Fotbalul bate gradu’

de | aprilie 8, 2017

Am mai văzut încă un episod din interminabilul serial Steaua-Dinamo, vorba aia, Eternul Derby. C-așa-i la noi eternitatea, nu durează o veșnicie. Răutăcioșii ar putea zice că, de fapt, a fost primul meci dintre debutanta FCSB și galonata Dinamo. Băi, nu-i chiar așa. Ăia 27.000 de oameni au venit pe Arena Națională ca să susțină niște echipe de tradiție, consacrate din moși-strămoși. Asta-i istoria, cu bune și cu rele, n-o poți schimba. Ce, dacă Arena Națională se numea cîndva “23 August”, înseamnă că nu rămîne principalul stadion al patriei? La o adică, însăși Steaua s-a numit inițial CCA și domina campionatul la granița anilor ’50-’60 din secolul trecut. Iubitorii de fotbal pricep o chestie elementară: pe teren nu joacă siglele, palmaresul oficial sau societățile comerciale. Joacă niște echipe hrănite din ambiția, gloria și ura atîtor alte derby-uri anterioare. Căci nici Steaua n-a fost a lui Valentin Ceaușescu, nu este a lui Gigi Becali și nu va fi a colonelului Talpan, ci a urmașilor urmașilor atîtor generații de suporteri roș-albaștri, în veacul vecilor!

În stilu-i caracteristic, Gigi comenta schimbarea de la Steaua la FCSB, zicînd ceva de genul “Legal se schimbă denumirea, dar spiritual nu se schimbă nimic”. Dom’le, aici omu’ religios cam are dreptate. Există un spirit al fiecărei grupări fotbalistice, greu de schimbat prin decizii administrative. De bine, de rău, cu toate ale lui, ciobanul ăsta a asigurat o continuitate în performanță la club. În cupele europene, steliștii au pus punctișoare peste punctișoare pentru coeficientul de țărișoară. Acum s-au trezit niște ofițeri că, cică, nu-i în regulă. De ce abia acum, tovarășu’ gradu’? Detaliile afacerii se pierd – sînt decenii – în tulbureala anilor ’90. Dar acum, dacă tot vezi că merge treaba, măcar las-o, dom’le, să meargă. Nu mai băga bețe în roata căruței.

Ei bine, nu, ca la noi la nimenea. Am considerat privatizarea un panaceu și, astfel, am băgat în faliment multe întreprinderi cu potențial. Ne-am bătut joc de căile ferate, da’ nici autostrăzi nu avem. Retrocedarea proprietăților, bună idee, s-a transformat în pretext pentru mînăriile unor samsari. Ș.a.m.d. Nu mai pomenim de atîtea cluburi de tradiție care, dacă nu s-au desființat, au ajuns pe tăpșanele diviziilor inferioare.

S-au trezit niște apeviști dăștepți peste poate, au efectuat programul de înviorare și, la apelul bocancilor, au decis: băgăm în ranițe sigla și palmaresul lu’ Steaua. O aberație. Galeria scandează: Băi, Armato, huidu-hu / Ia-ți tu sigla și te du! Fotbalul este al oamenilor civili, nu al ofițerilor.

Viorel Moțoc
Sursa: catavencii.ro

Image result for CS U Craiova - FC Steaua

11 comentarii la „Fotbalul bate gradu’

  1. milovan-djilas

    Cateodata stau si ma minunez de contextul demn de Kafka, asta cu sigle, clone, uite Steaua nu e Steaua etc.
    Si imi dau seama ca spalarea de creier sau ura bat lejer orice urma de ratiune.
    Si nu inteleg cum naiba este posibil sa crezi ca echipa asta nu este Steaua, fiindca a dat o instanta civila o decizie pe baza unor, hai sa fim seriosi, chichite avocatesti. De regula, astfel de litigii se cam solutioneaza in tribunale de arbitraj sportiv.
    Pentru cei care sustin ca asta nu este Steaua (ma doare sufletul sa constat ca cei mai multi sunt oameni inteligenti si cu vorbele la ei) le pot spune ca la data la care armata a decis ca trebuie sa faca un pas inapoi, in 1998, eram tinerel, stelist si foarte interesat de problema.
    Da, UEFA presa de multi ani ca cluburile din est sa devina entitati de drept privat fara sustinere/ legaturi cu interese de stat. Asta e! Corect, moral conteaza mai putin, decizia a fost „adio cluburi departamentale”!
    Pai cum va imaginati ca armata ar fi cedat vreodata o asemenea mina de aur, decat obligata?
    Aduceti-va aminte de sumele enorme castigate dupa revolutie, pe Hagi, Lacatus, Rotariu, D. Petrescu, I. Dumitrescu, Ad. Ilie, Panduru etc!
    Imi amintesc un articol din Prosport, scris dupa ce Rapid ne-a tras o chelfaneala, 3-0 in august 1998 in campionat. Se afirma ca la Steaua, una dintre problemele de dupa 1990 era faptul ca destul de multi generali intrasera la conducerea clubului cu uniforma/ solda si iesisera cu vile de neam prost.

  2. alexutz2007

    milovan-djilas si e foarte adevarat ce spui tu. AFC-ul dupa ce a fost supt a trebuit sa fie transferat altfel era jale. Cine crezi ca platea 12 mil de $ la vremea aia? Becali prin SA a salvat clubul de la faliment.

      1. Gosu

        Cand erau executati silit de Tehnorob, poopoo. In fapt prin 2003 daca nu stingea gigel datoria se punea problema sa salte cu macaraua nocturna si lucrarile de la oficiala. Te inteleg, ai o scuza, probabil multi de la steaua labera erati in scutecte sau in faza de studiu de fezabilitate la vremea respectiva.

Lasă un răspuns