FCSTEAUA.RO

FCSB. Neştiinţă sau rea-voinţă? (I)

Inaugurez un mic serial ce se va derula de-a lungul unei săptămâni pe site-ul fcsteaua şi care va ataca, din nou, o chestiune ajunsă de-acum la nivelul unei glume proaste. Dupa un final de sezon perfect, ne reîntoarcem la disputa Steaua-FCSB, încercând să convingem persoane ce nu vor să fie convinse; efort futil, rezultate zero… şi totuşi niciodată nu merită să renunţi la apărarea valorilor în care crezi.

Subiectul materialului de faţă a fost documentat timp de mai multe zile. Am folosit texte de lege, regulamente dar şi experienţa personală de umil proprietar de firmă, cu oareşce experienţă în descifrarea legislaţiei româneşti. Sursele de documentare se găsesc în întregime online (pentru cei interesaţi).

Cum se numeşte echipa de fotbal care a câştigat titlul naţional al României în ultimul sezon? Pare surprinzător dar mai există oameni în ţara asta care nu ştiu. Nu doar suporteri, ci şi ziarişti, analişti, oficiali sau facebucişti. Nu e totuşi vina lor; neinformarea a mers mână-n mână cu dezinformarea. Căci în ultimele luni echipa pe care o susţinem a fost numită în spaţiul public, fără explicaţii satisfăcătoare, în urmatoarele feluri: Steaua Bucureşti, FC Steaua Bucureşti, SC Steaua Bucureşti SA, FC Gazde, FCS şi, cu voia dumneavoastră, FCSB. E timpul să desluşim, odată pentru totdeauna, acest mister. Mai ales ca miza e serioasă – conform Regulamentului de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF), ce reglementează activitatea fotbalului profesionist din România, „cluburile pot solicita FRF/AJF/AMFB schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului” (art. 2.1).

Conform grupării pe care mi-am permis să o numesc MAPN-istă, decizia ÎCCJ de la finele anului trecut a trecut denumirea clubului “FC Steaua Bucureşti” în posesia CSA Bucureşti prin transferul mărcii înregistrate la OSIM. Echipa lui Becali a trebuit să înregistreze o altă marcă, numită FCSB, schimbând astfel denumirea clubului şi încălcând, prin asta, regulamentul FRF. Faptul că FRF-ul nu s-a grăbit să pună în aplicare decizia, faptul că CSA nu s-a grăbit să reclame nerespectarea deciziei finale a judecătorilor, faptul că “FCSB” există bine-mersi sunt tot atâtea dovezi pentru MAPN-işti că justiţia nu e respectată şi că abuzurile lui Gigi Becali sunt condiţionate de corupţii din vârful sportului romănesc. Dar e oare aşa?

Cum s-a înfiinţat SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA?

Să o luăm cu începutul.

SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a fost înfiinţată în 2003. Pentru ca o societate comercială să participe la competiţii profesioniste sau de amatori, să creeze echipe şi să poată desfăşura acţiuni sportive, trebuie să se constituie într-o structură sportivă. Legea 69/2000 reglementează procedurile de înfiinţare a acelei structuri sportive. În cazul Stelei, vorbim de un club sportiv, organizat ca societate comercială sportivă pe acţiuni.

Pentru înfiinţarea acelei structuri sportive, sunt necesare mai multe acte-tip (denumirea structurii sportive, dovada sediului, patrimoniul iniţial/capitalul social, dovada capitalului social, Certificatul de Înregistrare în Registrul Comerţului etc.).  Patru menţiuni trebuie făcute aici:

  1. Pentru înfiinţarea unei firme, fie ea SRL, SA sau societate comercială sportivă pe acţiuni, nu e nevoie de înregistrarea unei mărci la OSIM. Sigur că e de preferat să apelezi la OSIM pentru a-ţi apăra drepturile de comercializare şi proprietatea intelectuală însă legea nu te obligă.
  2. Dacă legea nu te obligă, înseamnă că noţiunea “denumirea structurii sportive”, găsită în textul de lege, nu are nicio legătură cu numele mărcii înregistrate la OSIM. Pot coincide, pot coexista dar nu sunt identice. În fapt, denumirea structurii sportive trebuie să primească OK-ul de la Ministerul Justiţiei, care oferă dovada privind disponibilitatea denumirii, şi nu de la OSIM.
  3. Am văzut că se brodeaza multe prostii pe tema patrimoniului. Textul legii e foarte clar: patrimoniul societăţii înseamnă suma de bani şi/sau alte bunuri cu care asociaţii participă la înfiinţarea societăţii. De-obicei îl mai numim şi capitalul social, căci cele mai multe firme pornesc la drum cu suma minimă cerută în lege (200 de lei pentru SRL-uri, 90.000 lei pentru SA-uri, un salariu minim brut pentru asociaţii şi 100 de salarii minim brute pentru fundaţii). Pentru înfiinţarea Stelei, s-a cerut ca patrimoniul iniţial să fie 90.000 lei şi ca societatea să demonstreze existenţa acestei sume printr-o foaie de vărsământ/extras de cont. Există posibilitatea să aduci bunuri în loc de bani dar e mai complicat cu actele (e nevoie de acte de evaluare, acte notariale… o întreagă babilonie). Ca o concluzie, patrimoniul iniţial al SC Fotbal Club Steaua Bucureşti îl constituie suma de 90.000 lei (sau echivalentul său din 2003); nu există nicio nevoie legală pentru ca societatea să deţină sigle, mărci, stadioane, fotbalişti sau palmares.
  4. Am zis deja că legea nu te obligă să ai marcă înregistrată la OSIM, siglă, culori, însemne la înfiinţarea noii structuri sportive. Această precizare nu e valabilă pentru cluburile sportive de drept public (aşa cum e CSA Steaua Bucureşti). Modelul de înfiinţare al unui club sportiv de drept public e diferit de cel al unui club sportiv de drept privat.

 

SC Fotbal Club Steaua Bucureşti a îndeplinit toate aceste formalităţi şi a putut, astfel, să se înscrie în Registrul Sportiv. Ce e Registrul Sportiv? Foarte simplu. O societate comercială se înregistrează la Registrul Comerţului şi primeşte un Certificat de Înregistrare, împreună cu un cod unic de înregistrare. Dacă doreşte să fie şi club sportiv, va trebui să se înregistreze la Registrul Sportiv din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru a primi Certificatul de Identitate Sportivă, împreună cu un număr unic de identificare.

Aşa cum Certificatul de Înregistrare e cardul de identitate al unei firme, Certificatul de Identitate Sportivă e cardul de identitate al unui club sportiv. Obţinerea sa depinde de îndeplinirea paşilor de mai sus şi, ce e mai important, nu depinde de vreo marcă înregistrată la OSIM. Denumirea structurii sportive e doar direct dependentă de disponibilitatea numelui, decizie ce stă la mâna Ministerului Justiţiei. Şi aici ajungem la prima concluzie importantă a acestei demonstraţii:

DENUMIREA UNUI CLUB SPORTIV NU E DEPENDENTÂ DE NUMELE UNEI MĂRCI SPORTIVE.

În episodul următor vom face o dezvăluire senzaţională despre asocierea dintre George Becali, Victor Piturca şi AFC Bucureşti.

 

Autor: Alexandru H

Exit mobile version