Facebook și spălarea creierului

de | mai 18, 2016

În timp ce evoluează, treptat, Facebook devine un veritabil instrument pentru spălarea creierului prin care, mai multor postaci le sunt schimbate ideile şi valorile prin manipularea informaţiei şi a unor tehnici psihologice specifice. Reţeaua de socializare a devenit terenul de joacă a unor trusturi mass-media, companii publicitare, partide politice, secte religioase, grupări new age, sau chiar mai rău, a unor indivizi gen Tony Poptamaș, ce oferă hrană “spirituală” suferinzilor depresivi sau maniacali.

În primul rând trebuie ştiut că procedeul de spălare al creierelor foloseşte legi psihologice, ca şi hipnoza, cu care de altfel, are foarte multe în comun, în ideea de a manipula, de a livra sugestii şi în final, de a dicta şi controla faptele şi acţiunile unei persoane sau ale unui grup de persoane. Facebook este locul perfect fertil unde aceste tehnici pot da roade foarte bogate.

Rețeaua abundă de informații controlate, pe care subiecţii le primesc. Dacă unor persoane, fie ele și cu o personalitate puternică, li se repetă acelaşi lucru de mai multe ori şi din surse diferite, atunci acea informaţie capătă în timp statutul de certitudine. Aceasta este tehnica folosită cu succes de către agenții electorali în actuala campanie, “picătura chinezească”. Aspectul bizar este ca nu își laudă candidatul pe care îl reprezintă, ci evidențiază exacerbat aspectele negative ale candidatului adversar.

Odată cu amploarea pe care o iau grupurile pe Facebook, tehnica psihologică numită “presiunea grupului” devine un instrument la îndemână. Omul este o fiinţă socială, individul simte nevoia de apartenenţa la un grup, dacă grupul în care a fost acceptat are o anumită părere sau convingere, individul tinde să se ralieze ei din dorinţa de a nu fi expulzat din grup.

Postacii cu autostima exagerată sau suferinzii maniacali cu ideație rebelă pot cădea în capcana “denunţării valorilor anterioare”. Aceasta constă în atacarea constantă a vechilor valori ce se doresc schimbate. Denunţarea şi demonizarea lor este o altă tehnică de spălare a creierului. Tehnica a fost folosită cu precădere de regimurile totalitare ce denunţau şi ponegreau sistematic valorile capitaliste, monarhia, democrația sau biserica, pentru a le înlocui cu noile valori ale “omului nou”. Pe Facebook are aplicații în politică, ateism sau în inocularea filosofiei new age. În această tehnică, cel mai mare impact îl au fotografiile cu citate “inteligente” unde se combină cu succes “derutarea”, prin folosirea unor texte al căror înțeles par a se potrivi perfect cu starea psihologică sau socială a celui care le citește, dar care texte încurajază de fapt acceptarea unor inepţii şi respingerea logicii din anumite texte de doctrină.

În multe cazuri manipulatorii de pe Facebook încurajază “dezinhibarea”. Folosesc dezinvoltura de care dau dovadă anumiți indivizi în comentarii și postări pentru a le determina un comportament necontrolat, ca al unui copil pentru ca apoi subiectul să poată fi educat şi dirijat tot ca un copil. Această tehnică mai este folosită și în mass-media. Nu dăm nume, lista ar fi prea lungă, observaţi și singuri infantilismele din avalanșele de postări și comentarii cu referire la o emisiune sau alta.

Un alt aspect ce necesită a fi evidențiat este “abuzul verbal” prin bombardarea cu un limbaj abject, amenințător și ofensator a postacului cu păreri diferite, unii simpatizanții politici sunt specialiști în asta (iese x-ulescu președinte și dați voi de dracu’). Avem de-a face cu o tehnică de spălare a creierului de natură coercitivă, ce era folosită în închisorile de “reeducare” din regimurile totalitare.

Privarea de somn şi de odihnă a dependentului de Facebook este un obicei la granițele viciului, menit să creeze dezordine interioară şi vulnerabilitate psihică. Singura metodă de apărare împotriva spălării creierului pe Facebook este ştergerea definitivă a contului.

Scris de Doctorul Mabuse și publicat pe defecți.ro.

Nota Redacției: Este valabil pentru toate mediile de socializare virtuale, în special cele cu teme sportive sau social-politice. Continuarea temei va fi în articolul următor.

Articol înrudit publicat anterior: Frustrarea online. Mut și furios!

Lasă un răspuns