Gold edition 2006: 10 ani de la sfertul de finală Steaua – Rapid, din Cupa UEFA!

de | martie 30, 2016

Au trecut aproape 10 ani de la sfertul de finală dintre Steaua și Rapid din Cupa UEFA. Azi, miercuri, 30 Martie 2016, se împlinesc 10 ani de la din dubla istorică dintre Steaua și Rapid, din sferturile Cupei UEFA, unică și aproape irepetabilă în fotbalul românesc. De fapt, 10 ani de la meciul tur care a decis calificarea, Rapid-Steaua 1-1. Calificarea avea să vină câteva zile mai târziu, pe 6 Aprilie 2006, după remiza albă de pe „Lia Manoliu”, scor 0-0. Pentru acele momente extraordinare, mulțumim ambelor echipe, dar mai ales campioanei noastre de suflet FC Steaua București!

Ghionea,Bostina,Lovin,V.Iacob,Goian,Carlos (sus) Dica,Paraschiv,Nicolita,Nesu,P.Marin (jos)

Se spune că în viaţă nu-ţi dai seama exact cât de sus ai ajuns, decât după mulţi ani, când te vezi în genunchi şi cu botul în ţărână,  consemnează emoționant Gigi Stancu. Într-un prezent în care insolvenţele şi falimentul macină ca un cancer fotbalul nostru, pare ireal ce s-a întâmplat în urmă cu fix 10 ani. Şi totuşi, e adevărat!

La 30 martie 2006, Rapid şi Steaua au jucat pe Giuleşti turul sferturilor de finală ale Cupei UEFA, toată Europa fiind cu ochii pe „nebunia” din România, meciul având o mediatizare internă fără precedent. „S-a creat multa ură, multă invidie și o atmosfera care nu a fost fair-play inaintea acestei duble manse. Dezamăgirea a fost mare în urma celei eliminări, pentru mine era ultima șansa de a juca o semifinala de Cupa UEFA”, si-a amintit, cu un nod în gât, și după 10 ani de zile, Viorel Moldovan. După ce trupele lui Cosmin Olăroiu și Răzvan Lucescu au spulberat tot ce au prins în cale, sorţii, sau forţe oculte, dacă ne-am lua după jucătorii celor două echipe, le-au pus faţă în faţă. A fost 1-1 sub Podul Grant, prin golurile lui Bănel Nicoliţă şi Viorel Moldovan, şi 0-0 pe Stadionul Naţional, iar roş-albaştrii au mers în semifinale, spre deziluzia alb-vişiniilor căzuți în disperare. La ceas aniversar,  câţiva dintre actorii principali ai acelei “duble” de poveste, au depănat trăirile, şi nu oricum, ci faţă în faţă, la aceeaşi masă. Foștii fotbaliști Sorin Ghionea, Petre Marin și Valentin Negru au fost prezenți la o conferința de presă, 10 martie 2016, în cadrul căreia a fost anunțat parteneriatul dintre Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România — Romanian Bookmakers și organizatorii Victory Cup.

  • Câțiva din UEFAntasticii Stelei la vârsta de acum. De stânga, la dreapta: Sorin Paraschiv, Mirel Rădoi, Petre Marin, Adrian Neaga, Bănel Nicoliţă, Vali Badea, Sorin Ghionea, Stelian Stancu.

Deşi nu şi-au scos ochii cu furculiţele, contradicţia a rămas, iar emoţia nu s-a risipit nici la ani distanţă. „A fost o şmecherie ordinară şi o s-o spun tot timpul. Cei de la UEFA au încălzit bilele sau nu ştiu ce au făcut, dar am fost puşi intenţionat să jucăm unii împotriva celorlalţi. N-a fost nici un hazard la mijloc şi nici o tragere la sorţi. Le-a fost teamă că vom ajunge în finală şi că le vom strica reţeta de marketing”, a declarat Sorin Ghionea, integralist în ambele meciuri. „Am fost mai buni decât Rapid şi ceva mai inteligenţi. Am marcat în deplsare şi a fost de ajuns”, a continuat Petre Marin, care a îmbrăcat în carieră tricoul ambelor echipe, dar la acel sfert a fost în tabăra învingătorilor.

„Nu cred că Steaua a fost mai bună, ci doar mai experimentată. Istoricul lor în cupele europene i-a ajutat şi a făcut diferenţa. Meciurile au fost foarte echilibrate, aşa cum o arată şi scorurile, ambele egale. Oricum, a fost ceva de vis pentru fotbalul românesc, dar încheiat ca un coşmar pentru noi. Nimeni nu şi-a dorit să cadă cu Steaua şi, din ce ştiu, nici steliştii nu şi-au dorit să cadă cu noi, dar aşa a ieşit”, a declarat şi fostul mijlocaş al Rapidului, Vali Negru. Toţi jucătorii din acel sfert sunt însă de acord că cele două echipe s-au motivat reciproc, tur cu tur, şi una fără cealaltă nu putea merge atât de departe. A fost progresul generat de o aprigă concurență, dar care a fost alimentată corespunzător cu bani și valoare. Nu doar o rivalitate de fațadă si tribune, ci una reală în gazon.

„Rezultatul uneia o motiva teribil pe cealaltă. De exemplu, Rapid a trecut de Hamburg cu o zi înainte de returul nostru cu Betis. Înaintea jocului, Olăroiu şi Meme Stoica au venit în vestiar şi au pus o presiune incredibilă pe noi. Nu concepeau ca „ăştia” să se califice, iar noi, nu. Şi ştiţi ce s-a întâmplat! Am câştigat cu 3-0 la Sevilla”, a afirmat Ghionea. Zborul Rapidului a fost frânt atunci brusc şi dureros, iar Steaua a mai visat trei săptămâni, până la propria-i dramă, cu Middlesbrough.

Aşa cum se întâmplă în sport, există tot timpul un învingător şi un învins. Fiind vorba de o rivalitate internă, sentimentele de bucurie şi de tristeţe au fost însă mult amplificate. Steliştii au exultat şi au petrecut toată noaptea alături de preşedintele Traian Băsescu, care abia a scăpat să nu fie sugrumat din iubire de Carlos, portarul roş-albaştrilor aflat în euforie bahică de înțeles la extazul calificării.

Giuleştenii, în schimb, au fost distruşi, plângând până dimineaţa. „Atingerea unei semifinale europene e ceva imens, dar obţinută împotriva Rapidului i-a dat şi mai mare amploare”, a spus Ghionea. „Am fost devastaţi. Am mers la Pro Rapid şi toată lumea tăcea. Toţi aveam ochii în lacrimi şi nici o consolare nu ne ajuta. A fost una dintre cele mai urâte seri din cariera mea”, îşi aduce aminte şi Vali Negru.

Se spune că o fotografie vobeşte mai mult decât 1.000 de cuvinte şi văzându-le pe cele cu rapidiştii devastaţi ne dăm seama că aşa este. Căpitanul Maftei, atacantul Daniel Niculae şi chiar experimentatul Viorel Moldovan s-au prăbuşit pe gazon plângând de ciudă ca nişte copii pentru că au trecut pe lângă o performanţă uriaşă.

Bucuria steliştilor pe Stadionul Naţional a atins cote halucinante. Momentele cu MM Stoica tăvălindu-se pe jos în lacrimi de bucurie sau cu Mihai Neşu, înger salvator în finalul jocului, purtat pe braţe de Lovin şi Goian, au rămas întipărite adânc în memoria fanilor prezenți la meci, dar și a celor care au văzut acele secvențe la televizor epuizați de emoție și fericire.

  • CALIFICARE! 6 Aprilie 2006, finalul meciului Steaua – Rapid 0-0, sferturile Cupei UEFA 2006. 
  • Cupa Uefa 2006: 30 Martie 2006, Rapid-Steaua 1-1 (tur, repriza I-integrală)
  • Cupa Uefa 2006: 30 Martie 2006, Rapid-Steaua 1-1 (tur, repriza a II-a – integrală)

Steaua s-a calificat atunci în semifinalele competiției, unde a fost eliminată dramatic de Middlesbrough, după 1-0 pe stadionul Național și 2-4 în returul de la englezi. O altă dramă, de data asta de dimensiuni naționale.

La 10 ani distanță de dubla cu rapidiștii, Cosmin Olăroiu a rememorat și el momentele cele mai importante și a făcut dezvăluiri în premieră. „Înainte de tragerea la sorţi, chiar am zis că o să picăm cu Rapid. Ironia sorţii, nu? De obicei, aşa se întâmplă. Şi, oricum, cred că a fost mai bine pentru fotbalul românesc. S-a creat o stare de entuziasm care cu greu se va regăsi pe viitor”, a spus Olăroiu, pentru Adevărul.

Tehnicianul a povestit cum a reușit să-i surprindă pe rapidiști, despre care spune că erau foarte periculoși pe faza de contraatac. „Jucau un 3-4-3, cu Buga – Moldovan – Niculae, care erau teribili în atac şi mai ales pe contraatac. Aveau însă mari probleme în zonele laterale, pe linia de fund.

Am ştiut să speculăm bine lipsurile lor. Urcau mult Bădoi şi Stancu şi lăsau spaţii mari, iar stoperii Rada şi Marius Constantin nu reuşeau să le acopere. Tocmai de aceea, pe dreapta, în zona lui Rada, viteza lui Nicoliţă putea face diferenţa”.

Cosmin Olăroiu a dezvăluit că patronul Stelei, Gigi Becali, a avut o apariție surpriză la stadion, chiar înaintea ședinței tehnice. Acesta a luat presiunea mare de pe umerii jucătorilor. „Ne-am trezit cu el la stadion, înainte de şedinţa tehnică. A zis că vrea să vorbească cinci minute cu jucătorii. ‘Aoleu! Aici, avem o problemă’, m-am gândit eu. Dar el a avut un discurs extraordinar. << Şi ei sunt buni, şi noi suntem buni, se va întâmpla ce vrea Dumnezeu, însă eu sunt extraordinar de mulţumit de ce aţi realizat până acum. Cred că ne vom califica, însă, nu trebuie să aveţi nicio emoţie şi nicio presiune, fiindcă mi-aţi depăşit aşteptările>>.  Cam ăsta a fost discursul lui Gigi”.


Din păcate, acestea sunt amintiri ce par azi irepetabile. Steaua e părăsită de fani şi deposedată de identitate într-un război cu Armata, iar Rapid deși are fanii aproape, se zbate în mocirla din Liga a II-a, în insolvenţă şi e mai aproape de moarte decât de viaţă. Sezonul următor se pot însă reîntâlni în Liga 1.

Meciul de fotbal Rapid – Steaua din sferturile de finală ale Cupei UEFA din 2006 ar putea fi reeditat pe un teren de minifotbal în cadrul competiției de amatori Victory Cup, la inițiativa unor foști jucători ai celor două grupări rivale. Cum am spus, Sorin Ghionea, Petre Marin și Valentin Negru au fost prezenți la conferința de presă în cadrul căreia a fost anunțat parteneriatul dintre Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România — Romanian Bookmakers și organizatorii Victory Cup.

Fostul fundaș al formației Steaua din 2006, Sorin Ghionea, a declarat, că meciul cu Rapid din urmă cu zece ani rămâne o amintire frumoasă și trebuie reeditat. „Rămâne o amintire frumoasă dubla Steaua — Rapid, pentru că două echipe românești au ajuns să se dueleze într-o fază superioară a unei competiții importante. Păcat că nu am reușit noi să mergem mai departe de semifinale. Trebuie să reedităm acel meci, dar pe un teren mai mic. Ar fi frumos. Nu cred însă că ar mai fi încărcătura așa de mare, nici tentația și ambiția care au fost atunci în teren între Steaua și Rapid. Competiția de atunci însemna maximum pentru noi”, a spus fostul fundaș, care în prezent evoluează în Victory Cup pentru echipa Pronostic Sportiv.

Colegul de echipă al lui Ghionea din dubla cu Rapid din urmă cu zece ani, Petre Marin, a declarat și el că partida de atunci merită reeditată, deoarece fotbalul românesc nu se va mai întâlni curând cu o asemenea performanță. „Acel sfert de finală nu se va mai întâmpla niciodată ținând cont de ceea ce se întâmplă acum în fotbalul românesc. Suntem mândri de ce am realizat atunci. Este cea mai importantă performanță a unei echipe românești după 1990, semifinala Stelei cu Middlesbrough. Nu găsim o explicație logică a acelui meci cu Middlesbrough nici acum. Cred că nu se va mai întâmpla vreodată ca o echipă românească să ajungă acolo”, a afirmat el.

Prezent la conferința de presă, fostul mijlocaș rapidist Valentin Negru și-ar dori să se reediteze meciul din martie 2006. „Acum zece ani a fost o perioadă frumoasă pentru fotbalul românesc, Rapid și Steaua aveau echipe foarte bune atunci. Îmi pare rău de ce se întâmplă acum, Rapid se chinuie în Liga a II-a, Steaua se zbate să își recapete sigla și joacă la Pitești. Trebuie vorbit în primul rând cu Vasile Maftei, el era căpitanul nostru în 2006 și el ar trebui să ne strângă pentru reeditarea acelui meci cu Steaua. Eu sunt dispus să vin și să joc cu cea mai mare plăcere”, a afirmat el.

  • Notă: Victory Cup, turneu de minifotbal rezervat fotbaliștilor amatori, va oferi premii totale în valoare de 3.500 de euro la cea de-a cincea sa ediție. La turneu vor participa 40 de echipe, printre care se numără și echipa Pronostic Sportiv alcătuită din foști fotbaliști profesioniști precum Petre Marin, Sorin Ghionea, Gigel Coman, Ionuț Mazilu, Sorin Ghionea, Bogdan Pătrașcu, Sorin Paraschiv, Cătălin Liță și Adrian Neaga. Competiția Victory Cup se află în proces de monitorizare pentru afilierea la Federația Română de Minifotbal.

Reverența de final


Lotul Steaua în sezonul 2005-2006

 

Lotul Steaua în sezonul 2006-2007

Pentru tot ce ne-ați oferit atunci și în tot acel an fantastic 2006 vă mulțumim!

we_are_number_one_TEXT-300x226

lucian

 

 

XRay

5 comentarii la „Gold edition 2006: 10 ani de la sfertul de finală Steaua – Rapid, din Cupa UEFA!

  1. robespierre

    Minciuni, domne! Minciuni! Pai acusica vine Nea Talpan si ne spune ca aia era FCSB si nu Steluta noastra.

    Acum vorbin serios, cum sa uiti ce ai trait, ce ai simtit, toate acele nopti magice. Pacat ca multi dintre cei care am fost pe stadion in acele vremuri si ne intorceam fara voce acasa, prefera sa-si renege toate trairile si sentimentele investite in echipa asta doar din ura pt supremul iluminat.

Lasă un răspuns