Jucăm, luptăm și ne clarificăm!

de | ianuarie 5, 2016

Haide, la treabă! Ni s-a luat de retrospective, bilanțuri și topuri anuale, nene, mai ceva decît de friptane, șprițane și muzica de hăi-hăi, folclorico-țigănească, de la TV. Hai, că urmează un an complex! Și bisect pe deasupra, cu Europene de fotbal în Franța și Olimpiadă la Rio. Avem de lucru căcălău.

Alții, mai prodigioși decît noi, englezi sau spanioli, s-au trezit cu Noaptea de la Cumpăna dintre Ani în cap și s-au apucat de combinat la firul ierbii, că nu degeaba-s Premier League și Primera ăle mai prima campionate din lume, după Bundesliga. Noi, mai români decît ei, ne-am savurat voluptuos mahmureala, preferînd să-i contemplăm distanțat, de pe tușă. A fost plăcut, un început de an promițător. De exemplu, am prins un Everton-Tottenham (1-1), meci foarte bun, surprinzător de european în comparație cu stilul bătăușilor care definesc gloria campionatului din Insulă. La fel, ne-a surprins plăcut și că Espanyol, echipa compatriotului nostru Constantin Gîlcă, a ținut piept Barcelonei, un 0-0 muncit, în fața celei mai bune echipe de pe planetă, după Bayern München, desigur.

Nenică, păi gîndiți-vă cîte emoții se frăsuiau iarăși pe la noi, după scorul ăsta alb, în caz că Don Costel rămînea, prin absurd, antrenor la FCSB! Ieșea superșou! Ar fi apărut Gigi pe toate televiziunile, declarînd că, de-acum, obiectivul la Steaua este trofeul de Liga Campionilor și Cupa Lumii. Era sărbătoare națională, zău!

Noroc cu Costel – ne ține cu picioarele pe pămînt, pardon, pe gazon. După egalul smuls Barçei, omu’ și-a dovedit încă o dată calmul, modestia și realismul. A declarat, franc, că apreciază spiritul de luptător al băieților, dar că mai e de lucrat pe faza ofensivă. Foarte corect! Dacă ar fi toți la fel de onești ca Gîlcă, fără atîtea fițe și văicăreli, probabil că ne-ar fi mai bine tuturor chibiților. Pentru toate aceste merite, îl declarăm Antrenorul Român al Anului.

Va fi un an complex, să nu ziceți că nu v-am zis. Va fi, mai ales, un an al clarificărilor. Cine sîntem și ce vrem, care-i treaba? Întrebările noastre din veac au prilejul să fie lămurite, acum, cu ocazia celor două competiții majore, Euro 2016 și Olimpiada. La fotbal (ce ne interesează pe noi mai mult), vom vedea dacă echipa noastră joacă ceva anume, chiar dacă, inevitabil, mai și pierde. Iar în cazul disciplinelor olimpice, cu mîndrie patriotică ne vom lămuri dacă România își menține rangul, cît de cît, sau – Doamne ferește! – se resemnează cu statutul unei puteri de mîna a paișpea în sportul mondial. Anul ăsta sportiv 2016, european și olimpic, va fi tare interesant și provocator, pe cuvînt!

Orice s-ar întîmpla, ne vom clarifica într-o etapă superioară!

Viorel Moțoc
Preluare de pe cațavencii.ro

 

Nota Redacției:  Costel Gâlcă a fost desemnat deja antrenorul anului 2015 de multe publicații sportive. Ne bucurăm pentru el! Steaua, cu cele 3 trofee câștigate sub conducerea lui Gâlcă, a fost nominalizată la „Echipa anului 2015” din România de către toate site-urile sportive.

xray

Lasă un răspuns