La Mulți Ani, Marius Lăcătuș!

de | aprilie 5, 2016

Simbolul roș-albastru Marius Lăcătuș,  a împlinit marți, 5 aprilie, vârsta de 52 de ani.

Marius Lăcătuș s-a născut pe 5 aprilie 1964, la Brașov, unde avea să debuteze, la numai 13 ani, pentru Steagul Roșu. Anul 1983 a fost cel în care „Fiara” a păsit pentru prima oara în Ghencea, unde a cunoscut cele mai mari satisfacții din cariera.

Foto: Steaua 1984-1985; sus: Fane Petcu, Eduard, Bumbescu, Piţurcă, Boloni, Majearu; la mijloc: Iordănescu, Bărbulescu, Tătăran, Duckadam, Stângaciu, Belodedici, Iovan, Jenei; jos: Laurenţiu, Lăcătuş, Balint, Soare?, Radu II, Marcel PUŞCAŞ, T. Stoica

Cu un total de 10 titluri de campion al României (1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998), 7 Cupe ale României (in anii 1985, 1897, 1988, 1989, 1996, 1997, 1999), o Cupa a Campionilor Europeni (1986) si Supercupa Europei (1987), Lăcătuș este cel mai titrat jucător din istoria clubului. Cel mai important gol din intreaga sa cariera de jucător rămâne cel marcat în poarta catalanilor de la FC Barcelona, pe data de 7 mai 1986, când Steaua obținea cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni. A evoluat aproape toată cariera pentru Steaua, făcând doar o pauza de trei ani, între 1990 și 1993, când a jucat pentru AC Fiorentina și Real Oviedo. S-a retras din fotbalul profesionist în 2000, evoluand în acel an pentru FC Național.

De-a lungul timpului, a evoluat in 414 meciuri din Divizia A și a marcat 103 goluri, în timp ce în Cupele Europene a jucat cu Steaua in 72 de meciuri și a înscris de 17 ori.

La nivelul echipei naționale, fostul antrenor al Stelei a evoluat în 84 de partide (13 goluri) și a participat la Campionatele Mondiale din 1990 și 1998, precum și la Campionatul European din 1996.

Cariera de tehnician a lui Marius Lăcătuș a început la FC Național, unde a fost antrenor-jucător, după care a fost secundul lui Mihai Stoichiță la selecționata statului Panama. După întoarcerea în România, a ocupat funcția de antrenor principal la FC Brasov, Oțelul Galati, Inter Gaz București și UTA Arad, pe care a pregătit-o între iulie 2006 și octombrie 2007. A pregătit Steaua în trei rânduri în perioada 2007-2011, trecând, iîntre timp, pe la FC Vaslui și FCM Târgu Mureș, dar și CSMS Iași. Cea mai importantă performanță a sa cu Steaua este calificarea în grupele UEFA Champions League în 2008, când a eliminat-o pe Galatasaray în play-off. De asemenea, a fost vicecampion cu roș-albastrii în sezonul 2007-2008.

fcsteaua ii dorește celui mai titrat stelist din istorie să aibă parte de cât mai multe succese și bucurii în carieră și în viața personală!

La 52 de ani, Marius Lăcătuş povesteşte pentru ProSport 7 repere importante din cariera sa.

 1. LOVITURA DE LA 11 M ACORDATĂ ERONAT DE ARBITRU LA PARTIDA ROMÂNIA – URSS 2-0, LA COPPA DEL MONDO
  “Dacă el l-a văzut… Şi l-a dat… Şi am marcat… Şi am făcut 2-0… Înseamnă că totul s-a terminat cu bine. Nu?”
 2. DRIBLINGUL DIN FINALA CUPEI DINAMO – STEAUA 6-4
  “Mi-aduc aminte că am driblat vreo 5 adversari, printre care şi pe prietenii Andone şi Lupescu, am pătruns în careu, dar mi-am închis mult unghiul. Mi-am lăsat tot altruismul la o parte, deşi aveam doi colegi bine poziţionaţi, şi am şutat în umărul lui Stelea. Era prea frumos ca să mai şi înscriu. Nu a contat driblingul meu. Dinamo a fost mult prea bună atunci”
 3. DEBUTUL LA NAŢIONALĂ CU ECUADOR DE LA GUYAQUIL
  “O perioadă lungă de pregătire cu naţionala, ajungem în Ecuador, noi, toţi tinerii, ne doream să debutăm alături de un Costică Ştefănescu, Ilie Balaci, Negrilă, Ungureanu, alături de jucătorii de la Dinamo. A fost demult. Parcă foarte demult! Eu am intrat pe parcurs şi a fost o plăcere să joc în acel meci, timpul trecea parcă altfel, cu o altă viteză”
 4. DOUĂ MECIURI PE CARE LE-AR REVEDEA LA ORICE ORĂ
  “Sunt multe, multe amintiri frumoase, Steaua avea o echipă foarte puternică atunci, dar să ştii că poate zilele astea mă voi uita şi la meciul cu Sparta Praga (n.r. 5-1 în Cehia, sezonul 88-89, turul manşei inaugurale din CCE) şi la partida cu IFK Goteborg (n.r. 5-1 la Bucureşti, sezonul 88-89)”
 5. CIUDATUL GOL MARCAT CU CĂLCÂIUL ÎN MECIUL CU IFK GOTEBORG
  “Am primit o pasă în adâncime, am fost faultat în careu, arbitrul a lăsat jocul să continue, iar când am căzut, se pare că am atins mingea cu călcâiul pentru că i-am schimbat puţin şi traiectoria. Pe moment nu mi-am dat seama, abia apoi când m-am uitat pe casetele video am sesizat şi eu ce se întâmplase de fapt. Că de fapt atinsesem mingea”
 6. VALENTIN CEAUŞESCU
  “Singurul loc unde puteam să ne certăm era la stadion (râde). El a însemnat foarte mult pentru echipa de fotbal, pentru toţi, nu numai pentru noi, cei tineri. El discuta cu toţii, şi cu noi tineri, dar mai mult cu cei mai în vârstă: Tudorel Stoica, Piţurcă, Boloni. A însemnat foarte mult pentru Steaua”
 7. ANTRENORUL DE LA FIORENTINA, SEBASTIAO LAZARONI
  “Eu l-am apreciat pentru faptul că mi-a spus în faţă: “Eu nu te-am dorit la echipa asta! Eu am vrut un atacant de careu, gen Oleg Protasov. Dar conducerea clubului te-a vrut pe tine”. Pentru asta l-am apreciat şi am rămas apoi în relaţii bune cu el. Mi-a zis că trebuie să mă obişnuiesc, că-mi oferă şanse şi totul depinde numai de mine dacă mă voi impune sau nu”

https://youtu.be/xOqZ8Flp6KU

Notă: Pe site-ul fcsteaua.ro, printre numeroasele articole despre Lăcă, este publicat și un articol biografic detaliat scris în 2011 de Filip Pindean, LACATUS, de la A la Z.

La mulți ani, Lăcă!

fc3

3 comentarii la „La Mulți Ani, Marius Lăcătuș!

 1. xray Autor articol

  Completare

  La 52 de ani, Marius Lăcătuş povesteşte pentru ProSport 7 repere importante din cariera sa.

  1. LOVITURA DE LA 11 M ACORDATĂ ERONAT DE ARBITRU LA PARTIDA ROMÂNIA – URSS 2-0, LA COPPA DEL MONDO
  „Dacă el l-a văzut… Şi l-a dat… Şi am marcat… Şi am făcut 2-0… Înseamnă că totul s-a terminat cu bine. Nu?”

  2. DRIBLINGUL DIN FINALA CUPEI DINAMO – STEAUA 6-4
  „Mi-aduc aminte că am driblat vreo 5 adversari, printre care şi pe prietenii Andone şi Lupescu, am pătruns în careu, dar mi-am închis mult unghiul. Mi-am lăsat tot altruismul la o parte, deşi aveam doi colegi bine poziţionaţi, şi am şutat în umărul lui Stelea. Era prea frumos ca să mai şi înscriu. Nu a contat driblingul meu. Dinamo a fost mult prea bună atunci”

  3. DEBUTUL LA NAŢIONALĂ CU ECUADOR DE LA GUYAQUIL
  „O perioadă lungă de pregătire cu naţionala, ajungem în Ecuador, noi, toţi tinerii, ne doream să debutăm alături de un Costică Ştefănescu, Ilie Balaci, Negrilă, Ungureanu, alături de jucătorii de la Dinamo. A fost demult. Parcă foarte demult! Eu am intrat pe parcurs şi a fost o plăcere să joc în acel meci, timpul trecea parcă altfel, cu o altă viteză”

  4. DOUĂ MECIURI PE CARE LE-AR REVEDEA LA ORICE ORĂ
  „Sunt multe, multe amintiri frumoase, Steaua avea o echipă foarte puternică atunci, dar să ştii că poate zilele astea mă voi uita şi la meciul cu Sparta Praga (n.r. 5-1 în Cehia, sezonul 88-89, turul manşei inaugurale din CCE) şi la partida cu IFK Goteborg (n.r. 5-1 la Bucureşti, sezonul 88-89)”

  5.. CIUDATUL GOL MARCAT CU CĂLCÂIUL ÎN MECIUL CU IFK GOTEBORG
  „Am primit o pasă în adâncime, am fost faultat în careu, arbitrul a lăsat jocul să continue, iar când am căzut, se pare că am atins mingea cu călcâiul pentru că i-am schimbat puţin şi traiectoria. Pe moment nu mi-am dat seama, abia apoi când m-am uitat pe casetele video am sesizat şi eu ce se întâmplase de fapt. Că de fapt atinsesem mingea”

  6. VALENTIN CEAUŞESCU
  „Singurul loc unde puteam să ne certăm era la stadion (râde). El a însemnat foarte mult pentru echipa de fotbal, pentru toţi, nu numai pentru noi, cei tineri. El discuta cu toţii, şi cu noi tineri, dar mai mult cu cei mai în vârstă: Tudorel Stoica, Piţurcă, Boloni. A însemnat foarte mult pentru Steaua”

  7. ANTRENORUL DE LA FIORENTINA, SEBASTIAO LAZARONI
  „Eu l-am apreciat pentru faptul că mi-a spus în faţă: „Eu nu te-am dorit la echipa asta! Eu am vrut un atacant de careu, gen Oleg Protasov. Dar conducerea clubului te-a vrut pe tine”. Pentru asta l-am apreciat şi am rămas apoi în relaţii bune cu el. Mi-a zis că trebuie să mă obişnuiesc, că-mi oferă şanse şi totul depinde numai de mine dacă mă voi impune sau nu”Lasă un răspuns