Interviu Gâlcă: „Steaua trebuia să îşi facă echipa pentru Ligă din ianuarie!”

de | septembrie 6, 2015

Costel Gâlcă (43 de ani) a câştigat anul trecut trei trofee cu Steaua (titlul în Liga 1, Cupa României şi Cupa Ligii), dar nu i s-a propus prelungirea contractului. Fostul antrenor al roş-albaştrilor ştie de când trebuia construită echipa pentru grupele Ligii şi vorbeşte despre capriciosul Iancu, dar şi despre criza lui Chipciu.

Costel Galca este aruncat in sus de jucatorii echipei Steaua Bucuresti, dupa castigarea titlului de campioni ai Romaniei.

 • Vi s-a părut surprinzător faptul că Steaua nu s-a calificat nici în grupele Ligii Campionilor, nici în grupele Europa League?

A fost o perioadă grea, cu multe schimbări, iar clubul Steaua trebuia să ia în calcul aceste lucruri, pentru că nu e uşor să schimbi mulţi jucători şi să faci o echipă competitivă într-o lună sau nici măcar o lună. Nici nouă nu ne-a fost uşor anul trecut. Mie, personal, îmi pare rău că nu s-au calificat, pentru că era important şi pentru club, şi pentru jucători, pentru staff, pentru fotbalul românesc. Au avut şansa lor să se califice.

 • Ce au greşit?

Echipa trebuia făcută din iarnă şi apoi să mai iei un jucător, doi. Nu poţi să ai relaţii de joc când schimbi atâţia fotbalişti. E riscul prea mare. E greu să te duci cu atât de mulţi jucători noi şi să te califici. Poate să îţi iasă, poate să nu îţi iasă.

 • L-aţi antrenat pe Gabi Iancu, s-a transferat acum în Liga a doua din Turcia. Ce îi lipseşte acestui jucător să fie constant, să joace la nivel înalt?

În perioada în care am fost eu acolo, a avut şi ceva probleme la picior şi se tot plângea că îl doare. El trebuie să aibă continuitate, mai ales la vârsta lui. Eu i-am spus şi lui, şi lui Stanciu că trebuie să joace titulari la echipa naţională.

 • De tineret…

Nu, nu, nu. La echipa naţională! Dacă vor să aspire la ceva. La naţionala de tineret pot ajunge numai fiindcă joacă la Steaua Bucureşti. Ei trebuie să tindă spre naţionala mare, pentru că au calităţi. Dar în fotbal, când nu ai continuitate… Gabi Iancu trebuie să fie conştient şi să lupte.

 • A greşit că s-a dus în Liga a doua din Turcia?

Eu zic că nu. Face un campionat bun, chiar dacă e Liga a doua şi…

 • La antrenamente cum era?

Se antrena bine, nu am avut probleme cu el, dar aşteptările sunt mari de la el, mai ales că acum are o vârstă, 22 de ani, şi trebuie să crească, să fie important în echipă.

 • Mai are şanse să ajungă un fotbalist mare?

Eu zic că mai are timp. Dar nu prea mult.

 • La Chipciu e un blocaj psihic?

Tot ce se poate. El e un jucător important pentru Steaua. Trebuie să muncească în continuare, cum a făcut-o şi până acum, şi cu siguranţă va reveni la forma sportivă pe care a avut-o înainte.

 • E posibil ca Steaua să nu mai existe?

Eu îmi doresc să ajungă la o înţelegere, pentru că nu e bine pentru fotbalul românesc. S-a şi investit în aceşti ani, dar sunt lucruri care mă depăşesc, sunt lucruri pe care nu le ştim.

 • Aţi mai lucra cu actualul patron al Stelei?

E greu, e greu. Mi-ar fi acum uşor să zic nu, mulţi au zis în viaţă nu şi s-au întors. Prefer să tac.

 • A fost dificil să lucraţi cu el?

Eu l-am văzut doar de vreo două-trei ori faţă-n faţă şi hai să zic de vreo 10-12 ori am vorbit la telefon. Nimic mai mult. Aşa că nu am avut discuţii mari, să-l cunosc prea bine.

Interviu realizat de către Florin Caramavrov – 06/09/2015

Preluare de pe sportescu.ro

Un comentariu la „Interviu Gâlcă: „Steaua trebuia să îşi facă echipa pentru Ligă din ianuarie!”

Lasă un răspuns