Legenda face analiza Stelei 2014-2015

de | iunie 25, 2015

Helmut Duckadam, preşedintele de imagine al Stelei, radiografiază într-un interviu pentru ProSport, sezonul recent încheiat, vorbeşte despre viitorul Stelei cu Rădoi, dar fără siglă şi fără galerie.

A fost un an greu pentru Steaua, încheiat cu bine până la urmă. De ce a fost aşa dificil spre sfârşit?
Cauzele sunt multe. Probabil că toată lumea a greşit. Probabil şi pregătirea de iarnă nu a fost dintre cele mai fericite. Foarte multă lume pune acest retur mai slab pe seama faptului că au plecat trei jucători importanţi, Szukala, Sânmărtean şi Keşeru, dar noi am câştigat 3-0 cu Astra fără aceşti trei jucători, sau 3-1, fără drept de apel, cu Petrolul. În campionat, nu ne-am găsit ritmul. Cred că a fost şi o oarecare delăsare din partea jucătorilor, văzându-se la atâtea puncte diferenţă de următoarele clasate. În iarnă, am crezut că cei mai periculoşi adversari sunt Petrolul şi Astra, nicidecum ASA.

Câţiva jucători din lot au spus că Gâlcă nu a fost tratat de patron aşa cum ar fi trebuit după câştigarea a trei trofee…
Au fost atâţia antrenori în lume, de-a lungul timpului, la echipe mai mari decât Steaua, al căror contract nu a fost reînnoit, dorindu-se o reconstrucţie a echipei, un alt început, cu un alt antrenor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Gâlcă. Nu cred că trebuie făcută o tragedie din acest lucru. Gâlcă a câştigat toate trofeele, şi-a făcut un CV fantastic, el trebuie să-i mulţumească Stelei că a primit această şansă, Steaua trebuie să-i mulţumească lui Gâlcă pentru aceste rezultate şi fiecare să-şi vadă de drum.

Vorbim de o reconstrucţie la Steaua în acest moment?
Eu cred că da. Fiecare echipă are viaţa ei şi, la un moment dat, trebuie să faci o reconstrucţie, pentru că fotbaliştii care joacă de mai mulţi ani, hai să nu spun că se plafonează, dar nu mai au aceeaşi dorinţă de performanţă. Ei au realizat performanţe notabile în această perioadă. Este nevoie de jucători tineri, care au foame de performanţe şi, de ce nu, de bani.

“Armata are doar de pierdut”

Steaua fără siglă. Cum a fost şi cum va fi?
A fost o mare încercare din partea celor de la Armată de a obţine mai mulţi bani, cu toate că, prin închirierea bazei sportive din Ghencea, Steaua a plătit o sumă considerabilă. Un singur meci în Ghencea a costat-o pe Steaua 24.000 de euro, iar pentru baza de antrenament s-au plătit alţi bani. Eu cred că Armata a greşit, pentru că a deschis o Cutie a Pandorei, pe care o va închide foarte greu. 6 luni nu s-a întâmplat nimic cu acea siglă. Eu am spus că acea siglă are valoare doar pe tricourile unei echipe ca Steaua Bucureşti. Dacă o pui pe tricourile unei echipe ca Olimpia Satu Mare, nu mai are aceeaşi valoare. Cei de la Armată au doar de pierdut, pentru că această siglă nu mai produce acum. În plus, eu cred că, la un moment dat, cei de la Armată vor fi întrebaţi de ce noi nu mai evoluăm în Ghencea.

Credeţi că această problemă se va rezolva la un moment dat?
Din punctul meu de vedere, nu există nicio cale de rezolvare, pentru că ambele părţi s-au poziţionat pe poziţii de forţă. E vorba doar de bani, nu e vorba de nicio tradiţie, de nimic.

“Sigla aduce prea puţini bani”

Va da patronul Stelei bani?
Eu n-aş da niciun leu! Atât timp cât plătesc tot ce e în Ghencea, nu văd de ce ar trebui să dau sute de mii sau milioane de euro pentru o siglă care, practic, nu îmi aduce niciun plus. Acea siglă pe pieptul Stelei, prin vânzarea de echipamente, prin marketing, aduce clubului prea puţini bani, nesemnificativ. Dar poate, la un moment dat, cineva să se deştepte şi să rezolve această problemă. Deocamdată nu văd nicio soluţie.

Dar sigla nu înseamnă seriozitate, istorie, tradiţie şi toate cele ce decurg de aici?
Ba da, dar asta nu înseamnă că… Steaua a avut nenumărate sigle de-a lungul istoriei. Şi în 1986, am avut o altă siglă. Dar lucrul esenţial este, ca şi într-o căsnicie, faptul că ambele părţi trebuie să renunţe la nişte lucruri pentru ca treaba să meargă înainte. Dacă vii, pentru a doua oară, să dai afară echipa din Ghencea, despre care spui că este o echipă de tradiţie a clubului Steaua, nu mi se pare corect din partea Armatei. La un moment dat, te saturi şi iei această poziţie, care, cred eu, este cea normală.

“Ghencea nu mai e un stadion care atrage”

Steaua fără galerie, fără fani de câteva ori…
Fără galerie, pentru că şi în perioada lui Reghecampf jucam în Ghencea cu două-trei mii de spectatori. Ghencea nu mai este un stadion care atrage. A rămas doar un simbol, a devenit mult mai atractiv Naţional Arena. Steaua a avut spectatori la meciurile importante, mulţi din provincie. Dar numărul de spectatori e în scădere în tot campionatul, ceea ce spune multe despre fotbalul românesc.

Rădoi antrenor la Steaua. S-a creat deja o adevărată tevatură, sunt mulţi oameni de fotbal care contestă această numire, pentru că Rădoi nu are licenţa pro… Cum vedeţi rezolvarea acestui scandal?
Pentru noi nu există această problemă. A fost o hotărâre a patronului de a-l numi pe Rădoi să conducă această echipă. Pe unii care au această licenţă Pro îi afectează pentru că îşi dau seama că această licenţă Pro nu le aduce satisfacţii şi nu au angajamente. Aşa apare această invidie. Pentru noi, important este ca Rădoi să îşi facă treaba. Că şi-o va face de pe bancă sau de lângă bancă sau din tribune, vom vedea. Important e ca Steaua să aibă în continuare rezultate.

Totuşi, există nişte reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte.
Regulile sunt foarte clare. Noi avem un antrenor în persoana lui Pedrazzini, avem secunzi. Rădoi nu poate să figureze ca antrenor, neavând această licenţă, dar sunt convins că, într-o perioadă cât mai scurtă, îşi va lua această licenţă, pentru că este un băiat isteţ. Până atunci, se va găsi o soluţie pentru a sta şi el pe bancă alături de ceilalţi antrenori.

Pe Mirel credeţi că l-a afectat tot acest scandal?
Sunt convins că l-a afectat. Pe orice om l-ar fi afectat această tevatură din presă. Multe au fost răutăţi. Hai să ne amintim cine l-a contestat şi cine l-a susţinut. Aş prefera să mă refer la cei care l-au susţinut, în frunte cu Mircea Lucescu, Ilie Năstase. Cred că Rădoi are un sprijin moral fantastic.

„Cojocaru va fi titularul naţionalei într-un an-doi!

E Cojocaru un fotbalist-problemă?
Nu, nu e un fotbalist-problemă. E încă un copil. Poate că atitudinea lui la antrenamente nu este cea pe care şi-o doreşte un antrenor, dar eu cred că această situaţie se va remedia. Dacă se antrenează cum o face în acest moment Niţă, într-un an-doi îl văd titularul echipei naţionale, pentru că are talent, are fizic. Trebuie doar să se maturizeze. Totul depinde de el. Când va trece de la copilărie la marturitate, atunci va ajunge un portar bun.

Steaua mai are nevoie de un portar?
Eu zic că nu. Îi avem pe Niţă, Cojocaru şi un băiat de 18 ani, pe care eu nu îl cunosc, dar am înţeles că este foarte talentat. Cred că trebuie date şanse acestor portari.

„Sper ca Iancu să nu moară speranţă

Iancu se va maturiza vreodată?
Ar fi păcat să nu se întâmple asta, pentru că talent are. Dar, vorba fotbaliştilor, foarte mulţi s-au născut talente şi au murit speranţe. Sper să nu fie şi cazul lui.

Nu prea v-au plăcut declaraţiile lui Arlauskis de la final de campionat…
Sigur că el, printre rânduri, a spus multe lucruri. Dar pe mine m-a deranjat că a spus-o după ce a plecat. Un fotbalist cum e el, având personalitate, putea să spună aceste lucruri mai demult. Poate că le-a spus, dar nu au apărut în presă. Dar acum a ales calea greşită, de a le spune prin intermediul mass-media.

De ce nu reuşeşte Tănase să se transfere în străinătate?
La un moment dat, Tănase se obişnuise la Steaua, era liderul echipei, avea o strângere de inimă să plece în altă parte, unde nu ar mai fi fost lider. La început, patronul a cerut destul de mulţi bani pe el şi e cam greu să pleci din fotbalul românesc pe sume mari. A intervenit acest mic impas şi nici forma lui sportivă nu a mai fost atât de strălucită. Eu sunt convins că Tănase va prinde un contract bun afară dacă va face treabă în această campanie europeană.

Are Steaua nevoie acum de un adevărat număr 10, de un conducător de joc?
Eu cred că acest număr se poate forma. Din păcate, am aşteptat destul de mult, până în ultimele etape ale campionatului trecut, când a arătat de ce este în stare Stanciu. Eu continui să cred în Stanciu, e un jucător de valoare, cu personalitate. Cred că şi prin venirea lui Muniru acest număr 10 îl putem forma la Steaua.

Şi de Cernat Steaua nu a avut nevoie?
Poate că a avut nevoie, e un jucător cu experienţă. În momentul în care negociezi cu un jucător la vârsta lui, trebuie să negociezi foarte bine. Mulţi jucători care vin la Steaua vin cu pretenţii exagerate, dar patronul nostru este un tip mult prea versat ca să fie indus în eroare. Cred că şi Cernat a avut pretenţii exagerate, dar şi un mic trac, că nu mai poate să facă faţă sau că nu va mai fi numărul 1, aşa cum a fost la Galaţi sau cum poate să fie la Viitorul.

“Gâlcă a fost copleşit de miza Ligii Campionilor!”

Ajunge Steaua în grupele Ligii Campionilor? Sau ce i-ar trebui să ajungă aici?
Sigur că noi ne dorim. I-ar mai trebui şansă. Şansă pe care nu am avut-o la Ludogoreţ, atunci când Varela a scăpat singur, în ultimul minut, dar a fost faultat de portarul advers. Dar trebuie s-o spun pe faţă, cu riscul să se supere cineva pe mine, au fost şi greşelile lui Gâlcă. Echipa nu a fost pregătită pentru loviturile de departajare. Cred că miza l-a copleşit pe Gâlcă în acele momente şi a acceptat ca toţi jucătorii din apărare să execute penalty-urile.

Dan Petrescu şi ASA Tg. Mureş. Sună periculos! Îi e teamă Stelei?
Nu, nu. Nu ne este teamă. S-a plecat la un drum acolo cu foarte mult entuziasm, dar s-a văzut că problema esenţială a rămas. Problema banilor. Târgu Mureş nu a putut să ţină toţi jucătorii din campionatul trecut, jucători valoroşi, tocmai pentru că nu a avut banii necesari. Dacă rezultatele nu vor fi foarte bune de la început, se va intra într-o criză serioasă la nivel financiar.

„La ASA se poate rupe totul repede!

Adică se poate rupe totul foarte repede?
Da, pentru că am citit prin presă că mai multe firme au cerut insolvenţa clubului pentru datorii foarte mari. Şi sunt datorii foarte mari şi la bugetul statului. Aici e şi avantajul Stelei: are un lot foarte valoros şi o stabilitate financiară.

Vedeţi alte candidate serioase ale Stelei în sezonul intern următor?
Nu văd. Cele mai puternice mi se par Târgu Mureş şi Astra, dar numai dacă vor putea să termine în condiţiile în care încep campionatul.

Vi se mai pare Şumudică un antrenor antipatic după ce a ajutat Steaua să câştige campionatul?
A fost la un moment dat o întrebare, cine mi se pare cel mai antipatic personaj din fotbalul românesc. Primul care mi-a venit în minte a fost Şumudică, pentru simplul motiv că îmi aduce aminte de acele meciuri pe care le disputam în Giuleşti şi de răutatea cu care vorbea de Steaua. Îmi menţin acea declaraţie, nu s-a schimbat nimic, nici eu nu sunt simpatic pentru toată lumea.

“Sigla şi stadionul nu ne afectează

În concluzie, Steaua fără siglă, fără galerie, fără stadion propriu, cu antrenor fără licenţă. Nu sunt cam multe probleme pentru a începe o reconstrucţie?
Ne acomodăm la fotbalul românesc. Foarte puţine echipe au stadionul lor, nici măcar Petrolul, şi ei plătesc o chirie. Va fi greu dacă nu vom ajunge la un acord cu Armata să facem antrenamentele în Ghencea, va fi greu pentru Centrul de Copii şi Juniori. Dar ne vom acomoda, vom face antrenamentele la Buftea, unde sunt condiţii bune şi de antrenament, şi de cazare, şi de masă. Vom juca toate meciurile pe Naţional Arena. Oricum, în Ghencea nu mai putem juca în cupele europene, pentru că nu mai corespunde normelor internaţionale. Pe noi sigla, stadionul nu ne afectează…

Galeria?
Nici măcar. Adevărata galerie o reprezintă acei oameni care vin la fiecare meci al Stelei, care susţin echipa cu decenţă şi care nu fac probleme clubului, cu această suspendarea terenului. Aceea sunt adevăraţii suporteri, ceilalţi sunt de conjunctură.

Galeria Stelei a avut doar interese financiare!”

Deci Steaua nu plânge după galerie?
Eu, personal, nu plâng după galerie, pentru că galeria a fost, de cele mai multe ori, doar din interes alături de Steaua. Iar Steaua a avut foarte multe de suferit, a strâns din dinţi şi a tăcut din gură, când plătea amenzi de zeci de mii de euro şi avea terenul suspendat atât în campionat, cât şi în cupele europene. Şi strângem în continuare din dinţi la următoarele două jocuri din preliminariile Ligii Campionilor, când jucăm fără spectatori şi pierdem foarte mulţi bani. Plus că echipa nu e susţinută la meciuriel importante, dar asta-i viaţa. Se va găsi, probabil, în timp o altă galerie.

Care au fost acele interese ale galeriei?
Atât timp cât a fost susţinută din punct de vedere financiar de Gigi Becali şi de clubul Steaua, galeria ne-a fost alături. În momentul în care acele privilegii au fost diminuate, au schimbat imediat tabără şi au trecut de partea celor de la Armată. Nici acolo nu vor sta mult, pentru că Armata nu le poate oferi cât le-a oferit Steaua.

Interviu realizat de Florin CARAMAVROV si publicat in propsport.ro

XRay

13 comentarii la „Legenda face analiza Stelei 2014-2015

 1. cristi-cosor

  Interesanta situatie!Acuzele la adresa galeriei mi se pare fara precedent si ma gandesc la faptul ca ciobanul se lua mereu de SUD nu de intreaga galerie si era deranjat de scandari nai mult decat de suspendari.

  Cand faci astfel de aprecieri sincere probabil ca esti constient ca nu exista cale de intoarcere si a rupt-o cu ultrasii.De aceea ma intreb daca nu cumva are informatii despre o eventuala decizie a galeriei de a o rupe definitiv cu FCSB.Poate ca e un raspuns oficial la aceasta decizie,un fel de ..daca voi nu ne vreti nici noi nu va vrem..

  Si daca este adevarat atunci inseamna ca ultrasii impreuna cu generalii au pus la punct un plan (nu discut cat de bun sau prost) de separare definitiva de FCSB.Dar daca nu este asa si au dat echipa afara din Ghencea plus scandalul cu sigla doar asa in speranta absurda ca Becali va da mai multi bani…atunci sa ma iertati,dar ultrasii impreuna cu generalii au minte de copil si pierd aiurea si chiria pe care o incasau pana acum.

  La fel,daca directorul de imagine nu face afirmatiile astea bazate pe informatiile despre acel plan atunci vrea intentionat sa scape de grupurile organizate din cele doua peluze.

  Va spun ca pana in momentul asta nu am crezut ca galeria se gandeste serios sa se rupa definitiv de FCSB.

 2. adrians

  Sint niste afirmatii extrem de neplacute si unele chiar dureroase dar de cele mai multe ori adevarul doare al naibi de rau.Pai sa ne amintim doar de meciul in care cei din galerie ,aflati in razboi la acea vreme cu Piti,l-au fluierat pe Cl.Raducanu inainte de executarea unui penalty,de campionatul cu Zenga in care pe gardurile stadionului a aparut mesajul Mori Mirei Radoi,de multitudinea de meciuri – interne sau internationale – cu portile inchise sau cu penalizari uriase, de meciurile in care mai importante erau disputele cu Dinamo sau Rapid,decit sustinerea echipei si lista poate continua ; tot atit de adevarat este ca sint si meciuri in care echipa a fost purtata de suporteri,in principal de cei din galerie,la obtinerea unor victorii de rasunet,dar aici discutam in principal de un stadion plin,la care cireasa de pe tort au reprezentat-o galeriile.Nu trebuie uitat si faptul ca atit la noi cit si Rapid sau Dinamo,liderii de galerie au beneficiat -desi ei evident ca o neaga – de avantaje materiale f mari, avantaje de care ulterior au incercat sa profite si sa-si transforme ” dragostea neconditionata” in santaje ordinare.Una peste alta,ca si in istorie,adevarul va trebui spus o data si este singura cale de asanare a unei situatii poate cam neplacute pt ambele parti.

 3. virgil

  Un interviu de o lungime oarecum neobisnuita, interesant si satios. Prin ceea ce a afirmat H. Dukadam, intelegem ca respira prin toti porii stelism. Da, un stelist adevarat care nu pune niciodata la indoiala atasamentul fata de clubul de fotbal care l-a consacrat in spatiul mondial al fotbalului. Un om devotat pentru totdeauna unui singur club. Jos palaria, domnule presedinte de imagine al FC Steaua Bucuresti!

  1. piece-of-mind

   E treaba galeriilor ce fac, iar atata vreme cat cei care le compun tin steagul sus pe străzi, isi sacrifica timpul liber si familiile pentru niste idealuri, dau bani din buzunar pentru deplasări, coregrafii si altele, nu avem noi dreptul sa le judecăm deciziile.

   Eu cred ca tot acest conflict este întretinut artificial de ambele parti, nimeni nu iese in fata sa isi spuna răspicat punctul de vedere, iar ceea ce face FRF-ul e pur si simplu o porcărie, refuza sa isi asume ceva transant pe subiect.

 4. xray Autor articol

  Dezvăluire incendiară făcută de Duckadam azi la sport.ro:
  La meciul din Cupa Ligii, peluza a fost plina. Peluza a fost plina pentru ca a fost platită cu 200 de milioane, ca sa vina la meciuri. Dacă maine cineva plăteste, peluza va fi din nou plină!

  Cine a plătit? Clubul?– au intrebat moderatorii.
  Clubul nu avea de ce sa-i plateasca. Clubul nu incasa bani la acea finala„, a declarat Duckadam la Sport.ro
  Declarația video aici: sport.ro

  E clar că se referă la LPF, organizatorul finalei.
  Cam pune paie pe foc Duckadam … mai ales că se pot naște confuzii rău voitoare între cei care ocupă intâmplător locurile în peluza unui stadion și o grupare a suporterilor numită „peluză …”.

  1. piece-of-mind

   Ma indoiesc profund ca peluza respectiva a fost umplută de grosul Peluzei Nord. De Sud nici nu mai vorbesc. Poate doar de simpatizanti de conjunctură, dornici de cascaval pe gratis (ma abtin sa ii numesc totusi „freegigisti”).

   Oricat de mult il iubesc pe Duckadam, cel care ne-a trimis definitiv în legendă, in contextul situatiei actuale, declaratiile lui mi se par absolut iresponsabile.

 5. superstar18

  Doamne, ce poate declara Duckadam… Il inteleg pe de-o parte ca ii este dator vandut lui becali pt ca i-a platit pentru operatii, dar totusi… nu este posibil!! Nu este posibil, ca PRESEDINTE DE IMAGINE, sa dinamitezi in asa fel relatia suporteri-club.
  Legenda de la Sevilla a ajuns portavocea interlopului. Sunt profund dezamagit. Parca la fiecare declaratie ma face sa cred ca a ajuns la un prag al slugarniciei si lipsei de obiectivitate, dar reuseste la imediat urmatorul interviu sa coboare si mai mult.

  1. xray Autor articol

   Trist ar fi să aibă dreptate …

   E limpede că cei de la LPF au sifonat chestia cu 200 milioane … dar au dezinformat. E o sumă derizorie, de rahat și incredibilă. La meci au fost vreo 20.000 de spectatori. Dacă ar fi fost 2.000 „plătiți”, venea câte 100.000 lei/ om. Păi cine draq s-ar fi deranjat pentru 100.000 să vină la meci? E ridicol. Dacă spui că au fost 10.000 plătiți, deja e de Somalia, cu 20.000 lei/ de căciulă= 2 lei noi. Nici chiar așa de fomiști nu au ajuns românii.

   PS
   Înclin să cred că realitatea a fost asta.
   LPF a cheltuit 200 de milioane lei vechi, dar nu pentru a aduce suporterii la meci, ci de capul ei a cumpărat steaguri etc. pe care le-a pus pe fiecare loc din zona stelistă, știindu-se că nu vine galeria, deci nu va fi coregrafie și spectacol.

   Duckadam a auzit că acea suma ar fi fost dată suporterilor, ceea ce ar fi oarecum real, dar nu s-au dat banii în mână să vină, ci cum am spus mai sus, s-a cumpărat elemente de decor să le fluture, fără să știe de asta si cei care au venit la meci. Ei s-au trezit cu ele pe scaun când au intrat.

  2. empyro

   Lasa ca sunt mai „obiectivi” loazele care s-au dus la Cheile Gradistei cu ocazia aniversarii 7 mai anul asta si l-au facut in toate felurile pe Helmut.
   Relatia ati dinamitat-o in primul rand voi cu „FCSB nu e Steaua” si imnul „desteapta-te samantare”. Precum si altii cu proiecte de doi lei care vor ramane doar pe hartie.
   Pareri de genul asta sunt doar faze in genul, hai sa mai aruncam un bolovan in curtea ciobanului, poate-poate i se darama casa, nevazand in acelasi timp si mizeria de sub presul lor. La Steaua nici lucrurile bune nu mai sunt apreciate de vreo 10 anisori incoace.

   Si ca sa-i raspund si lui nea Piece, nimeni nu judeca pe nimeni, in primul rand fiindca nu exista unitate de masura. „Sacrificiile” si „steagul sus tinut pe strazi” nu impresioneaza pe nimeni, fiindca vorbim de un hobby, nu de vreo indatorire de munca sau competenta profesionala. Tot ce face cineva avand calitatea de fan al unei echipe de fotbal, o face pentru propria-i placere personala, atat si nimic mai mult. Statui se ridica celor din teren, nu patronilor si nu suporterilor.
   Cat priveste treaba cu interesele meschine, Duckadam a spus lucrurilor pe nume ! Intotdeauna au existat, (evident) in conducerea clubului de fotbal, dar si in cadrul galeriei. Mai nou a intrat pe fir si CSA care incearca sa-si indeplineasca operatiunea de capusare.
   Nu cred ca peluzele (in sensul de galerie) au fost acontate de LPF/FRF pentru prezenta in finalele celor doua cupe interne, dar sunt convins ca s-a produs „momirea” spectatorilor obisnuiti de catre aceste doua structuri sportive.

Lasă un răspuns