stelei profită prea puţin de asta. Dacă ar lansa o linie proprie de ceai de muşeţel, ar vinde tone în Liga 1. Un ghid despre flotări semnat de el ar deveni best-seller. Orice ar face, are succesul asigurat, cîtă vreme nu se prind celelalte cluburi că Neubert are colegi de breaslă. Poate au alt stil, poate au alt preţ, dar de existat, există.

Folclorul despre vindecătorul neamţ are dublu tăiş. Acum Reghecampf a făcut pasul în spate, expunîndu-şi talismanul, folosindu-l pentru a-i magnetiza pe fani, pentru a-l hipnotiza pe patron şi a-i deruta pe adversari. Dar, cînd elementul surpriză se va evapora şi metoda fizică a lui Neubert se va uza psihic, preparatorul neamţ va deveni încasatorul neamţ. El a stors echipa de puteri, el a forţat jucătorii, el, cu bila lui de metal, l-a vrăjit pe Reghecampf şi i-a vlăguit autoritatea.

Steaua nu va avea altă soluţie decît să scape de el, ca de o piază rea, iar Marica va lua din nou drumul Serbiei, pentru a nimeri, ca prin farmec, scurtătura mentalistă spre gloria golului.

MARIA ANDRIEŞ
marți, 26 ianuarie 2016

Preluare de pe blogsport.gsp.ro/andries

Un comentariu la „Neubert, această Mariana

 1. redbabyseal

  de unde se vede ca barbatii nu au monopol pe anti-stelism…
  exista si multe domnite in presa, pricepute in tehnica manuirii cuvintelor, care nu se sfiesc sa se alature valului media de hulitori ai Stelei.
  Chiar daca ai o scriitura buna, spumoasa, nu prea castigi nimic (financiar) daca nu scrii „pe comanda”
  Si acum, comanda la toata presa e: „atacati Steaua!”
  Si ei scriu de zor, invart cuvintele mistocareste si terfelesc, terfelesc….
  E foarte usor sa fii mistocar si astfel sa incerci minimalizarea realizarilor (incontestabile, de altfel) ale cuiva!
  Cel mai usor lucru e sa arunci cu noroi!
  Pt ca nu trebuie sa respecti nici o regula (decat, eventual, pe cele gramaticale) in aceste atacuri murdare.
  Eh, si ce?
  Sa le fie „de nas”!
  Mi se rupe de opiniile presarilor „muertos de hambre” care latra impotriva Stelei, doar – doar li se arunca si lor o aroma de ciolan putred…
  putred ca si constiinta lor vesnic scoasa la mezat!!!

  Eu tot iubesc Steaua!
  (si mai sunt inca vreo 5 milioane ca mine, in tarisoara asta…)

Lasă un răspuns