„Du-te, Dică!”, și s-a dus! Steaua e din nou în Play off de UEFA Champions League!

de | august 3, 2017

Nota Redacției


În ultima vreme, cea premergătoare dublei cu Viktoria Plzeň, o parte a presei și cârcotașii de serviciu au dus o campanie unfair la adresa lui Dică. Pentru că răzbunarea cea mai eficientă este atunci când le închizi gura cu fapte, folosesc tot presa pentru a evidenția faptele lui Dică. Sunt puse trei articole, două „post factum”, într-un colaj cu clipuri video ale minunatei calificării în Play off-ul de Champions League, dublat și de asigurarea prezenței în grupele Europa League.

Ce înseamnă această calificare în Play off de UEFA Champions League pentru „Unitatea de Elită Steaua” (FCSB), când nou-născuta „soră din armată” debutează glorios în liga amatorilor, iar  „frații” ei, cei de pe marginea pârloagelor naturale sau virtuale, emit comunicate, care mai de care mai defăimătoare la adresa echipei fanion a fotbalului românesc?

1) Performanța este făcută pe ruta non-campioanelor, exact ca anul trecut. Tot ca în sezonul trecut, și anul ăsta campioana a ratat Play-off-ul de UCL pe ruta ușoară a campioanelor. Așa cum am prevăzut din modul transferurilor, Viitorul și-a arătat limitele în Europa. Cu un hibrid „tineri și bătrâni reșapați” nu prea poți emite multe pretenții: Râmniceanu (27 ani) – Ganea (25), Constantin (32), Taru (23), Boli (26) – Nedelcu (20)/Mladen (25), Benzar (25), Lopez (25) – Cicăldău (20)/Herea (32), Coman (19)/Eric (31), Chițu(26). Păcat, pentru că în prima repriză nu au jucat rău! Aroganțele gratuite de după victoria cu 1-0 s-au plătit scump!

 • Notă: Sunt voci care fac o comparație dintre Astra și Steaua de atunci, spunând că anul ăsta tot „Astra campioana” a reușit calificarea de aseară, semn că era mai bună. Fals! Astra era o echipă tare, dar tot Steaua 2015-2016 era mai valoroasă. Atunci Steaua eliminat-o Sparta Praga (3-1), Astra s-a împiedicat de FC Copenhaga(1-4). O dovadă este și unde joacă acum steliștii de atunci și câți bani a luat Steaua pe ei: 2 Anderlecht (Stanciu-9,8 mil €, Chipciu-3,5), Al Saad (Hamroun-2), PAOK (Varela-1,4, Bettis Sevilla (Toșca-1), Reading (Ad. Popa-0,6), Crotone (Cojocaru-0,25)… Aproape 20 mil. €. Șapte jucătorii de la Astra de atunci au trecut la Steaua pe aproximativ 4,5 mil €. Din această sumă, pe Boldrin a recuperat banii investiți (400 mii €), și în plus încă 800 mii €. Oricum, aseară a jucat Steaua, nu Astra, chiar dacă pe teren au fost și 4 foști jucători ai fostei campioane: Enache, Morais, Teixeira și Alibec!

2) Steaua a pornit din urna a doua pe ruta non-campionilor! În această ediție au părăsit competiția echipe, chiar din prima urnă, cu care nu am fi vrut să cădem la tragerea la sorți: Ajax, Dinamo Kiev, Club Brugge, Ludogorets, Legia Varşovia și FC Salzburg.

3) E mai ușor să urci pe un vârf decât să rămâi acolo. Steaua este pentru a 13 oară în grupele UEFA în ultimii 14 ani! O bornă istorică pe care nicio altă echipă românescă nu o va atinge în următorii 50 de ani! 

4) Steaua a schimbat masiv lotul cu un antrenor principal adus din Liga a 3-a. Nu este ușor să omogenizezi repede lotul, mai ales atunci când nu este acoperit corespunzător pe posturi și trebuie improvizat. Plus accidentarea magicianului și pregătirea de vară incompletă a lui Alibec și Teixeira. Piesele grele! De asta sarcina lui Dică a fost mai grea decât cea a lui Rădoi, când s-a ratat calificarea. Evident, este și meritul conducerii Stelei care i-a acordat lui Dică încredere și șansa de a face istorie ca antrenor la clubul care l-a consacrat ca jucător de top în Liga 1, fiind și al doilea marcator al Stelei, all time, în cupele europene. Cu 14 goluri în UEFA, Dică este devansat doar de Lăcătuș cu numai un gol (15).

Nu sunt Mafalda să știu dacă Dică va reconfirma performanța pentru un întreg sezon. Ceea ce știu este că Nik a calificat echipa și pentru asta trebuie „să dăm Cezarului ce este al Cezarului”!

Înainte de războiul stelisto-ceh

Recunoştinţă pentru Dică

„În România, în general, şi în fotbal, în special, recunoştinţa e cea mai grea povară! Au simţit-o pe pielea lor fotbalişti şi antrenori mari şi foarte mari. […] Dică se va afla în această seară la întâlnirea cu destinul. Returul cu Plzen poate fi un moment decisiv în cariera lui fragedă de tehnician. E greu să spui acum că Nick e antrenor mare sau mic. Timpul şi rezultatele vor decide, atâta doar că primul tren care a oprit în staţia lui e cel pe care scrie, ce destin!, Viktoria. […]

Față de ceea ce a însemnat Dică în istoria recentă a clubului, calificarea ar însemna chiar prea puţin pentru a-i răsplăti toate lucrurile bune pe care le-a făcut ca jucător.  […] Să ne amintim împreună ce a fost Dică în roş-albastru! Ca jucător. Golgeter al echipei sale în toate ediţiile de campionat pe care le-a bifat! Semifinalist de Cupa UEFA! Căpitan în Champions League, unde cel mai răsunător succes, 4-1 la Kiev, i se datorează în totalitate. De două ori campion!

„Dică e pentru Steaua ceea ce e Google pentru internet”. Afirmaţia îi aparţine lui MM Stoica, a fost rostită acum 11 ani şi e, poate, cea mai reuşită şi succintă caracterizare făcută lui Nick pentru perioada petrecută ca jucător în Ghencea![…]

Nedreptăţit de patron, suporteri şi ziarişti. Dică, în schimb, a avut de îndurat viaţa. În cel mai crunt mod posibil! În debutul lui 2007 şi-a rupt ligamentele încrucişate într-un amical la Coverciano. Peste câteva săptămâni îşi pierdea tatăl, răpus, la numai 49 de ani, de o ciroză hepatică! A continuat însă să producă goluri şi performanţă pentru Steaua, unde nici patronul, nici suporterii şi, recunosc, nici ziariştii nu l-au apreciat cum poate ar fi meritat.

Azi ar avea nevoie de recunoştinţă! Care s-ar traduce prin calificare. Pentru tot ceea ce a îndurat, dar mai ales pentru ceea ce a realizat la clubul unde acum e antrenor. Pentru golul cu ŢSKA Sofia, din barajul de Cupa UEFA de acum 13 ani. Pentru penalty-ul decisiv cu Valencia, din primăvară. Pentru „dubla” cu Lens din 2005, poate cea mai tare evoluţie ofensivă a Stelei în Europa în ultimii 20 de ani, dar şi pentru golul cu Middlesbrough de la Bucureşti! Pentru cele 5 puncte din grupa de Champions League, toate graţie golurilor lui cu Dinamo Kiev şi Lyon, dar şi pentru barajul cu BATE Borisov, din 2007, când împreună cu Hagi duceau echipa din nou în grupele Ligii. […]

Istoria nu va şterge aceste performanţe chiar dacă astăzi Nick nu va reuşi să se califice! Probabil că pentru unul ca Becali, Dică va rămâne tot un slujitor şi dacă va trece mai departe. Însă aici nu e vorba despre recunoştinţa unui patron care, bine a zis Hagi, judecă, analizează şi estimează numai şi numai în funcţie de bani, ci despre destinul de antrenor al unui om care, dacă ar fi să primească în funcţie de cât a oferit acestui club, atunci ar trebui ca în această seară să fie primul ovaţionat pentru accesul în play-off!

Să ai baftă, Dicanio, nu mă pot obişnui prea bine cu apelativul Nick! Şi nu uita că şi mâine e o zi. Cu calificare şi fără calificare! Nu aştepta recunoştinţă de nicăieri, dar fii sigur că atât timp cât Google va fi brandul cel mai popular de pe mapamond, oricine va tasta „Dică” va afla că n-ai fost doar un slujitor, ci un personaj datorită căruia acest club a continuat să rămână la nivel decent şi chiar înalt în Europa! Istoria, mai ales în sport, nu va reţine vorbele goale, trufia şi banii, ci golurile, performanţele, trofeele şi chiar modestia unor oameni care şi-au făcut meseria cu bună-credinţă.

În numele a tot ceea ce a însemnat Dică pentru perioada de fotbalist, azi FCSB n-are voie să nu se califice. Măcar fotbalul să aibă recunoştinţă, dacă oamenii care îl conduc, îl simpatizează şi chiar îl analizează nu au sau nu vor să aibă!

CIFRELE LUI DICĂ ÎN GHENCEA
 • Liga 1
  Sezon Meciuri/goluri
  2003-2004 (retur) 14/9
  2004-2005 29/11
  2005-2006 29/15
  2006-2007 23/10
  2007-2008 30/9
  2010-2011 11/4
 • Cupele europene
  Sezon Meciuri/goluri
  2004-2005 11/2
  2005-2006 15/6
  2006-2007 10/5
  2007-2008 10/1
 • 2 e locul all-time pe care Dică îl ocupă în clasamentul golgeterilor Stelei în Europa, cu 14 goluri, primul fiind Lăcătuş (17)
 • 46 de meciuri a bifat Dică pentru Steaua în cupele europene, al 10-lea all-time, primul fiind tot Lăcătuş (72)

Preluare selectivă din articolul cu alelași titlu semnat de Dan Udrea la gsp.ro

Războiul lui Dică: Bătălia de la Plzeň

Este un colaj cronologic cu clipuri video care vorbesc de la sine, fără transcripturi.

Așa a scris istorie, miecuri seara, Dică & Co.

 • Din cuprins: începutul evenimentului, meciul întreg și câteva reacții.

https://youtu.be/0DXIL6Is5Ms

Recunoștința: Dică ovaționat de suporteri

Din cuprins: explozia de bucurie de la final împărtășită cu fanii steliști.

https://youtu.be/rHP9URbBr2Q

Fiesta roș-albastră din vestiar

https://youtu.be/8uplniKt_iE

https://youtu.be/_ZLtf5xxbhk

Nik învingătorul, după bătălia cu cehii

Declarația dată la cald, imediat după meci

Dică la  Conferința de presă

https://youtu.be/i4CitOrriOs

Presa românescă post factum

Magia lui Dică

100 la sută inspiraţie, Dică îşi duce echipa mai departe în Europa

E principiul acela din magie: stropeşti cu apă, eventual dansând, şi plouă. Îl aduci pe Dică antrenor şi jucătorii au execuţii briliante.  Aşa se explică golurile din alt film, din alt joc, reuşite de FCSB în poarta cehilor. Nimic nu-l anunţa pe fundaşul Bălaşa drept arhitectul unui arc aerian, din lovitură liberă, de la 30 de metri.

Prima repriză nu s-a ridicat la înălţimea acestui pod, lung cât o respiraţie. FCSB a început prea prudent o luptă de totul sau nimic. Încă nu şi-a cristalizat liniile, încă nu şi-a ales stilul. Iar cehii au anunţat, din câteva şuturi leneşe pe poartă, că au făcut suficient spectacol în tur. Au mizat pe deşertul lui 0-0.  Golul lui Bălaşa nu i-a scos din ritmul secetos.

Dar, după pauză, s-au rupt norii. Teixeira a repetat numărul de veteran care zburdă în linia întâi. Apoi Tănase a bătut grindina pe tabelă. A marcat chiar şi Alibec, care părea din nou o victimă sigură şi ghinionistă a încălzirii globale.

La un moment dat, dacă spiritele fulgerelor şi tunetelor au răbdare, se va vedea şi mâna lui Dică la echipă. Acum se vede piciorul lui de vrăjitor al balonului.

MARIA ANDRIEŞ, gsp.ro

Totuși, Dică

Să curgă berea sau respectul pentru munca unui antrenor contestat înainte de a afla ce poate? Ce să mai zici după Plzen-FCSB 1-4?

Havel de la fotbal nu este legendarul Havel, disidentul-scriitorul-preşedintele. Iar Bolek din poartă nu are un partener de năzbâtii ca Lolek în teren, ca să îi pună probleme echipei lui Dică şi să întregească amintirile copilăriei unora dintre noi, cu desene animate şi mai mult fotbal pe stadion decât la televizor.

Dar meciul dintre Viktoria Plzen şi FCSB/Steaua nu este un desen animat, nici măcar unul de colecţie. Este desenul tactic al unui antrenor care şi-a aşezat temeinic oamenii pe teren. Poate că unii dintre aceştia i-au fost impuşi de patron, mulţi susţin că sigur e aşa. Dar acolo, jos, pe gazon, temperatura meciului îl lasă pe el, antrenorul, singur cu echipa. O fi naivitate, prostie, inocenţă, posibil toate la un loc în impresia asta a mea, dar vreau să cred că felul în care au arătat Bălaşa, Teixeira, Florin Tănase, Morais şi ceilalţi la Plzen este opera de tânăr antrenor a lui Nicolae Dică.

O operă în lucru din cauze nenumărate. Principala este părerea patronului plenipotenţiar că un fundaş stânga poate fi mijlocaş la închidere, iar un mijlocaş la închidere poate fi fundaş dreapta. De data aceasta, a fost rândul lui Momcilovici să greşească şi să pună în cumpănă şansele calificării. Insistenţa lui Teixeira, care îşi sfidează vârsta şi ne desfide îndoielile, apoi finalizarea de atacant veritabil a lui Tănase au alungat suspansul. Disciplina tactică, rigoarea, atenţia, concentrarea, poate şi inspiraţia, peste toate atitudinea de formaţie matură, stăpână pe mijloacele ei, toate acestea nu pot fi impuse la telefon de Big Brother Gigi, oricât de plenipotenţiar ar fi el. Să îi vezi făcând presing şi marcaj pe Alibec şi pe Florin Tănase nu este ordin de la Palat. Este autoritatea antrenorului.

Bravo, Nicolae, Florin, Denis, Felipe şi voi, toţi ceilalţi! Aţi câştigat o calificare şi un antrenor. Nu ştiu cine sau ce este mai important. De fapt, ştiu.

CRISTIAN GEAMBAŞU, gsp.ro

Dușmanilor!

https://scontent.fotp3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20526064_1348849385231665_2505642307785368077_n.jpg?oh=4a6f07d8918778b475f22e5360d21864&oe=5A2C064D

Colaj și note: X Ray

11 comentarii la „„Du-te, Dică!”, și s-a dus! Steaua e din nou în Play off de UEFA Champions League!

  1. xray Autor articol

   @sikander
   Corect!! De fapt ăsta e și scopul site-ului, steliștii să-și spună opiniile, să critice sau să laude, după caz.

   PS- nu mă refer la tine!
   Însă critica cu o opinie proprie este una și jignirea abjectă este alta! Unii nu fac diferența!
   Alții, cu un aer de bășină stricată, trec să-i atace suburban pe emitenții de opinii civilizate, rahații considerându-se că doar ei sunt unși cu „opinia corectă”.
   De fapt, cam ăsta e singurul lor scop. Să-i atace și să-i provoace pe ceilalți useri, băgându-se în seamă ca musca-n dosul calului.

 1. sikander

  Ma amuza tacerea solemna in media dupa catastrofa din cipru. Daca s-ar fi terminat 1-1 in cehia ar fi fost paranghelie 🙂

  Asa in schimb am ras doar de jiji cand a zis ca nu mai vrea sa fie mandru ca fuge Sf Duh de la el LOL

 2. xray Autor articol

  Adrian Matei, fost căpitan al Stelei:
  ”Nu mi-a fost teamă fără Budescu. El e ca Alibec, sunt doi jucători care fac diferenţa, dar ei fac diferenţa prin execuţii. Doar că ei trebuie să şi aibă mingea. Ei nu sunt jucători care să depună şi un efort fizic foarte mare, să dea pasă şi să plece, să recupereze, ei sunt un pic mai statici”, a spus Matei, pentru ProSport Live.

  Matei a fost impresionat de felul în care a arătat echipa la Plzen:
  ”Prima repriză din retur a fost mult mai bună, m-a surpins mult Steaua, a urcat de la meci la meci. Dică a aşezat foarte bine echipa, doar la mijloc s-a văzut că Dennis Man nu e pregătit pentru un astfel de meci.

  Dică a fost foarte insipirat cu introducerea lui Larie care a jucat foarte bine, s-a ridicat la nivelul lui Bălaşa. E o găselniţă cu Junior Morais la mijloc, dar mi se pare singurul jucător din linia mediană care nu pierde mingea uşor.

  Jocul Stelei prin definiţie e unul prin care mijlocaşii iau mingea, pasează, aşează atacul, ăsta e profilul mijlocaşului la Steaua”, a mai spus Adi Matei.

 3. xray Autor articol

  După ieri și azi, o întrebare retorică străbate Europa: Cine-i campioana României?? :))
  FC Steaua, mereu Magica României, Unitatea de Elită!

  FC Steaua-Plzen 6-3

  Viitorul-APOEL 1-4 out din Champions League
  Dinamo-Bilbao 1-4 out din Europa
  Craiova-Milan 0-3 out din Europa
  Astra-Oleksandria 0-1 out din Europa

  Exista FC Steaua și atât!

  PS
  Clona din Bănie nu a adus măcar un punct și ea, ca restul echipelor, dar păcăliciul ăla de Marcel Popescu iar a scăpat prazul in cocaina:
  „Am jucat de la egal la egal cu Milan, nu am făcut țara de râs.”
  Să sune cineva la 112!! :))))

 4. xray Autor articol

  Gica Hagi si Gigi Becali si-au lansat in ultima saptamana cateva sageti. Dupa 1-0 cu APOEL, la Ovidiu, Hagi spunea: „Am aratat cine este adevarata campioana a Romaniei. Să înțeleagă și Steaua, mai ales patronul Stelei”.

  Becali i-a raspuns indirect, aluziv, dupa 4-1 cu Plzen, la retur: „Lumea sa taca acum, vicecampionii sunt in Play Off”.

  Spre cinstea lui, Gica Hagi nu ii tine insa ranchiuna lui Becali si a transmis un comunicat in care felicita echipa ros-albastra pentru calificare. FC Viitorul a postat pe site-ul oficial mesajul „Felicitari, FCSB”.

  „FC Viitorul felicita formatia FCSB pentru frumoasa performanta de a se califica in Play Off-ul Ligii Campionilor si ii ureaza mult succes in incercarea de a se califica si in grupele principale ale competitiei”, se arata in comunicatul echipei lui Hagi.

  Bravo, Hagi!! Așa da fair play demnn cel mai mare fotbalist al României. Mult succes și ție în play off de Europa League!

 5. adrian0808

  Frustrarea va fi la maxim in acest sezon .
  Fereasca sfantul sa trecem de playoff si sa jucam in grupele UCL !!!
  Ne va trebui un lot de peste 40 jucatori sa ducem sezonul pana in primavara in competitiile interne si Europa .
  Toate echipele isi vor da viata pe teren in meciurile directe cu noi.
  Sper ca jucatorii ( in special cei nou veniti) sa faca fata la aceasta presiune si tensiune …. si sa inteleaga ca UNITATEA DE ELITA trebuie sa invinga peste tot .

  Stadioanele vor fi pline la meciurile din provincie . Sper ca si pe NA sa fie o medie de minim 15k suporteri la meci.

  decat UNITATEA DE ELITA !!!

  🙂

Lasă un răspuns