FCSTEAUA.RO

Lecitină pentru uituci: Ce Steaua a ajuns la Becali! Evaluarea AVAS din 2004: minim 9.737 de dolari costa 1% din SC Fotbal Club Steaua București SA

Se știe că în 2003  Asociația Fotbal Club Steaua București (AFC), condusă de Viorel Păunescu și consiliată de generalii CSA aflați în AGA și CD-ul asociației, era în pragul falimentului, cu visteria goală și cu peste 20 de milioane de dolari datorii la stat, la terți privați, contracte în curs, salarii personal etc.

Cu conturile goale și o datorie la stat de 420 miliarde de lei (12,7 milioane dolari), uriașe la acea vreme, AFC era somată de ANAF cu blocarea conturilor și executarea silită.

Pe de altă parte, AFC acumulase datorii imense și la terții privați, între care și la Gigi Becali. Cu acte oficiale și legale de dare în plată, AFC împrumutase de la Becali  6,4 milioane dolari, gajați cu drepturile federative a 21 de fotbalişti și rambursabili în acțiuni la viitoarea societate pe acțiuni, pe care AFC urma să o înființeze în baza Ordonanței 26 din 2000.

În această situație, la înființarea SC Fotbal Club Steaua București SA,  AFC și-a achitat datoria față de Becali cu 51% din acțiuni. AFC Steaua București dobândea 36% din capitalul social total al societăţii comerciale pe acţiuni, George Becali 51%, Viorel Păunescu 6%, Victor Piţurcă 4% şi Lucian Becali 3%. Valoarea celor 100 % din acțiuni fiind fixată de AFC Steaua la aproximativ 10 milioane de dolari.

Toți banii pentru cele 64% din acțiunile înstrăinate de AFC erau de la Becali, însă 1,3 mil. USD din datorie au fost dirijați de latifundiar, via AFC, în acțiunile lui Viorel Păunescu (6%), Victor Piţurcă (4%) şi Lucian Becali (3%). De fapt, niciunul din membri AFC nu avea bani cash, nici chef să riște, să-și dea averea pe acele acțiuni. Becali urma apoi să recupeze acei 1,3 mil. USD de la cei trei, fie prin cedarea acțiunilor, fie prin rambursarea sumei de achiziție. Ceea ce s-a și întâmplat mai apoi.

Însă perspectiva executării silite, a obligat-o pe AFC să scape repede și de 35% din acțiunile deținute, prin vânzarea lor la terțe persoane, păstrând simbolic doar 1%. Evident, acele acțiuni au fost cumpărate tot de cine avea bani cash disponibili, clanul Becali. Păunescu și Pițurcă dețineau și ei 9%, dar cum am spus, cu bani „împrumutați” tot de la Becali pentru achiziționarea lor. Păunescu i-a cedat acțiunile lui Becali, însă Pițurcă a cerut 500.000 de dolari pentru cele 4%, deși le achiziționase cu banii „împrumutați” de la latifundiar, motivând că el l-a adus la Steaua și merită o plată pentru acest serviciu.

Așa a ajuns Becali ca în scurt timp să dețină 99% din acțiuni, iar AFC 1%!

În 2004, AVAS și mai apoi ANAF au acționat pentru executarea silită a Asociației  Fotbal Club Steaua București, care m-ai deținea doar 1% din SC Fotbal Club Steaua SA.

Să vedem ce scria presa în ziua de 27 august 2004 despre modul cum a intrat Steaua 100% în posesia lui Gigi, iar acum, când au venit milioanele pe jgheab, Armata (adică statul) stă tot cu mana întinsă la „meleoanele” lui Jiji visând prejudicii de 36 mil. €!!!

Cât mai valora atunci Steaua? În 2004, AVAS a evaluat prin experți că 1% din SC Fotbal Club Steaua SA ar valora doar 9.737 dolari! Adică, 100% din SC Fotbal Club Steaua București SA valora 973.700 dolari! Deci, MAI PUȚIN DE 1 MILION mai era valoarea de piață oficială a clubului atunci când Gigi Becali a preluat pachetul majoritar de acțiuni. 

În continuare citez din articolul „Lichidare – 10.000 de dolari costa 1% din Steaua”, publicat de departamentul economic al Jurnalului Național, la  27 August 2004:

Lichidare – 10.000 de dolari costa 1% din Steaua”

„Pentru ca nu si-au mai platit datoriile la fondul de sanatate si pensii (CAS), toate bunurile Asociatiei Fotbal Club Steaua Bucuresti urmeaza sa fie scoase la vanzare prin licitatie publica.

Cu aceasta ocazie AVAS va vinde si 1% din capitalul social al actualului proprietar al clubului, SC Fotbal Club Steaua SA, actiuni aflate încă in proprietatea asociației.
Pe data de 3 septembrie, doritorii, microbisti sau nu, vor avea ocazia sa poata cumpara un pachet de 33 de actiuni reprezentand circa 1% din actualul capital social al echipei de fotbal Steaua Bucuresti.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cere pe acest procent o suma de cel putin 9.737 de dolari – pret de pornire (fara TVA). Alaturi de aceste actiuni urmeaza sa fie valorificate si trei apartamente cu doua, respectiv trei camere, precum si diferite alte mijloace fixe – toate aflate in proprietatea asociatiei.

DATORII CAT CUPRINDE.
Fosta proprietara a clubului de fotbal, Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti, condusa pana nu de mult de Viorel Paunescu, a acumulat in timp datorii de ordinul sutelor de mii de dolari catre diferite institutii ale statului prin neachitarea obligatiilor catre fondul de sanatate si cel de pensii.

„Va pot spune ca vom incerca sa obtinem un pret cat mai mare pe aceste bunuri, precum si pe cele 33 de actiuni care urmeaza sa fie scoase la vanzare, dar, indiferent cat de mult vom reusi sa luam, datoriile asociatiei sunt mult mai mari”, ne-au declarat surse oficiale din cadrul AVAS.

Institutia statului a demarat acum catva timp procedura de executare silita asupra asociatiei, pentru neplata datoriilor, instituind totodata si sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor in cauza, aflate in patrimoniu.

DISPARE ASOCIATIA.
Prin valorificarea tuturor activelor din patrimoniu, Asociatia Fotbal Club Steaua Bucuresti va disparea, aceasta urmand sa intre imediat in procedura de lichidare. De asemenea, in afara AVAS, Administratia Finantelor Publice sector 6 a demarat, la randul ei, o procedura similara asupra tuturor celorlalte bunuri care inca mai fac parte din patrimoniul fostei proprietare a clubului de fotbal Steaua Bucuresti.

La licitatia organizata pe data de 3 septembrie, la fostul sediu al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare din Bucuresti, vor putea participa atat persoane fizice si juridice romane cat si straine, dar cu obligativitatea indeplinirii, in prealabil, a unor conditii specifice in aceste situatii. Valoarea tuturor bunurilor scoase la licitatia publica, inclusiv a pachetului de actiuni la actuala societate comerciala Fotbal Club Steaua SA, ajunge in total la aproape 225.000 de dolari.

NEPOTUL
Patronul Fotbal Club Steaua, Gigi Becali, va rascumpara datoriile fostei asociatii Steaua Bucuresti: „De un an si jumatate de cand am preluat eu conducerea, Steaua este cu platile catre stat la zi. Ceea ce spune AVAS reprezinta datoriile celor de dinaintea mea.
Nu mi le puneti in spatele meu. Dar un nepot de-al meu va participa la licitatia pentru achizitionarea procentului de 1% si astfel se va rezolva problema. Nu pot lasa pe altul sa preia acele actiuni pentru o suma atat de mica. Si de-acum n-o sa se mai spuna ca Steaua are datorii”, ne-a declarat Gigi Becali.

DATORNICI
Majoritatea cluburilor de fotbal din Romania a acumulat in timp datorii foarte mari la Fondul de Sanatate, dar mai toate asociatiile care erau in trecut in spatele marilor echipe nu mai sunt in prezent decat niste „fantome”. Astfel, Asociatia Fotbal Club Steaua, care nu mai are nici o treaba acum cu actualul club de fotbal Steaua Bucuresti, are datorii la Fondul de Sanatate despre care se spune ca depasesc valoarea de 2,2 milioane de dolari. Toate aceste datorii insa nu vor mai putea fi recuperate decat partial de catre diferitele institutii abilitate ale statului.”

Junalul Național, 27 Aug 2004

Acesta este tristul adevăr despre Steaua între 1997-2003, nu basmele lui Talpan & Co.!

X Ray

 

Precizări legate de site-ul fcsteaua.ro (click link)

Exit mobile version