Lotul primenit al Stelei sub lupă după terminarea turului

de | octombrie 5, 2015

  • Transferurile din aceasta vara au fost nereușite

Au plecat 16 și au venit  9 fotbaliști noi la Steaua, însă după 21 meciuri (13 Liga 1, 6 în UEFA și 2 în Cupe) au confirmat așteptările, ca o certitudine, doar doi. Jugurtha Hamroun și Houssine Kharja.

Paradoxal, 5 dintre noii veniți sunt convocați acum la loturile naționale. Adică, aproape jumătate din totalul de 11 steliștii convocați.

  • Alexandru Chipciu, Adrian Popa, Paul Papp (Romania)
  • Alexandru Tudorie, Rares Enceanu, Valentin Cojocaru (Romania SUB 21)
  • Vlad Mihalcea, Ionut Poiana (Romania SUB18)
  • Jean-Sony Alcenat (Haiti), Catalin Carp (Republica Moldova), Houssine Kharja (Maroc).
  1. Tade – Nu mai prinde titular primul „11”, după ce staff-ul a decis să schimbe sistemul din 4-2-3-1 în 4-3-3. Steaua ar vrea să se despartă de el în iarnă, dar sînt şanse mici de despărțire pentru că francezul a bifat deja două cluburi în acest sezon și ar putea fi transferat doar la CFR sau în străinătate.
  2. Muniru – Nu s-a ridicat nici el la așteptările Stelei. După venirea lui Kharja și revenirea lui Filip, nu mai prinde un loc de titular. CFR confirmă că este un furnizor de țepe pentru roș-albaștri. Surdu, Semedo sunt și ei  pe lista cu transferuri în pagubă.
  3. Carp – Moldoveanul nu mai prinde lotul după ce Rădoi a decis să-l folosească pe Toşca în centrul apărării. De când a venit a jucat în doar 3 meciuri în Liga 1, contabilizînd 162 de minute. Așa cum Reghe a brevetat găselnița cu Chipciu vârf, Gâlcă l-a inventat pe Toșca fundaș central,  e posibil ca Rădoi să-l vadă pe Carp închizător cu valențe ofensive sau „noul” Chiricheș. În meciul cu U Cluj a arătat reale calități de mijlocaș ofensiv cu pătrunderi prin dribling în suprafața de pedeapsă sau prin verticalizări.
  4. Alcenat – Considerat un trasfer bombă, este cea mai mare deziluzie, având prestații modeste în toate meciurile în care a fost folosit. În ultimele patru meciuri, de trei ori nu a prins nici măcar lotul, iar în Cupă cu U Cluj a fost doar rezervă.
  5. Tahar – Chiar dacă „El Capo” pare decis să-l pună pe lista de transferuri în iarnă, Tahar îşi vede de treabă şi a marcat în ultimele jocuri, cu U Cluj şi CSMS Iaşi. Aparent, are sprijinul și încrederea staff-ului.
  6. Hamroun – A început cel mai bine și mai fulminant în tricoul Stelei, cu gol chiar la debut într-o partidă de Champions League. A continuat prestația foarte bună, devenind repede un titular cert, dar a lipsit de pe teren două săptămîni în urma unei accidentări, în prezent fiind din nou indisponibil o lună din același motiv.
  7. Tudorie – Nu a convins că merită să joace la Steaua, chiar dacă marcat un gol de 1 punct. Surprinzător este că naționala U21 mizează pe el, fiind convocat la lot.
  8. Mihalcea – Nu a fost adus de la juniorii lui FC Braşov ca o soluţie de moment, ci de viitor. De când a ajuns la Steaua a jucat doar 33 de minute în Liga 1, fiind folosit în trei partide.
  9. Kharja – Ca și Hamroun a avut o evoluție notabilă încă de la debut și în trei partide a ajuns la patru assist-uri. Marocanul a convins încă de la debut, Rădoi modificînd chiar sistemul de joc în 4-3-3 pentru a-l pune în valoare pe mijlocaș.
  • Steaua a debutat un jucător din propria pepinieră

Ultima etapă a turului de campionat în Liga 1 a adus un nou debut în echipa Stelei. În prelungirile partidei pe care echipa lui Mirel Rădoi a câștigat-o în Copou, pe teren și-a făcut pentru prima dată apariția în tricoul Stelei un tânăr mijlocaș.

Este vorba de Cristian Onţel, jucător în vârstă de doar 17 ani format la clubul roș-albastru. Acesta a fost trimis pe teren în minutul 92 și i-a luat locul lui Adi Popa.

Tânărul mijlocaș este primul jucător din propria pepinieră pe care Steaua îl promovează după aproape un an de zile. Ultimul fotbalist promovat la prima echipă a fost Junior Măcriş, tot într-o partidă cu CSMS Iași. Pe 28 octombrie 2014, Steaua câștigat cu 1-0 disputa cu moldovenii din Cupa Ligii.  Antrenor: Costel Gâlcă. Junior Măcriş a intrat în locul lui Vîlceanu ( min. 83).

Onțel a fost adus de Steaua în 2010, de la Sport Team, după Cupa Hagi-Danone. Acesta a impresionat prin execuțiile cu piciorul stâng și prin modul în care se pregătește. În 2013, Onţel a fost vicecampion naţional la juniori C cu Steaua. Roș-albaștrii au fost învinși de către o formație a Academiei Hagi, dar Onțel l-a impresioant pe Hagi și a mers pentru o scurtă perioadă acolo. Nu s-a acomodat însă și a revenit la București.

Cristian Iulian Onţel, născut în București pe 5 aprilie ’98, poate fi viitorul golgheter al Stelei. Introdus de Rădoi pe parcursul amicalului cu Tunari, câştigat de campioană cu 4-0, puştiul s-a făcut remarcat, marcând şi un gol. Atacantul a fost extrem de activ, s-a zbătut tot timpul să demonstreze că vrea să se agaţe cu dinţi de orice şansă şi a reuşit chiar să marcheze. Este foarte probabil ca staff-ul tehnic al campioanei să îi acorde lui Onţel mai multe şanse în actualul sezon, cel puţin în Cupa Ligii şi Cupa României.

Onțel este caracterizat ca fiind un jucător cu un picior stâng foarte bun, care are o mare disponibilitate la efort și o viteză bună. Mai are de lucrat însă la forța fizică și la jocul aerian, asta deși are o talie bună (1,86 metri). Jucătorul de 17 ani poate evolua atât ca mijlocaș stânga cât și ca mijlocaș central sau atacant și mai are un frate, care este legitimat de asemenea la o grupă de juniori de la Steaua.

  • Fernando Varela,  primul căpitan străin din istoria echipei, rămâne cel mai bine cotat jucător din lotul campioanei. 4 milioane de euro.

După șase ani în Portugalia, Varela avea să ajungă în 2012 la Vaslui, acolo unde nu rămâne însă decât un an. Evoluțiile bune îl aduc rapid la formația antrenată pe atunci de Laurențiu Reghecampf, câștigând până în prezent două titluri de campion al României, Cupa României și Cupa Ligii. Pe 9 aprilie 2015 într-un meci împotriva Petrolului, Fernando Varela avea să scrie istorie pentru formația roș-albastră, devenind primul căpitan străin din istoria Stelei.

Sunt o persoană foarte concentrată, calmă și respectuoasă, care urăște să piardă și care va face tot ce trebuie pentru ca lucrurile să fie perfecte. Pentru mine este un sentiment de mîndrie și responsabilitate să fiu căpitan. Trebuie să fiu în permanență concentrat, pentru că am în spatele meu 25 de colegi care au încredere în mine. Pot spune că la Steaua m-am schimbat mult în încercarea de a deveni dintr-un jucător normal, un jucător bun„, spune Fernando Varela.

Portughezul de 27 de ani a a oferit un interviu pentru site-ul firmei Aktiv3, cea care le oferă de 3 ani suplimente nutritive steliştilor. Varela spune că a rămas surprins, odată cu transferul la Steaua, şi de condiţiile de aici: „A fost dificil la început pentru că nu eram obișnuit să iau vitamine la antrenamente, dar apoi s-a dovedit a fi o schimbare foarte eficientă. M-am simțit ca și cînd aș fi avut superputeri! Prin antrenamente intense sunt mai bine pregătit de joc, am tot ce îmi trebuie pentru performanță și un nivel rapid de recuperare„.

Pentru început aș vrea să te rog să-mi spui cum l-ai caracteriza tu pe sportivul Fernando Varela în câteva cuvinte.

Din punct de vedere sportiv, Varela este o persoană foarte concentrată, calmă și respectuoasă, care urăște să piardă și care va face tot ce trebuie pentru ca lucrurile să fie perfecte.

Ce poți spune despre fotbalul și condițiile din România, comparativ cu nivelul la care ai jucat înainte, în Portugalia?

Nu voi compara fotbalul românesc cu cel din Portugalia pentru că sunt foarte diferite. În România se practică un stil de joc foarte rapid, pe contraatac, în timp ce fotbalul portughez se bazează mai mult pe posesie și tactică.

Ce sentiment ai atunci când intri pe teren știind că porți banderola de căpitan al celei mai titrate echipe din România?

Pentru mine este un sentiment de mândrie și responsabilitate; în calitate de căpitan trebuie să fii în permanență concentrat, pentru că ai în spatele tău 25 de colegi care au încredere în tine.

Transferul tău de la Vaslui la Steaua a însemnat automat și începutul folosirii produselor Aktiv3. Cum a fost resimțită această schimbare?

A fost dificil la început pentru că nu eram obișnuit să iau vitamine la antrenamente, dar apoi s-a dovedit a fi o schimbare foarte eficientă.

Care ar fi principalele avantaje pe care ți le-a adus consumul de produse Aktiv3?

A fost foarte avantajos în ultimele săptămâni pentru că m-am simțit ca și când aș fi avut super puteri. Prin antrenamente intense sunt mai bine pregătit de joc pentru că Aktiv3 are tot ce îmi trebuie pentru o performanță ridicată și un nivel rapid de recuperare.

Ești unul dintre fotbaliștii din România care se bucură aproape în permanență de o formă fizică destul de bună. Ce sfaturi și recomandări ai avea pentru sportivii care vor să se mențină în formă pe o durată mai lungă de timp?

Le recomand Aktiv3 acelora care fac sport și vor să se mențină la cel mai înalt nivel fără a resimți oboseala. Cred că te ajută să ajungi acolo unde vrei pentru că are vitaminele necesare unui randament înalt. Spun asta pentru că m-am schimbat mult în încercarea de a deveni dintr-un jucător normal un jucător bun.

Fundaşul e printre cei mai buni jucători din lotul lui Rădoi la antrenamentele. Căpitanul de 27 de ani e mereu în capul plutonului, iar după fiecare ședinţă de pregătire se antrenează suplimentar în sala de forţă a Centrului de Fotbal din Mogoșoaia aparţinînd FRF. Sunt zile în care Varela rămîne în plus pe teren cu unul dintre preparatori, chiar dacă echipa e deja la hotel. „Mereu primul în antrenamente, dar și la parametrii fizici, s-a pregătit mereu suplimentar. Un exemplu pentru cei din lot„, spuneau cei din staff după cantonamentele din vară.

Alături de Popa, Chipciu, Stanciu, Hamroun, Kharja  și Toșca,  Varela constituie nucleul „cei 7 magnifici” ai Campioanei. Din păcate nu e suficient. Steaua are nevoie de minim 11 pentru a continua en fanfare hegemonia ultimelor trei sezoane! Poate din iarnă.

XRay

6 comentarii la „Lotul primenit al Stelei sub lupă după terminarea turului

  1. moromette

    si de aici au plecat jucatori…xray,tu centreze,tu dai cu capul,ai ajuns sa bagi articole si tot tu sa le comentezi :))))) ….in general vorbesc…se micsoreaza echipa de luptatori in numele binelui … parca vad ca vor avea castig de cauza drogatii,nenorocitii,agramatii,baietii lu’ Darth Vader…
    …luptati luptati nu va lasati…FCSB ie STEAUA si STEAUA ie LUMINA !!!

    1. xray Autor articol

      Măi, moromete cu doi de „t”. Câinele moare de lătrat pe drum și tu pe forum de grija mea. Mănânci și rahat. Ai văzut vreun comentariu de al meu la acest articol sau vrei să te bagi și tu in seamă cu mine?

      1. moromette

        am zis asa,in general…in fine,parerea mea este ca te bucuri enorm atunci cand vezi ca inca mai exista cineva care sa isi scrie parerile la articolele postate de tine,si aici nu ma refer la mine 🙂 eu sunt asa,o frunza in vant,un pistol cu apa …

        1. xray Autor articol

          Pentru cultura ta aia „generală”.
          1) Eu sunt zdravăn la cap, nu un „pistol cu apă” ca tine, cum bine spui, care fâsîie minciuni. Tu știi ce e ăla comentariul unui articol? Ai citit tu undeva unde îmi comentez eu articolele scrise de mine, băgătorule în seamă?

          2) Când postez la comentarii o fac fie să dau informații suplimentare, „update”-uri, fie când câte „o frunză-n vânt” ca tine, vorba ta, in loc să comenteze articolul, are treabă cu mine personal. Exact cum faci tu acum la acest articol.

  2. joga-bonito

    S-a gresit extrem de mult cu strainii care s-au adus. Nu-mi dau seama daca la ei e lipsa de valoarea sau e vorba de lipsa unei acomodari. Probabil vom vedea in continuare.

    De asemenea, ingrijoreaza si numarul accidentarilor musculare. Sa fie vorba despre lipsa unui preparator bun?

  3. newyorkezu

    Lotul e bunicel pentru România. Pentru o participare decenta în Europa nu.Sa nu uitam ca avem și un antrenor începător, care nu a demonstrat deocamdată nimic. Dacă aveam un antrenor de nivelul lui Rednic eram în Europa acum.Sunt sigur ca treceam de partizan.Avem nevoie de oameni în toate compartimentele.Nu cred ca ciobanul va face vreun efort. Jucătorii liberi de contract vor fi prima opțiune.Mai bine am promova tineri, decât jucători străini expirați.Ar trebui sa antreneze Titi Dumitriu, nu Radoi.E prea orgolios finu.E copia fidela a nasului.Nu va lăsa echipa pe mana profesioniștilor.

Lasă un răspuns